Travanj 25, 2024, 10:44:22 prijepodneNajnoviji Član: bignjato

Autor Tema: Helpdesk - pomoć početnicima  (Posjeta: 161493 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3814
  • Spol: Muški  
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #125 u: Ožujak 25, 2012, 22:30:53 poslijepodne »
I evo mene opet. Dok me netko ne otjera.  :D

nazalost, akvarij jednostavno ne moze biti duzi od 85cm. oko sirine i visine se moze pregovarati, duzina mora biti takva. nazalost, jos jednom.

Ok, puno sam citao, razmisljao, neke stvari su mi sad puno jasnije, iako sam trenutno na jako losem tripu od 17 kava i 3 kutije cigareta, pa mi mozda samo djeluje kako sam uspio nesto povezati i skuziti po pitanju morskih akvarija.  :D :D :D :D

Pa jos koje pitanje, dok me stvarno ne otjerate.

dakle, akvarij ce biti tih dimenzija kakvih je, bilo malo ili puno, pomoci nema. 85x40x35. Pokusavam pomiriti ideju sumpa i nebusenja akvarija, i jedino sto sam smislio je ono ranije rjesenje - pregrada od pleksiglasa, recimo 10x10 cm, sa cesljem na gornjoj strani, unutar pregrade cijev-crijevo, koje vuce vodu dolje do sumpa. Mozda je idealnije da voda sama sebe gura kroz rupu na dnu, ali me zanima koliko je ovo funkcionalno ako se voda sifonira kroz crijevo do sumpa?

Ovaj sistem "overflova" imam na slatkovodnom, 15x12cm, u biti to je vise pregrada da sakrije grijac i ulaz od vanjskog filtera, ali cijela konstrukcija je izuzetno fukncionalna u odvodjenju "masnoce" sa povrsine, a to mu je valjda i namjena? Istina, moja pregrada jos ima i rupe pri dnu, pa i kroz njih vuce vodu, neznam dali bi identicno rjesenje bilo prihvatljivo i na morskom, ili je bolje da taj overflov bude zatvoreni sistem, odnosno da voda moze jedino s vrha, preko ceslja doci unutar pregrade?

Sto se sumpa tice, s obzirom da za sami pocetak nebih (citaj - ne mogu) ici na neke reaktore, skimmere, djidja-midje (zezam se), njegova funkcija bi bila da poveca ukupnu litrazu cijelog sistema i da sakrije grijac. Mogu li taj sump odraditi sa 3 pregrade, tako da u prvoj bude dovod vode, eventualno kakav komad grube spuzve za mehanicko filtriranje i grijac, u drugoj pregradi da bude vrecica sa aktivnim ugljenom i vrecica sa fosfat removerom, a u trecoj pregradi da naravno bude pumpa za povrat vode u akvarij?

Takodjer, citao sam o upotrebi klasicnog "slatkovodnog" vanjskog filtera. po tom tekstu, on se jednostavno isprazni od filter materijala, u njega se sipa pijesak, stavljaju se vrecice s ugljenom i fosfat removerom, i on u biti na sebe preuzima dio filtracije? Moze li na takav nacin? Ako vec koristim sump, mogu li povecati dimenzije sumpa, pa u jednu od pregrada staviti pijesak, ukoliko sump moze funkcionirati na gore opisan nacin, bez busenja dna akvarija?

Ponavljam, krajnji cilj nije neki turbo reef, vec nesto krajnje jednostavno, par jednostavnih koralja i 2 klauna. A citao sam da takvi sistemi na litrazi oko 100l funkcioniraju sasvim dobro i uz obicni hang-on sa malo aktivnog ugljena, pa sam si umislio da bi isto moglo funkcionirati i na ovaj moj nacin. E sad vi presudite.

Eto, toliko za sada, znam da su neke ideje na granici ludila, ali, treba od nekud poceti. I hvala svima koji ce pomoci savjetom, idejom ili u najgorem slucaju da me netko odvrati od ovakvih ideja.  :D

Offline Renta

  • Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4239
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Lokacija: Zagreb
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #126 u: Ožujak 26, 2012, 01:25:50 prijepodne »

Neznam kako ćeš to izvesti sa tim preljevom i koliko će to funkcionirati odnosno biti sigurno. Klasični vanjski preljevi (tvorničkog tipa) funkcioniraju ajmo reći dobro ali zna se tu desiti i poplave tako da ja ti ne bih to preporučio. Ili bušenje ili kompletno bez sumpa, samo glavni akvarij.

I staviš unutarnji skimmer npr. od Tunzea (vidi Profijev akvarij na forumu) koji se i ne vidi. Vanjski hang on skimmer ti isto nebih preporučio zbog moguće poplave...osim Deltec modela mislim da je MC 600 ili tako nekako jer ima zaštitu od preljevanja. Neki hang on filter za aktivni ugljen i fosfat remover i to je to.
Dužina akvarij nije dobra zbog dužine T5 lampi, to si već shvatio ali što je tu je, to je jedino što će ti eventualno stvarati manje probleme u osvjetljavanju bokova akvarija ako ćeš ići na T5 24w.

