Veljača 11, 2025, 15:02:49 poslijepodneNajnoviji Član: damirviza

Autor Tema: Ima li u Zg Cynops orientalis  (Posjeta: 3181 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Daniman123

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Ima li u Zg Cynops orientalis
« u: Studeni 20, 2010, 17:01:11 poslijepodne »
Navedenu vrstu mi frend želi kupit, pa me je zamolio da postavim pitanje...
Znaći cijenu i gdje ima za kupit Cynops orientalis

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: Ima li u Zg Cynops orientalis
« Odgovori #1 u: Studeni 20, 2010, 19:53:46 poslijepodne »
Zadnje sam prije par mjeseci vidio Cynops pyrrhogaster u Pet centru na Drvinju, oko 100 kn/kom. Malo su veci od orientalisa i ima jos par razlika koje su sve navedene u Caudata caresheets: http://www.caudata.org/cc/species/caresheets.shtml
Inace bilo bi dobro da se malo vise raspita o njima, oni nisu nimalo pogodni za drzanje u potpuno akvarijskim uvjetima (trebaju kopno), odrasle jedinke se ponekad ne slazu, a temperature vode bi im trebala biti oko 20 stupnjeva (sto vecina ljudi ne uspjeva odrzati u ljetnim mjesecima, a kuhati vodenjake na 25-30 stupnjeva je nehumano i znatno im skrati zivotni vijek).

Ovu temu treba prebacit u vodozemce...
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Daniman123

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 21, 2010, 10:04:59 prijepodne »
Zadnje sam prije par mjeseci vidio Cynops pyrrhogaster u Pet centru na Drvinju, oko 100 kn/kom. Malo su veci od orientalisa i ima jos par razlika koje su sve navedene u Caudata caresheets: http://www.caudata.org/cc/species/caresheets.shtml
Inace bilo bi dobro da se malo vise raspita o njima, oni nisu nimalo pogodni za drzanje u potpuno akvarijskim uvjetima (trebaju kopno), odrasle jedinke se ponekad ne slazu, a temperature vode bi im trebala biti oko 20 stupnjeva (sto vecina ljudi ne uspjeva odrzati u ljetnim mjesecima, a kuhati vodenjake na 25-30 stupnjeva je nehumano i znatno im skrati zivotni vijek).

Hvala, bude se on raspitao :) Moj je posao da mu provjerim ima li u zege...
Nego, ima li kakav pet shop u zg da ima gmazova/vodozemaca? Ovo mi se čini kao najjeftiniji gušter  :D

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Studeni 21, 2010, 16:47:20 poslijepodne »
Nego, ima li kakav pet shop u zg da ima gmazova/vodozemaca? Ovo mi se čini kao najjeftiniji gušter  :D

Najvecu ponudu ima navedeni lanac u Heinzelovoj i na Drvinju (makar zivotinje nisu bas u najboljem stanju, a cijene su ogromne tako da ih je bolje izbjegavati ako mozes), ostali pet shopovi slabo ili uopce ne drze. Puno jeftinije mozes nabaviti zmije i gustere od kolega sa ovog foruma, a i dosta toga se nudi preko oglasnika kada se ljudima razmnoze ili kada se vise ne mogu brinuti za zivotinju.
Samo ovo je vodenjak, ne guster, gusteri su ipak malo skuplji. No generalno se ne uzima takav ljubimac zato sto je sam po sebi jeftin, treba imati na umu da za osiguravanje pravilnog smjestaja obicno treba stotine, pa cak i tisuce kuna  ;)
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #4 u: Studeni 23, 2010, 13:44:34 poslijepodne »
Danas sam svratio opet do tog pet shopa, ipak nije Cynops pyrrhogaster nego Pachytriton labiatus (ako im je za vjerovati). U opisu pise da narastu do 120 cm (sto se ne poklapa sa caudata.org izvorima koji kazu 15-18 cm) i da im je dovoljan smjestaj 30x30x30 cm :roll: Cijena je 109 kn, ima ih dosta. Nisu bas u najboljem stanju, drze ih na 30 stupnjeva pa ih je vecina izvan vode, jadne zivine...
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #5 u: Studeni 23, 2010, 14:05:24 poslijepodne »
Danas sam svratio opet do tog pet shopa, ipak nije Cynops pyrrhogaster nego Pachytriton labiatus (ako im je za vjerovati). U opisu pise da narastu do 120 cm (sto se ne poklapa sa caudata.org izvorima koji kazu 15-18 cm) i da im je dovoljan smjestaj 30x30x30 cm :roll: Cijena je 109 kn, ima ih dosta. Nisu bas u najboljem stanju, drze ih na 30 stupnjeva pa ih je vecina izvan vode, jadne zivine...

Ovo me zainteresiralo pa sam pitala frendicu s PMF-a kaj misli - pirogasteri su kao i orientalisi manji i česti ih se brka, no labiatusi fakat narastu veliki - i po slikama vidim da se njih navedenim manjima ne može pobrkati ni u ludilu - em' imaju drugačiju fizionomiju, 'em fakat narastu ogromni - nekaj su u Drvinju krivo označili. Najvjerojatnije imaju nekog orientalisa jer su dostupniji od pirogastera- podvrste je teže odrediti. Tko bi normalan išao labiatuse razmnožavati.. Bolje nabaviti kajmana - ljepše ga je vidjeti, a i čini se da je manje zahtjevan od labiatusa. :)

