Studeni 04, 2024, 08:25:38 prijepodneNajnoviji Član: leonabarisic

Autor Tema: VODA  (Posjeta: 1015 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline iverson81

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
VODA
« u: Ožujak 08, 2007, 11:34:00 prijepodne »

dal netko zna tocan kemijski sastav vode za ribice koje trebaju mekanu i kiselu vodu?

mozda postoji neki popis svih elemenata ili nesto

puno hvala

Offline iverson81

• Novi član
  • *
VODA
« Odgovori #1 u: Ožujak 08, 2007, 23:07:00 poslijepodne »
znaci nitko mi nezna odgovoriti

Offline ovamovan

• Punopravni član
VODA
« Odgovori #2 u: Ožujak 08, 2007, 23:22:00 poslijepodne »

H20 + limunska kiselina, ili još bolje kiselina iz treseta ili panja + Ca + Mg ( ovisi kolika ti je potrebna tvrdoća) + neki elementi u tragovima.

Mada ne znam zašto si tako pitanje postavio, jer inače ne postoji neki popis svih elemenata koje ćeš smiješati i dobiti željenu vodu, već željene vrijednosti dobivaš dugotrajnim mjerenjem i korigiranjem određenih vrijednosti.

Offline iverson81

• Novi član
  • *
VODA
« Odgovori #3 u: Ožujak 08, 2007, 23:40:00 poslijepodne »
zato sto mi je ujak kemicar, radi bas na vodama, i moze mi napraviti vodu kakvu ocu samo mi je reko da mu kazem sto zelim

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
VODA
« Odgovori #4 u: Ožujak 09, 2007, 00:45:00 prijepodne »

Citat: iverson81
zato sto mi je ujak kemicar, radi bas na vodama, i moze mi napraviti vodu kakvu ocu samo mi je reko da mu kazem sto zelim

Nek ti ujak donosi vecu kolicinu prociscene vode iz reverzibilne osmoze koju ces mijesati pola-pola s obicnom, te se prema potrebi igraj s tresetom ili panjevima.

Svakako uzmi u obzir da ti za sve to trebaju kvalitetni testeri, te da ce ti nagle pormjene ( koje su moguce ) u kiselosdti vrlo lako pobiti ribe.

Offline iverson81

• Novi član
  • *
VODA
« Odgovori #5 u: Ožujak 09, 2007, 13:15:00 poslijepodne »
ok,hvala. ali kad pomjesam s obicnom vodom naraste mi ph. i nemam vanjski filter tako da nemogu filtrirati vodu kroz treset

Offline duda

• Punopravni član
VODA
« Odgovori #6 u: Ožujak 09, 2007, 13:26:00 poslijepodne »

Nema veze šta nemaš vanjski filter, treset se stavlja i u unutarnji filter, samo dodavati postepeno da naglo nebi zakiselio vodu. Ja sam prije imala unutarnji filter i tako sam isto rješavala stvar, samo velim dodavati postepeno, svakih cca 5,6 dan da nebi previše zakiselio i vodu testiraj da znaš na čemu si. i tako dok ne dođeš do odgovarajuče kiselosti.

Offline iverson81

• Novi član
  • *
VODA
« Odgovori #7 u: Ožujak 09, 2007, 14:19:00 poslijepodne »

ok, mozes mi reci kako se stavlja u unutarnji filter? imam fluvalov, sa dvije spuzve i u sredinu sam stavio vatu?

hvala

Offline duda

• Punopravni član
VODA
« Odgovori #8 u: Ožujak 09, 2007, 19:33:00 poslijepodne »
Ja sam imala unutarnji aqna el samo n je onako kao naopako trebalo bit napisano. neznam kako je kod fluvalovih filtera. Sad imam vanjski preljevni, pa mi je u sredini treset a na vrhu vata. Trebaš stavit u jednu žensku malo deblju najlon čarapu i sveži ali netrpaj puno, pazi kolega i testiraj vodu, da nepretjeraš s kiselosti vode. Nadam se da če se netko javit sa unutarnjim fluval filterom, jer velim nisam imala takav filter pa nebih ti htjela nešto krivo reći.

Offline ovamovan

• Punopravni član
VODA
« Odgovori #9 u: Ožujak 10, 2007, 00:09:00 prijepodne »

Nemoraš čak niti filtrirati kroz treset, već možeš staviti panj ( vinova loza, mangro ). On će ti postupno otpuštati tanine u vodu, i polako će je zakiseljavati, a biti će i ljepše. Također dok budeš namiještao PH, moraš znati da što ti je voda tvrđa teže ćeš je zakiseliti. Također ako odlučiš zakiseljavati nekom kiselinom, moraš paziti na puferski kapacitet vode ( destilirana voda ga nema ), izravno je povezan s tvrdoćom. Zato ti ja predlažem da ti voda ostane što mekša ( oko 5 DgH ), normalno ako to odgovara ribama koje budeš držao, nikako nemoj miješati pola-pola, pogotovo ako si iz Zagreba, jer je ovdje voda nekih 20 DgH.

Također ti je bitno kakav pijesak i kamenje imaš u akvariju, jer ako je kamenje i pjesak vapnenačko oni će ti kontinuirano povišavati ukupnu tvrdoću vode (DgH). Ovo možeš najlakše provjeriti tako da uzmeš to kamenje i pošpricaš ih s domestosom za odstranjivanje kamenca ili nekom jačom kiselinom( normalno van akvarija ) te ako se pijene, baci ih van iz akvarija.

Da bi nitrate i nitrite održao u normalnim granicama, zasadi puno bilja.

To bi bilo otprilike to.

Offline iverson81

• Novi član
  • *
VODA
« Odgovori #10 u: Ožujak 10, 2007, 12:22:00 poslijepodne »
a koje minerale trebam dodati u vodu? ili s kojom vodom da je mjesam onda?