Listopad 09, 2024, 20:25:28 poslijepodneNajnoviji Član: leonabarisic

Autor Tema: ’’Ludi’’ trichogaster  (Posjeta: 1027 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline GIRY

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 41
’’Ludi’’ trichogaster
« u: Ožujak 08, 2007, 15:16:00 poslijepodne »
Moja teta ima akvarij od 40l bez poklopca, i u njemu trichogastera starog oko cca 4 godine. On je u tom akv. sam već 2 godine jer bilo koju ribicu da stavi unutra, on ju izbaci van. Ni probni poklopac od stakla nije pomogao. Jer onda ribe nisu ugibale zbog izbačaja iz vode, nego zbog konstantnih udaraca, valjda. Uglavnom, dala ja njoj svoga trichogastera koji je bio podjednake veličine kao njezin i suprotnog spola (njezin je muško). Prvih dva dana su se super slagala, doticala ticalima,... a onda je počela tortura. Njezin nije dao mome, tj. mojoj da jede. Zaletavao se u njega čim bi ona krenula na površinu, tako da je moja jadnica uspjela preživjeti 2 tjedna u žbunju od biljke i onda je uginula. Ima netko kakav savjet, ideju?

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
’’Ludi’’ trichogaster
« Odgovori #1 u: Ožujak 08, 2007, 15:50:00 poslijepodne »

Citat: GIRY
ticalima,... a onda je počela tortura. Njezin nije dao mome, tj. mojoj da jede. Zaletavao se u njega čim bi ona krenula na površinu, tako da je moja jadnica uspjela preživjeti 2 tjedna u žbunju od biljke i onda je uginula. Ima netko kakav savjet, ideju?

Nista osim da je on poremecen i da ce ocito isto tako ubiti i sljedecu ribu.
Ja sam svojevremeno udomio jednog takvog pa je uspio u akvariju od 300 litara sve ribe stjerati u kut, ukljucujuci i 5 velikih juruparija od po 20 cm.

Offline GIRY

• Punopravni član
  • **
’’Ludi’’ trichogaster
« Odgovori #2 u: Ožujak 08, 2007, 16:08:00 poslijepodne »
Hoćeš onda i ovoga?! Pa da vidimo čiji je jači! Šalim se!
Ma već smo pokušavali udomiti tu ''ribicu'' ali svi znaju njenu narav pa ju nitko neće, a isto tako nitko nema m... pustit ju niz odvod. Koliko uopće oni dugo žive?

Offline big bang

• Punopravni član
  • **
’’Ludi’’ trichogaster
« Odgovori #3 u: Ožujak 08, 2007, 21:35:00 poslijepodne »
de nemoj niz odvod

u prvu rijeku

mozda i bude nesto od nje

Tovarnik

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
’’Ludi’’ trichogaster
« Odgovori #4 u: Ožujak 08, 2007, 22:49:00 poslijepodne »

40 litara je premalo za trichogastera. Normalno da se tako ponaša kad nema dosta mjesta. Osim toga, trichogasteri znaju biti dosta agresivni i vole se natjeravati po akvariju. Za odraslog mužjakaakvarij bi trebao biti dug barem 1 m, ako ne i duži - s dovoljno prostora za plivanje.

Rješenje: treba mu pronaći veliki akvarij - dakle udomljavanje. Nemoj ga puštati u prirodu, jer naše rijeke nisu njegovo prirodno stanište. Poznato je da su neodgovorni vlasnici kućnih ljubimaca znali poremetiti ravnotežu u ekosustavu puštajući životinje u prirodu tamo gdje ta vrsta ne živi (i ne samo životinje, nego i bilje).

