Akvarij NET - FORUM

Slatkovodna Akvaristika => Oprema => Autor teme: autbox - Rujan 15, 2019, 20:50:11 poslijepodne

Naslov: Vanjski filter, filter masa ?
Autor: autbox - Rujan 15, 2019, 20:50:11 poslijepodne
Ljudi pozdrav, pitanje je vjerovatno glupo, ali ipak cu ga postaviti.
Naime, cesto citam na forumu da vanjske filtere ( filter masu ) treba isprati u akvarijskoj vodi jednom mjesecno ili kada mlaz iz cijevi oslabi, kod mene i nakon 6 mjeseci mlaz se nije smanjio.
Dali je to predug period  od 6 mjeseci bez ispiranja filtermase ?

Unaprijed zahvalan
Naslov: Odg: Vanjski filter, filter masa ?
Autor: kinggo - Rujan 16, 2019, 10:11:15 prijepodne
pa ako ti je sve sa akvarijem OK onda valjda nije. Iako, IMO, svaki mjesec je pretjerivanje ako za to nema potrebe. A u principu nema ako je filter dovoljno velik za taj akvarij. Ja svoje cistim svaka 3-4 mjeseca.
Naslov: Odg: Vanjski filter, filter masa ?
Autor: MARIETO88 - Rujan 16, 2019, 23:56:45 poslijepodne
Upravo kako kolega sa foruma kaže.., ja isto koristim novi vanjski filter,, i baš zato što je novi duže će 1. put raditi, tj. biti će duži period do čišćenja nakon postavljanja, a zatim svaki put sve kraći. Ovisi o tome koliko dobro uspiješ ga očistiti... Ugl..., moj radi već nepuna 2 mjeseca, te protok je možda za cca 5% opao, ali do 12. mj ne planiram čistiti, pa ako bude sve ispod pada 15% protoka, možda izbacim još jednu spužvu i napunim sa još biološkim medijem.
 
Naslov: Odg: Vanjski filter, filter masa ?
Autor: kinggo - Rujan 17, 2019, 20:11:47 poslijepodne
nije stvar samo u protoku. Ako nije bas neki ogroman filter na neki mali akvarij onda se ipak s vremenom unutra nakupi toga da bakterije to vise ne mogu odraditi. Protok je i dalje tu ali to vise nije biolosko cisto kako bi trebalo biti.
Ja sam dugo vremena koristio eheim pro 2222 na nekih 140l i to je trebalo cistiti svaka 2 tjedna koliko je primjetno opao protok. Sad je taj isti filter na nekih 60l i tu se pad protoka ne primjeti ni nakon 4 mjeseca ali se primjeti promjena u akvariju zbog prljavog filtera.
Isto tak, ovisi o tome jel se koristi kakav vanjski predfilter, da li postoji unutarnji predfilter ili ne. Vanjski moze dosta pomoci jer zadrzi prvi veliko smetje i ako se redevito cisti onda to rastereti i sami filter. Unutarnji predfilteri pomazu da glavni materijal bude cisci i duze obavlja svoju funkciju ali jos nisam imao filter na kojem bi bilo dovoljno ocistiti samo predfilter. Tak da......
S druge strane, da mi je filter negdje na podu sa strane i da mogu samo tak skinuti glavu, mozda bi ga cistio i cesce. Ovak je to sve neki kompromis izmedju lijenosti, prakticnosti i stvarne potrebe.
Naslov: Odg: Vanjski filter, filter masa ?
Autor: MARIETO88 - Listopad 27, 2019, 00:09:50 prijepodne
Evo ja svoga od kada sam upogonio ljetos nisam otvarao, do sada neki dan. Ne radi protoka, nego sam cijeli akvariji raskopao pa rekao da i filter pogledam, a i ubacim cijelu bocicu bakterija, iako sam medij u vodi drzao cijelo vrijeme.

Nekako mi zao sto nisam isao na JBL 1902, da dobim bar jos jednu kosaru za medij, ali ajd ovo je sasvim ok na  180l.

