Akvarij NET - FORUM

Slatkovodna Akvaristika => Novi u slatkovodnoj => Autor teme: ivan2horvat - Ožujak 13, 2018, 05:35:48 prijepodne

Naslov: Par pitanja
Autor: ivan2horvat - Ožujak 13, 2018, 05:35:48 prijepodne
Lijepi pozdrav!

U startu bih naveo što posjedujem kako bi kasnije izbjegao opširno objašnjavanje.

Pušten u start: Prije 2 mjeseca
Akvarij: Aquael Leddy 60 set, 54 l, 60x30x30
Rasvjeta: LED 8 W
Filter: ASAP 300m
Grijač: 50 W
Zračna pumpa: KARLIE Pumpa za zrak Crawfish 1800 (138L/h, 2,3 W, 1 izlaz, 30-60L)
Podloga: KARLIE akvarijski šljunak Gravel clear (3-6mm) 10 kg
Podloga ispod akvarija: stiropor debljine 4cm
Oprema: Termometar, Timer, Marine čistač podloge na baterije, magnet za čišćenje stakla, mrežica...
Ukrasi: Živo bilje, Mangrovo drvo, "kamen" kupljen u Zoo Shopu
Prehrana: Hrana u listićima (1-2 puta dnevno), Artemia shrimp eggs (1-2 puta tjedno), jedan dan u tjednu post

Populacija: Guppy: 5 ženki, 2 muška, četiri jednomjesečna malca; dva Corydorasa i Sijamski algojed

Održavanje: Svakih 7 dana čišćenje podloge čistačem na baterije plus dodatno čišćenje prilikom ispumpavanja vode. Izmjena 30% vode koja je pripremljena minimalno 48 sati prije i dodatno tretirana FFM-om. Dodavanje soli sa aloe verom (kupljena također u pet shopu) prema uputama, neposredno prije spavanja i zamračenja dodajem Serine Vitamine na zadnji obrok i prema uputama par kapi u vodu. Svakih 14 dana rastavim filter, očistim ga i isperem spužvu (jasno u ispumpanoj vodi iz akvarija prije dodavanja friške). Panj je do sada prokuhan više puta.

Pitanje:
Unazad dva tjedna, točnije od predzadnjeg čišćenja, odrasli Guppyi se dosta zadržavaju oko površine i mirniji su. Ok, muški se udvaraju i pojure tu i tamo ženku, no pretežno se drže svi odrasli u grupi pri površini. Jedino kad im se da jesti. Onda su svi parametri savršeni  :D Na Corydorasyma nisam primijetio nikakve promijene u ponašanju kao ni kod Sijamca. Malci briju svuda po akvariju i ništa im ne smeta. Jedina promjena koju sam napravio pri dotičnom čišćenju je drastično skraćivanje nekoliko istih biljaka jer su niknule mlade grančice i listovi, a stari se počeli sušiti.  Nisam primjetio na njima ništa čudno. Nemaju nikakve točke, izrasline, depigmentacije niti dezorjentiranost. E sad ne znam jel to mene ribice zekaju ili se nešto događa?

Pitanje i nedoumica oko perioda čišćenja filtera:
Može li se prilikom tjedne izmjene vode ujedno i počistiti filter medij u izvađenoj akvarijskoj vodi, a da se time ne naruši stabilnost nastanjenih bakterija? Po priručnicima i forumima najčešće se spominje preporučeni period od mjesec dana. Nekako mi to više vuče na podatak za neki profesionalniji višekomorni filter. Realno filter koji trenutno posjedujem, a i ostali koji se svrstavaju u istu grupu načina filtriranja (mehanički i biološki-spužva), ne vjerujem da mogu raditi bez čišćenja mjesec dana, a pritom dati optimalan efekt kroz cijeli taj period...ili se varam?!  -?

I zadnje pitanje.  :roll: Da li je možda potrebno novi medij (spužvu) par dana prije zamjene natapati u akvarijskoj vodi ili ga je dovoljno prilikom zamjene samo isprati u istoj?

Hvala puno na utrošenom vremenu, savjetima i odgovorima  :)
Naslov: Odg: Par pitanja
Autor: Čiča - Ožujak 13, 2018, 19:06:02 poslijepodne
Gupiji te ili zezaju ili im nedostaje kisika. Kad im fali kisika ,obično se namjeste gdje je najjače strujanje vode.To im odgovara.Filter je dovoljno čistiti kad promjetiš da se protok smanjio.Nema neko univerzalno pravilo jer ovisi i o broju riba, vrsti i td. To znači, ne kakaju sve ribe jednako.Primjer: zlatne su veliki zagađivači i zagađuju više nego 20 gupija. U vodi je najmanje bakterija. Bakterije su u filter materijalu i u podlozi. Novi filter materijal ćeš naseliti  bakterijama ako ga namočiš u onoj izvađenoj prljavštini iz filtera. To su bakterije.