Akvarij NET - FORUM

Slatkovodna Akvaristika => Tropske ribe => Autor teme: MARIETO88 - Travanj 26, 2019, 04:11:32 prijepodne

Naslov: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: MARIETO88 - Travanj 26, 2019, 04:11:32 prijepodne
Pozdrav,

novi sam na forumu, ali dugo već pratim ne registriran mnoge teme. Tako da se nadam da nisam prekršio neko pravilo ili prerano otvorio temu.

Ukratko imao sam par akvarija(30l,54l, 125l...) u 2 godine.
Sada sam nedavno kupio Juwel Rio 180 u kojemu je trenutno par silver sharkova(10cm), zebrasti daniosa, zebrasti botia i 1 red telli. Oni odlaze u moj 2. akv od 600l. No to sve nebitno.

Zanimaju me ribe iz naslova, tj. planirao sam jato od cca 20-25 komada ubaciti u Rio, a kako rastu i filtraciju vanjskom zamjeniti... No, zanima me iskustvo iz 1. ruke sa ovima ribama, ako ih netko opće ima pošto sam češljao forum i ništa našao nisam...  i ako ih niko nema, da li ima te neku trgovinu, produžnicu koja bi ih mogla nabaviti?

Ako uspijem nabaviti,rado ću obogatiti temu sa novim spoznajama..  :)
Naslov: Odg: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: thorus - Travanj 26, 2019, 09:47:13 prijepodne
Piše da baš i nije riba za zajedničke akvarije i da moraš imati biotopski akvarij.

This is not a community fish, and is best kept in a species setup. It will relentlessly attack any silver-coloured or shiny tankmates, stripping them of scales and fins very quickly. Even larger, predatory species are not safe. Scaleless and non-reflective fish are generally left alone. Success has been had keeping Exodon alongside various loaches, Loricariids and some larger characins such as Anostomus. The situation will always be somewhat unpredictable though. It’s best to add the Exodon last as they may see any new additions as food, and as with most predatory species they tend to bite first and ask questions later.

Make sure you buy a sufficiently large group of these. A minimum of a dozen is usually recommended, but buy as many as the tank can house. In a tank like the one described above a group of 25-50 would not be an unreasonable number. If kept in smaller groups, they tend to pick one another off until only a single fish remains. In large shoals, no individual can be targeted and it is usually only sick or unhealthy specimens that are killed, although occasional losses should still be expected. The interaction of a big group is fascinating to watch, as they squabble amongst themselves constantly. Feeding time in particular is quite a sight. Buy the entire group at the same time as new additions are usually attacked

Izvor:
https://www.seriouslyfish.com/species/exodon-paradoxus/ (https://www.seriouslyfish.com/species/exodon-paradoxus/)
Naslov: Odg: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: dante - Travanj 26, 2019, 11:04:00 prijepodne
Da, nije baš druželjubiva riba!  8)
Mislim da ti je najbolje pitat u Viliju jel ti ih mogu naručit...
Naslov: Odg: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: MARIETO88 - Travanj 26, 2019, 21:09:34 poslijepodne
Hvala na feedbacku, sami bi bili u akvariju, možda bi botie ostavi sa njima, ali mislim da je akvarij i ovako premal za njihov sam broj, a kamo još 5 ribica od 8cm...

Sada pošto 1. put naručujem ribice, ne znam da li je ok cijena, raspitao sam se u viliju i čekam ponudu, a dobio sam ponudu od xx trgovine(nisam pročitao pravila pa ne znam mogu li spominjati imena), u biti 115kn/komad(3-4cm) sada malo sam računao i na 180l mogao bi max 25 komada, što je po kalkulacija i pravila opet puno, pa sam zaokružio broj na jato od 20(ispod ne idem da se ne pobiju), to je 2300kn ok cijena ili previše?
Naslov: Odg: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: dante - Travanj 27, 2019, 09:01:10 prijepodne
2300kn ok cijena ili previše?

