Akvarij NET - FORUM

Slatkovodna Akvaristika => Hladnovodne ribe => Autor teme: Goran ZR - Studeni 04, 2008, 12:49:00 poslijepodne

Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 04, 2008, 12:49:00 poslijepodne
Prvo, dobar dan svima.
Imam 2 perlice (procitao sam da je i to jedan varijetet japanki). Sada su oko 3cm u precniku (duzine oko 4-5cm). Stare su nesto manje od 1 god. Interesuje me kada polno sazrevaju i kako da utvrdim kod njih da li su muzjak i zenka? Da bih bio siguran, hteo sam da im dodam jos 2-3 perlice, ali one koje mogu da kupim su veoma male u odnosu na ove koje imam.
Takodje, u istom akvarijumu imam jos 4 ''obicne'' japanke, (stare su 1 god) kojima nikako da se ''udebljaju'' stomaci. Temp. vode u aq je 25 stepeni i nemam grejac. Aq je od 55 lit. Da li im je mozda pretoplo?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 04, 2008, 13:04:04 poslijepodne
Ko prvo premali je akvarij za tolike ribice. Jedna zlatna treba barem 25l.

25 stupnjeva je pretoplo za mrijest, za perlice nije, ali za obične zlatne je, spolno sazriju s otprilike godinu dana. Spol ćeš teško ustanoviti do samoga mrijesta. Kada mužjaci dobivaju točkice po škrgama i ganjaju ženkice kojima se poveća trbuh dok nose jaja.

Možeš pogledati da li ribice imaju blagu grbu iza glave, ako da onda su mužjaci, ali to je jako teško vidjeti.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 04, 2008, 13:06:09 poslijepodne
Dobar ti dan!
I, dobro nam došao!
Prvo da ti velim - 55 litara je definitivno premali akvarij za, kako vidim, 6 ribica! To je svega 10 l po ribici! A najmanja preporučena veličina je 20 l po ribici. Dakle, ni u kom slučaju nemoj dovoditi još stanovnika!
Zapravo, preporučam ti da ove dvije perlice ostaviš u ovom akvariju, a za "obične" zlatice da nabaviš najmanje 100 l. Onda će sve biti jako zadovoljne.
Problem nije samo u tome što je litraža mala pa treba čistiti, već što se ribice ne razvijaju kako treba, u stvari, zakržljaju, a to sigurno ne želiš!

Što se tiče spolnog sazrijevanja, različiti su izvori. Uglavnom, od 6 mjeseci do godinu dana. Naša beba (dakle, iz našeg legla) ima sad godinu dana i još ne pokazuje znake zrelosti!
A mužjake, kad sazriju (uhvati ih ljubav) ćeš lako prepoznati po tome što će ganjati ženkice ko šašavi i gurati ih u trbuščić da puste jajašca, i dobit će na škrgama bijelkaste pjegice, poput griza. Te se pjegice uglavnom vide kad su "šašavi", ne tijekom cijele godine, iako kod nekih mužjaka budu vidljive i stalno....

Temperatura bi, za perlice bila čak i OK od 25 stupnjeva jer one trebaju nešto više, recimo do 22 do 24 bi bilo idealno. A obične (karasi) trebaju manje, iako, u stanovima je to teško osigurati! Za njih bi bio idealan maksimum od 22 stupnja.... Iako, neće im se bitno promijeniti stanje ni na 25, ali dugotrajno, na većim temperaturama im se ubrzava metabolizam i kraće žive.

UH.... :P
Eto, ako te što još zanima - reci! :D
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 04, 2008, 14:04:14 poslijepodne
Momci, hvala na informacijama, agilni ste - svaka cast! Nisam ocekivao ovako brz odgovor.
Inace nisam sve rekao (posle ovoga ne znam ni da li smem). Nisu mi to sve ribice u aq. Imam jos 3 borca (1 muzjak i 2 zenke), 3 gupija (1 muzjak i 2 zenke), 1 cistaca algi i jednog somica (ne znam kako se zove na latinskom, mislim corydorus). Planirao sam da ubacim jos ponekog sarancica - ali, koliko vidim, nista od toga, vec cu se resiti svih osim perlica i japanki. Mnogo mi se svidjaju perlice - debele, okrugle i smesne.

(Japanke su mi relativno brzo napredovale za godinu dana, s'obzirom da im je mala litraza u aq.)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 04, 2008, 14:31:14 poslijepodne
Ništa, najbolje bi bilo zlaticama kupit veći akvarij, a toplovodne ostaviti tu gdje jesu.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 04, 2008, 14:36:07 poslijepodne
Joj, odmah pokloni ove "ostale" nekome....one su toplovodne i doista ne spadaju s hladnovodnima...jednostavno, mogu živjeti tu, ali su sigurno silno nesretne... :'(
A, kako sam ti već rekla, a vidim i Ribač ti isto savjetuje - perlice ostavi u ovom, a ostalima nabavi novi, veći akvarij....da vidiš onda veselja! I, kako će ti lijepo rasti i razvijati se, a najvažnije, kako će biti zdrave :up:!
Vjeruj, imamo veliko iskustvo :-[...i što veći akvarij, ribice su sretnije i veselije!
Imaš li koju sličicu?

I, želim ti puno sreće s njima!
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 04, 2008, 21:28:36 poslijepodne
Prvo da se izvinem, prvenstveno damama. Nazvao sam vas "momci", a vidim da ima i dama.
Uh! Nemam bas toliko prostora za jos jedan aq (i to veći). OK, sto se tice toplovodnih, sutra ih poklanjam - sve. Ove perlice i obicne japanke cu razdvojiti kad se preselim (uskoro) i kada se steknu uslovi i za veci aq.
Jos 1 pitanje: da li ce zaista preostale ribice biti nesretne ako im ubacim 1 obicnu japanku i 2-3 male perlice (uzasno su mi simpaticne - okrugle, debele i smesne)? A i tako bi verovatnoca mesovitih parova bila veca.
Slike ubacujem u najskorije vreme, samo, spremite se za uzasne greske u opremanju aq jednog pocetnika - prirodna je samo voda... (Sada znam kako bi trebalo, tada to nisam znao, a odlazem ''rekonstrukciju'' do nabavke novog aq). :'(
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 04, 2008, 21:34:24 poslijepodne
e, super da ćeš toplovodne udomiti - bravo! :klap:
a sad, zasluži da ti plješćemo i zbog drugoga, a to je da pričekaš selidbu i onda nabaviš novi veliki akvarij i puno "loptica", kako od milja zovemo pajčolanke, perlice, teleskope, sve te male trbušaste stvoriće...jer, zavrijedile su da im bude lijepo, kad ti se već tako sviđaju, zar ne!?
što se tiče mješovitih parova, sigurno, da kad imaš više ribica, vjerojatnost je veća, ali, nije li bolje strpiti se, i onda imati sretne, dobro razvijene i zdrave ribice koje će onda kao roditelji dati zdrave mladunce...naime, loši uvjeti čine da i podmladak bude često deformiran ili ga čak ne bude...jaja se jednostavno ne oplode, unatoč tome što mužjak pušta mliječ (postotak sterilnosti raste !)
dakle, lijepo odloži ne samo rekonstrukciju nego i nabavku novih stanovnika .... može!?

a slike slobodno stavi...jojoj, kakvi smo svi mi bili na početku...a još da ti pokažem na što naliče naši akvariji danas....prasice su sve utamanile - i naotpornije biljke, i sad lijepo imaju samo granje i kamenje...i, naravno, ljute su... :P
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 04, 2008, 22:48:38 poslijepodne
Da, najbolje je pričekati, pa imati zdrave ribice! :up:

Osim toga kad bi dodao još par ribica mislim da bi neizbježno počeli problemi u akvariju. -?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 05, 2008, 08:41:44 prijepodne
Gotovo! Jutros su otisle sve toplovodne. (Sve osim cistača algi-da izbacim i njega?)
Koliko smem da imam perlica u ovom postojecem aq od 55 lit, a da bude ''i vuk sit i ovce na broju'' (naravno, kad budem formirao veci i prebacim obicne japanke)?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: darko098 - Studeni 05, 2008, 09:08:14 prijepodne
Najviše 3 zlatne iako bi idealno bilo 2 , koji je to čistač? jer većinom čistači toplovodni tako da im baš i nije mijesto uz zlatice ali velika većina hladnovodnih akavarista ima nekog čistača tako da po mom iskustvo možeš ga ostaviti.
jedino ako ti je plehi on ti jako velik naraste preko 20cm
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 05, 2008, 09:24:12 prijepodne
ako imaš ancistrusa, možeš ga slobodno zadržati, pa čak i plechostomusa jedno vrijeme, a onda će morati u veći akvarij jer jako naraste (inače je dobrica i ne dira druge ribe)
u ovom malom bi ti bilo najbolje imati samo te dvije perlice, i eventualno, moooooožda još jednu, ali onda moraš imati najbolji mogući filter, čak za puno veću litražu da ti dobro čisti vodu jer one trebaju savršenu vodu!
naime, uvijek se računa 30 - 40 l po ribici (bez obzira na trenutnu veličinu) ali ako imaš filter dvostruke jačine nego je predviđen za određenu litražu, onda se tolerira (naglašavam, tolerira) i 20 l po ribici!

