Akvarij NET - FORUM

Slatkovodna Akvaristika => Hladnovodne ribe => Autor teme: tradicionalist - Veljača 14, 2017, 17:51:49 poslijepodne

Naslov: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: tradicionalist - Veljača 14, 2017, 17:51:49 poslijepodne
Pozdrav svima,

Novi sam u svijetu akvarija, nakon višegodišnjeg prijateljevanja s papigama....

Prije par dana sam kupio 45-litarski akvarij, uz njega filter (mehanički, kemijski, biološki) s integriranom pumpicom za zrak, protok vode 380 l/h, namjenjen za akvarije od 50 do 100 litara. Uz to šljunak i par umjetnih biljaka. Vodu sam tretirao s Tetrea aquasafeom i jedan dan je radio bez ribica (znam, cikoiranje treba trajati puno duže, i tu sam pogriješio). Sutra sam donio 3 pajčolanke (tražio sam što manje, tj. mlađe). I već sutra, jedna najmanja, od možda 3 cm, već je lagano bila pri dnu, sljedećeg dana ulavnom sjedila po filteru, slabije jela, nije bilo nikakvih bijelih točkica ni vanjskih znakova bolesti. Nažalost jučer je uginula. Pokušao sam s mijenjanjem vode (50%), izgledalo je da je pomoglo, al samo nakratko. Na drugoj ribici sam već dan nakon što je došla primjetio tamno crvene mrlje u području škrga koje su još uvijek tu pa me sad zanima jesu li to oni krvni podljevi? Nije mi jasno da se to moglo razviti u roku 24 sata od stavljanja u akvarij, usprkos tome što nije bio cikliran, pogotovo uz taj jači filter. Vjerojatnije je da to nisam primjetio prilikom kupnje, te da su bolest dovukle iz pet shopa...tu ih je bilo 20-ak u cca. 50 litara. I danas gledajući nešto filter, podigao sam ga naviše, dakle da mu vrh bude pola cm ispod razine vode, i on proradio kao lud, i mjehurići i mlaz vode. Dakle, moguće da se sve dogodilo zbog toga što pri većoj "dubini" nema dovoljno snage za aeraciju. Što mi je sada raditi, one više ne izlaze na vrh "po zrak", kao što su danas prije "popravka" filtera radile, očito se stanje u vodi popravilo. Stavio sam žličicu soli i pola režnja češnjaka, da li da sada tretiram ičim ovu ribicu, ili da samo pratim stanje? Inače, radoznala, je, normalno se ponaša i jede, Molim vas za savjet, hvala (p.s. slika je loša, sorry)
Naslov: Odg: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: Lili - Veljača 14, 2017, 18:23:43 poslijepodne
Pozz i dobrodošao.

Nezrela i neciklirana voda i parametri su koma.
Trenutno ti ne znači ništa filter jer nema bakterija u njemu koje bi čistile vodu. Crvenilo je najvjerojatnije opeklina od amonijaka.
Zlatne ribice su veliki zagađivači vode i uz to akvarij ne nezreo i eto nevolje.

Svakih 2-3 dana mijenjaj trećinu vode, a ribe hrani svaka 2 dana neko vrijeme. Neće im biti ništa. I nikako ne dodavati nove ribe.

Uz to, akvarij ti je puno premali za jednu a kamoli više zlatnih ribica. Jesu male sada, ali narast će vrlo brzo i trebat će im puno više mjesta kako bi bile sretne.
Sve radimo greške, što je tu je.