Pitaš jel pametno dat 2300kn za ribe za koje postoji poprilična mogučnost da će se u 100cm akvariju međusobno poubijat...  -?
Naslov: Odg: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: dendo - Travanj 27, 2019, 12:08:18 poslijepodne
Pfff ima toliko lijepih i zanimljivih riba iz porodice tetri, miroljubivih i jeftinijih od ovoga... ne znam, ne bi ja, pogotovo ne u mali rio, da imaš bolje uvjete tj. duži akvarij da mogu plivati da, ovako...  :dead:
Naslov: Odg: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: MARIETO88 - Travanj 28, 2019, 20:22:29 poslijepodne
Dante, hvala za preporuku  Villi, dobio ponudu, znaći ja ne znam od kuda 1. trgovina ih nabavlja, ali za isti broj riba, iste dužine,, razlicite cijene po kolicini, ali ispalo bi me 1300kn, znaci imas bocu od mene, 1000kn razlike za iste ribe.

Ham, znam da Rio nije velik, ali miss da kada izvadim orginal filter da ce dobit prostora vise,, te da jato od 20 komada ne bi trebalo biti problema,, ajd mozda koja na**be, ali i da je dupli postoji ta mogucnost.

Ako ima te druge prijedloge za kombinaciju riba u ovu velicinu napisite.., ja cesto stavim vise pa na kraju nikako je,, znaci 1 ili 2 max vrste unutra da dobim efekt sto prirodniji,, jel u sada ovoj kombinaciji fali mi zebrastio daniosa, a i drugi  riba, a za to je opet premali akv...  Tako da planiram sve to u 600l i nadodati brojeve,, a u ovaj bi tako malo vece jato jedne ribe...

Zkj expdon? Možda malo dijetinjasto, ali želim imat jednom ribe koja će imati malo osobine predator riba, agresivnije biti,, a opet da ne zauzimaju puno prostora i nisu pirane ili nesto otrovno..., tako da one su neki kompromis, neki se kunu da narastu 7cm, neki 10cm,, a sada vecini ostanu tako manje, pa se nadam i meni,,, opasne nisu, iako kazu da se osjeti ugriz i da duze drzis ruku da krenu malu stetu raditi,  no nebitno to.
Ribe mi nisu preljepe, ali nisu mi ružne..., , a imaju karaktera, sada oce ga imati na ovu litrazu i taj broj ne znam, ali znam da cu morat dosta hraniti,, napravit malo amazonski stil da se pojedinci imaju di skrivati..

Uplatio sam neki predujam, sada rekli su da su ih imali prosli tjedan i da moraju vidit oce biti dostupne opet, ako ne vracaju pare, ako da kada dodu ostatak placam,, a sada rekli su mi da u roku 1 mj. ce doci, a moze biti sljedeci tjedan..

Sada mi zao sto nisam uzeo RIo 240 ili 300l, 600l mi je doma u praznoj sobi, obiteljska kuca,, a Rio sam uzeo manji radi cestog seljakanj,, podstanar, faks, posao,, 100 razloga.., na kraju ce jato neonki biti

P.s. jbl 1502 ili 1902 za Rio moj?

Poslano sa mog SM-G965F koristeći Tapatalk

Naslov: Odg: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: kappo031 - Travanj 28, 2019, 20:27:36 poslijepodne
1502 ti je dovoljno, ako ovi ne uspiju dobit javi se u happy zoo on ti radi jednom mjesecno uvoz ribe
Naslov: Odg: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: MARIETO88 - Travanj 28, 2019, 20:53:15 poslijepodne
Hvala na informaciji. Ne znam za pola tih trgovina, uvjek kupovao u pet centru sta mi se svidilo, sada kada zelim nesto sto je manje u komercijali, nigdje naci.