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #6 u: Studeni 23, 2010, 18:56:58 poslijepodne »
cek cek narastu 120cm a dovoljan im je smjestaj 30x30x30...veoma logično...
nadams eda su bar fini za jest jer 120cm mesa je jako privlačno
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #7 u: Studeni 23, 2010, 22:48:24 poslijepodne »
Ovo me zainteresiralo pa sam pitala frendicu s PMF-a kaj misli - pirogasteri su kao i orientalisi manji i česti ih se brka, no labiatusi fakat narastu veliki - i po slikama vidim da se njih navedenim manjima ne može pobrkati ni u ludilu - em' imaju drugačiju fizionomiju, 'em fakat narastu ogromni - nekaj su u Drvinju krivo označili. Najvjerojatnije imaju nekog orientalisa jer su dostupniji od pirogastera- podvrste je teže odrediti. Tko bi normalan išao labiatuse razmnožavati.. Bolje nabaviti kajmana - ljepše ga je vidjeti, a i čini se da je manje zahtjevan od labiatusa. :)

Nisam toliko duboko u vodozemcima da bi mogao prosuditi, ali citao sam da P. labiatus ima glatku sluzavu kozu, a ovi mi ne izgledaju tako. A ne znam od kud tebi i njima podatak da narastu do 120 cm kada vecina poznatijih stranica koja se bavi njima navodi duzinu do 20 cm?

A sto se tice razmnozavanja, to ne mozes znati. Dolaze iz Kine gdje nisu zasticeni zakonom tako da postoji velika sansa da su uhvaceni za pet trade...
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 23, 2010, 23:08:14 poslijepodne »

Nisam toliko duboko u vodozemcima da bi mogao prosuditi, ali citao sam da P. labiatus ima glatku sluzavu kozu, a ovi mi ne izgledaju tako. A ne znam od kud tebi i njima podatak da narastu do 120 cm kada vecina poznatijih stranica koja se bavi njima navodi duzinu do 20 cm?

A sto se tice razmnozavanja, to ne mozes znati. Dolaze iz Kine gdje nisu zasticeni zakonom tako da postoji velika sansa da su uhvaceni za pet trade...

Yep, imaš pravo za veličinu - uhvaćeni nerijetko brzo ugibaju zbog temp pa vidim da nikome nije narastao preko 22 cm- a za max veličinu ne znam no frendica veli da u idealnim uvjetima nema granica i da poneki podliježu gigantizmu zbog hibridizacija i šopanjem hormonima rasta- radi istraživanja (npr. zarastanja i sl.) i pet preprodaje.. U Pet Centru je valjda tipfeler.

http://www.monsterfishkeepers.com/forums
http://www.bioone.org/doi/abs/10.3105/018.028.0202?journalCode=jche
i većinom je uz njih markacija "wild collected": http://www.generalexotics.com/products_all?disp_order=6&page=6

View distribution map using BerkeleyMapper.

According to current taxonomy (Zhao and Hu 1984; Fei et al. 2006), Pachytriton labiatus has a wider altitudinal occurrence than P. brevipes. Pachytriton brevipes can be found in streams from 50 m to 1800 m (Fei et al. 2006). Two allopatric distributions occur in Southern China. One range includes Guizhou, Hunan, Guangxi and Guangdong Provinces, and the other one includes Anhui, Zhejiang and probably Jiangxi Provinces (Fei et al. 2006).

Life History, Abundance, Activity, and Special Behaviors

Pachytriton labiatus inhabits mountain streams of various altitudes. Some streams are several meters wide and about one meter deep, whereas others are mere trickles of 20 to 40 cm deep. Water can be either clear or extremely dirty (due to flooding). The species is mostly aquatic. Populations in Hunan Province hibernate from November until April in crevices or under boulders where water is present (Zhao et al. 1994). The newts hide in shelters during daytime, and are active at night.

Pachytriton labiatus feeds on earthworms, other aquatic arthropods and insect larvae. The author observed two animals scrambling for the same earthworm from the two ends. After their snouts met, they rolled rapidly like feeding crocodiles. When captured, the animal may emanate a strong sulfurate odor (Fei et al. 2006). It may also emit food from the stomach. Zhao et al. (1994) recorded anti-predator postures including stretching limbs, lifting the head and tail, and exposing the orange ventral blotches.

Trends and Threats
Zhao et al. (1994) compared the number of animals collected in 1986 and 1993, and found no sign of population decline. However, large numbers of wild-caught animals appear in the pet trade every year. Local inhabitants may sell them as juvenile giant Chinese salamander (Andrias davidianus; Xu et al. 2002). Human exploitation and habitat destruction are the two most important factors affecting P. labiatus IUCN (2006).

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 23, 2010, 23:24:02 poslijepodne »

A drži ga pa ćeš vidjeti kak' je jeftin- isto k'o i kornjača, a možda još u skuplji jer hoće živu ribu, pa sad u pecanje i žicanje živorotki... :) Mam' mi je 3000 kn otišlo u 2 tjedna, a zaokružit će se i na 5000 kn već (ak' zbrajam najosnovniji smještaj - staklo, podloga, kemija, filtriranje, rasvjeta + mesina i povrće, akvarijsko bilje, ribice koje neće ni pogledati za živu hranu jer papaju samo iz ruke, izrada vanjskog kopna - stolar i puno drvo koštaju..., još moji žuljevi, žicanje, jurnjava po gradu, telefonski račun...) Da, kornjača košta samo 30 kn ak' već nije udomljena BEZ IČEG :) Ušparala sam ČAK 60 kn.  :D Moji dinosaurusi u mi se već tak' zavukli pod kožu da bih vjerojatno još 5000 potrošila na njih da imam... Psmtr.  >:(