Rasvjeta jako i kompleksna a i široka tema !
*** Kakva i koliko rasvjete zavisi uvjek šta misliš držati od organizama i njihovim prohtjevima iliti zahtjevima
*** Svjetlo je jako važno i bitno , jel većina koralja su fitosinteticki i preko svjetla podmirujes Njihovu energetsku potrebu (“hrane se svjetlom “ )
*** pored jačine u W , bitna je pokrivenost jer će ti koralji biti u stjenci , kao i odgovarajući spektar da bi rasli znaci spektar koji je potreban za fotosintezu )
*** “ početnički “ koralji nisu toliko zahtjevni kao koralje koji poslje ljudi drže tkz “ tvrde “ , posto većina ubrzo zaželi i njih dobro je to odmah ukalkulirati , ko kupuje jeftino ili pogrešno kupuje dva puta

*** ne samo površina aq igra ulogu već i dubina ( to se moze kompenzirati dizanjem koralja na greben - bliže izvoru svjetlosti )
To bi bilo ono osnovno i u kratkim crtama o svjetlu u morskom aq.
Posto nikakve druge podatke zasad nisi napisao sem dimenzija , ni šta želiš , šta misliš držati ( pretpostavljam ofucani standard

- koji je dostupan ) , oko rasvjete nisi sem LED naglasio detalje ! Da li misliš kupovati originalnu fabricku ( novo / rabljeno ) , da li misliš sam u samogradnji raditi ( nešto dobro ili samo jeftino da je po sistemu kila bijelih i kila plavi kineski LED ) ili je opcija dati nekom da ti to napravi i na kraju krajeva moraš sam izračunati sa Kojim Budžetom raspolažeš za rasvjetu !
Sigurno će tu odmah biti predložak koliko wati koliko plavi , koliko bijelih i svašta nešto ! Vidio si da sam ja te stvari izostavio jer dok ne rjesis ona pitanja samnom prvog djela mog posta , sve su to neka bubanja koja mogu al i ne moraju biti dobra !
Kad odlučiš koja opcija oko led i koji budžet onda se da konkretno šta pisati ! Moraš dati vise informacija kako bi dobio vise za tebe korisnih informacija !
Znaci trebas se i sam uključiti u diskusiju jer pitanja imaš sigurno a ne kao kod sumpa samo čekati i šta ćemo napisati ! Tu recimo nisi ni napomenuo imaš li probušen tank