što da ti kažem, imam jednu šarenu ribicu koja je u 120 l akvariju narasla na 20 cm tijela + 12 -14 cm repa!!! i, još raste!
a ostali su tek neznatno manji - pa si ti misli!
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 05, 2008, 10:05:45 prijepodne
Ne znam kako se zove cistac. Crn je, sa malom belom tufnom na repu. Jede alge sa zida aq. i stalno je sakriven. Inace, ne dira ni jednu ribicu. Slikacu ga da vidite (zajedno sa ostalim ribicama i aq).
Filter je ''Hang-on'' za aq od 150 lit. Ima 2 zasebne pregrade: u jednoj je vata, a u drugoj aktivni ugalj. Voda ide istovremeno kroz obe pregrade. Ne znam koliko mi je ugalj neophodan? Sta vi mislite?

Babyboom, hoceš da kažeš da imaš šarenu japanku koja je toliko porasla??? I samo ti je jedna ribica u tolikom aq? Ja sam izgleda tooootalni početnik. (Kako ti nije žao da samuje u tolikom prostoru?)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 05, 2008, 10:47:18 prijepodne
Super, slikaj nam čistača, pa ćemo vidjeti!
Filter ti je za ovaj akvarij, pogotovo ako u njemu ostanu dvije "loptice" dovoljan, dobar je to filter! Samo, umjesto aktivnog ugljena stavi one malo poroznije filter-spužve, a aktivni koristi samo ako (ne-daj-Bože) budeš morao liječiti ili stavljati neku kemiju...
A ona moja prasica nije sama u akvariju...ima još 6 prijatelja...ali je glavna zavodnica u njemu. Ima još tri tako velika dečka (malo su manji od nje) i jedan mali slatki debelić koji je bio na hlađenju, ali mu se svidjelo pa je ostao. I ima plechostomicu koja je sad preko 35 cm!
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 05, 2008, 11:16:30 prijepodne
Da, užasno brzo rastu! Meni je malena crvenkapica, imala je 2cm kad sam ju kupila u samo pola godine narasla na 8cm + repić 7cm. a tek je krenula rasti. :D

Zato računaj s tim da će im trebati što više prostora. Ako računaš da ti treba barem 20l po perlici, onda bi ti 100l akvarij bio idealan za pet perlica, a mislim da bi postojala velika šansa da su suprotnog spola.  :)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 05, 2008, 11:55:10 prijepodne
Ako računaš da ti treba barem 20l po perlici, onda bi ti 100l akvarij bio idealan za pet perlica, a mislim da bi postojala velika šansa da su suprotnog spola.  :)

i onda imaš sreću pa dobiješ 4 dečka i jednu curu!  :D
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 05, 2008, 12:14:58 poslijepodne
Ako računaš da ti treba barem 20l po perlici, onda bi ti 100l akvarij bio idealan za pet perlica, a mislim da bi postojala velika šansa da su suprotnog spola.  :)

i onda imaš sreću pa dobiješ 4 dečka i jednu curu!  :D


 :D :up:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 05, 2008, 12:31:33 poslijepodne
Drage moje dame, ja sam bio ubeđen da mi aktivni ugalj čisti vodu, a i iz razloga da se ne zamuti... Danas cu uslikati sve po aq i postavljam slike sutra.
Da li se porozniji filter-sunđeri kupuju samo u pet-shop-ovima ili može i u nekim drugim radnjama? Imaju li neki stučni naziv, kako izgledaju... (ako znate-javljajte, pa da zbrišem sa posla i kupim odmah).
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 05, 2008, 12:51:07 poslijepodne
Od aktivnog ugljena više štete nego koristi, osim iza liječenja kada je zbilja koristan.

Nikad nisam kupovala te spužvice izvan pet shopa iako vjerojatno da bi bile iskoristive i neke druge.

Evo link o filtracijskim medijima: http://www.ciklidi.com/hardver/filteri/filtracija.shtml

I evo par slika spužvica da ti bude jasnije kak izgledaju. :)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 05, 2008, 13:10:02 poslijepodne
Hvala! :up: 

Da li da u drugu pregradu (gde je bio aktivni ugalj) na dno postavim keramičke valjčiće ili kamenje, pa preko toga sunđer?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 05, 2008, 13:28:30 poslijepodne
to bi ti bilo prilično pametno, jer keramika je jako dobar medij sa skupljanje dobrih bakterija i nju nikad nemoj previše prati, samo nježno, u akvarijskoj vodi properi - to ti je garant da će dobre bakterije uvijek biti prisutne!

evo i još jedna slika filter - medija:
dakle, bijela je struktura uglavnom "vata", zelene su spužve za čišćenje od nitrata (hihihi...), plave su normalne, klasične, najupotrebljavanije, a crne u pravilu imaju aktivni ugljen (osim tetrinih, one su uvijek crne boje)...

ove bijele strukture su nešto što vrši istu funkciju keramičkih valjčića ili oblutkića! a zeleno klupko je slična stvar
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 05, 2008, 13:30:40 poslijepodne
Ovisi koliko je velik filter i mislim da bi ih bilo dobro staviti u neku mrežastu vrečicu. To se obično stavlja u vanjske filtere, koji se ne čiste tako često.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 05, 2008, 13:34:29 poslijepodne
Ovisi koliko je velik filter i mislim da bi ih bilo dobro staviti u neku mrežastu vrečicu. To se obično stavlja u vanjske filtere, koji se ne čiste tako često.

bravo :klap: - znaš što je dobro za to? mrežaste ženske najlon čarape!  :-[
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 05, 2008, 14:15:20 poslijepodne
Devojke, hvala na iscrpnim obaveštenjima.
Odoh do Pet Centra, da vidim šta imaju. (Možda mi još nešto padne na pamet...)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 05, 2008, 14:17:41 poslijepodne
 :up:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 06, 2008, 22:04:41 poslijepodne
Dobro veče,
umesto aktivnog uglja, ubacio sam malo keramičkih valjčića i preko njih stavio plavi sunđer.
Kao što sam obećao, prikazujem vam slike aq. Bilje je plastično, osim onog plutajućeg (kojeg sam u međuvremenu izbacio). Uzas, znam, t.j. sada znam.
Ako vas nesto zanima, slobodno pitajte. Spreman sam da primim sve ''udarce''.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 06, 2008, 22:28:40 poslijepodne
Ribice su prekrasne! :heart: :D

Al eto, dvorac ćeš morati izbaciti ( samo zauzima mjesto, a i uvijek se trudimo da akvarij izgleda što prirodnije), za čistaća je bolje nabaviti neko malo drvo ili spiljicu, za bilje si rekao i sam i bilo bi dobro kad bi zamijenio tu fototapetu, neka jedobojna ili s kamenjem bi bila puno bolja jer bi istaknula i ribice. Ovako ne dolaze toliko do izražaja.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 07, 2008, 08:09:30 prijepodne
Potpuno se slažem s Ribačicom!
Ribice su preeeeeeeedivne!
Ali, ti imaš sve loptice! Odnosno, dvije perlice, i ostale su ti pajčolanke! Dakle, imaš samo "jedan" problem - nabaviti jedan veći akvarij i sve njih staviti nutra...bit će ti prezahvalne! Ako su sad tako slatke i lijepe, zamisli kako će tek onda biti sretne!

Umjesto dvorca, za čistača možeš staviti polovicu obične keramičke tegle za cvijeće (kupi novu, prepili je ili nekako prepolovi, dobro prokuhaj i fiskiraj u podlogu. Naravno, pazi na veličinu!
I svakako promijeni pozadinu. Nešto jako tamno plavo ili crno, ili kako Ribač kaže, neku tapetu sa uzorkom kamena....da vidiš kako će tek onda "loptice" blistati!

I, molim te, daj ih probaj slikati bez fleša, ali tako da ugasiš svo svjetlo u sobi i samo ostaviš upaljen akvarij. VIdjet ćeš, slike će biti umjetničke!
I, naravno, pošalji nam nove slike!