Par linkova za proučiti:

http://www.akvarij.net/index.php/hladnovodne-menuslatkovodnaribe-301/478-carassius-auratus-auratus (http://www.akvarij.net/index.php/hladnovodne-menuslatkovodnaribe-301/478-carassius-auratus-auratus)
https://issuu.com/akvarij.net/docs/akvarij.net_-_vodi__za_po_etnike_u_akvaristici (https://issuu.com/akvarij.net/docs/akvarij.net_-_vodi__za_po_etnike_u_akvaristici)
Naslov: Odg: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: tradicionalist - Veljača 16, 2017, 10:02:06 prijepodne
Hvala na odgovoru. Evo samo da javim, njoj je to crvenilo još uvijek prisutno, no ponaša se (kao i teleskop) potpuno normalno, plivaju, radoznale su, čim se približimo akvariju idu prema nama, inače, voda je skroz bistra te ne idu "po zrak" na površinu, mijenjam vodu do 50 posto svako dva dana...zanima me hoće li to crvenilo onda samo proći s vremenom?
Naslov: Odg: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: Lili - Veljača 17, 2017, 14:37:36 poslijepodne
crvenilo će proći s vremenom, kad se kvaliteta vode ustabili.
Naslov: Odg: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: max-max - Veljača 17, 2017, 19:56:51 poslijepodne
Pozdrav kolega , i sam znaš da si napravio nekoliko početničkih grešaka ali i te ribice iz trgovine nisu uvijek u najboljem stanju pa im treba vrlo malo da sve krene krivo . Meni su nedavno uginule dvije velike crne orande kupljene u trgovini , jedna nakon dva tjedna a druga nakon mjesec dana bez vidljivih znakova bolesti . Sa tim se nažalost moraš pomiriti . U tvom slučaju je nedostatak kisika u vodi bio glavni uzrok a onda sve ostalo . Prati to crvenilo na ribici da slučajno nije kakva bakterijska infekcija , ako otpadnu ljuskice na tom mjestu gdje je crvenilo onda je sigurno bakterija a ako se lagano počne smanjivati onda je neka reakcija na loše uvjete u akvariju . Probaj u nekoj bližoj budučnosti nabaviti malo veći akvarij kako bi i ti i tvoje ribice mogle kvalitetno uživati .
Naslov: Odg: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: Phill - Ožujak 16, 2017, 20:54:32 poslijepodne
Max-max, zanima me gdje nalazite takve, ne tako česte ribice poput crnih orandi? Vec mjesecima (ako ne i godinama) hodam po razno raznim trgovinama s ribama, ali ne pronalazim ništa osim teleskopa, crvenkapica i kojeg kometa.
Naslov: Odg: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: Lili - Ožujak 16, 2017, 21:00:56 poslijepodne
Zna ih Pet centar imati, ali često imaju ne baš najbolju ribu, pa treba paziti kada se od njih uzimaju..
Naslov: Odg: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: max-max - Ožujak 16, 2017, 21:57:34 poslijepodne
Nažalost kod nas takve ribe (za sada) možeš pronaći u raznim trgovinama sa kućnim ljubimcima ali kako i Lili kaže tamo ima ribe upitne kvalitete . Treba imati sreće i naletiti na ribu koja ti se sviđa i moliti boga da ti ne krepa za par dana .
Naslov: Odg: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: Phill - Ožujak 16, 2017, 22:08:49 poslijepodne
Jel mislite na onaj u Heinzelovoj?
I mislio sam da je takvo stanje, ali gdje drugdje ih kupiti nego u pet centrima? Vidio sam da ste prije jako često spominjali Vili, međutim ni tamo nisam našao ništa osim pajčolanki.

Opet idem u off topic- jel mogu negdje ovdje na forumu vidjeti vase akvarije?!? Možda sam ih negdje i vidio, al se fakat ne sjećam.

Naslov: Odg: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: max-max - Ožujak 17, 2017, 18:58:37 poslijepodne
Moje akvarije ne možeš vidjeti jer ih nemam , to je premalo za moje potrebe . Ako hoćeš vidjeti moj ribnjak odeš grupu "Vrtna jezerca i ribnjaci" te otvoriš temu "Ribnjak sa staklenim zidom" ili pogledaš filmić na linku ispod
 https://www.youtube.com/watch?v=2Oc6NpMpwgQ (https://www.youtube.com/watch?v=2Oc6NpMpwgQ)
Naslov: Odg: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: Phill - Ožujak 17, 2017, 20:26:36 poslijepodne
Vidio sam jezero, super odrađeno i super izgleda, jako moderno i neouobičajeno što mi se jako sviđa.

Mislio sam da su crne orande bile u akvariju jer ih nisam vidio u jezercu, a možda ih samo nisam primijetio tamo..
Naslov: Odg: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: max-max - Ožujak 17, 2017, 21:19:42 poslijepodne
Svaka riba koju kupiš mora proći karantenu kod tebe , tako su i crne orande bile u karanteni kod mene (akvarij) ali nisu je preživjele . Ako ribice staviš odmah u akvarij ili ribnjak gdje imaš ostale ribe a da nisi odradio karantenu sa tim jako riskiraš zdravlje svih ostalih riba . Ovako su izgledale te crne orande .
Naslov: Odg: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: Phill - Ožujak 19, 2017, 09:44:08 prijepodne
Za karantenu znam, samo sam si negdje pretpostavio da imate akvarij uz jezerce. Iako sasvim razumijem da vam je pilored jezerca svaki akvarij premalen.  :)
Naslov: Odg: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: tradicionalist - Listopad 31, 2017, 11:14:09 prijepodne
Ekipa, pozdrav.

Svašta se lošeg izdogađalo mojim ribicama u zadnje vrijeme.
Dakle, imao sam teleskopa i jednu pajčolanku s tigrastim uzorkom od veljače ove godine. Uredno hranjenje, sa zelenilom barem jednom tjedno. I zadnjih par mjeseci prvo teleskop, a zatim i pajča, počele plutati naopako - swim bladder disease, pretpostavio sam. I sa danom posta i graškom to bi se privremeno riješilo. No zadnjih mjeseci obje su počele češće plivat naopako, pa sam ih počeo hranit jednom dnevno samo, ali bez pomaka. I onda, prije mjesec dana dok sam mijenjao vodu preko gume, guma mi isplivala iz kante - ja je brzo išao uhvatiti i u tih tri sekunde koliko nisam gledao akvarij pajčolanka prošla kroz gumu, ozlijedila se u predjelu škrga i kraj.  :(

Kupio sam tada novu malu pajču, (dijelom i radi djeteta - da ne primjeti) i par dana nakon, ovaj teleskop sve češće okrenut, unatoč kamenoj soli, grašku i postu. kad bi postio padao bi na dno (mada se mogao bez problema brzo popeti gore), kada bi jeo plutao bi naopako. I jedno jutro nađem ga na dnu akvarija.  :(

Sad, odmah sam pomislio da može bit i bakterijski, al nikakvih znakova bolesti vidljivih (osim plivanja naopako) nije bilo. Čitao sam da može bit stvar u lošoj hrani (koristio sam Tetru za zlatne u obliku listića) pa sam prešao na Tetrine pelete koje sam namakao (kao i ove listiće) al nije bilo pomoći.

Sad mi je ostala ta nova mala pajča koja izgleda super...mislio sam se da li mijenjati vodu u cijelom akvariju nakon što su ove uginule (ako je bila bakterijska bolest) al na kraju nisam - jer već je u toj vodi ona proboravila 2 tjedna. Mijenjam jednom tjedno ili jednom u 10 dama 30 posto vode, akvarij od 45 litara, filter za akvarije do 100 litara (sa spužvom i biološkim filterom).

Kad se sjetim da sam u mladosti dobio na poklon dvije pajče u pet litara vode, i uz dvije zamjene vode dnevno narasle su dosta velike (puno veće od ovih) i poživile nekoliko godina, nije mi jasno kako?
Naslov: Odg: Zlatna ribica, treba li liječenje?
Autor: max-max - Studeni 07, 2017, 20:50:46 poslijepodne
Nekad si mogao nabaviti kvalitetnije ribe odnosno nisu prodavali u raznim trgovinama zadnji šrot od ribe .