Akvarij NET - FORUM

Slatkovodna Akvaristika => Novi u slatkovodnoj => Autor teme: D0oOMInIK1993 - Ožujak 04, 2021, 13:08:02 poslijepodne

Naslov: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 04, 2021, 13:08:02 poslijepodne
Pozdrav,

Cijeli svoj život sam imao nekog kućnog ljubimca, od kornjače i mačke, pa sve do pasa na kraju. Ali kako sam trenutno zatvoren u gradu i 30ak kvadrata stana bacio sam oko na ovaj hobi. U zadnjih par dana sam pročitao onaj početnički priručnik, pregledao 10-ak YT videa akvarija i aquascape-a te sam prelistao ovaj forum poprijeko, kao i teme nekih zanimljivih akvarija.. Nakon svega toga, definitivno sam se odlučio okušati sa akvaristikom, pa bi Vas zamolio za par savjeta i odg. na pokoje pitanje kojih će vjerujem biti  :klap:

Uglavnom, uzeo sam AQUAEL akvarij od 54l koji sa sobom ima svijetlo, filter i grijač. Zbog ograničenog prostora i manjkavosti komode ne mogu veću litražu. Zapravo sam trenutno i u procesu home made izrade "stalka" za taj akvarij s obzirom da se bojim kako bi to izgledalo da 60kg legne na papirnati ormarić iz Yiska koji ima sam bočne strane nosive.  :nerv:

Želja mi je imati neki "minimalistički" toplovodni akvarij sa plavom/ili možda tamnom pozadinom iza. Tako da sam od okoliša zamislio jedan kamen/stijenu sa jedne strane, a sa druge strane drvo/panj kao fokusi. Vjerujem da ću u šumi pronaći već te "prirodne" stvari da ne trošim na gluposti. U pozadinu bi posadio par dužih biljaka (ali ne nešto gusto), a kombinacija na početku pijesak/plaža, sa možda malo livadice ili pokoji grm ili nešto. Od riba koliko sam pročitao ne mogu previše u taj akvarij, ali volio bi 2 podne ribe (oni čistači), a gore neko manje jato možda. Par puževa/kozica da olakšaju čiščenje/simbiozu.  -?

Svaki savjet je dobrodošao kao i odgovor na ova pitanja koja imam zasad:
1) Na koji način zalijepiti pozadinu iza akvarija? Ili da je pofarbam možda?
2) Kako i od čega napraviti tlo za te biljke i akvarij? U pet shopu ima tih podloga svakakvih neznam što mi je najbolje. Koliko sam shvatio sve moram preprati prije, šta i zemlju npr?  :punch:
3) Sastav riba prema gore spomenutoj želji? Kako sam početknik mislim da bi mi neke "otpornije" ribe bile poželjnije.
4) Koje biljke bi bile najbolje da udovolje ribama, a da održe taj minimalizam i da ne moram previše petljati oko njih?
5) Koju opremu treba još imati (koliko sam pročitao znam da mi treba mrežica za ribu, kante, crijevo, škare neke ta biljke)

Znači, na kraju bi želio jedan minimalistički akvarij koji nije do vrha prepun bilja kako vidim po ovim aquascape stranicama već u kojem će ribe doći do izdražaja prije svega :D
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Ožujak 04, 2021, 14:41:46 poslijepodne
1. plasticne folije obicno mozes zalijepiti samo sa vodom, pospricas staklo, stavis foliju i onda nekom karticom istiskujes vodi u zrak van
2. za tak mali akvarij, uzmi 9l tropica soil, najjednostavnije rijesenje
3. 5-6 nano corydorasa i neke tetre gore
4. ribe boli  :-X za bilje, trebas nesto kaj ce ti rasti u akvariju sa slabom rasvjetom. Znaci neke kripte, hygrophile, sagitaria, ludwigia repens, anubiasi, microsorumi, ima toga.....

i zelis akvarij koji je prepun biljaka jer ti bilje uvelike pomaze kod filtracije. U tak malom akvariju i sa onim niskoristi filterom kaj dodje uz njega zelis bilje i jos bilja. Inace mozes imati 5 riba unutra i alge.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 04, 2021, 20:05:07 poslijepodne
Hvala puno na pomoći. Ovo za foliju mi se čini ful praktično i bolje nego da prebojam ako odlučim promijeniti boju.

Ovu tropica soil nemam tu u pet centru, morao bi naručiti. Jel valja JBL aqua basis plus, to vidim da imaju?

O ribama ću imati vremena za razmisliti prvo da akvarij posložim.

A za bilje se slažem, probat ću ga malo više onda ubaciti ako igra tako bitnu ulogu.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Ožujak 04, 2021, 20:18:53 poslijepodne
aquabasis je nesto preko cega moras staviti nesto.....ja ne bi jer svako cackanje samo mijesa podloge. Tropicu imas u aquashopu.
u biti......naruci sa aquasabi, izaci ce te jeftinije. Jer bila je 209kn a sad je 270kn.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 04, 2021, 22:22:55 poslijepodne
Pročitao sam malo o tom tropic soilu i mislim da se isplati uzeti, a vizualno mi se baš sviđa.

Onda 2/3 akvarija stavio taj soil, s tim da bi na kraju akvarija bio najdeblji sloj, a iza kamena vj. bi i neko brdo složio 🤔 A naprijed bi volio imati samo pijesak ili neke kamenčiće. Je li to okej raspored? I kako mi čišćenje tog pijeska funkcionira sa cijevi, vj. je lakše očistiti kamenčiće da ih ne usisam ili je isto onsa pijeskom?

I kako sam sad čitao o tim podlogama i bilju dolazimo do novog problemcica na koji sam naišao čitanjem, c02? Stvarno se ne bih volio i time zezati, je li moguće bez toga imati ovako neki jednostavan akvarij kako sam zamislio?
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Ožujak 04, 2021, 23:45:19 poslijepodne
ovak, ja podloge ne mijesam. Nikad nisam. Ili je bio taj aqaubasis pa preko sljunak ali to se s vremenom izmjesa a i nije da imas nekek koristi od tog aquabasisa ili je bilo nesto drugo manado, volcano mineral i sad na oba imam seachem flourite.

Akvarij moze bez CO2, pogotovo tak kad nemas svjetla. Ali isto tak, i u takvim uvjetima CO2 moze biti od koristi. Probas pa vidis. Nije da ima neki uneverzalni recept. Sve se to vrti u nekim vrijednostima koje budi i 500% razlika tak da......
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: metlica555 - Ožujak 05, 2021, 09:04:22 prijepodne
aquabasis je nesto preko cega moras staviti nesto.....ja ne bi jer svako cackanje samo mijesa podloge. Tropicu imas u aquashopu.
u biti......naruci sa aquasabi, izaci ce te jeftinije. Jer bila je 209kn a sad je 270kn.
Jel se mogu biljke narucivati s aquasabi? Koliko mogu stajati biljke u onoj posudi?
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Ožujak 05, 2021, 09:26:05 prijepodne
one u gelu oko 2 tjedna. Ovisi u kakvim uvjetima ih drzis. Ali imas toga kod nas, hortilabove su dosta jeftinije nego tropica, 1-2 grow, dennerle ili kaj vec imaju. Ako bas ne trazis nesto kaj nemaju, preporucam hortilab.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 08, 2021, 12:01:13 poslijepodne
Evo da javim novosti pa ako ima tko kakav prijedlog dobrodošao je  8)

Nosač za akvarij sam nappravio jučer, danas idem po boju i pofarbam ga.. Isto tako jučer sam bio do potoka po cca 3kg kamenja, čini mi se okej jedino mi se izgleda dosta "krho", vj. neki vapnenac, ali lijepog je oblika svakavih komada sam uzeo, a vj. će mi samo par trebat na kraju. I ispred kuće sam odsjekao komad lijepe suhe grane od ruže, skinuo sam koru sa te grane, i sad se zajedno sa kamenjima toča u vodi, danas malo opkuham to.

Tako da sam ovaj tjedan mislio ići kupiti/naručiti sve potrebno za slaganje akvarija, na spisku mi je trenutno još: pozadina za akvarij, mrežica za ribe, crijevo, usisač, kanister, stiropor, zemlja/pijesak za podlogu. Bilje i ribe mi ostaju za kraj.

1) Zanima me jel mi potrebna hvataljka i škare za biljke?
2) I jel mi može netko usisavanje dna malo pojasnit? Gledao sam malo po YT i nije mi skroz jasno.. Jel mi isto ovisi i o podlozi koju imam (jer ako npr na dno stavim pijesak onda pretpostavljam da će mi teže biti usisavati? I kako je usisavati ovaj aquasoil 9l?

Hvalaaaa
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Ožujak 08, 2021, 12:36:29 poslijepodne
vapnenac ne zelis u akvariju. Za ruzu ne znam kaj da ti velim. Ja bas i nisam neki ljubitelja drva i kamenja u akvarijima jer mi to samo uzima prostor za biljke koje su meni jedini razlog zasto zapravo imam akvarije.

Skare nekakve trebas, ali bilo kakve su ok. Meni je lakse raditi sa nekim skroz malima neko bas one zavinute za skejp. To mi je jedino za sisanje parvule ili tak nesto di trebas biti vodoravan na podlogu. Za sve ostalo ja koristom obicne male skarice.
Usisavanje nije nikakva nauka i svaka podloga se da usisavati. Stvar je samo u tome da kod laksih i sitnijih podloga trebas uze crijevo ili neki regulator protoka kao na tetra usisivacima da ti ne povlaci i podlogu van.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 08, 2021, 14:12:46 poslijepodne
Uff  -? Kad se ne kužim u kamenja, al mislim da je baš vapnenac jer manje komade mogu sa rukom jače odlomiti.

Jel bi valjao ovaj usisavač za tropis soil i možda malo pijeska? https://www.aquaroom.hr/shop/rucni-usisivac-za-akvarij/
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 08, 2021, 18:35:06 poslijepodne
Update:

Na prvoj slici je nosač za akvarij da drži težinu na nosivim rubnim stranama ormarica. Prefarbat ću ga u mat crnu i u onaj dio 30x60 za akvarij su još stiropor staviti.