Joj, kako ti zavidim na perlicama .... iako su hibrid, preslatke su... :klap: :klap: :klap:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 07, 2008, 08:29:53 prijepodne
Dvorac ce da izleti, tapet cu da promenim. Da izvadim i plasticne biljke? Nemam nikakvu podlogu za prave biljke, tako da bi dno ostalo ''golo''.
Ne znam da li je ovo silikonsko crevo koje pravi zavesu od mehurica potrebno ili da i njega vadim?
OK, imam 2 loptice, ali kako to mislite da su ostale 4 hibridi? (2 su crvenkape). Kako onda izgledaju prave japanke?
Slikacu cistaca algi i malog somica-sentimentalno sam vezan za njega. Ako treba, i on ce da izleti, ali mislio sam da malo cisti po dnu (valjda ne skodi, zar ne?)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 07, 2008, 08:35:21 prijepodne
Sto se tice slikanja bez blica - probacu, pa sta bude.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 07, 2008, 08:50:28 prijepodne
crijevo za zrak, s obzirom da je akvarij mali, svakako ostavi!
i čistače nemoj vaditi - oni su potrebni - samo im umjesto dvorca stavi ono što sam ti predložila, sa skrivanje!
inače, u većim akvarijima se uobičajeno stavlja ljuska od kokosa, ali bi ona bila prevelika za tvoj!

poslat ću ti na mail par riječi o zlatnima, kako ti veliš japankama...pa pogledaj!

ukratko: one su nastale od dosta neuglednog malog šarana, i prvo (to su "klasični karasi") su izgledale kao mali šarani, ali sjajnih boja....daljnjom selekcijom nastaju razni oblici - pajčolanke, teleskopi, perlice....a mi smo ih od milja nazvali "loptice" jer su takvog oblika!

a ti imaš znači sve "loptice", što znači da ih ne treba razdvajati već samo osigurati im veći prostor za boravak!
iako, nije to razdvajanje nužno, ali "klasični" oblici zlatnih su daleko življi, brzi plivači, malo grubi, veći proždrljivci, dok su "lopice" nespretnije, nježnije, malo osjetljvije i slabije reagiraju, pa ih ovi brzi "gangsteri" mogu gnjaviti...zato se razdvajanje i preporuča jer su onda svi sretni i zadovoljni
no, eto, ja imam u oba akvarija mješavinu i dobro funkcionira (tako su od početka zajedno), dapače, jedan mali loptić je najbolji prijatelj s jednom oooooogromnom klasičnom ženkom... ;D
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 07, 2008, 11:31:23 prijepodne
Obične zlatne imaju jednostruke repiće.
Klikni na moj potpis gdje piše 180l, te koje otvori su obične. :D

Al ne brini imam i ja loptice. :)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 07, 2008, 12:11:22 poslijepodne
Uh, zamalo da zaboravim. Bio sam u Pet Centru u BG i trazio sam Eheim-ove filtere (konkretno Eheim eco-pro 130 - kanisterski). Eheimovih filtera uopste nema. Gde mogu da se nabave?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 07, 2008, 12:26:08 poslijepodne
eheimove filtere relativno redovito ima u Zagrebu, možda bude i u Osijeku...a u Austriji ih može se redovito naći (onaj Vogelfarm kojeg stalno spominjemo)
ne znam znaš li Njemački, ali pokušaj si naručiti (besplatan je! i dođe za 10-ak dana! ) zajac-ov katalog, na www.zajac.de i čini mi se da se preko njih može naručiti (ili, ako imaš koga u Njemačkoj...), i svake godine oni izdaju predivan katalog, i vrijedi ga nabaviti redovito, ne samo zbog filtera
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 07, 2008, 13:21:22 poslijepodne
Svakako sam mislio, kada budem formirao veci aq (otprilike 150-200 lit), da uzmem kanisterski filter. Kakva vi iskustva imate sa kanisterskim filterima i koji je najbolji recimo za aq od 150 lit? (ako znate, dajte odmah tacan naziv modela, kako bih mogao da ga jurim po netu).
Sto se tice Nemackog, znam ga samo iz filma ''Valter brani Sarajevo''. Engleski je vec dosta bolji, ali pokusacu na sajtu koji ste mi dali.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 07, 2008, 13:26:33 poslijepodne
vanjski kanisterski filteri su definitivno bolja opcija, pogotovo kod riba koje jako prljaju, dakle, zlatnih!

moje je osobno iskustvo da su eheimi ipak najbolji...ljudi dosta hvale fluvale, no nemam iskustva s njima, pa ne mogu ništa reći...
tetra se pokazala OK, ali mora biti puno "jačeg" nominalnog kapaciteta nego što je akvarij - recimo, za akvarij od 150 l bi bila idealna tetra 1200 (tetra ex 700 kod naših prasaca mora imati pomoć još jednog nutarnjeg filtera!)...
dakle, preporučam ti eheim, ako si spreman platiti...ali mislim da se isplati...i imaš jako dobar pregled baš na zajacovim stranicama svih tipova sa cijenama, a kad stisneš "mehr" podvučeno, onda se pojavi tekst o filteru ali i mala kao tabela sa svojstvima (za to ti je dovoljan njemački kojeg znaš! ;D)

šaljem ti link na pp jer je grozno dugačak!  ;D
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 07, 2008, 13:44:46 poslijepodne
Pogledao sam. Da li se tamo mogu nabaviti i originalni filterski medijumi ili da radim ''home made'' varijantu?
Ne mogu puno da pretrazujem - na Nemackom je. :'(
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 07, 2008, 14:18:15 poslijepodne
mogu se nabaviti originalni!
i, za početak ti preporučam, bez obzira na cijenu, da nabaviš originalne, a onda lako poslije nadomještaš što već treba i s "neoriginalima"...jer znaš točno što ide što...

e, imaš i eheimovu stranicu na engleskom :  http://www.eheim.de/eheim/inhalte/index.jsp?id=24901&lang=en

e, tu tek ima svega.... ;D
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 07, 2008, 18:12:59 poslijepodne
Moze li, umesto presečene saksije za cveće, da ubacim omanji panj (mangrov), da se čistači sakrivaju? Ovo pitam, jer mi je prodavac rekao da to drvo utiče na kiselost vode.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 07, 2008, 20:04:52 poslijepodne
Može, samo pazi da ti ne zakrči akvarij. Inače, mangrovo drvo navodno smanjuje kiselost vode, pa je OK staviti ga....i može biti zgodno sklonište, ako je tako oblikovan...
Dakle,samo naprijed!  :up:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 07, 2008, 20:28:15 poslijepodne
Zajac-ov katalog ne mogu da naručim iz prostog razloga: u spisku zemalja (obavezno popunjavanje tog polja) nema Srbije. Kako da dođem do tog kataloga?
Mangrov panj nije veliki i nece zakrčivati aq. Kad izbacim dvorac - uleće panj. :up:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 07, 2008, 20:33:32 poslijepodne
Evo link: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=24816.0
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 07, 2008, 20:48:37 poslijepodne
ako je malky nekom već dao - javi se, pa ti pošaljem svoj...iako u njemu imaš zapravo sve što je na njihovoj stranici...samo je lijepo imati kao knjigu...
ali, probaj upisati ime zemlje...ako se može...možda upali... -?...sad ga lupetam... :clown:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 08, 2008, 19:27:32 poslijepodne
Problem!!!
Jednoj od dve bele japanke (sa crvenom tufnom na glavi) je u poslednja 2-3 dana porastao stomak, a zatim joj se sa leve bočne strane stomaka pojavila izbočina (kao da je progutala nešto oštro, pa se to sad ocrtava). Više mi liči kao na neku bubuljicu. (Jednu ribicu sam pre izvesnog vremena morao da poklonim, jer je imala po nekoliko izbočina sa obe strane stomaka).
Sada se spustila na dno, čini mi se da ubrzano diše i ne pomera se sa dna. Stomak joj je porastao kao da je puna ikre.
Sta da radim?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 08, 2008, 19:31:34 poslijepodne
Nisam baš sigurna da se radi o ikri...Eventualo ako ju ne bi mogla izbaciti. Najbolje da ju preseliš u karantenu ako imaš.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 08, 2008, 20:17:22 poslijepodne
Okrenula se na leđa i gotovo ne daje znake života. I dalje je na dnu.
Moraću da je izbacim iz aq.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 08, 2008, 20:20:24 poslijepodne
Ajoj, :o  pa kako to...Jadna mala...Jel mogla nešt pojesti u akvariju što ne bi smijelo biti tamo?

Stavi ju u karantenu, al iskreno čudno je to...  :'(
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: tbusljet - Studeni 08, 2008, 20:50:55 poslijepodne
Okrenula se na leđa i gotovo ne daje znake života. I dalje je na dnu.
Moraću da je izbacim iz aq.

moja se prosli tjedan okrenula naopacke, prije toga jnu je ponekad okretalo, i nakon 2-3 dana je preminula.. nemam pojma sto njoj je doslo i zbog cega... smrc...
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 08, 2008, 20:56:09 poslijepodne
To je bila infekcija mjehura vjerojatno, ali ovdje mi je čudna ova kvržica.

