Travanj 19, 2024, 07:21:56 prijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: Meso u prehrani herbivornih reptila  (Posjeta: 958 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline amauro13

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 476
  • Lokacija: Dubrovnik
  • I lost myself.
Meso u prehrani herbivornih reptila
« u: Rujan 28, 2007, 14:04:00 poslijepodne »


Jako često se na ovom forumu spominje davanje mesa ihrane za pse i mačke različitim reptilima koji su biljožderi, najčešće su to iguane i čančare. U pet shopu pri kupnji iguane se kupci često informiraju o prehrani dotičnih i odgovor najčešće bude: "Pa ono malo voća i povrća, a ponekad hrane za pse ili mačke." Istina je reptili ce jako često prihvatiti hranu životinjskog porijekla:piletina, govedina, svinjetina, junetina, riba, lignje, hobotnice, jaja, sir, mlijeko ima jako puno takvih proizvoda. Inače jeste li znali da jekravlje mlijeko nešto najnezdraviješto čovjek konzumira, ali o tome drugi put. Sad to što oni u prirodi sa listom smažu pokojeg kukca ili puža to je jedna stvar ali ih hraniti namjerno životinjskim proteinom je nešto sasvim drugo.


Ustanovljano je da iguane, a vjerojatno i kornjace, rastu puno brze hraneci se životinjskim proteinima ali im je vijek trajanja 5-7 godina, podsjetimo se da uz pravilnu prehranu iguane u zatočeništvu žive 25-30 godina. Biokemijsko objašnjenje koje ću svesti na najjednostavniju moguću priču. Proteini ili bjelančevine su elementi koji izgradjuju različite organske sustave kosa, koža, nokti, mišići, kosti itd. su izgrađeni od nukleotida isto kao i naša DNK. Bjelančevine se razgrađuju kroz nešto što se zove ciklus ureae, urea kao urin kao bubrezi. Previše proteina posebice životinjskog nepotrebno opterećuje bubrege ali i jetru (i ona sudjeluje u razgradnji hrane, ne bas hrane hrane ali ...)Takvo nepotrebno opterećivanje organa uzrokuje njihovo kasnije zakazivanje i pojavljivanje različitih bolesti. I da skratimo priču uzrokuje preranu i najčešće bolnu smrt vaše iguane.


Kako to da ste pročitali na internetu ili u novinama da iguane i kornjače jednako kako ste ovdje pročitali da ne jedu. Nemojte vjerovati svemu što pročitate.


Kako ja mogu tvrditi da sam u pravu, a knjige kažu nešto drugo. 1950. godine jedan znanstvenik Swanson, P.L., je izjavio u jednoj svojoj knjizi mlade iguane su vjerojatno u potpunosti insektivori ali ja nisam osobno vidio njihove prehrambene navike. Iz ove rečenice možemo zaključiti da je i on samo predpostavio i zaključio. Kasnija znanstvena istraživanja su utvrdila da u iguane listojedi i ne jedu meso. Isto ovo možemo predpostaviti za kornjače i neke druge biljojede. kao što sam rekao tu i tamo u prirodi pojedu gusjenicu ili puža ali to im nije osnovna prehrana. Ponekad pojedu i kakicu sa nekim listomod neke ptice, krave, čovjeka pa ne znači da ćemo ih hraniti g0**1ma.
Dubrovnik / Hrvacka
His melancholy comes from his lonelines and isolation.
He wants to do something more than scare people with his blood-curdling scream.