pa dobro kako vidim iz tvojih postova sve je relativno i ništa ne znamo..a uzaludno je ispitivati..
i koji je zaključak? od više proizvođača soli kupiti koju... onu koju trenutno ja prodajem ili koji vrag?
Mirko, do sada si uvijek pričao jako općenito, onak iskreno čini mi se kao da se ne želiš izjasniti konkretno..
a nisi spomenuo tvoje osobno iskustvo sa kupljenom soli, vjerujem da ga imaš..ili će i to ostati zakamuflirano dugačkim odgovorom..
Renta pa još nisi shvatio da je sve relativno u životu pa tako i sol !
Što se tiče kupovine imaš pravo, najbolje je kupiti sol koju "ti" prodaješ !!!
Nije da ja pričam općenito nego ti je to stvarnost.
Što se tiče mog osobnog iskustva ne znam odakle da počnem ??
Prva sol koju sam upotrebio bila ja HW.Dućan u kojem sam kupio akvarij koristio je tu sol.
Nakon toga prijatelj mi našao povoljni izvor za InstantOcean, pa ReefCrystal sol.
Došla moda američkih soli pa sam počeo koristiti Marine Enviroment, pa Kent.Skupe soli, kažu kvalitetne ali nisam vidio baš neku razliku osim cijene.
Onda je netko izjavio da je Preis dobra,pa i cijena, pa onda probao i tu sol !
Javili da je negdje akcija za RedSea sol, pa probao i tu !
Zadnjih godina svi se pale na TM, uhvatio vezu za super cijenu, kupovina na šlepere, pa sam onda dugo vrijeme koristio tu sol. Nakon toga netko nabavio kontejner ELOS soli,super cijena, ajmo probati i tu sol.
Možda sam i zaboravio koju marku soli koju sam upotrebio u skoro petnaest godina
morske akvaristike ali mislim da je to uglavnom to.Bila je tu i nekolicina talijanskih soli ali ih nikada nisam probao zbog sumnjive kvalitete. Naravno sve je to bilo za vrijeme mog boravka u Italiji.
Od kada sam kući u ZD koristim more, ali za sada samo u malim akvarijima od 10-30 litara.
Kako sam nedavno završio moj veliki akvarij, oko 800 litara, još sam u nedoumici što da koristim more ili sol, ali mislim da će prevagnuti sol, jer s morem se nije za igrati!
Koju ću sol koristiti ? Mislim da to možeš i sam zaključiti iz gornjeg teksta gdje vidiš na temelju čega sam pravio izbor soli u prošlosti, a da su na kraju sve bile dobre meni i mnoštvu mojih prijatelja reefera s kojim sam bio u vezi!
Pozdrav, Mirko