Žao mi je tbusljet. :'(
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 08, 2008, 21:11:23 poslijepodne
I prosla, koju sam poklonio, je tako počela. Prvo dve-tri kvržice sa jedne strane stomaka, pa onda sa druge, pa se stomak deformisao (jedna strana veća od druge - kad gledaš odozgo), pa se kvržice izgubile, a na tom mestu otpala krljušt i pojavile se rane.
Ova je uginula. Bilo je jako brzo. Za 2-3 dana se stomak jako uvecao, a zatim kvrzica, pa sve ono sto sam opisao.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 08, 2008, 21:30:54 poslijepodne
svakako je ODMAH stavi u karantenu (ako nemaš, dobra je i jako velika tegla, ali joj stavi zrak nutra i stavi nešto soli (1 žličica na 10 l vode, pa izračunaj!)
nikako nije dobro da, ako ugine, ugine u zajedničkom akvariju!!!!
no, po simptomima bih rekla da je zapletaj crijeva ili žestoka upala mjehura!
pokušaj joj dati kuhanog i jako jako jako usitnjenog graška, ako još hoće jesti i prati joj kakicu kako izgleda...i naravno, odmah nam javi, pa ćemo smisliti...
i, s obzirom na jakost simptoma, ja bih dala i bactopur, ali bi jako dobro bilo, ako možeš, da je poslikaš i staviš sliku!


s obzirom da ti je već jedna uginula, bojim se da je problem u premalenom akvariju, pa se voda relativno brzo poremeti...svakako onda u glavnom akvariju posisaj (temeljito bez ustezanja) dno, i ujedno ćeš time izmijeniti barem 30 % vode....smanji hranjenje ostalih na pola kroz 4 - 5 dana...i prati što se dešava....

eto, ovo je hitna pomoć, dalje ćemo polako!

P.S. sad se sjetih....daj probaj pogledati viri li štogod iz tih kvržica...jer ako viri, to bi bili kožni nametnici....i to treba pažljivo pincetom isčupati
a ako je već ranica (jel ranica ili kao podljev?) -onda pod hitno liječiti bactopurom (ili nekim drugim antibakterijskim lijekom širokog spektra), on je super baš za rane i podljeve!
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 08, 2008, 22:39:03 poslijepodne
Ne, ona prva nije uginula. Uginula je ova druga, i to pošto sam je stavio u karantin. Nisam stigao ni trknuti po lekove, već je bila gotova.
Prva je imala ranice na mestima gde je otpala krljušt, a krljušt je otpala nakon povlačenja ''bubuljica''. Međutim, prva se nosila sa tim, a ova druga je klonula nakon 2-3 dana.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 08, 2008, 22:43:39 poslijepodne
a reci, ovoj prvoj su onda ranice zarasle?

nekako mi sve to "zvuči" na bakterije u kombinaciji s upalom mjehura!

ajde probaj, bez obzira što je ova malena uginula ( :'( :'( :'() ostale hraniti par dana graškom (jedan obrok grašak, dakle, skuhaš ga u vodi, i kad se ohladi dooooobro usitniš, zajedno s njegovom "ovojnicom" - mi našima stisnemo među prstima, unutrašnjost postane kao pire, a ovojnicu pojedu jer su velki prasci, bez ustinjavnja - no, tvoje su bebe, pa im sve to lijepo usitni)...malo će ti se prljati voda, no vrijedi reskirati i usisavanje i mijenjanje...
a količina - davaj im pomalo, pa da sve pojedu, lako dodaš ako imaš dojam da su gladne...

nadam se da će to prevenirati daljnje probleme (ne-ponovilo-se!)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 08, 2008, 22:52:57 poslijepodne
Siroče malo :'(...

Promijeni svakako dio vode...I možda sol u akvarij preventive radi...i grašak obavezno!
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 09, 2008, 11:03:58 prijepodne
Probaću i javiću šta se dešava.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 09, 2008, 11:28:23 prijepodne
Svakako javi!
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 09, 2008, 12:28:16 poslijepodne
kako je stanje?  -?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 09, 2008, 19:47:16 poslijepodne
Posle promene dela vode, sve je ok. Ostale ribice se normalno ponašaju. Ne znam u čemu je bio problem.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 09, 2008, 20:24:31 poslijepodne
vjerojatno onda nastajanje dušičnih spojeva...probaj malo češće ih i pomanje hraniti - da pojedu čim više, odnosno, da čim manje padne na dno
i, svakako dok su u ovom akvariju, mijenjaj vodu tjedno i dobro posisaj dno...to je najbolja preventiva!
ako im daješ "domaću" hranu, što preporučam najbolje prije čišćenja akvarija, jer odmah očistiš ostatke, onda trebaš posebno pažljivo usisat dno!
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 09, 2008, 20:28:53 poslijepodne
Da, ipak ih je puno u malom akvariju...Mada ne znam, te kvržice su zbilja čudne... -?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 09, 2008, 20:38:36 poslijepodne
Da, ipak ih je puno u malom akvariju...Mada ne znam, te kvržice su zbilja čudne... -?

da, imaš pravo - to treba jako promatrati...i paziti...
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 09, 2008, 20:52:10 poslijepodne
Godinu dana su živele i u većoj gužvi. Sada ih je 5 (+ 2 čistača) u 55 lit, a javljaju se problemi?! Ok, poslušaću vas i češće menjati vodu i čistiti dno. Videću kako se ponašaju.
Ostale su veoma živahne. Danas sam im ubacio malo prokuvane šargarepe i nisu se baš oduševile. Uglavnom su je izbacivale iz usta. :(
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 09, 2008, 20:58:22 poslijepodne
 :D :D :D tipična reakcija kad prvi puta probaju mrkvu...tako i moje pljuckaju svaki put kad dobiju nešto novo, ali kad skuže da je fino....ooooo... :D

samo ti pazi na njih, bit će OK
a to što veliš, bilo ih je i više godinu dana, ali su bile i manje, zar ne!? i manje su papale i manje kakale... ;D
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 09, 2008, 21:00:51 poslijepodne
Već sam primjetila i prije da je kod zlatnih u premalom prostoru ta prva godina kritična, uvijek svi pričaju o toj godini dana. Valjda baš to kako rastu...Pa se onda svašta razvije u vodi jer ju previše zagađuju... -?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 09, 2008, 22:32:58 poslijepodne
Jedna od japanki mi je malo zakržljala, t.j. prestala je sa rastom još pre 3-4 meseca. Lepo je napredovala, a onda jednog jutra - nestao joj skoro ceo rep! Nakon opsežne istrage, stariji klinac (4 god.), je priznao da ju je ''malo mazio''. Borila se i borila da preživi sa patrljkom od repa i izborila. Regenerisao joj se rep, ali je stala sa rastom. Ostale su je stigle i prestigle. Sada je živahna i normalna, samo više ne raste. Hoće li ostati takva?
Još jedno pitanje: brat mi dobija na poklon aq od 70-80 lit. I on je ljubitelj hladnovodnih i hoće odmah ''velike''. Pita da li je pametno da uzme par odraslih japanki - matičnih riba?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 09, 2008, 22:44:11 poslijepodne
Vjerojatno će takva i ostati. Ali to ne znači da ne može živjeti dugo i ostati vesela. :)
Koliko velike bi te zlatne bile? Mislim da mu je akvarij malo malen za zbilja odrasle zlatne. Npr. udomila sam baš neki dan veliku zlatnu, staru 3,5 godine i dugačku 25cm. Sad je u 180l i ne izgleda mi baš ko da joj je dosta prostora. Dok narastu i ovih mojih četiri što su s njom mislim da će definitivno ići u veći akvarij. Al ako misli na dvije ribice od nekih 10cm u tijelu, to bi išlo neko vrijeme, ali će naravno brzo narasti. Možda bi ipak bilo bolje da uzme manje ribice jer će proći ipak bar dvije godine dok ne dostignu maksimalnu veličinu, a onda može razmislit i o većem akvariju.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 10, 2008, 09:23:44 prijepodne
ova malena "oštećena" ribica će najvjerojatnije ostati mala - imam takav slučaj gdje je jedan mališan zapeo u nekom otvoru, deformirane su mu škrgice i leđna peraja, ali, evo ga - već više od 3 godine veseli, slatki, mališan koji je više nego očito, miljenik ostalih divova oko njega (spava kraj njih tako da se nasloni na najveću ribu u akvariju)...
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 10, 2008, 10:08:57 prijepodne
Mislio je da uzme 2 ribice od nekih 15-tak cm u telu. Samo dve takve na 80 lit - može ili je mala litraža?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 10, 2008, 10:21:59 prijepodne
Devojke, a sad jedno pitanje za mene. Videli moj aq sa dvorcem i plastičnim biljkama.... Ubacujem panj, postavljam drugu pozadinu (najverovatnije crnu) - kako ste savetovali, ali treba mi još nešto. Hocu da ga zatravim (videli ste da nemam nikakvu podlogu za bilje, osim sitnih lomljenih kamenčića). Treba mi savet koje biljke da posadim, a koje ne traže posebnu podlogu (da ne bi sada rovario po aq) i koje su koliko - toliko ''otporne'' na ove moje ''svaštojede''. Molim vas, imajte u vidu da sam totalna neznalica po pitanju biljaka, tako da mi trebaju tačni nazivi biljaka, a da mi prodavci ne postavljaju podpitanja.
Kada sve odradim, slikaću ga i slike odmah postavljam - da iskomentarišete.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 10, 2008, 10:48:29 prijepodne
Može, ali će im jako brzo biti malo. -?

