ako ima jos nekoga...........
Pitanjce za ekipu koja je presla na LED. Znam da nema smisla i da je svjetlo svjetlo, ali...........
Meni to nije tak. Ja sam prvi LED staio prije cca 2 godine (helialux) i to je bilo OK jer mi je vise sluzilo kao svjetlo nego kao ozbiljna rasvjeta. Sto sa ~7000lm na 200l i nije.
No, nedavno sam na manji akvarij (60x30x40) stavio chihiros WRGB60 (3500lm) umjesto 2x24W T5 (~2500lm) i nastao je kaos. Akvarij je jedno 2 mjeseca bi samo sa jednom lampom i tu se nakotilo dosta koncaste. To sam pocisto prilikom zamjene rasvjete i koncaste, barem one klasicne ostre vise skoro nema. No u ta 3 tjedna sam uspio uzgojiti valjda sve ostale vrste zelenih algi i cijano. Rasvjeta je na 80%, CO2 prema DCu (i par mrtvih carskih

) je na maksimumu, dnevno tocim 3ppm nitrata, 3ppm kalija i 1 ppm fosfata. To sam dozirao i prije. I to isto doziram u drugi akvarij u kojem je helialux 54W (6750lm) i leddy plant 36W (2500lm). Bilje raste, od jednog vrha sesiliflore cca 3cm sad vec imam 5 komada od cca 30cm, isto vrijedi i za HM, polyspermu, difformis...... Ali na svemu se kroz par dana pojave i zelen alge. I GDA po staklu.
E sad, vjerojatno da imam vise strpljenja ne bi skodilo. Ali ovako ocajan nisam bio valjda 15+ godina.