Evo napisaću par stvari da ti probaš da sagledaš srž sumpa a ujedno i morske akvaristike !
Kolega Slim Okrug je vrlo precizno opisao na šta treba obratiti pažnju oko projektiranja sumpa !
Po meni sva ta pisanja nekih omjera koje si čitao , mogu kao neka smjernica nekom poslužiti , po meni apsolutno suvišno razbijanje glave sa tim omjerima i možeš okacit mačku od rep ! !
Sump ili tehnički tank ima svrhu da potrebnoj tehnici da dovoljno mjesta i akvaristi omogući nesmetani rad i održavanje tehnike ! Sump sluzi i kao mjesto za filtraciju eventualno refugijum i sve druge stvari koje daju akvarijumu bolje predispozicije za stabilan rad ! Slim ti je rekao oko dimenzioniranja ,na šta treba posebno obratiti pažnju a to je volumen mora koji se nalazi u preljevi da ta voda nebi završila na podu sobe !
Po meni tvoj najveći problemčić je sto još uvjek sve promatraš sa perspektive slatkovodne ! Tu se moraš probati distancirati a još manje neka poredjenja praviti !
Sam pišeš u slatkovodnoj nisi imao tih problema , oromančić drveni ne pruža mjesta sa pregradama, ...... sve su to stvari koje su iz slatkovodne!
Samim time sto pripremaš slatkovodni sistem za morsku ulaziš u kompromise koje mogu dobro da se završe ali mogu i da tebe ili morski tank “ lupe po glavi “ a na duge staze gledano još vise “ lupe po tvom džepu “
Savjetovao bi da se probaš informirati i posavjetovati sa iskusnim akvaristima koji nemaju komercijalnih namjera već žele pomoći !
**Sto veći sump prvo povećava volumen pravi sistem stabilniji !
** kod planiranja ukalkulirati dovoljan prostor za tehniku i ostaviti rezervu za novu i dodatnu tehniku ! ( pored širine dužine imati u vidu i visinu sumpa a i 0romančića )
** ostaviti mjesta za vodu iz preljeva da u slučaju nestanka struje ili defekta povratne pumpe može stati u sump bez poplave !
** sto veći sump planirati jer se nećeš pokajati a akvarijum će ti biti zahvalan za to

**
Zaboravi sve te omjere jer ako imaš mogućnost da sump bude duplo ili troduplo veći od tanka došao bi na željenu idealu u morskoj !
** savjet za kraj probaj da morsku aq gledaš bez nekih poredjenja na slatkovodnu ! To su dve stvari i sem staklene posude sa vodom i organizmima sve je drugačije! Budu strpljiv informiraj se , isplaniraj dobro , skupi potrebnu opremu , čitaj na dobrim izvorima i tek
Onda startuj ! Problemi i greške u morskoj akvaristici su dugoročne , često jako dramatične a pre svega jako skupe i tu je još jedna velika razlika od slane i šećerne vode !