Na drugoj slici je grana od ruže, koju sam preko noći namočio, sad sam skinuo koru. Sad ću sačekati da se osuši, još je prešmirglati malo i iskuhati.

Na zadnje dvije slike su ta kamenja, s tim da sam danas nakon posla stao kod jednog drugog potoka pa sam probao naći neke nevapneničke. Ako ima tko da se kuži u stijene i kamenje bilo bi mi od velike pomoći da uskoči. Na ovoj zadnjoj slici me pogotovo ova dva s desna zanimaju, izgledaju masivnije od te ostale većine za koje pretpostavljam da je vapnenac jer su krhi i lomljivi. Ovaj skroz zdesna je čak neke rozaste boje neznam jel se primjeti na slici jer mora biti samo 500kb. 🤨
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Ožujak 08, 2021, 19:19:38 poslijepodne
kamenje izgleda OK ali......polij ga octom, ako se pjeni onda ne valja

usisivac koji ja imam je tetra gravel cleaner gc40 i to je jedini sa kojim imam iskustva tak da.....
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 13, 2021, 22:03:25 poslijepodne
Hvala kingoo na savjetima, izgleda ti si jedini aktivni ovdje 😂

Evo mali update. Stalak prefarban i ispod sam stavio onu spužvu šta ide ispod laminata, taman mi ostalo od renovacije. Iza akvarija sam zalijepio crnu najobičniju foliju iz Peveca.

Kamenje sam testirao, na kraju je većina kamenja "pjenila" ostalo mi je 10ak nekih koje sam pokupio u blizini jednog kamenoloma gdje znam da je neka vulkanska/eruptivna stijena pa sam sa njima iskombinirao ovu postavu. Lijevo je manja neka špilja i iza viši sloj zemlje, desno je jedan kamen i isto iza viši sloj zemlje. Naprijed je par kamenčića i grana ruže. Sloj zemlje je cca 4,5cm.

Planiram iz hortilaba naručiti in vitro biljke. Sad zanima me koliko tih čašica da naručim, tj. koliku mi jedna čašica površinu može pokrit (koliko tih sadnica bude unutra). Iza bi stavio visoke neke, a Ispred bi stavio neke ful niske biljke da mi ne prekriju previše ovu postavu i možda mahovina na drvo ili ovu špilju. Poslali su mi popis šta imaju na lageru pa moram malo proguglat šta kako izgleda i šta nije zahtjevno.

Isto imam pitanje gdje najbolje postaviti grijač i filter? S obzirom da je to na struju je li sigurno to u vodu stavljati ili vi kako dodatno to osiguravate?

I za granu se bojim da će mi kad ulijem vodu plivati, jel se ona s vremenom namoči pa stoji ili ću morati izmjenit pa je s kamenom pričvrstiti/zaljepit?
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kliker - Ožujak 14, 2021, 09:15:26 prijepodne
Pa granu stavi u neku kantu s vodom ili u početku na nju stavi kamen da ju drži potopljenu, ovisi o drvetu ali većinom se potopi za dan dva. Imaš u hortilabu i košarice a ne samo ove u gelu. A koliko dobiješ to ti je sad sve ovisno o vrsti bilja koje uzimaš u prosjeku pokrije 15x15cm mislim da ti po dvije košarice jedne vrste za taj akvarij sasvim dovoljno. Ne sad kupiti samo dvije košarice da se razumijemo.
Neke od jednostavnih biljki su ti recimao ludwigia mini super red, lobelia mini, staurogine repens, mislim da bi ti prošla i monte carlo za tepih ona nije pretjerano zahtjevna.

Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk

Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: metlica555 - Ožujak 14, 2021, 13:51:57 poslijepodne
Biti ce ovo fin akvarij

Pitas sve isto sto i mene zanima
Istu postavku cu i ja raditi,iza par biljaka a ispred neki tepih

Nego ako si stavljao soil zasto ce ti zemlja? Zar soil ujedno nije i hranjiva podloga?

Koliko ti je W rasvjeta?
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 14, 2021, 15:05:27 poslijepodne
kliker evo stavio sam granu točati, valjda će joj biti dosta 2-3 dana dok biljke ne naručim.

metlica555 nene samo je aquasoil unutra. Ovo je akvarij https://petdirekt.hr/proizvod/akvarij-aquael-set-leddy-60-54-l/ (https://petdirekt.hr/proizvod/akvarij-aquael-set-leddy-60-54-l/) koliko sam skužio po forumu nije svijetlo bas nesto extra predobro zato i tražim neke nezahtjevnije biljke :D

Uglavnom malo sam prosurfao in vitro popis koji mi je poslao hortilab, te sam izdvojio ovih 5 biljaka. Nekako mi se čine najmanje zahtjevne po ovom popisu koji sam koristio sa aquashop: svjetlo/brzina rasta/teškoća održavanja, te imaju sličnost kod tih parametara kh, ph i temp. Neznam što mislite jel bi pasalo ovo, jel dosta za ovaj akvarij 5 tih košarica, neželim akvarij sad krcat biljem, al da bude zelenila oko kamenja, drva i ribica. Crvene i smeđe biljke mi se ne sviđaju, kao da su trule mi izgledaju :P
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Bacosyx - Ožujak 14, 2021, 18:44:47 poslijepodne
Stavi u sredinu stalka još nešto neke noge ispod, nez koje je debljine drvo, da se nebi desilo da ti se uvine, imo sam sl slučaj onda dobro da sam skužio, to si obavezno prati jer, računaj podlogu, voda kamenje i ostalo imat ćeš oko 60 kila, nedaj bože da se svine postolje imat ćeš poplavu.
Ja od bilja ima Hemianthus micranthemoides al ona mi neuspjeva baš,, sagitarija, cryptocoryne wendtii i javanska mahovin njima paše ova rasvjeta od 8 w i 6500 k kolko mislim da ide u taj tvoj akvarij , a imam ti samo šljunak unutra, nisam stručnjak nit imam baš pojma al vidim da uspjevaju a sl uvjete imam kao i ti, imo sam nekad davno kugu ona je pa rasla ko luda a nisam imo ni poklopac ni rasvjetu, 20 litri akvarij i par gupija.
Kod ovak novog akvarija trebaš zaciklirat al možeš probat i s onim preparatima za ubrzavanje makar to može a i nemora pomoći, najviše mi je pomagala voda bunarska doma no sad je hidrofor rikno i imam gradsku koja je malo škakljiva tema o kvaliteti za ribe, jer sam prije samo stavio vodu i nikad ništ a s ovom gradskom, stavi one preparate za pripremu pa ostavi jedan dan i nadaj se da je neutralizuro klor i metale tj da bude ok, no zasas mi radi al bunarska voda je bila bolja.
Ja sam ugl znao to sve postavit kod postave sve iznova kso kod tebe, ulit vodu iz pip u akvarij ostavit malo i onda dodao zasad mi ok fluvalov  water conditioner promješaš, i ostaviš da dođe voda na sobnu i možeš pokrenut filter da radi i dodat ja sam koristio od easy life easystart i pusti da radi sve bez riba i nakon par dana probaj uzet napr 2 gupija i stavit ih unutra nek se to tak ciklira, i pratiš ih tak nekih mj dana vidis ako je sve ok probaj s uvođenjem novih riba.
Eto to bi bilo otprilike jer meni je glupo sad čekat cikliranje mj dana a znalo mi se desit da nije valjalo ni nakon 3 tj bez riba.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 14, 2021, 19:10:39 poslijepodne
Na stalak sam stavio dasku od 27mm, ako se to uspije saviti svaka čast 😂. Al dobro hvala na savjetu popratiti ću u početku jel se savija ili ne. Al bas zato sam radio stalak da nije težina na sredini ormarića kako je neki fuš iz yiska gdje su samo ove bočne "nosive", dok je iza neki karton, a naprijed ladice.

Preparate nisam mislio stavljati ali budem vidio ovo što si predložio ne može biti na odmet. Mislio sam ciklirati cca 2tj pa onda 2 ancitrusa nutra, pa tek kasnije ostatak.

Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kliker - Ožujak 14, 2021, 19:46:14 poslijepodne
Ja bi rađe kozice i nerita puževe bilo koje vrste nego ancistrusa, te poslije otocincluse.
Jer još ako pogodiš muškog i ženskog rasturit će ti akvarij ako nemaju špilje za mrijest iako i sa time znaju preureduti akvarij.
Što se tiče ove marsilea, meni je to užasno spora biljka i stvarno treba dugo da bude nešto od nje.
Bucephalandre su ti sad popularne i jednostavne biljke za panjeve i kamenje.
Nisam gledao dali imaju u hortilab echinodorus tenelus to ti je nezahtjevna biljka za tepih

Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk

Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Bacosyx - Ožujak 14, 2021, 20:11:27 poslijepodne
Nebi trebala se uvinut al probaj sjest ako nemrda onda bude ok, a obično ti kupovni stalki imaju dobru potporu sredinu i bočne strane, ja imam iz ikee  ormarić i povijo mi se i sva sreča nije bilo ništ, a kolega je metno na šivaču mašinu s tim da je bio akvari duži i puko mu je.
A sad gle za cikliranje to ti je upitno bude ili nebude jer može bit da se nije niš zacikliralo dok radi naprazno zato sam reko za 2 dana stavit 2 ribice da one i pokrenu da krene cikliranje, to sam čito da bi bilo ok al nisam ti stručnjak neki tako da može a nemora pomoć.
Pazi samo sa hranjenjem jer ako hraniš previše a tu svi griješe i onda se voda muti svaki par dana pa mjenjaš vodu pa ti to sve muka bude.
Filter ovaj budeš vidio naknap je, postoji mogućnost da ti bude preslab i ova rasvjeta i onda se suočiš s velikim problemom, gledaš akvarij se prlja pa šta je misliš ribe jako seru pa prljaju kad paf alge ubiti,na reagiraj brzo da ne preuzmu vodstvo.
Ja sam znao imat svakak i par puta starto i bez i sa rasvete, seliš se vamo tamo pa imaš ribe pa nemaš, najmanji problemi su bili plastično bilje 20 litri akvarij bez svjetla i poklopca, gupiji unutra i to mi se znali mnozit, jednom sam imo pa 3 mj zaredom ako ih 30 do 50 nije nakotila odjednom, nisam zno kam s ribama, ovo sad pati davti veselje nesplasne jer ima tu puni igranja, malo budeš sam moro naučit malo po internetu al uglavnom svaki savjet pa i mene laika je nadam se dobro došo.
Ph vode ako ti visok jer moj je iz pipe oko 7.5 a poslje sranje ode i na 8.5 to sam rjesio češerkama sjeme johe, list bukve i hrasta i ovo je dobro od ruže  čak i loza, samo pazi da nestaviš puno jer poboja vodu u žućkasto al su mi ribe bile zivahnije i nije bila ružna voda, i nakon izmjena svakih 2 tj trećinu voda ti se izbistri dio.
I pazi s kuhanjem da nekuhaš predugo napr kao što su mi rekli za mangovo drvo i kuho ga ja da nebi ji t bilo od tanina jer je sav izašo van, ugl češerke johe,  sam malo samo polio vrelom vodom par min i dok su se ohladile stavio u akvarij, probaš malo pa vidiš ak nije obojalo jako onda možeš još dodat al ugl samo polako inprati sve jer brzo ti prisjedne veselje.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Bacosyx - Ožujak 14, 2021, 20:33:00 poslijepodne
Update:

Na prvoj slici je nosač za akvarij da drži težinu na nosivim rubnim stranama ormarica. Prefarbat ću ga u mat crnu i u onaj dio 30x60 za akvarij su još stiropor staviti.