Od bilja anubias, koji možeš zavezati za drvo ili kamen i ne će ga moći srediti, onda valisnerija, meni raste isto bez podloge...Eventualno neki echinodorus ili crypta...
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 10, 2008, 10:56:16 prijepodne
ovak - mislim da može slobodno uzeti dvije ribice na 80 l...sigurno će trajati barem 3 - 4 godine ako ne i više (tko zna kako će rasti!)
drugo, kako ti je ribač rekla - biljke su ti najbolje anubias, valisnerija i cryptocorine...pogledaj dobro na početnoj stranici, imaš i zgodne opise tih biljaka!
s time, anubias se čak i ne sadi u podlogu, odnosno, korijen ide u nešto(ako hoćeš) ali rizom (kao čvor iznad korijena) mora ostati vani! tako da većinom anubiase se fiksira tankim silkom (flaksom) za granu, kamen...
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 10, 2008, 11:55:43 prijepodne
Devojke, nemam reci! Rekle ste da se ne zahvaljujem, pa i neću (čitaj-hvala).
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 10, 2008, 12:21:21 poslijepodne
Devojke, nemam reci! Rekle ste da se ne zahvaljujem, pa i neću (čitaj-hvala).

pssssssssssssst!  :clown:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 10, 2008, 13:49:36 poslijepodne
Oduvek sam se pitao odakle vam toliko postova. Znaci, racunaju se i ovi mali...hahahaha!
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 10, 2008, 14:15:13 poslijepodne
 :P...eh, kad bi se računali svi redovi i sva ponavljanja...bilo bi ih more... :D

zapravo, nastojim biti kratka, a onda ga oduljim, a kad nastojim biti dugačka, onda ga skratim...što ćeš...baba!  :ying:  :devil:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 11, 2008, 11:46:38 prijepodne
Devojke, dvorac i plastično bilje su izleteli. Ubačen panj, Valisneria nana i Cryptocoryne. Slikaću da vidite kako sam ih složio, pa da date komentare.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 11, 2008, 11:49:20 prijepodne
Čekamo slike! :)

Jesi li bilje prvo dezinficirao hipermanganom?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 11, 2008, 11:59:39 prijepodne
čekamo slikice s nestrpljenjem!
sigurno su ribice presretne!  :klap:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 11, 2008, 12:11:32 poslijepodne
Nisam ničim tretirao ni biljke ni panj. Trebalo je? Jel' velika greška?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 11, 2008, 12:15:29 poslijepodne
5 strukova Valisnerie sam prosto zabio u šljunak, a Valisneriu sam (sve sa plastičnom saksijom)takođe postavio u šljunak. (Anubius nisam uzeo - uzeću ih više, samo malo da dođem do daha, t.j. para). Svi predlozi su dobrodošli. Videćete, pa ću vas onda pitati još nešto (da li da ostavim Cryptocoryne u žbunastom obliku ili da je razdvajam....)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 11, 2008, 12:21:10 poslijepodne
Panj je trebalo jako dobro isprati, a bilje dezinficirat jer postoji mogućnost da se prenese neka zaraza njime...E, sad ništa, naš bad, trebale smo ti reči...Drugi put obavezno u otopinu hipermangana. Recimo roze boje jedno pola sata.Nadam se da ne će biti ništa.

Dobro učvrsti valisneriju jer ju vole čupati. :P

Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 11, 2008, 12:40:59 poslijepodne
Pogledaću kad se vratim sa posla. Nadam se da je nisu počupale. Inače, šta su moje zlatne preživele za ovu godinu dana, ovo bilje i panj nije ništa.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Tonya - Studeni 11, 2008, 12:43:07 poslijepodne
Ima vremena :) ;D - upravo sam preselila zlatne u novi akvarij s valisnerijom, već mi je jedan dio počupan i pluta uokolo, tak da... :D
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 11, 2008, 12:49:19 poslijepodne
vjerujem da će biti sve OK...a plastične teglice makni (nema veze ako se malo ošteti korijen)...i onda ubodi u šljunak - lakše će se ukorijeniti (ako stigne od malih terminatorića)  :P
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 11, 2008, 14:14:39 poslijepodne
Čekajte prvo da vidite. Tada ćete mi reći da li postoji opcija sa vezivanjem konca, ubacivanjem još biljaka i kakvih....
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 11, 2008, 14:54:46 poslijepodne
dobro, čekat ćemo .... a onda kad krenemo.... :devil: :D
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 11, 2008, 20:44:26 poslijepodne
Evo izvol'te! Budite nežne, molim vas. Ovo mi je prvo pobadanje pravih biljaka. Jednu sam slikao sa blicom (šta ću kad volim  :D). Aparat mi je loš, pa su slike malo mutne. (Panj je počeo da pušta neku crvenkastu boju).
Na slici HPIM2272 prva s'leva je ona koju je moj klinja ''mazio'' i kojoj se regenerisao rep, ali je stala sa rastom.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 11, 2008, 21:02:18 poslijepodne
evo, bit ću nježna!  ;)
- dakle, biljke su lijepo posađene i nadam se da će ti dugo opstati kraj malenih terminatora!
- ribice su prekrasne, i preslatke...prave male loptice...neka samo i dalje budu takve!
- ova malena će ostati vjerojatno tako malena - ali se vidi da je njoj samoj sa sobom dobro...a to se broji!
- e, sad, ja bih panj "prevalila"...ili čak stavila da stoji poput mosta (da vidiš kako će ti se ancistrus (čistač) skrivati ispod...ko kakvi lutalica....i pravi će otamo kukuc i biti mali krampus!
- ovo tamno crijevo od filtera(?) što ti je u  prednjem planu ili sakrij u podlogu, pa neka samo usis viri van, ili stavi nekako uz stražnju stjenku akvarija!
- bit će to pravi maleni (malo premaleni) raj za tvoje loptice...
- i, zaključak - pisati Djedu Mrazu ili šparati za veliki akvarij...(čitaj - udobrovoljiti ukućane  ;))
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 11, 2008, 21:24:10 poslijepodne
Nije to crevo od filtera, već od pumpe za vazduh. Ne znam sada koliko mi je neophodno?
Panj ću odmah da okrenem, da vidim kako izgleda. Šta kazete za saksiju? Da li bi moglo da se izvadi bilje iz nje i da se proširi (razdvoji i zabije u širem krugu)? Da li bi mogao Valisneriu ili ovu u saksiji da vežem za panj?
Imate li neke predloge za još bilja i gde da postavim?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 11, 2008, 21:33:41 poslijepodne
Pumpicu im svakako ostavi! Jako vole puno kisika. Ako ne čupaju bilje, probaj izvaditi van da se zakorijeni. Valisneriju nemoj vezati za panj, to ćeš kad kupiš anubias. ;)

Makni još tapetu. Možeš nauljiti i običnu debelu vreču za smeće za početak. Vidjet ćeš da će biti bolje. :up:

Al su ti ribice slatke! :P
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 11, 2008, 21:37:35 poslijepodne
dobro reče ribač - ako je pumpica za zrak, onda samo crijevo ili zatrpaj u  podlogu, ili ga sakrij odozada, ali pusti da pušta - mali je akvarij i dodavanje zraka im je neophodno!

teglicu slobodno makni i normalno zasadi biljku...bit će OK...a ako se krene širiti, onda je razdijeli...

ako ne budu previše uništavali biljkice, nabavi neko "opće" gnojivo, tipa serinog ili tetrinog plantamina i gnoji po uputi i bit će super!

a ideja s vrećom (crnom) za smeće je sjajna - jako dobro izgleda...ili, nabavi crni papir (ono, ko foto-papir) i nalijepi ga odostraga...može i tamno-plavi...
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 11, 2008, 22:38:24 poslijepodne
To za gnojivo sam baš hteo da pitam, ali ste me preduhitrile. Sutra kupujem gnojivo i stavljam tamnu pozadinu.  8)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 12, 2008, 19:26:31 poslijepodne
Šta da radim sa požutelim listovima Valisnerie? Da ih sečem pri dnu ili samo do onog mesta do kojeg su žuti? -?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 12, 2008, 20:15:08 poslijepodne
prvo valisnerija: u pravilu bi trebalo rezati od dna, ali onda gubiš dosta...odreži tako da ti ostane pol milimetra žutoga..možda prestane "ići" dalje...a ako nastavi, uvijek možeš odrezati do kraja!
drugo, panj: ako ti jako boja vodu (što je potpuno normalno) a imaš puno strpljenja - dobro ga prokuhaj....dugo, dugo, s prekidima kad ga naglo ohladiš u hladnoj vodi...to će ubrzati otpuštanje tanina, ali neće zaustaviti...još će dugo on puštati žutilo!
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 12, 2008, 20:19:16 poslijepodne
Ako ti panj baš jako žuti, možda bolje da nabaviš drugi. Imala sam jedan koji je zbilja previše bojio vodu i postepeno su se izgubile lijepe boje ribica, pogotovo bijelih. Nekako žučkasta voda ne ide s njima. -?

Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 13, 2008, 10:51:35 prijepodne
Kakav novi, i ovog sam platio kao ''svetog Petra kajganu''. More, ima da ga kuvam dok ne pobeli!!!  >:(
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 13, 2008, 14:28:01 poslijepodne
S kuhanjem će otići, ali pripremi se da će dugo trajati. :)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 13, 2008, 14:42:04 poslijepodne
samo ti njega strpljivo kuhaj (ide ti kuhanje 1 - 2 sata, pa ga bubneš u kabao s hladnom vodom, pa opet natrag...i tako milijun puta!  :P :D)

kako su loptice?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 14, 2008, 08:39:15 prijepodne
Perlice su ok, kao i pajčolanke. Samo, ona sa regenerisanim repom sinoć počela da ''sedi'' na dnu. Odabrala neki ćošak u aq i kunja. Mislio sam da nešto nije u redu. Kad se priblizim, ona živne, pa se opet vrati, ''sedne'' dole i kunja. Jede normalno.
Sinoć sam postavio teget pozadinu. Stvarno izgleda bolje.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 14, 2008, 08:43:32 prijepodne
pokušaj malenoj dati papati graška...možda živne (tako moji pajceki znaju dudit, a onda čim osjete papicu koja im je fina...da vidiš jurnjave!)

super za pozadinu - vjerujem da izleda odlično!  :D
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 14, 2008, 08:46:25 prijepodne
Danas ne mogu, nisam kod kuće, ali sutra dobija grašak.
Sto se tiče pozadine, nema šta da veruješ - slikam i postavljam.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 14, 2008, 08:50:35 prijepodne
 :up:
da, možeš im dati i list salate - preliješ ga kipućom vodom i odmah zatim hladnom - ali, ostatke navečer moraš izvaditi iz akvarija... :D
i inače ti preporučam da im najmanje jednom tjedno daješ jedan takav "domaći" obrok...i radi prirodnih vitamina i minerala,ali prvenstveno radi probave i mjehura
naime, "loptice" su dosta sklone problemima s mjehurom koji se manifestira tako da čudno plivaju...ali ako dođe do jake upale, može biti kobno...zato im se preventivno daju ti "domaći" obroci, a čim se primjeti neko čudno plivanje, onda čak kontinuirano trebaju biti na domaćoj dijeti barem 3 dana...
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 14, 2008, 09:50:21 prijepodne
Ma, pećiću im i roštilj ako treba, samo da su ok.   :)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 14, 2008, 10:03:49 prijepodne
Ma, pećiću im i roštilj ako treba, samo da su ok.   :)

ne, ne, roštilj!  :D...samo napravi mali vrt i uzgajaj ekološko povrće... :P
da vidiš samo kad se "navuku" na papicu...meni su moji jučer pojeli sve prste dok sam im davala grašak (ono, zrno po zrno, stisnem, sadržaj iscuri kao pire van, a onda im dam ovojnicu zrna...)  :D
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 14, 2008, 11:01:36 prijepodne
Daješ im i ljusku od graška? Ne bude problema prilikom gutanja?
Koliko zrna da skuvam za mojih 5 kom?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 14, 2008, 11:08:05 prijepodne
Daješ im i ljusku od graška? Ne bude problema prilikom gutanja?
Koliko zrna da skuvam za mojih 5 kom?

moji su kitovi, pa im dajem cijelu (ono, spljeckanu među prstima), ali kako su tvoji maleni, onda im sve usitniš, zajedno s ljuskom...ona je u stvari bitna jer potencira (celuloza) probavu!
he, koliko...to je pitanje...pa, za početak  2 - 3 zrna po ribici, s time da im daješ pomalo, da pojedu čim više!
uh, al je to teško procijeniti...jučer sam ovim mojim kitovima dala po jednu i pol jušnu žlicu na 6 riba + čistači... -? -?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 14, 2008, 11:16:29 prijepodne
Ako ih budem hranio jednu po jednu, potućiće se! Jako su ljubomorne jedna na drugu. Moram ili sve odjednom ili ništa!
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 14, 2008, 11:19:21 prijepodne
joj, znam kako to izgleda! :grupnjak:
lijepo im daš prvo malu, onu, za kavu, žličicu, pa kad popapaju većinu, dodaš još...i tako dok ne ode sve (pazi, ako im se ne svidi prvi puta, ne brini...već će skužiti, a ako im se svidi, onda će te žicati za još - nemoj popustiti...radije im daj češće nego da se prejedu - iako će vrlo brzo početi proizvodnja zelenkastih kobasa :P)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 14, 2008, 11:25:34 prijepodne
To me i pomalo brine. U poslednjih par dana im ne vidim trag koji se inače ''vuče'' za njima.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 17, 2008, 13:51:39 poslijepodne
Kuvam panj vec 2 dana (po instrukcijama - 2-3 sata, pa u hladnu vodu) i ne smanjuje intenzitet puštanja boje. Nastavljam, ne zna on s'kim ima posla. :devil:
Sto se tiče graška, ribice se navikle i ''razvaljuju'' se od njega.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 17, 2008, 13:53:09 poslijepodne
Samo ti njega kuhaj...iako doduše nikad to ne ide do kraja...ali ipak će bitno manje puštati tanin.. Da, ne pitah, od kojeg je drveta taj panj? Jer, ako je od hrasta - onda ti je uzaludan posao... :(

Baš mi je drago da malene vole grašak! Ma, znaju one što je fino! Super! :klap: :klap:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 17, 2008, 15:30:07 poslijepodne
Ja sam svoj prvi panj kuhala nekoliko puta i u nekoliko navrata, tek nakon par mjeseci u akvariju je prestao puštati boju. A ona loza, što si mi dala ti babymum, ne pušta uopće. :)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 17, 2008, 19:00:41 poslijepodne
Ja sam svoj prvi panj kuhala nekoliko puta i u nekoliko navrata, tek nakon par mjeseci u akvariju je prestao puštati boju. A ona loza, što si mi dala ti babymum, ne pušta uopće. :)

moja je loza iz fine familije.... :a024: :a024: :a024:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 17, 2008, 19:14:07 poslijepodne
Ako bude još te loze, samo javi... :whistle:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 17, 2008, 19:28:16 poslijepodne
ako si voljna kopat po lišću, starim granama i kojekakvim bljakavim stvarima...možda bi se nešto našlo... :tongue: :yuk:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 17, 2008, 19:38:16 poslijepodne
ako si voljna kopat po lišću, starim granama i kojekakvim bljakavim stvarima...možda bi se nešto našlo... :tongue: :yuk:

A ne sve lijepo na gotovo ko zadnji put? :P
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 17, 2008, 19:40:24 poslijepodne
eto ga...ajme, ta omladina...sve bi gotovo... :roll: :roll: :roll:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 17, 2008, 19:45:08 poslijepodne
 :a024: :a024: :a024:

Ma znam da, al tak ti dobro ide... :angel:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 17, 2008, 19:56:28 poslijepodne
bumo videli...moram jako kopat, a sad mi se nije dalo..
ali, ajde nećemo offtopićariti i krasti goranu temu  ;D
ako što bude - javim! ;)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 17, 2008, 19:58:24 poslijepodne
To su Goranu, dobri savjeti za lozu i gdje je može nabaviti jer zbilja kad prođe slinjenje, loza je zakon . ;)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 17, 2008, 20:18:57 poslijepodne
točno-loza je najmanje "opasna", ali treba naći nešpricanu... :P
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 17, 2008, 21:35:40 poslijepodne
Mislim da mi je prodavac rekao da je panj Mangrov. Što se tiče loze, potražiću nešto. Ovde je ima u izobilju. (Žao mi panja - lepo izgleda). Kada prestane bojiti vodu ili kada nađem lozu koja bi odgovarala - napadam anubie.
Ona ribica sa regenerisanim repom ima 2 kvržice sa jedne strane stomaka.  :'( Promenio sam vodu i očistio dno još jednom. Ubacio sam im neku plavu tečnost za dezinfekciju. Za sada je živahna, osim što joj je jedna bočna strana stomaka malo deformisana. (Prodavac mi je rekao da je to možda crv koji se leči 'costopurom')??? -?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 17, 2008, 22:19:55 poslijepodne
mangrov panj je ok, ali malkice dulje pušta boju...no ona nije opasna za ribe, to je najvažnije...
a ove kvržice...hmmm...jel nešto viri iz njih? ako viri, čupni to pincetom van...to jeste onda kožni parazit, no ne vjerujem baš...ako ikako možeš, poslikaj to, ali naravno, prvenstveno pogledaj i iščupaj van ako išta viri (repićem, kao crvić) pod hitno! liječenje ide onda antibakterijskim lijekom radi preventive od infekcije....
a ako ne viri...hmmm...onda ništa bez slike... -?

