postavio sam ovu temu na jednom FB forumu i Renta mi je predložio da pokušamo ovdje na forumu malo protresti sljedeće !
Pozdrav svima!
Imam jednu dilemu ili trilemu više ni sam neznam?!
Napravio sam si bioreaktor i sad je vrijeme da ga napunim sa medijem, no sa kojim?! Čitam specifikacije na proizvodima i nakon šta sam pročitao od njih četri koji su ušli u najuži izbor više neznam kome vjerovati!!?
Siporax® tvrdi : Ukupna efektivna površina: 270 m2 na litru
SubstratPro je perfektan medij sa svojom ogromnom površinom cca. 450 m2
JBL MicroMec je visoko porozni filter materijal 1 litra ima 1500 m2 efektivne površine, 8 x veću nego kod keramičkih valjaka.
Količina: 650 g/1 litra za 200 litara
JBL SintoMec je visoko porozni filter materijal 1 Litra ima 1200 m2 efektivne površine.
Količina: 450 g / 1 litra za 200 litara vode
Seachem Matrix™ je visokoporozni biološki materijal koja pruža učinkovitu biološku filtraciju i ima površinu > ~ 700 m2
Koristiti 500 ml Matrix-a na 200 l vode
Sve ove podatke sam skinuo sa ovlaštenih stranica tako da poznavanje osnove matematike daje jednostavan poredak ako gledamo 1L na efektivnu površinu. Tu sada može biti još odlučujući faktor koliko ide kojeg medija tj. grama na 1 litru, no mislim da je presudno onih xy na efektivnu površinu!
Sad nastaje dvojba?! Koja su vaša iskustva ?!!
Vjerovati tim podacima ili ne ???
Zašto??! Pa evo zašto !!!
Tekst koji slijedi je C/P sa službene stranice i proizvođač koji ga je napisao i objavio da nije istinit isti taj proizvođač bi bio vrlo jednostavno zasipan sudskim parnicama i opterečen sa višemilijunskim odštetnim zahtjevima! Taj text jednostavno osporava sve gore specifikacije sa kojima se proizvođači hvale i sad ti budi pametan ! Tko laže ,a tko govori istinu!??!
Btw, kasnije sam naletio na jubitou
na link gdje lik pljuje po Matrixu i kaže da je htio kamenje u 6 razlitičih veličina i komade stakla da je to mogao iskopati za par dolara u svom zadnjem dvorištu!
?
Slijedi c/p text
Aktivna površina Matrix-a, EHEIM Substrat Pro-a i JBL MicroMec-a
Dva suparnika EHEIM substrat Pro i JBL MicroMec reklamiraju svoje biološke filter medije (u oba slučaja od sinter stakla) i deklariraju da imaju veću aktivnu površinu, nego što Seachem deklarira za Matrix.
Za biološki filter medij, aktivna površina (mjerena kao površina po gramu materijala ili aktivna površina u određenom volumenu materijala) je vrlo važna. Ti proizvodi pružaju bakterijama veću površinu za bolje prianjanje i performanse. Što je veća površina po gramu materijala, to je veći broj bakterija koje mogu nastaniti materijal. Prema tome, poželjna je što veća aktivna površina.
Drugi aspekt je veličina pora u materijalu. Općenito, sa porama velikog promjera dolazi manje aktivne površine što nije dobro. To isključuje pore iznad 10 mikrona u promjeru. Međutim, i u suprotnom smjeru može se otići predaleko. Ako imamo veliki broj vrlo malih pora tada će veličina aktivne površine biti odlična, ali filter medij neće baš dobro funkcionirati kao biološki medij. To se događa zbog nedostatka prostora za optimalan rast bakterija i smanjene učinkovitosti prijenosa tekućine u unutrašnjosti biološkog materijala (neophodno za prijenos hranjivih tvari do bakterija i zbrinjavanje otpada od bakterija) kod materijala sa jako malim porama - male pore ipak igraju važnu ulogu u fizikalnim i kemijskim procesima, kao što je adsorpcija.
Mjerenja BET aktivne površine pokazuju da Matrix ima gotovo 10 puta veću aktivnu površinu od Substrat Pro-a i više od 20 puta veću aktivnu površinu od MicroMec-a. Općenito, aktivne površine oba proizvoda - Substrat Pro i MicroMec - su u skladu s veličinom pora pogodna za biološku filtraciju, dok je dio aktivne površine Matrix-a i u porama koje su namijenjene za fizikalne i kemijske procese. Geometrijska mjerenja pokazuju da je Seachem Matrix sadrži 4-4,5 puta više biološki aktivne površine od Supstrat Pro-a i 8-9 puta više biološki aktivne površine od MicroMec-a.
Pucajte, Šta vi mislite o svemu i koji medij bi vi izabrali i zašto !?