Na drugoj slici je grana od ruže, koju sam preko noći namočio, sad sam skinuo koru. Sad ću sačekati da se osuši, još je prešmirglati malo i iskuhati.

Na zadnje dvije slike su ta kamenja, s tim da sam danas nakon posla stao kod jednog drugog potoka pa sam probao naći neke nevapneničke. Ako ima tko da se kuži u stijene i kamenje bilo bi mi od velike pomoći da uskoči. Na ovoj zadnjoj slici me pogotovo ova dva s desna zanimaju, izgledaju masivnije od te ostale većine za koje pretpostavljam da je vapnenac jer su krhi i lomljivi. Ovaj skroz zdesna je čak neke rozaste boje neznam jel se primjeti na slici jer mora biti samo 500kb. 🤨
Probaj octa ptelit preko kamena ako se nepjeni onda bude ok, problem kamena je podizanje ph vode ako nije dobar kamen i ako se lako lomi to nemoj nutra, ko i školjke morske ni čut u akvarij, za kratko vrijeme em ph visok em se rastope školjke u vodi.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 14, 2021, 21:22:36 poslijepodne
Imao sam u planu par kozica, pokoji puž, 2 ancitrusa i gore jato nekih manjih. Ove Ottice sam gledao, ali sam čitao da su osjetljiviji u odnosu na Ancitruse a oni su mi nekako ljepši. Zato sam i složio onu neku pećinu da imaju 😂 Čekaj, a kako mislis da će presloziti akvarij, šta nered rade? Ugl. o postavi riba imam još dosta vremena za razmisliti, a na kraju će ovisiti i šta pet centar ima u ponudi.

Nemam na ovom spisku od hortilaba echinodorus tenelus.. ali dobro nadam se da i ova marsilea bude okej, ionako mi nije bitno da sad to raste ko ludo, već da biljka trazi čim manje zahtjeva i tolerira pocetnicke greške i manjkavosti ovog akvarija. 😂

Bacosyx svjestan sam na manjkavost filtera i svjetla i što sam pocetnik zato i tražim biljke i ribe koje će tolerirati takvu okolinu  :P Budem pripazio s tim cikliranjem onda, pa će po par komada unutra ne sve odjednom. U vezi ovih algi i problema očekujem svasta i predviđeno i nepredviđeno a sigurno će bit svega.. Al eto kad se ima volje rješavati ćemo u hodu nekako :D btw kamenje sam riješio već sa octom, našao sam kod kamenoloma par lijepih komada di znam da je neka vulkanska/eruptivna stijena i oni ne pjene. A ruža se toča evo već cijeli dan i nije još nikakve boje pustila, bit će da sam je dobro ogulio i opkuhao, samo još da potone bez kamena 😂
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 17, 2021, 20:47:06 poslijepodne
Update. Stigli bilje (ono sa slike gore) konačno pa sam zasadio i napunio tank. Bilo je malo problemcica ali je sve prošlo u redu. Drvo još uvijek ne tone tako da ga privremeno drže ova dva velika kamena u sredini, nadam se da će brzo ća jer je puno ljepše bez njih. Trenutno je dosta mutno sve i na površini vode ima nekog smeća malo i ostataka od biljki, sa čim bi to pokupite?

Otvor filtera sam stavio da bude malo iznad vode, morat ću ga stavit u vodu ako može jer se čuje kako se voda slijeva malo 😂😂

I mislio sam uzeti profito i easy carbo posto nemam c02 niti ga ne mislim zasad, neznam jel to dobra ideja
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kliker - Ožujak 17, 2021, 21:11:52 poslijepodne
Hm što se tiče CO2 moja preporuka ako misliš bilje svakako razmisli.
Za easycarbo ja sam koristio na nano akvarijima i bilo je sasvim uspješno, e sad za veće akvarije mislim da ti u konačnici se ne isplati odnosno nikad to ne mjenja pravi CO2.
Neću reći da to neće ići i bez toga jer može biti pristojan akvarij i bez CO2 samo treba odabrati pravo bilje i vremenski mislim da ti treba duže da to dođe na svoje.
Uglavnom sretno dalje i nemoj posustati bit će to sve ok

Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk

Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Bacosyx - Ožujak 18, 2021, 18:04:16 poslijepodne
Update. Stigli bilje (ono sa slike gore) konačno pa sam zasadio i napunio tank. Bilo je malo problemcica ali je sve prošlo u redu. Drvo još uvijek ne tone tako da ga privremeno drže ova dva velika kamena u sredini, nadam se da će brzo ća jer je puno ljepše bez njih. Trenutno je dosta mutno sve i na površini vode ima nekog smeća malo i ostataka od biljki, sa čim bi to pokupite?

Otvor filtera sam stavio da bude malo iznad vode, morat ću ga stavit u vodu ako može jer se čuje kako se voda slijeva malo 😂😂

I mislio sam uzeti profito i easy carbo posto nemam c02 niti ga ne mislim zasad, neznam jel to dobra ideja
Zamutila ti se voda zbog podloge al bi to trebalo sjest kroz dan dva na dno i filter ponešto provuče kroz sebe, a filter bilo bi dobro da bućka vodu odozgora, probaj malo da ide izlaz po površini.
Ja imam hang on filter, voda ulazi slobodnim padom unutra i na taj način mreška ili bućka povšinu vode koja je bitna zbog izmjene tih plinova i sl, sl ti je napr ona fora sa zrakom, nije ubiti tu da nadruka zrak u akvarij već da pokrene tu izmjenu samo što tu zrak ulaz napr kod dna i ide prema gore i opet mreška površinu i zato ti je bolje da voda curi odozgora ili bar po površini.
A smeće s površine možeš pokupit ili mrežicom ili papirom.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: metlica555 - Ožujak 18, 2021, 20:59:31 poslijepodne
Kakav ti je filter?
Ja sam sebi uzeo eheim biopower,jer ovaj tetrin sto je dosao njje nesto a kazu za ovaj eheim da je najbolji unutarnji filter
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Ožujak 18, 2021, 23:31:27 poslijepodne
sve je to isto, bitna je velicina uglavnom. Najbolji su juwelovi boxovi ako cemo tak. Ali obzirom da se oni ne vade, to vise dodje kao da sam radis pregradni.
bio power 240 ima volumen od 0.7l i kosta nekih 60€
liberty 200 ima isto toliko a kosta 30€
Uglavnom, unutarnji filteri mogu biti OK/jesu OK za kozicnajke ili nekakav nano (di strse go govno u puncu) ali za bilo kaj vecega su vec upitni i omjer ulozeno dobiveno im ne ide bas u prilog. Jer za 90€ imas hang on filter od 3l volumena.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 19, 2021, 14:55:52 poslijepodne
Taj CO2 se curi sigurno nebi svidio, jer da joj neki plinovi i boce budu u sobi sve bi letilo van  :D Ttako da se bojim da DIY varijanta mi sigurno otpada. A ovo pravo napravljeno mi se čini jako skupo neznam koja bi možda najeftinija solucija bila oko tog eventualno da pustim koji mjehurić kad sam kod kuće i kad je svijetlo upaljeno.

Voda se izbistrila i sad sve lijepo izgleda :D A filter sam morao spustiti u vodu ipak, nije se moglo spavati kako se čuli da curi voda. Sad je taman pod vodom i solidno izbrčka tu vodu koliko vidim.

Zanima me samo još koliko često da mijenjam vodu ovako sad u početku, kasnije ću jednom u 10-14 dana izbacit 1/4 ili 1/3 ali sad upočetku me zanima?

metlica mislim da nisi mene pitao, al ovaj moj je mislim ASAP300 filter koji se dobio u tom akvarijskom setu već. Nije nešto koliko sam skužio, ali nadam se da će poslužiti svrsi :D
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Ožujak 19, 2021, 16:05:31 poslijepodne
uz taj filter, mijenjaj pola svaki tjedan. Nije da imas 500l vode.

A za CO2.....ima i elegantnijih DIY varijanti. Problem je samo kaj kostaju koliko i boca tak da.....
(https://media.karousell.com/media/photos/products/2020/11/3/wyin_diy_co2_stainless_steel_g_1604395202_74405e92_progressive.jpg)
Ali nije da ti treba uz tu rasvjetu.
Ako bas hoces, imas onih sumecih tableta......to bi ti moglo biti OK. Kupis ovo https://www.sera.de/us/product/freshwater-aquarium/sera-co2-start/ ili sam napravi neko zvono pa kasnije kod kineza kupis tablete u vecim kolicinama.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: metlica555 - Ožujak 19, 2021, 17:17:47 poslijepodne
Za soil ide izmjena vode 2xtjedno od 20-50% narednih mjesec dana i onda ide standardna izmjena vode
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Ožujak 19, 2021, 17:26:35 poslijepodne
kaj je to standardna izmjena vode :question:
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: metlica555 - Ožujak 19, 2021, 18:48:22 poslijepodne
kaj je to standardna izmjena vode :question:
Pa svakih 10 15 dana. Zar ce trebati svaki tjedan vodu mjenjati?
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Ožujak 19, 2021, 19:57:34 poslijepodne
to je tak individualno da ne postoji standard. Ali ako vec trazimo taj termin onda je to upravo to, 50% svaki tjedan. Barem kaj se tice biljnih akvarija sa gnojenjem.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 22, 2021, 07:44:06 prijepodne
Te tablete su extra jeftine na aliju, tako da mogu probat uzet pa vidit.. Ali nemam di za nabaviti ovaj SERA, jel ima nešto slično za uzeti tu ili kako misliš napraviti sam zvono? Ali šta nije isto da se tableta sama otopi o vodi i u ovoj posudi il šta je već, nije mi baš jasna svrha te posude?


Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Ožujak 22, 2021, 09:22:55 prijepodne
svrha posude je da ti drzi CO2 koji se onda polako topi u vodi. Jer tableta se otopi i sav CO2 ti odmah izadje na povrsinu i imas ucinkovitost od 0% na necemu kaj i inace nije bas ucinkovito.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 22, 2021, 20:27:26 poslijepodne
Ma ništa od tog co2 odustajem zasad. Malo sam kontao i mislio sam plastičnu bocu od 0,5 razrezat na 1/3 i zalijepitt je te na dnu probusit rupice i na čepu jednu malu za izlazak co2, pa onda kroz otvor od čepa ubacivati tabletice. Ali mi se čini ful nepreakticno i nekako opasno imati reakciju unutar akvarija.

Uglavnom evo mali update kako napreduje 5ti dan. Ove iza ful rastu, dok ove sa strane mi se ne čini baš, a poneka travkica ide u visinu. I biljke su mi nagnute malo čini mi se baš prema svjetlu. Kako u poklopcu imam tvornici za još jednu takvu lampu stavit mislio sam stavit još jednu koja bi bila duža da i lijevi i desni kraj akvarija dobije više svjetla, neznam jel mi to pametno. Imate neku sugestiju, koja lampa? Ovo šta gledam po aqua shopovima sve su ili za akvarije bez poklopca ili samo cijevi za akvarije koji imaju u poklopcu struju i sve.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Mr. Tambourine Man - Ožujak 23, 2021, 09:02:12 prijepodne
Iz sopstvenog iskustva ti kazem, da ćeš se u jednom trenutku sigurno sresti sa problemom algi... Još bez CO2, a sa gnojenjem koje stvarno treba da se pogodi, taj problem se može samo još više potaktuti... Ako je ovo u pozadini ono što mislim da jeste (limnophila sessiliflora), vjerovatno ćeš je u jednom trenutku morati svu vani počupati... Nemoguće ju je održavati u problemu sa algama.... Sve te baršunaste lepršave biljke...

Ovo je moje iskustvo, ne mora da znači da će biti i kod tebe, ali postoji vjerovatnoća... :)

Nipošto ne odustaj.. :)
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: metlica555 - Ožujak 23, 2021, 14:55:39 poslijepodne
Iz sopstvenog iskustva ti kazem, da ćeš se u jednom trenutku sigurno sresti sa problemom algi... Još bez CO2, a sa gnojenjem koje stvarno treba da se pogodi, taj problem se može samo još više potaktuti... Ako je ovo u pozadini ono što mislim da jeste (limnophila sessiliflora), vjerovatno ćeš je u jednom trenutku morati svu vani počupati... Nemoguće ju je održavati u problemu sa algama.... Sve te baršunaste lepršave biljke...

Ovo je moje iskustvo, ne mora da znači da će biti i kod tebe, ali postoji vjerovatnoća... :)

Nipošto ne odustaj.. :)
Može li šta pomoći tečni CO2? Ili je i to bacanje para
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Ožujak 23, 2021, 15:59:58 poslijepodne
kako kome. I kako za koje biljke. Jer neke uspjesno unistava.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kliker - Ožujak 23, 2021, 18:45:27 poslijepodne
Recimo ovo je moj jedan stari nano sa easycarbo i mislim da je bilo nešto malo gnojiva micro i macro PPS.
Tak da nije da ne može (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210323/5506a8fcc89493478af8c250a2162b83.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210323/ebec494a9f22e76220ba4967cf52b6da.jpg)

Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk

Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 23, 2021, 21:43:14 poslijepodne
Tambourine nemoj me plašiti pa jedino mi te Limnophile napreduju baš oku vidljivo :P U biti i ove druge idu pomalo koliko vidim po slikama..ali samo neg ostanu zdrave. Jedna u kutu mi loše izgleda ali pretpostavljam da joj svjetla fali kako je iza filtera taman. I naprijed na jednoj je list jako pozelenio i olabavio kao da nestaje, ne znam što mu je.

kliker ovo ti top izgleda 🤗🤗 Samo pitanje zašto je bivši nano sad, što mu se dogodilo?
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Mr. Tambourine Man - Ožujak 24, 2021, 08:57:20 prijepodne
kako kome. I kako za koje biljke. Jer neke uspjesno unistava.

Potvrđujem!!!

Meni je npr. Vallisneriu, koju sam inače sadio u tri navrata zato što mi je ekstra biljka vizuelno, opoustošio... Svaki put...
Tek kada sam prestao dozirati easy carbo Vallisneria je buknula... Ali pošto sam u to vrijeme imao finih problema sa algama,
nastavio sam sa EC i Vallisneria je ponovo otišla u nepovrat... Tako da sam odustao od nje... Sada mi se neda više, da pokušavam
sa njom ponovo, pošto ove biljke koje imam sada super se drže i kada doziram i kada ne doziram EC...

U tom periodu sam imao i Limnophila sessilifloru i tu potvrđujem da EC samo pomaže, dakle, uspješno se nosi sa tim...


Dakle, pomaže EC, ali kao što kinggo reče, neke biljke zna da istopi.... Istrunu jednostavno...

Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Mr. Tambourine Man - Ožujak 24, 2021, 09:05:02 prijepodne
Tambourine nemoj me plašiti pa jedino mi te Limnophile napreduju baš oku vidljivo :P U biti i ove druge idu pomalo koliko vidim po slikama..ali samo neg ostanu zdrave. Jedna u kutu mi loše izgleda ali pretpostavljam da joj svjetla fali kako je iza filtera taman. I naprijed na jednoj je list jako pozelenio i olabavio kao da nestaje, ne znam što mu je.

kliker ovo ti top izgleda 🤗🤗 Samo pitanje zašto je bivši nano sad, što mu se dogodilo?

Tek si startovao akvarijum. Biljkama treba vrijeme da dođu sebi... Meni je npr. trava sigurno nekih 3-4 mjeseca stagnirala, požutila i tek onda buknula i zazelenila...

Limnophila sessiliflora je fina biljka, vizuelno, ali raste ko luda... Baš. Bukne u veliki žbun vrlo brzo. Onda iz nekog razloga pri dnu krene da se topi i probada stablo...
Vjerovatno zbog nepravilnog šišanja... A ako se tome doda još pokoji problem sa algama... :roll:

Meni je akvarijum sinuo otkada sam svu Limnophilu sessilifloru počupao i posadio druge biljke... Naravno sada nemam ni probleme sa algama...


Ponovo kažem, to je moje iskustvo, ne znači da će i kod tebe biti tako... ;)
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kliker - Ožujak 24, 2021, 22:44:45 poslijepodne
Ih puno je njih još bivših.
Mijenja se to s godinama teži se nečemu boljem budeš vidio i sam ako te primi akvarologija

Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk

Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 25, 2021, 17:01:06 poslijepodne
Imam pitanje, kad ubacim 14 kapi profita kao da je neki pepeo u akvariju, čak vidim da se i natalozio malo na vrhu vode u kutu kao bjelkasto nesto. Jel to normalno ili da prestanem to stavljati? Od easy carba ne vidim nikakvu reakciju/post reakciju pa sumnjam da je od njega.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 25, 2021, 18:30:19 poslijepodne
Gledam malo po YT mislim da mi je to bacteria bloom. Voda unutra još nije toliko mutna, ali se na površini sakuplja tanki bjelkasti sloj. Što mi je činiti 🤔🤔
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Ožujak 25, 2021, 18:43:47 poslijepodne
proteinski sloj.......ili stafi filter da ti mreska povrsinu ili uzmi skimmer. Nije to nis strasno, normalna pojava.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kliker - Ožujak 25, 2021, 21:42:58 poslijepodne
Ili papirni ručnik i provučeš po površini

Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk

Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 26, 2021, 09:24:26 prijepodne
Evo dignuo sam filter, nadam se da će pomoći. Ako ne prebrisat ću. Hvala na pomoći, bitno da nije nešto ozbiljno.  :up:

Kad sam već močio ruke radi tog filtera, odlučio sam maknut kamenja koja su držala granu. Grana još nije skroz potonula, ali sam je zapiknuo u zemlju i sad stoji tako. I malo sam razmjestio biljke da popunim te praznine di su bila kamenja, čak sam primjetio da par biljki nije niti bilo skroz u zemlji pa sam to popravio. Ugl biljke se ukorijenjavaju pomalo,  ali neke se baš slabo drže..

Sutra je akcija, prvo mijenjanje vode i pranje filtera, jedva čekam  :zagrljaj:
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 26, 2021, 21:55:42 poslijepodne
Što bi ovo bilo po biljkama? Bojim se da nije ona neka crna alga? Sa prstom sam lagano otrepao sa biljke i prošlo je ne drži se baš na biljci.


Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Ožujak 26, 2021, 23:24:24 poslijepodne
alge bas i ne otpadaju sa bilja. Nazalost.
mozda nesto od solia. Kod friskih akvarija uvijek imas tih nekakvih naslaga u pocetku.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Fockue - Ožujak 28, 2021, 12:05:31 poslijepodne
Dobar dan svima!
Molim vas savjet gdje bih mogao "udomiti" ribice iz dvorišnog jezerca. Ne znam koje su vrste, crvene su, ima ih 30-tak cca, veličine od par centimetera do cca 12 cm. Deda se o njima brinuo puno godina i voljeli bi im pronaći novi dom.
Mogu poslati koju fotku ako je netko zainteresiran, nalazimo se na zapadnom dijelu Zagreba.
Hvala,
Lp
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Ožujak 31, 2021, 20:23:14 poslijepodne
Fockue ja bi na FB stavio, imaš dosta akvaristickih grupa možeš dosegnuti puno veći broj ljudi nego ovdje možda..

