Moram da priznam da se ne sećam trenutka kada se
Chromis chromis doselio u „ove krajeve“, iako sam prilično vremešan! A možda je pamćenje počelo da me izdaje

! Šalu na stranu, iako je većina vrsta iz ovog roda riba tipična za tropska koralna mora, ta vrsta je „oduvek“ bila tipična za Mediteran. Ne govorim o tome šta se možda događalo u pred-pred-istoriji, već o prošlosti iz koje postoje pisani zapisi i o sadašnjosti. Istina je da ova riba ne nastanjuje samo Sredozemno more već i delove istočnog Atlantika: more uz obale Portugala i okolinu ostrva (većinom jako udaljenih od kontinenta) duž većeg dela obale zapadne Afrike - sve do Angole, daleko na jugu!! Baš takav areal nije retkost za suptropske vrste morskih organizama koje obitavaju u morima ovog dela sveta. Akvaristima takođe veoma zanimljiv, atraktivni rak samac
Calcinus tubularis nastanjuje potpuno isto područje – to sam negde tu već napisao!
Vode istočnog Atlantika uz obale Afrike su relativno veoma hladne - za geografske širine na kojima se nalaze. A posebno ukoliko se malo udaljite od plićaka. Hladne okeanske struje tu teku sa severa ka jugu i sa juga ka severu i susreću se u ekvatorijalnoj oblasti - Gvinejskom zalivu.
Chromis chromis definitivno ne preferira naročito toplu vodu – ne nastanjuje Crveno more ni bilo koje područje gde postoje „pravi tropski" koralni grebeni. Tako, mislim da se ne može tvrditi da spada u tropske vrste koje usled globalnog zagrevanja šire svoj areal prema većim geografskim širinama. Pre će biti da će se, ukoliko se ovaj proces nastavi, ova vrsta vremenom preseliti u okolinu Britanskih ostrva, recimo! Poz.