Travanj 30, 2025, 12:56:20 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: ...problem sa ramirezom i rasborom!  (Posjeta: 11424 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alen051

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: ...problem sa ramirezom i rasborom!
« Odgovori #25 u: Listopad 14, 2012, 03:27:34 prijepodne »
...rezime...

malo prije sam stigao doma s posla i ono šta me zateklo u akvariju su 3 uginule apistogramme, 1 sijamac i 1 razbora. Ono što vidim i što sam uspio izvući van. Discusi i ramirezi su, koliko vidim, ok.

sad sam, u 3 ujutro promijenio oko 50% vode i ulio duplu dozu ffm-a... tko dočeka jutro - dočeka...

Gianni, starost i trovanje vodom bi isključio.. Nisam primjetio nikakve radove po cijevima, a ni razliku u vodi za piće.  Što se podloge tiče, nisam je dirao ništa više nego inače kad presađujem i sređujem bilje. Ako već godinu i pol koliko imam akvarij nije bilo problema zbog remećenja podloge, ne kužim zašto bi do toga došlo sada...

stvarno misliš da nije moguće da su im zbog previše češnjaka ili ffm-a otkazali organi ili je došlo do nekog trovanja?

čujemo se za par sati sa novim smrtovnicama...

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Listopad 14, 2012, 08:45:29 prijepodne »
...jutros je još jedna apistogramma na crnom spisku ... :(

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #27 u: Listopad 14, 2012, 15:26:23 poslijepodne »
Moje neko iskustvo oko držanja patuljaka (ramireza i altispinoza jer njih sam samo držao i mrijestio) je samo kisik i kisik (naravno uz ispoštovane druge uvjete u akvariju što se tiče stabilnosti filtera i tako toga)

Napravi brutalnu aeraciju vode idućih 24h i javi rezulatate.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #28 u: Listopad 14, 2012, 17:06:24 poslijepodne »
možeš donjeti čašu akvarijske vode kod mene pa da izanaliziramo malo to ako te volja...

(raskopavaju cijeli Turnič za neke nove vodove struje, a paralelno teku sa cijevima od vode, pa postoji mogučnost da su nešto shebali... ja sam primjetio neki neobičan talog u vodi koju pripremam kojeg inače nije bilo prije kopanja)

...ja ču baš danas promjeniti veču količinu vode u velikom nakon dužeg vremena, pa ti javim ako bude poslijedica u slijedečih tjedan dana.

ps.
zvrcni na telefon ako dolaziš, jer nisam na PC-u

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Listopad 14, 2012, 20:37:02 poslijepodne »
...još -2 apistogramme

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #30 u: Listopad 14, 2012, 21:41:44 poslijepodne »
netko mi je rekao da smijem u akv.koristiti samo bijeli kineski cesnjak i nikako domaci, onaj ljubicasti. Potonji ima neku tvar koju Kinez nema od ceg se ribama raspadaju bubrezi i jetra. Da nije to bilo? Neem je isto turboljekovit al stavi ga u vodu i da vidis vraga (prah ili caj, naravno ne ulje). Za lokalnu uporabu na koijima (par sec pa isprati prije vracanja u vodu) je ok (citao na stranom forumu teme o alternativi za ribe). Propolis isto koriste za plijesan, al namazu zahvaceno mjesto pa vrate ribu (onaj bez alkohola).

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #31 u: Listopad 14, 2012, 21:43:27 poslijepodne »
nemam pojma, ali prije bih rekao da je bolji izbor domaci cesnjak, nego ovi kineski geemo, nit ukusa, nit mirisa....

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #32 u: Listopad 14, 2012, 22:04:18 poslijepodne »
i meni je bolji domaci, al na mom tanjuru. :D  Valjda neka razlika analogna C.indica i C.sativa. LOL Ne znam ni ja, sigurno zna Mr. Google. Idem bas vidjeti.

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Listopad 14, 2012, 22:05:51 poslijepodne »
Evo sad sam testirao vodu, puuuuno hvala Gianniju (tj. on je odradio sam posao a ja sam samo blentavo gledao).

Parametri su sljedeći:
NO3 = 12 ppm
PO4 = 1.8 ppm
FE = 0.08 ppm
Ph = 6.1
Kh = 6

Nisam stručnjak što se kemije tiče, ali mislim da ove vrijednosti u akvariju nisu razlog pomora riba...

Ukupno je otišlo (ono što sam siguran) 10-12 razbora, 6 apistogramma (za još 4 nisam siguran) i 1 sijamac...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #34 u: Listopad 15, 2012, 09:43:26 prijepodne »
Slažem se sa kolegom gstaraz.

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Listopad 15, 2012, 09:59:24 prijepodne »
Nikad u toliko godina u akvaristici nisam imao ovako veliki zajeb i pomor... Nikada! Lud sam jer i dalje nemam pojma u čemu je problem. Bilo bi mi lakše da znam da sam ja nešto sje..., lupio bi se po glavi i rekao si: "Alene, ti si debil!". I drugi put ne bi ponovio istu grešku, pazio bi... A ne ovako...

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #36 u: Listopad 16, 2012, 08:16:18 prijepodne »
Uf...gadno...ja sam imao davno slučaj s bakterijskim raspadanjem peraja, što mi je potamanilo sve živo i mrtvo u akvariju, tada još nisam bio iskusan pa nisam otkrio uzrok. Drugu havariju sam napravio svojom greškom i pobio ribe sa zasićenom otopinom CO2 (čitaj CO2 šibao ko lud  :nerv: ) u cijeloj priči mi je interesantno, a i dobro, da diskusima nije ništa, ipak su to gospoda ribe. Nadam se da ćeš riješiti problem i da neće biti daljnjih žrtava  :up:

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Studeni 08, 2012, 17:51:32 poslijepodne »
mogu li ovo biti simptomi trbušne vodenice? tu bolest nitko nije spomenuo u pokušaju dignosticiranja bolesti mojih riba. ali i čisto informativno, može li mi netko navesti malo podataka o toj bolesti?

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #38 u: Studeni 08, 2012, 18:45:15 poslijepodne »
Meni ovo izgleda kao klasičan primjer trbušne vodenice, ljuske stoje skoro pod 90°!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #39 u: Studeni 09, 2012, 11:05:32 prijepodne »
Da to je trbušna vodenica u poodmakloj fazi bolesti. Ja sam ti u prvom postu preporučio eutanaziju ili liječenje u karanteni kombinacijom antibiotika i gorke soli.

Nešto više o bolesti:

Bolest uzrokuju bakterije koje normalno žive u akvariju a dovode do problema u radu bubrega (zbog upale bubrežnih kanalića i Helenove petlje). Zbog toga bubrezi ne mogu izbacivati vodu iz tijela pa se voda nakuplja prvo u trbušnoj šupljini a potom i u crijevima i u očnoj duplji (obostrani pop eye). Na kraju dolazi do potpunog zatajenja bubrega i smrti ribe.

Liječenje se provodi u karanteni.

1. Prvo moramo pomoči ribi da iz tijela izbaci suvišak vode a to postižemo kombinacijom gorke soli, diuretika (potičemo izbacivanje vode iz ribe kemijskim sredstvima) i povečanjem tvrdoče vode u kojoj riba pliva dodavanjem mineralnih soli (cilj je preokrenuti tijek osmoze da voda zbog velike tvrdoće izlazi iz tijela ribe napolje).

2. kada napravimo gore navedeno tada antibiotik može nesmetano ubiti bakterije uzročnike ove bolesti