Evo mali update, svašta se izdogađalo a nisam pisao neko vrijeme 🤗

Za vikend sam promijenio 40% vode i namjestio filter da mreška površinu, sve prošlo glatko. Sad više nema onog proteinskog sloja toliko, ima malo ali mislim da je to do slabog filtera. I napravljen je home made stalak za akvarij koji je ušrafan u postojeći ormarić jer sam primijetio da se ove stranice ormarića lagano savijaju, pa da nebi puknulo u neko vrijeme, sad sam na miru.

Biljke okej napreduju osim ovih jednih desno koje se tope neznam kako se zovu. I maknuo sam one kamenje što su držali granu sad ljepše izgleda iako grana još nije potonula skroz, ali je zemlja drži. Također sam sa alija naručio jednu ledicu 49cm od 6w koja će ići u poklopac akvarija pošto imam mjesta, nije nešto prejako ali trebalo bi pomoći da ova marsilea Crenata krene više u širinu nego u vis.

Algi ima nešto po grani koliko vidim, neke bjelkaste ako to jesu alge uopće 🤔 Nadam se da će novi stanari to riješiti.

I danas su došli već spomenuti prvi stanari nakon 2tj cikliranja. 2 nerita puža i 2 sijamska algojeda pošto nije bilo ancitrusa u pet centru 🤨 Planiram još par kozica i za sredinu neznam što bi mi bilo najpametnije, volio bi neke šarene ribice 😸

Sad pitanja su koje bi bile to ribice? Da li hraniti i koliko ove postojeće puževe i ribice, uzeo sam neke mini tabletice. Koliko dugo da mi svijetla gore dnevno?

Ispod su sličice, šteta što je ovaj forum još na prahistorijskih 500kb 😰
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Mr. Tambourine Man - Travanj 01, 2021, 09:05:29 prijepodne
Fino idu biljke... Sessilifora i staurogyne repens naročito. S.repens je moja omiljena biljka... Prelijepa... Samo joj daj vremena i predivan žbun će formirati...

Ako planiraš kozice, moja preporuka su ti amano kozice... Dosta veće su od red cherry (2-3 puta), ne razmnožavaju se u slatkoj vodi i po meni dosta više doprinose održavanju akvarijuma... Jedu apsolutno sve... Od agi, preko trulih biljaka do tijela uginilih ribica npr... Apsolutno sve što ti se ne sviđa u akvarijumu... :) Ostale stanovnike apsolutno ne diraju...  :)

Red cherry su dosta sitne, skrivaju se i iskren da budem i ne vidim neki njihov doprinos u održavanju, ali dobro... Vjerovatno sam i slijep na to.... hahah.... :)

Što se tiče hranjena, ništa posebno... Snađu se one uvijek... Ja sam primjetio da npr. kada jednom sedmično ubacim minimalno obareni krastavac, tikvicu ili brokuli, prvenstveno zbog otocinklusa, apsolutno sve kozice, nerita puzevi i otocinklusi se izgoste... Samo vidiš kako se okupe u gomilu, svi zajedno... Ujutro jedva šta da ostane... :)
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Travanj 07, 2021, 19:58:33 poslijepodne
Tenks tambourine. Bio sam danas u pet shopu nije bilo kozica, probat ću ih naći od nekog privatno.

Update mali nisam dugo. Akvarij odlično napreduje. Biljke mi se okej čine čak su se one jedne prestale topiti, a linmophilu sam za vikend morao i pošišati malo van vode su krenule neke stabljike. U biti šire se kao lude neznam dal da iz korijena pocupam te neke veće jer ima malih koje izbijaju puno.

Danas sam u pet centru uzeo i 5 neonke onih koje svijetle. Ja sam želio neke živorotke ili neke "otpornije", međutim cura nije dala jer ne želi da se ne nakote u akvariju 😂 Na kraju sam morao popustiti jer joj se te sviđale naviše, nadam se da će se prilagoditi jer sam čitao da nisu baš za nove akvarije.

Imam 2 pitanjca ako ima tko za uskočiti:

1) Hranu za neonke sam uzeo neke listiće, koliko toga da im bacim dnevno, jer sad sam im malo na prst stavio nisu pretjerano dirale na kraju je filter to porazbavao po cijelom akvariju?

2) Usisavanje dna? Za vikend sam probao, ali nisam baš uspio. Kako je akvarij većinom zabiljen kako da usisam dno a da ne potrgam biljke, tj. ovu travicu? Iza di je linmophila nema šanse da i dosegnem više.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Mr. Tambourine Man - Travanj 13, 2021, 13:52:52 poslijepodne
1) Ja hranim jednom dnevno, uhvatim vhovima prstiju i pospem po povrsoni vode... Za 2-3 minute to sve bude pojedeno... A to je i taj neki optimum, koliko one za 2-3 minute mogu pojesti, toliko im se treba davati.... :) S tim da se preporucuje i jedan dan preskociti sa hranjenjem... A jednom sedmicno i prokuham komad tikvice i krastavca i ostavim da prenoci... Kozice, otocinklusi i nerita puzevi to poprilicno smanu u toku tih 24h... :)
I da... Sa listicima kombinujem i one susene crvice kao dodatak.... Ribice zadovoljne...

2) Kod mene je dno svo u travi i biljkama.... Trava kada se ukorijeni dobro, tek onda ces je moci usisavati... I to bez problema... Zadnjem dijelu akvarijuma koji mi je pod biljkama zadnjeg plana ne mogu pristupiti od biljki i kamenja, tako da ga i ne usisavam...  :)
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Veiveismart - Travanj 30, 2021, 07:47:54 prijepodne
Vaše iskustvo je zaista vrijedno suosjećanja
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Svibanj 03, 2021, 19:50:28 poslijepodne
Sve ribe su i dalje žive kao i puževi. Trava se jakooo pogustila i sve biljke rastu ko lude, ove Limnophile sam pola počupao i na pola ih skratio i začas budu na vrhu.

U akvarij sam stavio u 4 plave kozice, 3 muške i 1 ženka samo neznam jesu li žive sve. Uopće mi nisu jasne već sam u više navrata izvadio kao njihovo prozirno tijelo/oklop i uvjeren da su mrtve da bi je na kraju ugledao. Trenutno sam zicer samo da je jedna ženka živa i 1 muški možda a ostale 2 bojim se da nisu, neznam što im bude da se tako istope. Ili se tako dobro skrivaju? Vjerujem da ako je ribama okej i njima bi trebalo biti.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Svibanj 03, 2021, 20:35:35 poslijepodne
prvo, koze nikad ne stavljas 3 muska na 1 zenku.........te kombinacije uglavnom sljakaju na pornhubu i slicno ali u prirodi bas i ne.
drugo, iako ima kozica koje uspjevaju u casi vode sa malo mahovine, ima i onih koje su jako zahtjevne. Ja osobno i nemam previse iskustva sa kozama ali sve te neke izricito pofarbane su u principu zajebane. Osim red cherry shrimp. Koja pak opet i ne mora biti crvena. Uglavnom, za nekakav zajednicki akvarij i vodu koju ne pripremas posebno za njih, vec navedene RCS, ghost, amano...
trece, kozice se presvlace tak da je normalno ponekad naci taj oklop koje su skinule ali ne znam koliko cesto se to desava tak da je veca vjerojatnost da su  :dead:
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Mr. Tambourine Man - Svibanj 04, 2021, 09:24:32 prijepodne
Sve ribe su i dalje žive kao i puževi. Trava se jakooo pogustila i sve biljke rastu ko lude, ove Limnophile sam pola počupao i na pola ih skratio i začas budu na vrhu.

U akvarij sam stavio u 4 plave kozice, 3 muške i 1 ženka samo neznam jesu li žive sve. Uopće mi nisu jasne već sam u više navrata izvadio kao njihovo prozirno tijelo/oklop i uvjeren da su mrtve da bi je na kraju ugledao. Trenutno sam zicer samo da je jedna ženka živa i 1 muški možda a ostale 2 bojim se da nisu, neznam što im bude da se tako istope. Ili se tako dobro skrivaju? Vjerujem da ako je ribama okej i njima bi trebalo biti.

Mislim da ne treba da brigas.... Kozice se presvlace, kao sto kinggo rece vec... I inace stalno se kriju... U zabiljenom akvarijumu tesko da ces vidjeti koju kozicu, ako ih imas 4... A kada se presvuku, e onda se kriju jos vise, dok novi oklop ne sazrije malo... Odbacena kozica je sasvim normalna pojava u akvarijumu sa kozicama... Ja imam npr. 10 Amano kozica... Vidim ih uvijek 4-5... Ostale ne, sakrivene su... Ali kada ubacim kuvano povrce, tek tada se skupe sve, 9-10 komada... Red cherry pojma nemam koliko ih imam... Krenuo sam sa 10, ali ih sada ima 30ak sigurno... Naravno, tih 30ak izbrojim tek kada se okupe oko komada kuvanog povrca... Dobra stvar, je da su one stvarno malene u odnosu na Amano... 3-4 puta manje...

Ja mislim da su ti one tu, ali naravno, zna se desiti da koja i ugine...
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Svibanj 12, 2021, 07:40:36 prijepodne
Ekipa bili ste u pravu.. Info od jučer 3/4 su potvđeno žive, taman su nešto poludile pa su bile izašle i divljale po akvariju. Nadam se da je i ova četvrta negdje.

Duplo su narasle od kad sam ih stavio, a za ovu jednu ženku čak i mislim da je trudna, ividit ćemo...  :zagrljaj:
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Svibanj 12, 2021, 09:57:46 prijepodne
pa nemas tu kaj misliti, kod koza se jako dobro vidi kad nose jaja dolje.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Svibanj 12, 2021, 22:47:56 poslijepodne
Sa alija sam naručio airstone, prepostavljam da nema neke svrhe u zabiljenom akvariju, ali mi fora izgleda. Jel može što poc po krivom da to stavim unutra?

