Ožujak 28, 2024, 18:26:02 poslijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: Pomoć - Prilagodba zlatne ribice  (Posjeta: 6074 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline fuchka

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 1
Pomoć - Prilagodba zlatne ribice
« u: Kolovoz 10, 2019, 13:14:42 poslijepodne »
Pozdrav. Odmah na početku totalni sam noob što se tiče akvaristike, ali sam se posljednjih par dana igrom slučaja informirao malo više. Moja priče ide ovako: bivši vlasnik je prije godinu dana kupio zlatnu ribicu i držao je u onoj kugli gdje je u potpunosti mijenjao vodu svaka dva - tri tjedna, a ribicu hranio svakih par dana. Prije nego je otišao na more je ribicu dao meni na čuvanje, a na poslijetku da je i zadržim jer mu je to muka. Ono što sam odmah prvi dan napravio je stavio zračnu pumpu u tu kuglu jer mi je djelovalo da joj treba kisika (cijelo vrijeme je bila na površini vode), a kada ju je ostavio počeo sam se informirati što da učinim.

Za sada sam kupio dva akvarija (5l i 45l), filter s aktivnim ugljenom i bio spužvom, sredstvo za tretiranje vode, sredstvo za bio-aktivaciju akvarija te sljunak i dekoracije. Čitajući priručnik svjestan sam da sam trenao kupiti i veći akvarij - iako su priče prodavača iz pet centra varirale oko toga. Ribicu sam iz te kugle prebacio u manji akvarij od 5l i pomiješao sam malo odstajale čiste vode s malo vode iz te kugle smatrajući da ću pri tome napraviti možebitno najmanju štetu i stres za ribicu.

E sad moje pitanje je slijedeće:

1) da li ju držati u tom malom akvariju idućih mjesec dva - dok se ne aktivira veliki akvarij (teško mi ju je gledat u tom malom pa bih je rado prebacio u veliki) - ribica je veličine oko 5-6 cm ili je prebaciti odmah u veliki akvarij? Razmišljam da je navikla već na vodu iz pipe s obzirom da je godinu dana tako preživjela u kugli s tim naglim izmjenama vode, ali ne znam da li će to imati utjecaja na bio-aktivaciju velikog akvarija.

2) ako je treba držati u tom manjem akvariju (karatenskom akvariju kao) da li bih trebalo gotovo svaki dan manji dio vode izmjenit ili tek nakon nekoliko dana - s obzirom da se voda uprlja već nakon 24h jer je ipak riječ o malom akvariju? Da li je to dobro ili loše za nju?

3) htio bih dodati još jednu ili maksimalno dvije zlatne ribice da nije usamljena - ali nisam siguran da li trebaju te biti iste veličine ili mogu manje (s obzirom da su u pet centru sve male). Čitao sam da bi ona mogla pojesti te manje, dok u pet centru kažu da to nije istina. Koja su vaša iskustva?



 


Offline erorr

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 232
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • Lokacija: Sarvas-Osijek
Odg: Pomoć - Prilagodba zlatne ribice
« Odgovori #1 u: Kolovoz 12, 2019, 09:35:28 prijepodne »
Ma ne, prebaci ju u veliki, u tom malom katastrofa.Možeš ubaciti ali ubaci 1 nemoj 2 jer kad ti naraste bude problema.