Akvarij NET - FORUM

Slatkovodna Akvaristika => Novi u slatkovodnoj => Autor teme: MaliLuka - Kolovoz 27, 2019, 15:03:55 poslijepodne

Naslov: Moj prvi - cirkulacija i filtriranje
Autor: MaliLuka - Kolovoz 27, 2019, 15:03:55 poslijepodne
Pozdrav svima,

evo me novi u akvaristici i novi na forumu sa prvim akvarijem. Za početak: akvariji smo planirali planirati par mjeseci, a na kraju smo imali tek tjedan dana za sve. Akvariji od moje drage, star 6 godina, trebalo je hitno rasformirati i njenje dvije ribice (botia macracantha i hypostomus plecostomus) udomiti kod nas. Dogovor je pao, kupili smo Wave Aquarium Riviera 80 LED početkom srpnja i krenuli slagati gusto zasađeni akvariji po Walstad metodi. Ili smo barem tako mislili :)

Postav:Bilje: Stanovnici:
To sve je bilo do kraja srpnja, dakle u manje od mjesec dana. Znam da nije dobro i zdravo, ali nije bilo previše izbora. Sredinom kolovoza nas je pleco napustio :(
Dva tjedna smo bili na godišnjem i na prvoj slici se vidi kako su alge napredovale, a na drugoj je kada smo podrezali bilje. Puno bilja zapravo.

Zelena končasta alga... pokupili smo ju sa jednom "vlasuljom" koja na kraju nije preživila... no alga se proširila u dijelu akvarija gdje skoro pa uopće nema cirkulacije vode pa pretpostavljam da je to problem. Ne gnojimo i nema CO2. Improvizirao sam spray-bar još krajem srpnja ali nije baš nešto uspješno ispalo. Planiram popraviti kruženje vode pa je svaki savjet dobrodošao. Prva ideja je napraviti novi i bolji spray-bar.

Druga ideja je u potpunosti izvaditi filter i pumpu van te staviti dvije protočne pumpe. Koliko je to pametno? Biološka filtracija možda i nije potrebna s obzirom na podlogu koju imamo u akvariju, a mehaničku ionako mi radimo svaki tjedan s 20-30% izmjene vode.

Imate li neki bolji prijedlog, ideju?
Naslov: Odg: Moj prvi - cirkulacija i filtriranje
Autor: Seba - Kolovoz 28, 2019, 11:01:55 prijepodne
Na tvojem mjestu filter ne bi vadio, jer bakterije koje se trenutno nalaze u akvariju ne mogu podržati navedenu kolicinu organizama.
S obzirom na kolicinu algi, gubitke, te proteklo vrijeme, rekao bih da cikliranje nije do kraja završeno..

Cirkulaciju možeš popraviti sa jednom dodatnom pumpom..