Naručio sam i onaj kvadratić koji se drži za staklo da unutra stavim hranu jer je ovako filter začas porazbaca po akvariju prije nego ribe pojedu.

I sutra moram do pevexa uzet one mehaničke timere da mi se svijetlo pali gasi automatski jer mi ovako pati osvjetljenje kad me nema kući.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: dante - Svibanj 12, 2021, 23:11:34 poslijepodne
1. Kić đinđa bez ikakvog smisla u biljnom akvariju, štoviše nepoželjna jer prozračuje vodu...
2. Ak ti ostaje nepojedene hrane ili nekaj nije u redu s ribama ili previše hraniš...
3. Pametna i jeftina stvarčica koja štedi brige i živaca...
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Svibanj 13, 2021, 21:30:10 poslijepodne
Instalirao sam timere, na 8h sam stavio svijetlo, super su  8) Ništa, ribama ću smanjiti malo hranu onda.. Stigla mi je i pumpa za vodu sa alija neka, mislio sam je koristit za izmjenu vode direkt iz kupaone da se ne mučim sa kantom vise, neznam jel mi može za što drugo poslužiti  8)

Evo jedna sličica kako trenutno izgleda.. Sve je čisto i super, jedino mi se ovo zelenkasto (alga?) malo po kamenjima i staklu ljepi ali ne smeta.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Svibanj 20, 2021, 23:09:32 poslijepodne
Jel zna netko kako se razmnožavaju plave kozice? Ima tjedan dana jedna je nosila jaja il' šta već, baš se vidilo jako.. danas sam čistio akvarij, porezao bilje i usisao i nakon toga sam baš vidio sve 4 kozice i nisam ništa na niti jednoj primijetio... A ništa malih ne vidim?

Kontam ili sam ih usisao, ili su toliko mali pa se ne skuže ili su su ih ribe pojele..
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Svibanj 21, 2021, 08:30:31 prijepodne
kozice zapravo.......a ne znam kaj bi rekao, nose jaja ali ih nose tak dugo dok se iz njih ne izlegu malci. E sad, da li ih je nesto pojelo ili su se negdje sakrili to ces vidjeti s vremenom.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Svibanj 29, 2021, 10:29:13 prijepodne
Jel ima tko iskustva sa staurogyne repens biljkom, zadnjih par dana baš puno lišća gubi. Neki se tope a neki samo ispadnu.

Baš se fino razrasla i proširila, ništa nisam mijenjao u akvariju neznam do čega bi bilo.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Lipanj 02, 2021, 08:02:59 prijepodne
Kažu mi neki ljudi da bi to moglo biti zbog nedostatka makro elemenata.

Neznam što da mislim, s obzirom da imam soil, dodajem easy carbo i profito jel može biti da toga fali? CO2 naravno nemam niti ga ne mislim uvoditi..

Što bi mi vi u tom slučaju savjetovali? Da probam sa tim makro? Ili da jednostavno prestanem s profito ili easy carbo?
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Lipanj 02, 2021, 12:06:20 poslijepodne
dok ne probas.......iako ta biljka zna biti cudna, ide super i onda odjednom krene kilaviti. Kod mene je trenutno u toj fazi da bi ju najradje bacio van. A bas nis se nije mijenjalo.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Lipanj 02, 2021, 12:55:00 poslijepodne
Ha mogu probat. Uzeo bi ovo dvoje( https://www.bolbiaqua.com/p/mikro-i-makroelementi-pps-pro.html (https://www.bolbiaqua.com/p/mikro-i-makroelementi-pps-pro.html) ), ili mi je dovoljan samo makro kako dodajem profito?

I što sa easy carbo, da nastavim davati?

Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Mr. Tambourine Man - Lipanj 02, 2021, 13:25:02 poslijepodne
Ha mogu probat. Uzeo bi ovo dvoje( https://www.bolbiaqua.com/p/mikro-i-makroelementi-pps-pro.html (https://www.bolbiaqua.com/p/mikro-i-makroelementi-pps-pro.html) ), ili mi je dovoljan samo makro kako dodajem profito?

I što sa easy carbo, da nastavim davati?

Čuj ovako, Easy Carbo zna istopiti biljke... Meni se to dešavalo sa Vallisneriom npr... Ali mi je čudno, pošto sam ga i ja dodavao i ponekad još uvijek ga dodajem, ali sa Staurogyne repens nikada problema imao nisam... Ona mi je najzahvalnija biljka u akvarijumu i stvarno ide super... Uvijek...

Pazi sa mikro/makro... Vrlo moguće da će ti krenuti i alge onda... Umjetnost je pogoditi pravi omjer... I sa CO2... A bez CO2 još teže... Ali dok ne pokušaš, nećeš znati...

Pošto nemaš CO2, ja bih ostavio Easy carbo, naročito ako kreneš sa mikro/makro...

P.S. Hajde nabaci neku sliku kako izgleda trenutno Staurogyne...
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Lipanj 02, 2021, 14:49:21 poslijepodne
Evo ovako ako se može otvoriti. Jedna slika je dok je okej, a druga od jučer.

https://imagizer.imageshack.com/img924/2724/lJpw1Y.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img924/2896/DW5ND4.jpg

Ma tog se i bojim da, da mi ta dodatna kapanja ne stvore još veće probleme :S
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Lipanj 02, 2021, 15:31:59 poslijepodne
meni ovo ne izgleda uopce tak dramaticno, podrezi ove kaj su otisle u visinu i to je to.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Lipanj 05, 2021, 19:31:38 poslijepodne
Danas je bila akcija i čišćenje pa sam počupao te s. Repens i naprijed di su bile zasadio jedan Anubias.

Ostatak s. repens sam iskoristio pa tamo di je lišće popadalo pogustio. Nije mi uopće jasno zašto lišće otpada i topi se, korijen je jakooo razgranat bio i stablo full zdravo.

Btw. imam pitanje kako rješavate toplinu akvarija? Zadnjih par dana je ful vruće tu u Rijeci i akvarij je temperatura konstantno 26-28. Stan je ful loša izolacija i klima rashladi za čas na 25 Al voda nikako past. Čak mi je palo napamet odlit malo vode pa stavit hladne ili leda, neznam. A klima 0-24h mi ne pada na pamet da šibam samo radi akvarija.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Lipanj 05, 2021, 21:24:40 poslijepodne
riblja juha.......
gle. 26-28 je jos podnosljivo, nije dobro ali nije niti kao kad krene preko 30 sto je na malim akvarijima vrlo lako moguce.
Kod vecih je dobro sto promjenom vode mozes to spustiti za 2-3 stupnja pa onda treba vremena da se to opet zagrije ali to kod manjih bas ne igra. Probaj staviti neki komad leda da pluta pa vidi da li ima kakvog efekta iako prema mom iskustvu, trbas 5l da se bas osjeti. Ili stavi neki mali ventilator gore da pu se po povrsini, to bi ti trebalo vise pomoci.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: dante - Lipanj 05, 2021, 22:15:29 poslijepodne
Ovo s ledom ili hladnom vodom nebi baš preporučio osim u ekstremnim situacijama...
26-28 za vodu je OK.
Kad budu veće vručine upali ujutro klimu kad te nema doma da ti održava zrak na 29-30C.
Voda bude podnošljiva, a klima će to sa lakoćom održavat i usput ti i odvlažit stan tak da kad dođeš doma, tih 30 bu ti osjet ko 25, jer nema vlage.
A to kaj bu klima za taj dan potrošila, nemreš popit hladnu pivu na zidiću pred dućanom...
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Lipanj 07, 2021, 22:24:06 poslijepodne
Gledao sam malo te ventilatore i mislim da mi se ne isplati to. Srećom klima je direkt iznad akvarija pa ću je dolje usmjeriti i otvorit poklopac. Znači preko 28 moram pazit da ne bude ovo je oke, to mi je bitno.

Evo i slika kako trenutno izgleda sa anubiasom: https://imagizer.imageshack.com/img923/897/dXjunl.jpg

Zasad je sve okej, ova s. repens je koma Al ću je pustiti gore lijevo je u akvariju iznad kamena možda se dobije jer biljka je zdrava samo se to lišće topi i otpada. Ostalo je sve super samo što su ovile nerite počele ta jaja ostavljati ali skinem samo sa stakla..

I ful sam sretan, baš sam prebrojio 5 kozica što znači da ima i mladih kako su u startu 4 bile. Čak sam uvjeren da su 2 mlade sigurno jer su baš male, a ovu jednu staru nisam uspio naći u tom žbunju  :D Možda ih ima i još, vidit ćemo s vremenom.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Lipanj 14, 2021, 22:37:23 poslijepodne
Jedna je neonka tokom hlađenja akvarija gdje je poklopac bio otvoren iskušala bungee jumping. Nažalost primjecena je tek drugi dan. RIP.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Srpanj 18, 2021, 10:47:21 prijepodne
Sa čim najbolje očistiti staklo iznutra, već mi se duže vrijeme po staklu naprijed napravi nešto zeleno/mutno i full teško ide dole, umrem dok sa krpom to izribam prilikom izmjene vode.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: dante - Srpanj 18, 2021, 12:24:48 poslijepodne
Alge...
Skroz normalno...
Uzmi staru kreditnu ili neku drugu karticu i piči...
Super čisti, a za razliku od žileta ne grebe staklo...
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Srpanj 23, 2021, 23:39:10 poslijepodne
Imam staklenu kuglu cca 3-4l viška od ex terarija.

Kako imam suhu grančicu ruže mislio sam napraviti nešto ovako:   https://youtu.be/vS_hI5vVjSM sa tom kuglom algi.

Jel ima tko iskustva sa tim? Bi li par kozica ili puž preživio u tome kako nema filtera ni rasvjete osim eventualno sunca?
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: dante - Srpanj 24, 2021, 09:30:12 prijepodne
Bi li par kozica ili puž preživio u tome kako nema filtera ni rasvjete osim eventualno sunca?

