Travanj 28, 2024, 07:08:10 prijepodneNajnoviji Član: bignjato

Autor Tema: Mrijest trihogastera  (Posjeta: 1073 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Delman

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 1
  • Spol: Muški   Lokacija: Sarajevo
Mrijest trihogastera
« u: Ožujak 09, 2014, 19:27:20 poslijepodne »
Pozdrav,

zamolio bih nekoga da mi pomogne u rješavanju probelma na koji sam naišao. Naime, trihogastere sam mrijestio ranije i nisam nikakvih problema imao. Cak sam prosle godine jedan mrijest podigao u obicnoj plasticnoj posudi zapremine 15-ak litara. Međutim,zadnjih tri mjeseca pokušavam da ih izmrijestim ali mi uporno ne polazi za rukom.
Imam dva para trihogatera. Muski su kod mene preko godinu dana,a kada sam ih kupio imali su sigurno preko 7-8 mjeseci starosti, tako da su stari sigurno oko 2 godine. Veličine su oko 10cm+. Što se tiče ženki,jedna je stara oko 13 mjeseci i na veličini je oko 7cm,dok je druga također starija otprilike kao i mužjaci,dobio sam je nedavno a njena veeičina je također preko 10cm. Obje ženke su pune ikre, stomak im je ogroman. U matičnom akvarijumu ih hranim raznovrsnom hranom, Tetrini listići,granule i spirulina,ubacujem i kuhano povrće, kao i grindal crve.
Imam poseban akvarij oko 60l,i u njega naspem vode do 15cm,koja je prethodno odstojala. Temperatura 27-29 stepeni. U taj akvarij ubacim muzjaka a zenku u kotilicu i tako ih drzim 1 dan. Muzjak napravi gnijezdo. Međutim kada prebacim ženku on je ganja,igra i pleše oko nje, gricka joj peraja ali ona ni mukaj. Tako ih ostavim do dva dana,mužjak je ganja i vija ali ona nikako da baci ikru. Na kraju bude sva izgrickana i peraja joj budu otrcana,ali do mrijesta nikako da dodje, cak se bojim da ce nekada uginuti pa sve to prekinem i vratim ih u matični akvarijum. Moram napomenuti da sam probao sve kombinacije sa mužjacima i ženkama, tj. odvajao sam razlicite parove ali rezultat je uvijek bio isti - jedno veliko NIŠTA. Ne znam u čemu je problem pa bih zamolio starije akvariste i ljude koji imaju iskustva sa mrijestom trihogatera da mi pomognu da odgonentnem u cemu je problem. Pročitao sam da ih na mrijest podstiče nešto kiselija voda,pa sam pravio i čaj od treseta ali ni to nije pomoglo.

Lijep pozdrav,
Alen