Travanj 25, 2025, 00:27:20 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Nisam siguran dali je bolesna?  (Posjeta: 2155 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
Nisam siguran dali je bolesna?
« u: Veljača 16, 2010, 17:37:42 poslijepodne »
Nisam siguran dali je ženkica bolesna..inače kupio sam je već sa ovakvim stanjem leđne peraje(skoro je nema)..inače primjetio sam od kad sam je kupio da brže diše od mužjaka..i primjetio sam da su joj i ostale peraje drugačije od mužjakovih ..izgledam mi kao fin rot..

Vidi se na snimci (dosta slabo) kao da joj se usta ljušte..kao da joj visi mali komadić "kože/sluzi" dok diše..

Kupljene obje prije možda dva tjedna..

Zna se nekad "pravit mrtva" jednostavno stane ..to je većinom kad ju mužjak počne loviti..znao sam je naći unutar bilja..potpuno nepokretnu..ali mislim da je htjela ikru izbaciti..jer je bila deblja kad sam ju kupio..sad je mršavija..

P.S. Sorry na lošoj snimci..nabrzaka je snimano..i da...ZNAM da mi je staklo izgrebano  ;)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Nisam siguran dali je bolesna?
« Odgovori #1 u: Veljača 17, 2010, 10:40:07 prijepodne »
Pozdrav Ace, na snimkama mi ne izgleda ništa opasno, možda kada bi ju uspio uslikati...

Ne znam da li si ju kupio u Shopu ili od nekoga ali ako je kemizam vode u tvom akvariju dobar uz možda jedna dupla doza FFM-a trebala bi se stabilizirati situacija sa ustima.

Također moraš računati i na vrijeme prilagodbe na novi kemizam vode, oporavak od stresa lovljenja ribe, transporta, sniženja temperature tijekom transporta i prilagodba na temperaturu u tvom akvariju i dr.

Riba često zna kada izbaci jajašca tijekom mrijesta neko vrijeme izgledati kao da je pala u nesvjest i to je ok. A ubrzano diše zato jer ju mužjak stalno naganja  ;) (nadam se treba više informacija o akvariju, broju ribica, kemizmu vode i dr.)

Sukladno navedenom za sada mi sve izgleda OK ali ako se bilo što promijeni ispuni sve podatke u Upitnik o bolestima riba koji se nalazi ispod moga posta i pošalji fotografije pa čemo nači rješenje, pozdrav i sretno.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 17, 2010, 21:38:42 poslijepodne »
Kupio sam je u dućanu..došla je bez leđne peraje..
Jučer sam vidio čudno ponašanje..počela se širom otvorenih ustiju trzati lijevo desno i onda nastavi plivati..  -?
Danas sam stavio dozu ffm-a pa ću vidjeti dal će to popraviti stvar...inače imam ženku i mužjaka u 20 litaskom akvariju..gdje dodajem npk nutrafinov(dnevno) i profito (tjedno)+ dodajem co2 ali ga kontroliram s DC-om...

Mijenjam tjedno nekih 6L od 15L efektivno...

Znači ono što sam vidio da kao mrtva leži u grmlju bilja ..to znači da je ispustila ikru?? Kak to da nemam malce onda? (Vidi se da nemam pojma o ribama  :))

Da pitam ovdje..kupio sam neke mikrogranule od nutrafina za male ribice..al ćini mi se da je to još uvijek preveliko i pretvrdo za njih..s čime vi hranite ovak male ribice..jel ima neka mekša i sitnija hrana?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Veljača 18, 2010, 09:56:40 prijepodne »
Trzanje i jeste jedan od načina pokazivanja ribe da je spremna na mrijest (predigra)...

Na žalost nečeš ni vidjeti malce jer da bi se malci izlegli iz ikre u akvariju treba biti vrlo mekana voda sa vrlo niskim ph (najbolje "tresetna" tamna voda) i sa mrežicom preko dna da ribe ne bi pojele ikru koja pada na dno. Nakon mrijesta bi roditelji trebali ići napolje u drugi akvarij a malce hraniti artemijom, kasnije mirkocrvima...

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 18, 2010, 13:19:02 poslijepodne »
Izgledala mi je kao da se guši..znači to je normalno?

Znači mogu zaboraviti na malce  :( ..

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 19, 2010, 14:50:01 poslijepodne »
Mislim da je ipak u pitanju fin rot ili nekaj sličnog..jer joj se zadnja peraja počela "cjepati"...budem pratio stanje..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Veljača 19, 2010, 15:20:12 poslijepodne »
Mislim da je ipak u pitanju fin rot ili nekaj sličnog..jer joj se zadnja peraja počela "cjepati"...budem pratio stanje..