Za Red cherry kozice trebaš stvarno bit specijalac da ih zatučeš...
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Srpanj 24, 2021, 10:22:12 prijepodne
prezivjele, da. Ali da bi ti tak nesto funkcioniralo na duze staze, trebas uvjete u kojima se kozice i mnoze. Ili drugi izvor istih. I uzmi u obzir puzeve, nerite ili svrdlaste
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Srpanj 24, 2021, 23:22:17 poslijepodne
Ma imam u akvariju plavih kozica, 4 sam stavio, a sad neznam više koliko ih je, ali su se razmnožile.. 2 su i trudne pa će bit nadam se novih. Mislim da ću i par crvenih nabaviti ako nisu zahtjevne kako Dante kaže :D

Ugl. volio bi u tu teglu stavit da bude nešto živo unutra, pa lako tu i tamo koju preselim s vremana na vrijeme   8)
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Srpanj 25, 2021, 10:10:54 prijepodne
ako krenes mijesati boje, dobit ces na kraju obicne wild kozice. Ali ako imas plave koje ti se mnoze onda slobodno ubaci par komada.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Listopad 10, 2021, 18:03:48 poslijepodne
Trebam savjet u vezi filtera. Imam ovaj: https://www.pet-centar.hr/aquael-unutarnji-filter-asap-za-akvarije.aspx koji sam dobio u akvarijskom setu.

Nikako nisam zadovoljan sa njime jer svako malo protok vode postane slab, pa moram čačkati po njemu. Akvarij je cijeli u bilju i jasno mi je da ne mora imati neku pretjeranu funkciju čišćenja, već samo da radi protok vode i da se dobre bakterije kroz njega raspršuju.

Ugl. uzeo bi neki novi, unutrašnji isto pa treba savjet koji. Isto tako me zanima što i kako onda izvesti jer najidealnije bi bilo da ovaj filter materijal stavim u taj novi filter zbog tih bakterija zar ne, ali sumnjam da mogu naći novi baš da ovaj paše unutra?
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Damir_Sl - Listopad 10, 2021, 19:33:07 poslijepodne
Akvarij je cijeli u bilju i jasno mi je da ne mora imati neku pretjeranu funkciju čišćenja, već samo da radi protok vode i da se dobre bakterije kroz njega raspršuju.



Gornja recenica govori da ti ustvari nista nije jasno....  ;) :D

Protok vode da, no filter ne rasprsuje bakterije.... Svi ti unutrasnji imaju manje vise slicnu zapreminu filter materijala (citaj najcesce nedovoljnu za ista ozbiljnije), u 54 litre neces nista ozbiljnije staviti ,tako da bojim se da ti ne gine redovito ciscenje...
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: dante - Listopad 10, 2021, 21:17:25 poslijepodne
Akvarij je cijeli u bilju i jasno mi je da ne mora imati neku pretjeranu funkciju čišćenja, već samo da radi protok vode i da se dobre bakterije kroz njega raspršuju.



Gornja recenica govori da ti ustvari nista nije jasno....  ;) :D

Protok vode da, no filter ne rasprsuje bakterije.... Svi ti unutrasnji imaju manje vise slicnu zapreminu filter materijala (citaj najcesce nedovoljnu za ista ozbiljnije), u 54 litre neces nista ozbiljnije staviti ,tako da bojim se da ti ne gine redovito ciscenje...

Slažem se sa svime, ali od ovoga je skoro pa svaki bolji...
Problem je jedino kaj svaki koji nećem konkretno vredi košta kojih 4 glave...
Ili nekog jeftinijeg Kineza sa što više filter-materijala...
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Damir_Sl - Listopad 10, 2021, 21:31:58 poslijepodne
A neznam, nikad srece nisam imao s tim malim unutarnjim filterima, ako mu nije zao eliminirati poklopac, radije neki manji vanjski, neki diy, bilo sto ce biti bolje.....
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: dante - Listopad 10, 2021, 21:46:17 poslijepodne
Unutarnji nisu najsretnija rješenja, al ovaj mi se stvarno čini žali bože.
Iako je recimo kod mene Wave box od 100-litraša više nego pristojna mrcina.
Naravno kad staviš bolju pumpu jer originalna je lagano u kurcu.
Jedino kaj zauzme 10cm dužine akvarija.

A i taj poklopac je iza filtera prva stvar koja i nije baš bogznakaj u tom setu.
Bez poklopca bi malo veći hang-on dobro odrađivao posao...
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Listopad 11, 2021, 07:19:11 prijepodne
Jasno mi je da bi vanjski bio bolji, ali stvarno ga nemam di staviti. :(
Isto tako imam osjećaj da bi bez poklopca ribe harakiri činile, ovako je jedna neonka nastradala, a jedan sijamski algojed je pokušao nastradati tokom čišćenja  :D :D U toj varijanti bi morao i svijetlo kupovati, a i izgledom mi je ljepše ovako  :up:

Najjednostavnije mi se činilo novi unutarnji uzeti, nije mi problem par sto kn izdvojiti samo da valja nešto.. Ali nije mi sad jasno kako onda preći sa starog filtera na novi, kad svi govore da se u spužvi nalaze bakterije, da treba prati u akvarijskoj vodi itd. itd. Što da onda jednog vrijeme budu 2 filtera unutra, i stari i novi, neko vrijeme dok se "novi" ne upogoni?

Jel valja što od ovog npr: https://www.pet-centar.hr/jbl-cristal-profi-greenline-unutarnji-filter-za-akvarije.aspx
https://www.aquaroom.hr/shop/aquael-turbo-filter/
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Listopad 11, 2021, 14:30:15 poslijepodne
Malo sam prekopao forum, FB, youtube i sad shvaćam što mi pokušavate reći..

Nažalost, šta je tu je, ali prostor i uvjeti su mi vrlo vjerovatno ograničeni za tu vanjsku varijantu...

Ostaje neka polu DIY varijanta di mogu npr u ovaj postojeći filter ostaviti pola te spužve pa iznad dodati nešto tog bio materijala.. Ili kupiti nešto od ovih ponuđenih nutarnjih, najsličnije što sam našao tom vanjskom principu jest ovo: https://www.aquashop.hr/proizvod/eheim-biopower-20000113/
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Damir_Sl - Listopad 11, 2021, 22:00:33 poslijepodne
Tako je, ili drzis obadva paralelno neko vrijeme, ili taj filter materijal prebacis iz starog u novi.

Koliko taj tvoj filter ima materijala, pravo je pitanje, no, sto ima da ima, ubaci u novi i vozi dalje.

Ovi eheim i nisu nesto, imao sam takav dok su ih radili u zelenoj boji, nije lose, no....

Uzmi komad kakve kanalizacijske cijevi, malo crijeva, neku pumpu, i slozi si neki vanjski filter, kakav god da slozis bolji je od bilo kojeg nutarnjeg kupovnog....
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Listopad 11, 2021, 23:11:58 poslijepodne
gle, to je dobar unutarnji filter ali........515kn za 0.7l je jako losa opcija po kojoj ces cakati kao i po ovem kaj imas.
Ako bas mora mora mora mora biti unutarnji a nikako ne moze hang on tipa liberty 200, onda uzmi juwel bioflow onaj najmanji. I taj kosta ko pravi ali barem ima volumen. I zna ih se naci po oglasima kaj ljudi skinu sa novih akvarija.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Mr. Tambourine Man - Listopad 12, 2021, 09:06:33 prijepodne
gle, to je dobar unutarnji filter ali........515kn za 0.7l je jako losa opcija po kojoj ces cakati kao i po ovem kaj imas.
Ako bas mora mora mora mora biti unutarnji a nikako ne moze hang on tipa liberty 200, onda uzmi juwel bioflow onaj najmanji. I taj kosta ko pravi ali barem ima volumen. I zna ih se naci po oglasima kaj ljudi skinu sa novih akvarija.

Evo da potvrdim, kod mene je unutrasnji Juwel Bio Flow Super na akvarijum od 110l, akvarijum mi je solidno naseljen, vjerovatno i previse, ali je zato i dosta ubiljen... Ja do sada nisam primjetio neki problem sa ovim filterom... Voda kristalno cista, bez ikakvih plutajucih cestica... Samo da napomenem, ja sam stavio u njega malo jacu pumpu i izvadio ovu zelenu i crnu spuzvu na vrhu iz njega i stavio keramiku kao bio materijal, a plavu spuzvu sam ostavio naravno, ona je sitnije granulacije... Ostalo je nakon toga jos mjesta nekih 4cm na vrhu i tu sam stavio dio ove zelene spuzve, tako da sada tu ima podosta materijala... Stvarno mislim da ok funcionise i da nije los filter... Jos jednom naglasavam, da mi je akvarijum poprilicno gusto naseljen, ali i gusto ubiljen, sto pomaze naravno filtraciji... Ja nikakvih problema sa filtracijom vode nemam, koliko mogu promjetiti... Ali i mijenjam vodu jednom sedmicno, to je isto vazno za napomenuti...

Tako da samo mogu potvrditi ovaj prijedlog od kinggo-a... :)

https://www.megazoo-shop.de/produkt/juwel-super-filter?gclid=EAIaIQobChMI9Mb1tqXE8wIVmLt3Ch1ElgDGEAQYBCABEgKxJfD_BwE
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Listopad 12, 2021, 10:42:52 prijepodne
U kopmletan DIY se nebi baš upuštao..  :roll:

Ovaj Eheim Bioflow morao bi uzeti Bioflow160 za 384kn zbog dimenzija akvarija, ipak je 54l pa ne bi stao ovaj veći. Isti je slučaj i s ovim JW šta ima tamburica, moram bi ići onaj skroz najmanji što je predložio kingoo.

Zadnja mi je neka varijanta ovi Eden vanjski filteri, ali tu imam 2 problema:
1) Jedino di mogu smjestit filter je desno kraj akvarija uz zid di imam širine 13cm, tako da mi po toj dimenziji pašu samo ova dva Eden501 i Eden511.
2) Poklopac sa akvarija nebi nikako htio skidati. Jel mogu odrezati dio poklopca, izbušiti 2 rupe ili kako već da te dvije cijevi uđu onda u akvarij, nešto slično kao sad kablovi od lampi, filtera i grijača kako jesu? Je li netko radio išta tako? Nisam nikad imao/niti vidio vanjski filter u funkciji pa je je sve to bauk.

