E ovako, imao bih pitanje za tebe... Jednostavno iz nekog svog iskustva da pokušaš odgovoriti...
Vidim da ti je sve uredno i čisto, po ps-u, na slikama se ne može dokučiti, ali pretpostavljam da nemaš nekih problema sa algama ili se varam?
Ja već dugo vremena imam samo zelenu tačkastu i jednostavno sam se pomirio sa tim i ne vidim to kao problem, ali u zadnje vrijeme mi sve više smeta, tako da hoću da pokušam neke stvari. Da se ona zadržava samo na staklu i kamenju, ne bi mi toliko upadala u oči. Svake tri sedmice prokuham kamenje i za dva dana nje nema i miran sam sljedeće 3 sedmice... Staklo sedmično magnetom očistim i to nije frka takođe. Ne smeta mi apsolutno, a ujedno na staklu se jedva i vidi... Ono što mi smeta je da se krene hvatati po spororastućem bilju (stereogene repens npr.) i onda ti stari prvi listovi pri dnu krenu propadati... Postaju rupičasti, njanjavi... Stereogene repens mi je omiljena biljka u akvarijumu, a imam situaciju da mi je prva trećina biljke izranjavana, a druge dvije trećine sa novijim listovima savršene...
1) Ako se ne varam, kao rasvjetu imaš 4x865 lum? Kakav ti je fotoperiod? Koliko sati dnevno? Da li postepeno regulišeš jačinu svjetla ili odjednom od početka do kraja imaš maksimalno osvjetljenje, bez nekih špiceva itd.?
Ja imam 4x624 lum i pokušavao sam svašta. Ono što sam primjetio, što jače svjetlo, više zelene tačkaste...
Inače namjestio sam fotoperiod na 10h i počinjem sa jednom lampom pola sata, pa dvije takođe pola sata, pa tri zajedno, da bi u sredini fotoperioda imao špic od 2h sa maksimalnim osvjetljenjem (4 lampe).
Kakvo je tvoje stanje što se tiče ovoga?
2) Kako gnojiš? Da li po EI metodi ili nešto drugo?
Ja znači već dugo vremena idem po EI (jednom sedmično izmjena vode 50%) sa Easy Life (micro) i Aqua Rebell EI (macro) i nema šanse da biljkama nešto fali od hrane, može biti samo viška...
3) C02? Koji sistem koristiš? Koliki ti je period doziranja u toku dana?
Meni je stalno induktor u svijetlo zelenom i doziram ga konstantno 12h (krenem sa doziranjem nekih 3h prije fotoperioda, a prekinem nekih 1h prije kraja fotoperioda).
4) Pri izmjeni vode, da li dodaješ nešto u vodu, Filtermedium npr. ili ti voda odstoji prethodno u šta čisto sumnjam?
Ja imam akvarijum od 110l i to nije neka prevelika količina, nekoliko puta prespem vodu iz jedne u drugu kantu zbog hlora (ako ga uopšte i ima) i onda direktno sipam u akvarijum. Ponekad dodam nakon izmjene odmah Easy Life Filtermedium... Uvijek imam čisto kristalnu vodu, mada sa Easy Life FM bude još kristalnija, što jes jes...
Moj zaključak je, da ne znam u čemu je fazon, pa konstantno imam tačkastu zelenu... Brzorastuće biljke su mi odlične, zadržava se dakle samo na sporije rastućim, što je i logično...
U suštini pročitao sam sto puta, da je zelena tačkasta znak zdravog akvarijuma, ali izbija me malo zbog biljki, bode mi oči...
Zato želim da uporedim tvoj sistem sa svojim, da da pokušam sa nekim korekcijama i vidim kako će reagovati...
Eto, to bi bilo to...
Živio
P.S. I ostali su obrodošli sa kojom pametnom naravno...