Evo mali update:
Voda koju koristim:
70% Ph 7.8, Kh 6, Gh 18
30% RO ppm 8
Ukupno: Ph 6.8 ppm 90, Kh 4, Gh 12
U akvariju: Ph 6.8 6.4, ppm 110 - 145, Kh 4, Gh 16
- Akvarij sa ispranom zemljom je suficitaran sa NO3 te zahtjeva jedno tjedne promjene vode 30-50 % da bi NO3 ostao na 5-10 mg/l
-Akvarij sa prokuhanom zemljom je izbjegao sve moguče alge od samog pokretanja, dok onaj sa ispranom zemljom je na kraju cikliranja ugostio diatomu na tjedan dana i zelenu točkastu isto nekih tjedan dana
-Hygrofile, Limnofile, i opčenito Crveno i zahtijevnije bilje uspijeva bolje u akvariju sa ispranom zemljom, dok Crypte, Anubiasi, Blixia, i nezahtjevnije biljke preferiraju prokuhanu zemlju
Ludwigie preferiaju ispranu zemlju a niski Hemiantusi bolje izgledaju na prokuhanoj.
-Uglavnom, mogu reći da prokuhavanje zemlje funkcijonira bez ikakvih večih problema, ali radi svega navedenog u gornjim postovima (osobito o gljivicama i bakterijama u zemlji), slijedeči akvarij ću ipak napuniti sa Ispranom zemljom bar šest tjedana. ...nekako mi prirodnije izgleda i nekako mi je srce više na miru kad znam da nisam potamanio baš sve živuče u toj zemlji koju ću staviti u akvarij.
Toliko za sada...
Cheers