Nego bilo je mulja/izmeta na dnu malo i spuzve prljave malo, a po mediju je bilo ko sitni prljavstina, ali koje su vise kao zaglavile, nego se vezale za medij... tj. samo sam u cistu akvarijsku vodu umocio par puta kosaru i sve je otislo sa medija.
Ugl. kako i sami znate JBL 1502 ima:
1. predfilter, kroz koji i zrno rize prode
2. kosara sa 2x medium spuzve
3. kosara sa 1x fine spuzvom i po njoj bioloski medij 50/50
4. kosara sa medijem samo
5. mala komora prije rotora, valjda za kemijske filtere, ali ugl. ja napunio sa medijem + tanku medium spuzvu na ulaz u rotor stavio sam, da nebi povuklo medij
 p.s.(ovo je redosljed kako voda ide kroz filter).

Sada mene  zanima posto predfilter je uzas, ali ajd..., a ove dvije medium spuzve su srednje blatne, a najvise sam prljavstine izvukao iz fine spuzve. Da li bi bilo ok da izbaci jednu medium spuzvu, te ovu fine stavim na nju, a onda ovu kosaru di je 50medij/50spuzva bila, napunim sa medijem samo.
Rezultata:
1. predfilter
2. kosara sa medium i fine spuzvom
3. 2x kosare sa medijem
4. mala komora sa medijem
....

Ugl. medij mi je najmanji problem, posto sam malo pretjerao sa kupnjom..
, imam bar 1l sercham prime i onu srednju velicinu aqvaforesta medija sa jos 250ml sercham prime,, tako da stoji, bacio novac, pa da ga iskoristim.... Zlo ne bi trebalo biti, samo +, bar po citanju..., a zasada miss da mi je ove 3 spuzve dosta mehanicke, vjv cu predfilter spuzvu staviti grublju, tj. gušču.

Savjet, preporuka, misljenje?

Ugl. mozda je pitanje glupo, posto se radi o mediju, ali cist da cujem jel neko pretjerao sa medijem ili nekako na kraju unistio filter, ako je to moguce.

Poslano sa mog SM-N960F koristeći Tapatalk

Naslov: Odg: Vanjski filter, filter masa ?
Autor: kinggo - Listopad 27, 2019, 10:35:26 prijepodne
Ma slazes kako ti pase. Mozes ti i cijeli filter napuniti matrixom i nista mu nece biti.
Naslov: Odg: Vanjski filter, filter masa ?
Autor: mirkoszlikovski - Studeni 15, 2019, 15:17:22 poslijepodne
Ja ti imam isti takav filter,i samo spuzva u prvoj kosari a ostale kosare pune medija,i evo filter radi bez greske vec 4 godine
Naslov: Odg: Vanjski filter, filter masa ?
Autor: mirkoszlikovski - Studeni 15, 2019, 15:19:41 poslijepodne
Cistim ga po potrebi kad vidim da protok vode padne cca 2 puta godisnje al tad ocistim i cijevi  :up:
Naslov: Odg: Vanjski filter, filter masa ?
Autor: MARIETO88 - Studeni 15, 2019, 20:07:28 poslijepodne
Hvala na odg..., bas sam neki dan promjenio ga,, sada je samo spuzva u 1. kosari, a ostalo medij sve. Zasada cini mi se kao cisca voda, tj. popravio sam hranjenje, pa ono mala promjena, ali cini se da bakterijski dio radi...

Ja jos nisam cistio cijevi, ali alge i prljavstina mi se ne zadrzava unutar njih. Ugl., u pocetku sam imao algi, ali to sam rijesio tako sto sam cihevi van akvarija zamotao sa alu. folijom, te bez svijetla nema ni nijh.

Ako se sta nakupi u cijevi, a to je rijetko, meni se radi slabijega protoka mozda desi...., onda samo zatvorim od UV-Ca ventil, pa obrnuto od direkt izlaza,, posto je tada protok 30% jaci, stvarno ispere cijev ili UV-C,, ali to je i nepotrebno...


Poslano sa mog SM-N960F koristeći Tapatalk