moram sad ići sa pesom...ajde da se "čujemo" sutra...
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 17, 2008, 22:28:37 poslijepodne
Evo, gledam po netu što bi to moglo biti i ništa...Naletila sam na jedan slučaj da su dvije ribice to imale, i obje su uginule u malom razmaku ( bile jedine u akvariju), ali nije bilo odgovora što se desilo nego neko nagađanje da su ili paraziti ili bakterija ili virusi, pa si misli... Uglavnom ako je bakterija, možda da joj probaš dati antibiotik hranu ili neki humani antibiotik u vodu, ne vjerujem da su paraziti jer bi se vjerojatno češkala, a ako su virusi onda ne možeš ništa...

Daj ju slikaj! To bi puno pomoglo.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 17, 2008, 23:18:24 poslijepodne
Liči li na nešto od ovoga? -?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 18, 2008, 08:17:54 prijepodne
Ne, nije tako rapidno. Mnogo je veće (u odnosu na veličinu ribice), kao neki nepravilni otok. Pokušaću da je uslikam, samo treba da se dobro postavi za slikanje.
Ništa ne viri, tako da nema šta da se iščupa.
Izgleda da joj ne smeta (živahna je kao i obično), jedino što je neposredno pre dobijanja ovog ''otoka'' jedno vreme kunjala na dnu.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 18, 2008, 08:21:06 prijepodne
ako je mnogo veće, onda je vjerojatno tumor ili kila...i jedno i drugo je na žalost, u našim krajevima, neizlječivo (u švicarskoj ili njemačkoji bi se moglo dati operirati), ali ribica može dugo i veseli živjeti s time...
samo treba paziti ako naglo krene rasti, tada je pod hitno treba staviti u karantenu i čekati neminovno...naravno, i tada je treba njegovati i voljeti! ;)
mi imamo jednu malenu koja ima najvjerojatnije kilu (herniju) na boku već 2 godine i da vidiš kakav je mali jarac...samo je prestala isto rasti...
kolegica tonya pak ima malog dečka s vjerojatnim tumorom (zadnja slika) s obzirom da se nalazi na gornjem dijelu boka, blizu kralježnice, i isto je mali krampus...
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 18, 2008, 12:55:12 poslijepodne
Malo mi je čudno da mi tri ribice u kratkom periodu dobiju tumor ili ''kilu''... -? No, uslikaću je, pa ćete videti.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 18, 2008, 13:30:15 poslijepodne
ma, ne znam...samo nagađam...najbolje je vidjeti slike... -?

http://weloveteaching.com/puregold/disease/disease.htm

http://www.fishdeals.com/fish_diseases/stressdisease.shtml

http://goldfish-kiki.blogspot.com/

http://www.goldfishinfo.com/identify.htm

no, daj pogledaj ove linkove - naročito zadnji...možda nešto prepoznaš....
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 18, 2008, 13:39:50 poslijepodne
Meni je dobar i ovaj, ima i slike. :)

http://www.elestanque.es/enfermedadesyparasitos.htm
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 18, 2008, 13:43:59 poslijepodne
http://www.elgoldfish.com/enfermedades.html#ALETAS

evo, još..isto sa slikicama...sad si me sjetila!  ;)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 18, 2008, 13:48:43 poslijepodne
Da, taj je baš super! :)

I skoro svaka bolest ima fotku.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Tonya - Studeni 18, 2008, 14:47:28 poslijepodne
I meni se čini kao odličan link :up:, ali šteta što je na španjolskom...
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 18, 2008, 15:51:58 poslijepodne
Ako se pronađe sumnjiva sličica, lako se prevede. ;)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 18, 2008, 20:35:04 poslijepodne
Ako se pronađe sumnjiva sličica, lako se prevede. ;)

da, prevede ti google i ispadne svašta.. :roll:, ali ak prepoznaš na slici što bi moglo biti, lako onda dalje tražiti... -?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 18, 2008, 20:37:16 poslijepodne
Da, Google je prilično tarzanast. :P
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 18, 2008, 20:48:43 poslijepodne
Dame, evo slika. Malo su mutne, ali obratite pažnju na desni bok ribice.
(morao sam na trenutak da je izvadim, jer nikako nisam uspeo pravilno da je uslikam dok je u aq.)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 18, 2008, 20:52:33 poslijepodne
Slike su dosta mutne, no meni se ovo čini kao kožni parazit - kad si je izvadio, jesi li možda probao prstima preko toga? Viri li štogod van? Može li se (lagano) čupnuti????
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 18, 2008, 20:54:36 poslijepodne
Joj, njoj je cijela lijeva strana nabrekla...Ko da se nakupila tekućina... -?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 18, 2008, 21:00:25 poslijepodne
da, ali je možda i nesimetrična (Bilbo je takav...jedna strana deblja od druge)... -? -? -?
no, ne čini mi se nakostriješena!?
ovi prištiću su mi skroz čudni ... ribač!?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 18, 2008, 21:03:26 poslijepodne
Čitala sam da se tekućine nekad znaju tako nakupiti u ribici...Ne mislim sad na vodenicu i slično...Baš to da zna biti asimetrična jer ih ne može izbaciti...Al nema mi to opet veze s tim kvržicama... -?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 18, 2008, 21:17:54 poslijepodne
Ništa ne viri, pipnuo sam, tako da nema šta da se čupne.
Možda vam se čini da je leva strana asimetrična. jer sam je malo nakrivio da se bolje vidi desna. Obe kvrge su na desnom boku.
Drugo zadebljanje na boku se ne vidi (bliže je škrgama). No, za razliku od pre neki dan, sada kao da su se oba ''deformiteta'' malo smanjila.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 18, 2008, 21:19:26 poslijepodne
da, ima takvih slučajeva...ali bi to možda gorka sol mogla riješiti? .... -?
no, ja bih s time pričekala...
e, gorane, jel to izgleda ko bubuljica? ono, kad si u pubertetu?
onda bi to bio mali čir, a to je bakterijski... -?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 18, 2008, 21:21:15 poslijepodne
Zbilja je teško vidjeti, ali ako je ko prištić onda je definitivno bakterijski...Mislim da je to u biti i logično jer bi se od parazita vjerojatno češkala. -?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 18, 2008, 21:26:37 poslijepodne
Da,da! Bas kao da je u pubertetu. (Imas terminologiju-svaka ti cast, vidi se da si administrator  :up:). To je isto imala i ona najveca koju sam poklonio, samo ona je imala vise i rapidnije ''bubuljice''.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 18, 2008, 21:31:22 poslijepodne
e, sad bi ti neš rekla (ali neću)  ;D o terminologiji!  :D

no, ajmo ozbiljno - ako su prištići, onda je bakterijski i to bi se moralo relativno lako riješiti - ako imaš karantenu (maleni akvarijić s dobrim prozračivanjem bi bio dovoljan kroz jedno tjedan dana!), lagano zasoli vodu, pojačaj prozračivanje čim više i stavi antibakterijski lijek (ako ima za nabaviti, dobar bi bio bactopur forte (tabletice) ili "obični" bactopur (tekućina), ili medimor) širokog spektra...i to davati kroz tjedan dana - mislim da bi moralo proći!
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 18, 2008, 21:35:03 poslijepodne
(Kaži, kaži, kaži... :D)
Od kada sam ubacio onu tečnost za dezinfekciju i od kada je na ''graškastoj'' dijeti, kao da se smanjuju bubuljice. U Zrenjaninu imamo sve vrste lekova, tako da nije problem. Imam i karantin. Nemam druge, pokušaću.
Inače, hteo sam da vas pitam da li ih dobro hranim. Koristim Serin ''San''-listiće i ''Goldy Color''-granule i neke suve kao crviće (presovane u kockice)-proizvodjač nepoznat. Da li da im ubacim nešto od žive hrane (da brže rastu) i koliko puta dnevno mogu po manje da ih hranim?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 18, 2008, 21:50:38 poslijepodne
baš neću!  :P

