Travanj 30, 2025, 05:21:10 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: novi akvarij  (Posjeta: 3727 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kolibric0

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
novi akvarij
« u: Travanj 24, 2007, 14:55:00 poslijepodne »

radio bi novi akvarij. Htio bi da bude dugacak 130cm. Zanima me koliko takav akvarij mora biti visok i koliko sirok i zanima me debljina stakla za takav akvarij.

unaprijed hvala na savjetima!

Offline mikica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
    • BH akvaristika online
novi akvarij
« Odgovori #1 u: Travanj 24, 2007, 17:38:00 poslijepodne »
130 x45x50 i desetka staklo ! Moj prijedlog ,ne mora da se usvoji !

Offline Miki_BL

• Punopravni član
novi akvarij
« Odgovori #2 u: Travanj 24, 2007, 19:37:00 poslijepodne »
130x60x60 i 12 mm staklo. Napravis extra pozadinu od stiropora sa vecim izbocinama i udubljenjima za koje pricvrstis Anubias nana, nadjes neki veci panj ili granu, posadis NE previse bilja i imas extra aq.

Ja sam uvijek za sto VECE akvarijume. I sto su vislji to su i ljepsi. Bar meni. Ali ukusi su razliciti i o tome se ne diskutuje.

A koje bi ribice drzao u tom aq?

Offline wuga

• Punopravni član
novi akvarij
« Odgovori #3 u: Travanj 24, 2007, 20:17:00 poslijepodne »
definitivno veća visina! Minimalno 50 a i 60! Staklo bolje 2 mm deblje pa spavaš mirno, a ne ko ja da sad tražim ko će mi stan osigurati!
Trnovec/Varaždin/Hrvatska
ribe su zakon!!

http://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=23795&PN=1

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
novi akvarij
« Odgovori #4 u: Travanj 25, 2007, 02:20:00 prijepodne »
pa prije svega mislim da bi trebao odluciti koje vrste ce biti AQ (biljni ili ciklidni) pa prema tome napraviti i aq odgovarajucih dimenzija...

130x60x60 slobodno mozes napraviti od 10mm naravno uz sva pojacanja (donja, gornja i poprecna).

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
novi akvarij
« Odgovori #5 u: Travanj 25, 2007, 02:30:00 prijepodne »

Citat: wuga
a ne ko ja da sad tražim ko æe mi stan osigurati!

ako mislis na ovaj tvoj od 160L, koja je debljina stakla?

Offline kolibric0

• Novi član
  • *
novi akvarij
« Odgovori #6 u: Travanj 25, 2007, 14:31:00 poslijepodne »
Nekad sam se bavio amaterski akvaristikom. Imao sam akvarij oko 12 god. Prije 10 godina sam odustao. Sada bi pokusao ponovo. stari akvarij koji sam imao bio je oko 80 l. Posto znam da je lakse odrzavati veci akvarij odlucio sam napraviti akvarij 130x45x50. Posto je stari akvarij bio samo ljepljen sa silikonom, ovoga bi htio pojacati. Dali se to moze bez zeljeznog okvira? Ta moja izrada ce malo potrajati, jer jos nisam niti narucio staklo, ali glavno da je volja tu. Hvala vam na dosadasnjim odgovorima i nadam se da cu i dalje dobivati strucne odgovore na ovom forumu. Ovaj forum je super, mislim da ce mi puno pomoci, jer se ipak smatram pocetnikom. Hvala svima!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
novi akvarij
« Odgovori #7 u: Travanj 25, 2007, 15:25:00 poslijepodne »

Dobro došao!

Napravi akvarij toliko veliki koliko ti stane...ja bi išao sa što većim, da sam na tvom mjestu...i debelo staklo, najmanje 12 mm...i paziti da ima ukrute u gornjem dijelu...da ne bi bilo "trbuha" kad ga napuniš...

Lijepiti silikonom se može, mislim da nije potrebno imati metalni okvir, današnji silikon (za akvarije, ne sanitarni) je jako jak...a ako hoćeš, možeš staviti okvir iz estetskih razloga...

Da, nemoj raditi previsoki, mislim da je 45, max 50 dovoljno...treba to čudo čistiti, nekad nešto izvaditi, posaditi....a ako je predubok, onda moraš nabaviti i ronilačko odijelo!

Sretno!Edited by: babyboom

Offline wuga

• Punopravni član
novi akvarij
« Odgovori #8 u: Travanj 25, 2007, 17:17:00 poslijepodne »

Citat: Mastino

8mm bez ojačanja
Trnovec/Varaždin/Hrvatska
ribe su zakon!!

http://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=23795&PN=1

Offline Miki_BL

• Punopravni član
novi akvarij
« Odgovori #9 u: Travanj 25, 2007, 23:40:00 poslijepodne »

8mm bez ojačanja

Ja imao aq 100 x 45 x 40 (180 l) bez ojacanja od stakla 8 mm i bez okvira i nikad nije bilo ni trbuha ni problema sa njim. A imao sam ga preko 4 godine. Ne znam cega se ti plasis.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
novi akvarij
« Odgovori #10 u: Travanj 26, 2007, 12:15:00 poslijepodne »

Citat: kolibric0
Posto znam da je lakse odrzavati veci akvarij odlucio sam napraviti akvarij 130x45x50. Posto je stari akvarij bio samo ljepljen sa silikonom, ovoga bi htio pojacati. Dali se to moze bez zeljeznog okvira?

bez brige AQ tih dimenzija mozes napraviti sa staklom debljine 10mm, zeljezni ovir ti nije potreban ali pazi kad kupujes silikon da uzmes ili ceresit (ima na sebi nacrtanu ribicu i akvarij) ili makrosil ga103. od pojacanja mislim da ce ti biti dovoljno samo gornje stakleno...

posto ces aq sam raditi daj mu 7 dana da se dobro osusi silikon i obavezno ga testiraj u garazi ili negdje vani (7-10 dana)...
sretno i javljaj kako napreduju radovi...

p.s. evo da te malo ohrabrim i da ne bacas lovu bez veze ako si neodlucan izmedju 10 i 12mm debljine stakla, imam vec 2 mjeseca aq dimenzija 160x75x60cm/10mm (DxŠxV/debljina stakla) sa svim pojacanjima, gore, dole, poprecno i nema ni milimetra trbuha, aq je bio na testiranju do vrha pun i nakon toga je isao na svoje mjesto i tako stoji napunjen kolko treba biti vec 10-ak dana koliko se ciklira i nema nikakvih trbuha, izoblicenja ili slicno...

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
novi akvarij
« Odgovori #11 u: Travanj 26, 2007, 13:33:00 poslijepodne »

p.s. evo da te malo ohrabrim i da ne bacas lovu bez veze ako si neodlucan izmedju 10 i 12mm debljine stakla, imam vec 2 mjeseca aq dimenzija 160x75x60cm/10mm (DxŠxV/debljina stakla) sa svim pojacanjima, gore, dole, poprecno i nema ni milimetra trbuha, aq je bio na testiranju do vrha pun i nakon toga je isao na svoje mjesto i tako stoji napunjen kolko treba biti vec 10-ak dana koliko se ciklira i nema nikakvih trbuha, izoblicenja ili slicno...

potvrđujem!