Offline GIRY

• Punopravni član
  • **
’’Ludi’’ trichogaster
« Odgovori #5 u: Ožujak 09, 2007, 00:11:00 prijepodne »
Ma već smo ga toliko puta pokušavali udomiti, ali ga svi vraćaju nazad nakon jednog dana, neki su čak i nakon par sati. Istina je, da je najduže izdržao u akvariju od 300l (čak 3 dana je bio dobar a onda je počeo napadati). Njegova je specijalnost zabijanje u druge ribe. Ma ja vam ni ne mogu opisati šta on sve radi. Spusti se na dno akvarija i kad vidi da neka riba prolazi iznad njega, zabije se u nju glavom. E sad, ako je to blizu površine vode, ribica leti van ili se odbije od poklopca nazad u akvarij, ali nakon par takvih udaraca, ugiba. Ja mislim da kod njega postoji problem nesocijalizacije (ako je to moguće kod riba) jer od dana kad je nabavljen proveo je godinu i pol sam samcat u tom akvariju. I tek onda mu je teta kupila društvo, drugog trichogastera, koji je neslavno završio, i tako svi poslije njega. Možda je zaboravio živjeti u zajednici. Mislim da će mi teta biti osuđena da ga trpi dok on sam od sebe ne ugine. Jer ne mislimo ga ni pustit niz odvod, ni u rijeku, a i nitko ga neće. Ja sam čak razmišljala postaviti staklo na sredinu akvarija, pa njega u jedan kraj a neku drugu ribicu u drugu stranu akvarija, pa da se samo gledaju. Jer sličan problem sam imala s hrčcima i na taj način sam to riješila.
Ako imate još kakav prijedlog ili mišljenje, javite!

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
’’Ludi’’ trichogaster
« Odgovori #6 u: Ožujak 09, 2007, 00:42:00 prijepodne »

Citat: GIRY
niz odvod, ni u rijeku, a i nitko ga neće. Ja sam čak razmišljala postaviti staklo na sredinu akvarija, pa njega u jedan kraj a neku drugu ribicu u drugu stranu akvarija, pa da se samo gledaju. Jer sličan problem sam imala s hrčcima i na taj način sam to riješila.
Ako imate još kakav prijedlog ili mišljenje, javite!

Staklo po sredini komplicira filtraciju i grijanje, tako da bi bolje legla nekakva kruta plasticna mrezica, poput one za fasadu.

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
’’Ludi’’ trichogaster
« Odgovori #7 u: Ožujak 09, 2007, 00:54:00 prijepodne »

ja sam isto imao velikih problema sa jednim trichogasterom.

ubio je nekoliko riba. stvar sam rješio tako da sam ga izvadio u jednu kantu, da se malo smiri i "ohladi", i kad su se druge ribe snašle i zauzele teritorij, sam ga vratio nazad,i nije bilo problema. tako se radi i sa drugim ribama koje su agresivne.

znači, izvadi ga ča iz aq na nekih sat, 2, dok se nova riba snađe, kad se riba snađe, ubaci agresivca nazad, i ne bi trebalo bit problema. ako i dalje napada, onda ga drži samog dok ne ugine, ili ga likvidiraj!nema druge!

Offline ismir

• Novi član
  • *
’’Ludi’’ trichogaster
« Odgovori #8 u: Ožujak 09, 2007, 07:35:00 prijepodne »
Jeste li ga probali uštrojiti (kastrirati)?
Šalim se
Pokušajte ga izvaditi u neki drugi akvarij ili posudu i neka se tamo "ohladi"nekoliko dana.Za to vrijeme napravite malu reorganizaciju u akvariju jer je momak sigurno već "označio" svoju teritoriju a pošto mu je vjerovatno mali akvarijum ne podnosi nijednu drugu ribu.Znaći ako je moguće promjenite malo raspored (kao kod kuće kada mijenjate raspored namještaja),prvo ubacite par dana manje agresivne ribe,a onda i tog trihogastera.Ovo je samo moje ligičko razmišljanje jer nisam imao takvu situaciju.
VOZDRICA

Offline GIRY

• Punopravni član
  • **
’’Ludi’’ trichogaster
« Odgovori #9 u: Ožujak 09, 2007, 09:59:00 prijepodne »
Ok, probat ćemo i to, kupit nove ribice a njega odvojiti. Mada ne razumijem kako će to pomoći. Jer je bio agresivan i u akvarijima kod prijatelja, znači kad je dolazio u već formirane akvarije s ribicama. No dobro. Možda mislite da je u pitanju baš taj njegov akvarij. Ako to upali, super, a ako ne, probat ću svoju ideju, samo s plastičnom mrežom kako mi je AndrejX savjetovao, jer je u pravu (filtracija, grijanje). Hvala

Offline Brka

• Punopravni član
’’Ludi’’ trichogaster
« Odgovori #10 u: Ožujak 09, 2007, 18:16:00 poslijepodne »
Probaj ga udomiti u najbliži Zoo vrt ako imaju akvarije. Zabranjeno je ubacivati nedomicilne ribe u naše rijeke.Ili tako nekako.To sam danas pročitao u jednoj trgovini za akvaristiku u Osijeku.Pisalo je na svakom aq.Pohvalno.
BILJE,OSIJEK