znači da joj paše tretman! to je jako dobro...možda da onda s karantenom pričekaš još dan-dva...možda se povuku a ako ne, uvijek stigneš... jedno, priredi vodu za karantenu (neka stoji), za svaki slučaj!
dobro ih hraniš, probaj još nabaviti, ima hrane sa spirulinom algom (nema veze ako je za "klasične" tropske ribice!) i imaš kao kuglice, to jako vole kad se nauče ...
živu hranu u pravilu se zlatnima ne daje, iako neki daju, mi ne...nekako sam protiv toga...one jesu svejedi, pojele bi sve što stignu, ali mislim da nisu predatori i da ih na to ne treba učiti....
uz domaću hranu i ovo što im daješ - mislim da im je dovoljno raznoliko i da sigurno uživaju
hranjenje je zapravo najbolje što više puta što manje, dakle, ako možeš i tri - četiri puta na dan podijeliti dnevnu dozu, bilo bi idealno, no većina nas to ne može, pa hranimo ujutro i navečer (tako je većina hranilica napravljena!)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 18, 2008, 21:58:28 poslijepodne
Potražiću ovu hranu sa alagama. Imam osećaj da bi ove moje pojele i masno ćebe, a ne delikatese koje dobijaju.  :D
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 18, 2008, 22:01:56 poslijepodne
e, kad nađeš, tu hranu im davaj jednom do dva puta tjedno...dobro je za probavu ! :)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 18, 2008, 22:03:07 poslijepodne
Moje obožavaju krasti tablete čistaćima, pa ako ne već radi zdravlja kupi im bar da se malo zabavljaju! :P

I daphniju i sušenu artemiju! ;)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 18, 2008, 22:09:41 poslijepodne
vidiš, zaboravih...sušena hrana da...to je OK... :roll: ...ah, senilnosti... :nerv:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 18, 2008, 22:16:46 poslijepodne
A naravno možeš im i sam raditi gel hranu! :P
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 18, 2008, 23:05:02 poslijepodne
Explanation, please! Kakva gel hrana?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 18, 2008, 23:09:31 poslijepodne
Skuhaš povrće koje vole jesti, tipa grašak, mrkva, cvjetača...Nasjeckaš ih skroz nasitno i onda s mikserom pomiješaš skupa s želatinom. To sve staviš u frižider da se stvrdne i tamo može dosta dugo stajati. Ima i verzija gdje se sve zapeče, al to nisam probala. :)

Uglavnom dobro je za mjehur, a nije ih loše naučiti na tu hranu niti za slučaj da bi bile bolesne jer se u nju najlakše dozira antibiotik ,a da se ne rastopi u vodi. :)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 18, 2008, 23:33:00 poslijepodne
Kakav želatin? Objasni to malo bolje, jer ja nisam vičan kuhinji. :D

Narode, jel' vi nekad spavate???
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 19, 2008, 09:22:47 prijepodne
 :rofl: :tongue: ne spavamo...mi smo ti u slobodno vrijeme vampiri, ali nemoj nikom reć.... :a024:

želatina je ono s čime se prave kreme za kolače - supruga će ti sigurno znati...a imaš, još bolju varijantu, od Dr. Oetkera - Džem-fix ili Podravke - Želin(sorry na reklamiranju), to je sredstvo za želiranje na biljnoj bazi od pektina jabuke, pa je možda zdravije...
ma, sigurno ćeš znati - neki stavljaju želatinu i u hladetinu, sulc, drhtalicu....kužiš? :drool:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 19, 2008, 09:50:23 prijepodne
Da,da. Razumeo.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 19, 2008, 09:58:40 prijepodne
Kako je jibica danas?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 19, 2008, 11:08:38 prijepodne
Ne znam, na poslu sam. Videću kada dođem kući.
Čuj, čuo sam da je najbolji lek za nju - prebacivanje u veći aq. A video sam da ti imaš nešto takvo, pa sam mislio....(ionako ti se ne slaže sa bojom zidova). Jednostavno, hoću da te spasim tog ''mizernog aq'' i troškova (filter, svetlo, pumpa, podloga, bilje...). Ipak je vreme recesija. Vidiš šta se po Evropi i svetu radi. Propadaju banke, cene nafte padaju... Spasio bih te. Šta misliš?  ;)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 19, 2008, 11:31:01 prijepodne
Ah Mum bi ti ga možda i dala, ali ja joj nedam! To mi je rezerva za slučaj da mi zlatne imaju bebe. :tongue:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 19, 2008, 11:48:53 prijepodne
pazi, pazi njih...kako prave paprikaš bez kuhara... :a010: :a010: :a010:...
inače, baš mi paše uz zidove, i oči i uši.... :tongue: :tongue: :tongue:
ali, ako bude trebalo udomiti...heh, to je već druga priča!  8)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 19, 2008, 11:55:05 prijepodne
Primam ja i bebe! :D
Daću u zamenu karantinski - ekonomičniji je!
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 19, 2008, 11:59:13 prijepodne
hmmmmmmmmmmmmmmmm da....s obzirom da sam iz fine familije ( :clown: :clown: :clown:)...neću komentirati..... :D :D :D

nego, ne reče, kako je malena?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 19, 2008, 12:17:16 poslijepodne
Da, kak je malena?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 19, 2008, 12:29:11 poslijepodne
Jutros je bila ok. Videcu kakva je kad se vratim sa posla.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 19, 2008, 12:54:34 poslijepodne
super, a jel joj se što smanjuju prištići?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 19, 2008, 13:33:32 poslijepodne
Ne znam. One forografije su napravljene sinoć i odmah sam ih postavio. Ne mogu da primetim, treba da prođe više vremena.
Smanjilo se malo, kao što rekoh, od kada sam uveo grašak i dezinfikovao vodu.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 19, 2008, 13:49:39 poslijepodne
Baš sam sinoć roštala poslije još po intenetu i gledala u knjige koje imam...jedino što mogu pronaći da su to možda bile male ozljedice koje su se inficirale, ili da je bakterijski uzrok...a naravno, za sve to govore da je izvor voda. No, vodu si sad sredio, daješ im fino jesti...možda sve prođe bez posebnog liječenja!
Ajde, pratit ćemo stanje! :)
Kako panj? Jel "priznao" da neće više žutit vodu?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 20, 2008, 08:02:22 prijepodne
Ribica je ok. Živahna i vesela. Prištići joj se smanjuju, ali se i dalje vide.
Panj pušta isto kao prvog dana. Kuvam ga svaki dan. Ako ne popusti - zapaliću ga i ubaciti lozu.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 20, 2008, 08:15:10 prijepodne
Super za ribicu! Znači da je očito bio problem u vodi...sad samo pazi da ostane dobro kako je sada (i u lov na veći akvarij! ;D)!
A panj možda pusti da stoji neko vrijeme u amperu s vodom...pa neka pušta....nekad i to funkcionira... ;D
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Studeni 20, 2008, 10:13:04 prijepodne
Veći aq ne mogu još da nabavljam  :'(, nemam mesta. Ostaje mi da češće menjam vodu.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Studeni 20, 2008, 12:30:24 poslijepodne
Drago mi je da je bolje. :up:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Studeni 20, 2008, 12:46:33 poslijepodne
Veći aq ne mogu još da nabavljam  :'(, nemam mesta. Ostaje mi da češće menjam vodu.


Kad bude mjesta...a i veliki ti ne zauzima bitno više mjesta nego mali...recimo, 120 litraš ti je "samo" 80 x 40 x 40 cm... ;D
No naravno, treba paziti na vodu i bit će sigurno dobro...samo polako! :)...a Obelixa za udomljavanje možemo odmah pripremiti!  :D :devil:
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Prosinac 02, 2008, 20:44:34 poslijepodne
Devojke, dugo me nije bilo ,ali eto.... :D
Ubacio sam panj loze. Veoma je lep, ali voda je posle 1 dana postala malo beličasta - kao zamagljena. Šta raditi -?
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Ribač - Prosinac 02, 2008, 21:04:20 poslijepodne
Loza zna dosta sliniti u početku ako misliš na to. Proći će.
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Prosinac 03, 2008, 09:15:24 prijepodne
Loza zna dosta sliniti u početku ako misliš na to. Proći će.
ako te jako smeta, skini tu "slinu" ručno...no budi strpljiv! :)
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: Goran ZR - Prosinac 03, 2008, 19:53:14 poslijepodne
Nema šta da se skine sa loze. Samo je voda postala beličasta - kao maglovito jutro. :D
Naslov: Odg: pitanja o japankama
Autor: babyboom - Prosinac 04, 2008, 09:03:45 prijepodne
onda samo promijeni 30-ak posto vode i pojačaj protok na filteru, ako možeš ...
ili, još jednostavnije, pogledaj je li se ta "sluz" nakupila na filter materijalu - pa ga isperi (u vodi iz akvarija)...i tako nekoliko puta kroz 10-ak dana! ;)