Konačno je došlo vrijeme i za novi akvarij
Prije godinu i pol sam kupio preko oglasa ADA 120p. Cilj je bio ga pokrenuti u 10 mjesecu prošle godine, ali nisam uspio. Tako da sam ga startao prije 10ak dana.
Pošto sam old school akvarista (što se tiče uređenja i aquascape-a) ovaj puta sam odlučio krenuti u vode Dutch Style-a. Veliki sam fan Nature Style akvarija, ali to nije osobno moj stil.
Pa krenimo od opreme:
Akvarij
- ADA 120p (120x45x45) ca 240L
Lampa
- Gieseman Matrix 2 Dimm 4x54W
- 4x Osram FQ HO 54W 865 Lumilux (najjeftinije i daje predivne boje)
Filter
- Eheim e3 600T 2178 (integrirani grijač)
- inflow sa surface skimmerom
- outflow - Lily Pipe
Skimmer
- surface skimmer Eheim350
Filtermaterijal
- pumice stone - kupio sam 20L i platio u Njemačkoj ca 15€. Seachem Matrix je ista stvar, ali košta 10x više. Tako da sam svih predviđenih 8L popunio sa pumice stone
- seachem purigen - 2x100g - zadužen za kristalno bistru vodu
C02
- boca 2k, ventil itd.
- inline diffusor - UP Aqua Inline Atomizer - vrhunska stvar - naručen direktno iz Kine (tako sam ušparao 2/3 cijene)
Oprema za automatsko doziranje
- Aqua Medic EVO 4 - ima 4 pumpe za doziranje, ali ja cu koristiti samo 3 od njih (kasnije ću objasniti zašto)
Ormar
- mislio sam raditi ADA kopiju, ali zbog nedostatka vremena nisam uspio. Tako da sam uzeo ormar za Juwel Rio 350.
- plan je u budućnosti napraviti ADA Cabinet 120
Pogloga
- 12L pumice stone
- 3x9L ADA Amazonia
Hardscape
- Nema
Biljke
Micranthemum tweediei "Montecarlo-3"
Alternanthera reineckii 'Mini'
Staurogyne repens
Rotala indica
Rotala rotundifolia
Pogostemon erectus
Bacopa caroliniana
Lobelia cardinalis 'Mini'
Heteranthera zosterifolia
Limnophila aromatica "Mini"
Limnophila sp. "Vietnam"
Proserpinaca palustris 'Cuba'
Rotala rotundifolia "Colorata"
Tonina fluviatilis
Rotala rotundifolia "Green"
Rotala wallichii
Hygrophila lancea "Araguaia"
Hydrocotyle tripartita
Rotala rotundifolia 'Orange Juice'
Gnojenje
Pošto je akvarij star tek 10ak dana, za sada jos ne gnojim. Ali počet ću za 4 dana - tada će biti 14 dana star i to je super vrijeme za početak gnojenja.
Gnojenje koje ću koristiti već sam isprobao i mogu reči da je bomba. Radi se o MasterLine seriji gnojiva. Tako da sam odmah zbog automatskog doziranja uzeo 5L Mikro, 5L Marko i 5L Carbo. Pa prema nekoj računici bi trebao biti miran sljedečih 2-2,5 godina.
Testirao sam osobno tu seriju gnojiva na trećem akvariu koji imam (180L) i pokazalo se vrhunski. ADA gnojiva su mi preskupa. Tako da je MasterLine super alternativa pa čak i možda bolja varijanta za Dutch Style.
Mijenjam 140L vode svaki dan i tako mislim nastaviti prvih 2 tjedna. Treći tjedan ću 3x mjenjati vodu. Četvrti tjedan samo 2x. A peti tjedan pa nadalje ostat cu na 2x po 70L.
Zašto Dutch Style?
Krenuo sam u ovaj hobi davne 2008 godine. Tada smo još slagali biljke po grupacijama u akvariju. Nature Syle je predivan, ali nisam navikao pikati jednu biljku tu pa drugu tamo pa ovako pa onako. Za mene osobno je akvarij podvodni vrt pa se tako odnosim i prema izlgedu i grupiranju biljaka. Volim biljke (možda čak i više nego ribe
) tako da jako veliku pažnju pridodajem zdravim biljkama, njihovom rastu i razvoju.
Plan je zadržati ovaj setup sljedečih 2-3 godine. Nakon 1-1,5 godina očekujem da če ovaj akvarij blistati u pravom smislu i biti zreo. A ostalih godinu do dvije ču to pokušati i zadržati prije nego napravim novi scape.
Pitanja, komentari, pokude i pohvale su dobrodošli - pokušat ću na sve odgovoriti
Mislim da je dosta texta pa eto i par slika kako to sve izgleda