Inace, zivotinje koje se jedanput iznesuiz prirodenikad amabasNIKAD& amp; amp; amp; nbsp; NE SMIJU biti vracene u prirodu radi mogucnosti unosenja bolesti, remecenja genetskog sastava populacije i jos par razloga. Time samo mozes unistiti sve zabe iz te populacije. Na ovom forumu sam primjetio da ljudi to ne znaju i tako rade veliku stetu upravo onim zivotinjama koje vole!
Teraristika me nešto naročito i ne zanima, no slučajno sam zalutao u ove ''vode'' na forumu pa bi samo osvrnuo na ovu konstataciju koju smatram netočnom.
Živimo u autodestruktivnom svijetu koji uništava sebe i sve oko sebe, pa tako i prirodu i životinjske vrste koje su njen sastavni dio. Kao posljedica toga mnoge biljne i životinjskevrste su izumrle,dok su druge ''živi mrtvaci'', dakle nalaze se na samom rubu i vjerovatno će izumrijeti, samo je pitanje vremena kada.Kao pozitivna stvaru čitavoj pričije (rastuča) skupina entuzijasta biologa/ekologakoji nastoje ostvariti pozitivne pomake. I upravo jedno od njihovih glavnih ''oružja'' je uzgajanjejedinki određene, najčešće iznimno ugrožene vrste u zatočeništvu koje će, kada se procijeni da su za to ostvareni uvijeti, biti puštene u divljinu a s ciljem ''podrške'' matične populacije u divljini. Jerznanstvena je činjenica da kada populacija određene vrste padne ispod određene razine (recimo procjena za sisavce je 100 -200 jedinki ako se dobro sjećam), ta populacija je osuđena na propast upravo radi pre male genetične varijabilnosti i pre siromašnog gen pool-a. A dodavanjem novih jedinki, pa još pogotovo ako one potjeću iz drugih populacija, genetička varijabilnost se može samo povećavati a nikako smanjivati. Uostalom, postoji i termin za sve too čemu pričam; ex-situ conservation(ne bi ulazio u hrvatski prijevod toga;-))Zbog toga smatram navedenu konstataciju netočnom. Što se pak tiče unošenja bolesti, istina jeda taj problem postoji. Istina je i to da se profesionalnim pristupom taj problem u znatnoj mjeri (vjerovatno nikada ne 100%) može riješiti.....A oni koji o svemu tome žele saznati malo više, u neki pretraživač neka ukucaju ex-situ conservation reintroduction...
E sad,sasvim je druga problematika autohtonih i alohtonih vrsta. Mislim daje ova tema ipak posvečena tome, i da je možda došlo do malog nesporazuma u čitavoj priči. Tu se apsolutno slažem sa time dase maksimalna pažnja mora posvetiti tome da ne dođe do puštanja alohtonih vrstai naša ''domaća'' staništa jer tozbilja može dovesti (i u 99% slučajeva dovodi) do ekoloških katastrofa gdje domaće vrste jednostavno nisu u stanju preživjeti nalet došljaka. Primjera za to zbilja ima bezbroj u svim područjima, počevši od botanika pa na dalje......& amp; amp; nbsp;
Lijep pozdrav, Ivan
Edited by: Profa