A gledaj idealno bi bilo mijenjati svake dvije godine.
Netreba stediti na tome, zvuci skupo ali svaki hobi izvlaci dosta novaca.
Nema potrebe ako se nije raspao. Soli isti ima CEC kao i glinene podloge i normalno prihranjujes preko vodeng stupa i to je to.
Solil mijenjas kad se pocinje raspadati. Ili po zelji ako imas love. Ali nema potrebe.
A inicijalna cijena Tropica soil- fluorite je tu negdje..... Ili ADA aquasoil. JBL je bitno skuplji.
Pisao sam to vec negdje....... IMO, za ekipu koja radi manje akvarije na krace pruge soil je bolja opcija jer inicijalno daje vise za iste novce a ne trazi se isplativost nakon 5 godina. Za nekoga tko ne radi akvarije za natjecanja ili vece koje zeli imati duze vrijeme bolje je uzeti fluorite jer to traje.......... Ja imam 6 vreca u 120x40 tanku vec 4 godine i stalno je isti. Soil bi vec sigurno morao mijenjati sto je nekih 1500kn troska a meni je krajnji reultat isti.
U manjem je isti manado vec jedno 6-7 godina, prezivo valjda isto toliko generalki i bolji je neko kad je bio novi jer sad vise nije tak lagan i ne leti okolo.
Imao sam i JBL volcano mineral, isto odlicna podloga, jako porozna i gruba i sve se hvata za nju. Problem je kaj je dosta krupna pa nije bas za nekakvo sadjenje i presadjivanje ali za neki nezatjevni u kojem nema puno cackanja je odlicna.