Znači ostaju mi te 4 opcije, dolje sam izvukao karakteristike u slici.  :zagrljaj:
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Listopad 12, 2021, 22:07:34 poslijepodne
nisam mislio na one nego na bioflow M. Ali taj ti ne stane u 54l. A nema vise onih malih kaj su dolazili uz njihove 54l rekorde.

Inace, da bi ga objesio i zadrzao poklopac sve kaj trebas je izrezati komad plastike malo siri od filtera i malo visi od filtera kaj je objesen. Nekad davno su akvariji dolazili sa tom perforacijom na poklopcu pa se samo po tome izrezalo
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Listopad 12, 2021, 22:15:51 poslijepodne
Sad sam pogledao ima mi poklopac te performacije za otkinuti, po jedna sa svake stražnje strane na poklopcu.  8)

Gledao sam malo u aquaroom ima na lageru oase filtosmart 60, on bi mi se dimenzijama uklopio sa strane, 500kn dođe to mi je prihvatljivo ako valja.

Jel dovoljno da uzmem samo filter ili moram dodatno i te cijevi i materijal za složiti kako bi po dvije cijevi onda išle skroz straga akvarija pa unutra kroz poklopac? Jer filter bi stajao desno uz akvarij uz zid, a ulaz za cijevi je sa stražnje strane akvarija.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Listopad 13, 2021, 19:11:20 poslijepodne
taj oase je eden, ili barem neka evolucija eden jer je njih kupio oase.
Crijeva ti dodju sigurno a vjerujm da daju i neki materijal. No i dalje mi se to cini bzvz investicija obzirom na volumen. Opet ces imati problem da ces po njemu cackati kao i po ovome kaj sad imas. To je jednostavno tako kad imas filter koj je realno volumenom premali za akvarij koji filtrira. I nema veze jel unutarnji, vanjski, hang on...... Uvijek ti padne protok jako brzo.
Vjerojatno ce generalno biti bolji nego ovo kaj imas, ali neces dobiti odrzavanje 3x godisnje kao sto ja cistim eheim.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: Damir_Sl - Listopad 13, 2021, 20:49:27 poslijepodne
Sto me opet vraca na ideju da bi ti samogradnja bila idealno rjesenje...

Opcija imas dosta, svaka kosta komadic cijene nekog gotovog filtera, a nudi neusporedivo bolju filtraciju, kolicinu materijala i vremenske intervale ciscenja.

Pa ako te zanima tako nesto, vican si u nekoj samogradnji, ili zelis pokusati, reci......
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Listopad 13, 2021, 22:22:26 poslijepodne
Naručio sam ovaj oase na kraju i zaštitu neku kod usisa za kozice jer ih ima preko 30+ već l, da nebi mlade nastradale. Čistiti mi nece biti problem ionako sam se uhodao da svaka 2tj pošišam biljke, očistim staklo od algi, usišem dno malo i zamijenim vodu.

DIY je zanimljiva opcija i u nekoj budućnosti kad ću imati više iskustva u svemu tome, i kad budem u novom većem stanu ako Bog da sklapao veći akvarij svakako će mi biti u opciji. :D

Malo sam i istraživao kod tih vanjskih filtera je problem što većina mora biti ispod razine akvarija da bi funkcionirala kako treba, dok je kod ovog oase protok napravljen na neku foru da može stajati i u ravnini akvarija šta meni treba. Tako da mislim da mi je sigurnija varijanta uzeti nešto što će šljakat sigurno.

Hvala vam puno na pomoći, extra ste. 🤗 Stavim i koju sliku kad spojim, nisam dugo.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Listopad 14, 2021, 13:41:30 poslijepodne
Evo stigao je :D Kvalitetom mi se čini dobar, i ne izgleda komplicirano za spojiti, sastaviti i rastaviti tako da neće biti problema. :D

Samo mi je malo čudno napravljen jer koliko sam gledao prije kupovine po youtubeu, filteri bi trebali funkcionirati da je u komori 1 spužva, a onda u drugoj keramika.

Na ovom oase voda prvo ulazi u komoru koja je namijenjena za keramiku, a onda je u drugoj komori spužva u koju ide usisna cijev za van? Mislio sam možda bi bilo pametno kupiti one vate pa staviti iznad keramike da sakupi veće nečistoće? Vjerovatno je s nekim razlogom tako napravljeno, ali nema mi baš smisla.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: kinggo - Listopad 14, 2021, 20:40:14 poslijepodne
zaboravi vatu u tak malom filteru jer ce ti se zacepiti za 3 dana.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Listopad 14, 2021, 21:50:42 poslijepodne
A ubi me sad s ovim 😂😂

https://m.youtube.com/watch?v=dUSIVbO9RZk&t=380s

Napravio sam isto kao ovaj lik, od 5:40 nadalje je taj dio samo je on umjesto keramike stavio neki Matrix.

Znači u posudi1 di voda dolazi u filter mi je na vrhu malo vate, a ispod keramika, a u posudi2 iz koje voda ide natrag u akvarij na dnu je malo keramike i iznad je ta spužva s tim usisnim dijelom kojeg sam malo skratio da na dno stane malo keramike.
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Studeni 15, 2021, 19:39:59 poslijepodne
Evo obećao sam da ću se javiti s dojmovima filtera i stanjem akvarija.. Uglavnom, vanjski filter je spojen, međutim i stari je još uvijek u pogonu radi boljeg protoka. Taj novi vanjski filter sam malo modificirao da barem bude redoslijed medija kako treba, na način da voda prvo prođe kroz par cm deblje spužve (umjesto vate koju sam mislio staviti), zatim ide keramika do kraja te posude1. Na dno posude2 sam stavio neke kamenčiće iz pet centra baš za filtraciju i bakterije, a iznad toga je usisna cijev unutar spužve koje sam skratio da bi ti kamenčići stali ispod. Zasad sam samo jednom čistio taj filter i nije bio zaštopan, jedino je tlaka to odspajati pa ću nastojati to svesti na minimum.

Najviše problema mi je stvorila i još stvara usisna cijev tog vanjskog filtera. Naime, na nju sam stavio onu spužvu da zaštiti kozice od usisa, ali mi se s vremenom full smanji protok vode u filter, a samim time i van filtera jer snaga usisa povuče dno te spužve na vrh usisne cijevi i očito smanji protok vode unutar filtera. Sad sam usis u filter postavio više pri vrhu akvarija i tu spužvu koja štiti kozice od usisa sam postavio tako da uvijek bude malo lufta unutar nje i cijevi za usis, zasad je okej.

Od problema u akvariju tu je jedino što se staklo brzo uprlja od nekih algi,  neznam do čega to bude nadam se da će ovaj novi filter to smanjiti. Ili da izbacim gnojenje? Svjetlo nije problem sigurno jer su to 2 slaba svjetla niti ne gore nikad preko 8h, većinom bude 4-6h, a akvarij nije na direktnom svijetlu. Dodajem mikro, makro, kalij i easy carbo u najmanje propisanim količinama čak i manje, a akvarij čistim svaka 2x tjedna.

Od budućih planova mi je ove hyrgophile desno izbaciti jer su propale kako su narasle i uslijed šišanja. Čak mislim izbaciti i limnopflu sessifloru jer je stalno moram skraćivati i čupati kao korov je, možda bi stavio nešto što ne raste tako brzo? Sviđa mi se microsorum pteropus i bacopa Caroliana što sam gledao od tih full nezahtjevnih.

Evo stavljam i par sličica... Stanari su neonke, 2x sijamca, 2 nerita puža i xy broj plavih kozica.

https://prnt.sc/1zp52uj
Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Prosinac 02, 2021, 08:20:34 prijepodne
Uzeo sam 7u1 tester da vidim na čemu sam, jer stakla mi se užasno prljaju od te neke alge i imao sam osjećaj da nešto nije u redu.

6 parametara je u redu, NO3 je povišen i to dosta. Malo sam čitao o toj kemiji, mikro, makro, amonijak-no2-no3 i sad mi je jasnije mnogo toga, a oko ovog NO3 mogu samo pretpostaviti kad i di sam pogriješio.

Uglavnom, prestat ću dodavat makoelemente skroz jer ovo što sam kupio ima u sebi KNO3.
Smanjit ću hranu i to dosta, prvenstveno one tablete za kozice i aglojede s njima sam očito baš puno pretjerao. Nadam se samo da neće ostati gladni.
Narednih par tjedana ću češće čistiti i mijenjati vodu.
Filtere ću dobro očistiti.
Bilje ne mogu povećati, cijeli je zabiljen.
"Živi svijet" nebi baš smanjivao.

Naslov: Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
Autor: D0oOMInIK1993 - Travanj 21, 2022, 08:11:57 prijepodne
Update: https://ibb.co/R4q9sMp

Pošto nije postano par mj, čisto mali update.  8)

Ima dosta novih stvari. Počupao sam limnophile sessiflore jer nisam imao živaca ih stalno šišati. Sad je na njenom mjestu jedna poveća kripta, malo valisneria i malo bacope caroliane za koje se nadam da ću ih razmnožiti i pogustiti s vremenom, jer sam uzeo po par pelcera samo. Jedno vrijeme sam imao i plutajućeg bilja (salvinia minima),ali i to sam pobacao. Isto tako opet sam probao sa mahovinom, ali ju algojedi pojedu čini mi se jer u tegli di ih nema mi uspjeva..

Ovaj oase šugavi filter sam konačno modificirao kako mi paše, trenutno je unutra veća i manja keramika u obje posude do kraja plus malo spužve na ulazu/izlazu čisto da zadrži malo smeća.. Ovako mi je deleko najbolji protok i najmanje se čepi.

Kozice su se toliko razmnožile da sam ih 20-ak komada i prodao  :D
Algojedi se manje tuku, jednog sam čak i pokušavao pokloniti ili neće niko. Uglavnom ne mogu ih više niti nazvati algojedima s obzirom da zajedno s neonkama jedu listiće. Ali neka žive zajedno u toj garsonjerici trenutno se slažu :D

Od algi ima te od koje mi se staklo zamuti pa svakih 7-10 dana očistim staklo. Izmjena vode i usisavanje je svakih 2 tjedna. I na anubiasu mi je crne alge po lišću malo ali to je već standardno bitno da se ne širi. Ako bude gore izvadit ću anubias i staviti nešto na što se neće hvatati.

 :zagrljaj: