Malo kasnim, indisponiran sam u zadnje vrijeme. Akvaristi s kojim sam prijateljevao napustili su akvaristiku ili zemlju
ako si još u zoni planiranja - ovako:
5 Nichia NFDWJ130B-V2 COB-LED, 5000K, CRI 90 (lumitronix.com), i sa 10 crvenih 660nm, plavih 460nm (eBay) i ljubičastih 420nm (Seul VioSys od Steveleds.com) malih ledica. Ukupna potrošnja može biti 360W, ja sam počeo sa 280 i odmah dobio algarij. Sad tjeram na samo 200W. Stara CFL rasvjeta je bila 270W T5.
Svaka Nichia se goni preko svog drivera (1500mA, bolje bi bilo da sam uzeo 1200 jer kad arduino ne radi sve je na max, a to je oko 360W što dovodi do pregrijavanja), a obojani nizovi imaju svoje od 650mA, ukupno 8 dimabilnih meanwell ldd drivera.
Napajanja su dva, meanwell EPP-400 po 250W bez ventilatora. COBovi se hlade preko mechatronixovih mega hladnjaka, a male diode su jednostavno zalijepljene za okvir. Zbog moje fiksideje da sve bude pasivno hlađeno je malo skuplje...Dash
Na Nichie sam stavio reflektore 40°, a plave i crvene su gole - nabavio sam neke jeftine leće ali su me zeznuli - preuski je snop. I ove na Nichiama mislim mijenjati jer malo bliješte u oči...Prvobitno sam na njih stavio optiku 15° a rasvjetu digao visoko i to je bilo dobro za akvarij ali previše je svjetlilo u oči.
Kontroler je najednostavniji arduino, koštao me 12$ - "Simple multichannel (up to 16) LED controller" na ultimatereef-u.