Ovdje moraš razlikovati peraje koje je grickao mužjak od Fin rota, pogledaj na googlu fotke. Ako bude što konkretno pošalji novu fotku i javi se, pozdrav.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 19, 2010, 15:31:16 poslijepodne »
Ma fin rot je 90% Nemam fotić trentuno..
Vidim da nema leđnu peraju , peraje za plivanje su isto lagano oštećene a i vidim cjepanje zadnje peraje + ono guljenje na ustima...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Veljača 19, 2010, 15:38:32 poslijepodne »
Ako si siguran u Fin Rot, odvoji ribu u karantenu ili u veču staklenku koja će plutati u velikom akvariju uključi unutra aeraciju i započni liječenje Bactopurom u propisanoj dozi u propisanom trajanju. Bilo bi dobro za vrijeme trajanja lijeka svaki drugi dan promjeniti 50% vode te nadodati ponovo lijeka koji smo oduzeli promjenom vode.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 21, 2010, 20:47:20 poslijepodne »
Evo uzeo sam bactopur i sinoć dodao dozu...kažu da se drugi dan ne dodaje i onda treći dan opet doza kao prvi dan...(ne kužim ovo kaj si ti napisao..kaeš da se držim uputstva i onda si napisao da mijenjam 50% vode i dodajem lijek svaki dan?)
E sad uz to što joj je zadnja peraja skroz otpala..vidim da se stvroila kao neka bijela naslaga na početku zadnjeg dijela tijela..tamo gdje je peraja otpala..i riba je jako mirna(trenutno je u karantenskom 5L akvariju s zračnim kamenom).. i ne jede kad joj ubacim hrane..ne izgleda uopće dobro..maloprije sam je iskoprcao iz malog komadića riccie koji sam joj stavio u taj akvarij..  -?

Nastavit ću s bactopurom po propisanom tretmanu ...jel ima tko neku bolju ideju? Nekak mi se čini malo tih tri dana tretmana, da bi se to zaliječilo...  -?

E da i brzo diše..
« Zadnja izmjena: Veljača 21, 2010, 22:39:55 poslijepodne od Ace »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Veljača 22, 2010, 09:32:24 prijepodne »
Evo uzeo sam bactopur i sinoć dodao dozu...kažu da se drugi dan ne dodaje i onda treći dan opet doza kao prvi dan...(ne kužim ovo kaj si ti napisao..kaeš da se držim uputstva i onda si napisao da mijenjam 50% vode i dodajem lijek svaki dan?)

Vidi, uputstva se držiš glede količine lijeka i vremena liječenja, međutim, to vrijedi za veliki akvarij, kada imaš ovako malu posudu u njuj se vrlo brzo podigne koncentracija amonijaka i drugih nusprodukata koji ribi mogu više štetiti od same bolesti, zato je bitno da malo improviziraš pa sam zato predložio zamjenu vode...

Ti vidi ako riba može izdržati do trečeg dana onda treči dan naprvi promjenu vode i dodaj malo pojačanu dozu lijeka.

Ali pošto si rekao da je ribi potpuno otpala peraja nade da će riba preživjeti vrlo su malene. Ako procjeniš da ima nade za izliječenje ja bih još pokušao liječenje sa antibiotikom (Bactopur Direct).

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 22, 2010, 12:41:14 poslijepodne »
Otpala joj je skroz..baš užasno izgleda.. kao da joj infekcija ide na tijelo... imam doma i bactopur direct...dal da probam s njim..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Veljača 22, 2010, 12:49:45 poslijepodne »
Otpala joj je skroz..baš užasno izgleda.. kao da joj infekcija ide na tijelo... imam doma i bactopur direct...dal da probam s njim..

Obavezno, zamjeni vodu sa onom iz akvarija i odmah sa bactopur Directom, samo da ne bude prekasno.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 22, 2010, 13:55:49 poslijepodne »
Evo stavio sam je u kratku kupku jače koncentracije directa i sad ću je staviti u karantenski akvarij s propisanom dozom directa...vidjet ćemo..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Veljača 22, 2010, 14:07:53 poslijepodne »
Evo stavio sam je u kratku kupku jače koncentracije directa i sad ću je staviti u karantenski akvarij s propisanom dozom directa...vidjet ćemo..

Sretno.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 22, 2010, 22:29:30 poslijepodne »

Ni dobro  :punch:
Evo nadam se bar da sad vidite o kojoj bolesti se radi...(fotić mi je u kvaru pa moram ovak videom...)

Neznam dal ima šanse da se izvuče..pogotovo jer ništa ne jede..stavim joj pred usta ali ne mrda... neznam kak bi je natjerao da jede..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Veljača 23, 2010, 08:42:39 prijepodne »
Ovo izgleda strašno, skrati joj muke.

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #17 u: Veljača 23, 2010, 08:49:40 prijepodne »
stavi je u frižider  i polako će da umre  bezbolnijom smrti    ovo je  patnja  nevjerujem da je možeš spasit 
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 23, 2010, 16:00:34 poslijepodne »
Nažalost...ovo je izgledalo još strašnije kad sam se vratio doma popodne...nalazila se u jednom kutu glavom prema dolje, i disala širom otvorenih ustiju...
Stavio sam je u malu posudu s malo akvarijske vode i u frižider... nadam se da je to jedan od humanijih i bezbolnijih načina za ribu  :punch:
A tu je moja priča s ribama završila...nebum ih nabavljao još duže vrijeme..  :down:

Volio bi samo znati o čemu se radilo s ribom...ako netko zna točno reći..