Svakako te trgovine pogledam :)

Poslano sa mog SM-G965F koristeći Tapatalk

Naslov: Odg: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: vcanjuga - Travanj 29, 2019, 23:23:55 poslijepodne
To ti je riba totalno bezlična. samo sumanuto pliva po akvariju i nema nikakve interakcije s njom. meni se jato od 30komada jednostavno poubijalo. svaki da jedan manje.
Naslov: Odg: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: MARIETO88 - Travanj 29, 2019, 23:57:56 poslijepodne
ufff, skup ce mi biti hobi ako se 1300kn mi pojede... , u kolikem si ih akvariju držao?
mozes malo vise o njima reci, da li su te ugrizle, da li boli, da li su stvarno tako agresivne, imali ista pozitivno oko njih?

Meni su fora, i duze vec pratim i razmisljam ih nabaviti,, ali vidim niko nema duze godisnje iskustvo sa njima :/
citao sam jos o njima,, da i ribe neke mogu sa njima, ali nakon cca 2 mj. ih pojedu opet.

Pukla me i ideja u 600l ih staviti, ali opet nit ih vidim, niti mi neki gust bio..

Imam sada ove sve manje, pa reko neka rastu u 600l, svj bi  tamo morale na kraju...

Podjeli jos koju inf. o njima i o uvjetima kojim si ih drzao,, akvarij, filter, uredenje, njihovo ponasanje?

Moguce da i odustanem od njih, naravno ako ne budu dobavljive,, posto ne zelim glumatati da im mogu osigurat bolje uvjete nego sto im je 80% ljudi probalo osigurat, pa opet crnjakom zavrsilo...

Poslano sa mog SM-G965F koristeći Tapatalk

Naslov: Odg: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: dante - Travanj 30, 2019, 17:26:52 poslijepodne
Gledaj to ovak!
Da ih nisi htio i nisi si ih mogo priuštit, nebi ih ni naručio.
Ionak bi te novce ostavil u birtiji il za neku drugu glupost!  :D
Ovak, dobičeš skroz fascinantne, rijetke ribe, dinamičnog ponašanja, s kojima nikad nebu dosadno gledati u akvarij.
A sad, jel buju uspjele opstat u takvom akvariju, to buš moro sam zaključit...
Probaj ih pripitomit!  :D
Naslov: Odg: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: vcanjuga - Travanj 30, 2019, 21:36:27 poslijepodne
u 420 litara. nisam siguran koliko igra veličina ulogu jer one stalno plivaju u srednjem i gornjem djelu akvarija i ne skrivaju se uopće. tako da mislim da veličina ne igra ulogu jer su stalno zajedno i opet se ubijaju.
Nisam nikad gurao ruku u akvarij.
Naslov: Odg: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: dante - Svibanj 02, 2019, 16:34:51 poslijepodne
Nemam iskustva s njima, al po njihovom ponašanju bi reko da nebi bilo loše natrpat plutajučeg bilja tipa rogolist tako da se slabije i iscrpljene ribe imaju di zavuč i odmorit...
Jer kolko sam skužio, drže se gornje polovice akvarija i nebuju se zavlačile po pečinama i prolazima, al gore pri vrhu bi se ove ugnjetavane i mogle malo prikrit...
Čisto moje razmišljanje...  -?
Naslov: Odg: Exodon paradoxus-iskustva, nabavka, preporuka?
Autor: MARIETO88 - Svibanj 06, 2019, 10:20:36 prijepodne
Dosta skupe ribe, bar što sam dosad imao, ali još i sporiji proces nabave. Čekam da mi jave, ali izgleda da tek za mjesec dana budu bile :/  do tada ne znam što da radim, prebacio ribe u 600l i izgledaju kao mravi unutra

Nabavio jato zeleni barbusa i jato tigrasti da nemam staklenku vode, nego akvarij...

Sada sam složio fin. kon. za jbl 1502 i 3d pozadinu(iako još ne znam od 4 opcije, koju??)..., ali pošto budem njih čekao možda bi išao i uzeo 1902, iako di sam ga najjeftinije našao kaže lik da ih ne drže(, ali može naručiti) jel imaju dosta reklamacija radi buke, tj. preglasni su :/

Ugl., kada uredim akvarij za njih ili dođu, nešto objavim, do tada nemam matrijala, ni novosti...

Poslano sa mog SM-G965F koristeći Tapatalk