Gore navedeno ti je dovoljno za akvarij koji ti želiš a to je neki jednostavan reef sa par koralja i dva nemića.

Offline Damir_Sl

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3814
  • Spol: Muški  
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #127 u: Ožujak 26, 2012, 09:09:31 prijepodne »
zahvaljujem!

I ja sam razmisljao malo na temu sigurnosti, odnosno sprijecavanja poplave i izljevanja glavnog akvarija u sump koji je ipak manji i ne moze primiti svu vodu.

u ciklidnom je to relativno jednostavno, jer to i nije pravi overflov, cijev od vanjskog filtera ide skoz do dna unutar te pregrade, naravno to je zatvoreni sistem, u filteru moze biti toliko i toliko vode, kad pumpa prestane raditi, prestaje i ulaz vode u filter. Kod ovoga bi bila nezgodna stvar, medjutim, mislim da postoji ucinkovito rjesenje. A to je da se ta cijev koja bi iz overflova vukla vodu do sumpa ne postavi na dno ovreflova, vec na nekih 2-3cm ispod razine ceslja. Drugim rijecima, iz bilo kojeg razloga da pumpa prestane vracati vodu nazad u glavni akvarij, u sump se moze sliti samo ta kolicina vode, jer cim se odlije dovoljno da cesalj i ta cijev unutar overflova ostane na suhom, vise nema vode koja bi isla igdje, kompletno kruzenje staje.

Ono sto mene brine je jedino ucinkovitost takvog sistema, odnosno ucinkovitost u odnosu na busenje dna.

Takodjer bih pokusao izbjeci bilo kakav hang on, ili trpanje nekakve opreme u akvarij, ako je ikako moguce. Znaci, ova varijanta sa ugljenom i fosfat removerom u sumpu nije bas dobra? Za skimmer jos moram vidjeti, nekako iskreno mi se ne uklapa u financije, znam da bi ga bilo odlicno imati, bez obzira na samo 2 ribe i jednostavan postav akvarija, ali citajuci o tim nano reefovima sam nekako dosao do zakljucka da on i nije bas nesto bez cega se ne moze funkcionirati. Ili se varam.?

Offline Mislav1

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 320
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #128 u: Ožujak 26, 2012, 09:21:20 prijepodne »
Možeš napraviti overflow bez bušenja akvarija.

Ja sam napravio jedan prema sljedećim slikama i radi besprijekorno, mislim da je bolji od tvorničkih s onim posudama. Svakako moraš imati unutar akvarija pregradu u koju ulazi voda samo s površine. Ako ulazi i sa drugih strana tada će ti sva voda iz glavnog akvarija otići u sump i tako napraviti poplavu.

Jednostavno rješenje bilo bi da uzmeš prozirnu cijev malo većeg promjera, zatvoriš ju na dnu tako da u nju ne ulazi voda, staviš je u akvarij i odrežeš na cca 1 do 2 cm od željene razine vode u akvariju. U nju gurneš cijev od ovog cijevnog preljeva i siguran si.





Detaljnije upute imaš na http://www.aquariumlife.net/projects/diy-overflow/120.asp
 

Offline Damir_Sl

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3814
  • Spol: Muški  
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #129 u: Ožujak 26, 2012, 09:36:07 prijepodne »
Mislav> to je cini mi se samo drugi pristup ovoj mojoj ideji o pregradi s cesljem, znaci nekom laznom overflovu, preko ceslja voda ulazi unutar pregrade, iz pregrade je cijev vuce prema sumpu. A cijev se unutar te pregrade spusta ne do dna, vec do one razine koliko vode sump moze primiti. i to bi trebalo funkcionirati na isti sistem kao i ovo sa tvog linka.

E sad cekamo jos misljenja i vidjenja ovakvog nacina izvedbe, pa ako sve prodje ok, da to prekrizim i da idemo dalje na sljedecu stavku.  ;)

Offline Renta

  • Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4239
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Lokacija: Zagreb
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #130 u: Ožujak 26, 2012, 11:53:33 prijepodne »

Svi vanjski overflowi toga tipa funkcioniraju savršeno....sve do poplave. Da ponovim brzo, kratko, jezgrovito :D...ili sump sa bušenim akvarijem ili samo glavni akvarij.

Offline Damir_Sl

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3814
  • Spol: Muški  
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #131 u: Ožujak 26, 2012, 13:24:21 poslijepodne »
Toga sam se nekako i bojao. Pa sam preventivno obisao malo staklare, da se raspitam o busenju dna akvarija. I istinabog, svaki ce vrlo rado za simbolicnu cifru od 30-50kn probusiti rupu-dvije, uopce nije upitno. Medjutim, niti jedan nece garantirati da nece syebati donje staklo. Znaci, ako uspije, super, duzan sam 50kn. Ako ne uspije, opet sam duzan 50kn i imam unisten akvarij, kojeg opet o svom trosku treba popravljati. E sad,  nije beg cicija, ali to je suludo, vec im po facama vidim da ce to biti kratko i neslavno busenje rupe, a zavrsit ce unistenim akvarijem.

Jos gore je sto akvarij iz nekog meni nepoznatog razloga ima donja ojacanja poda, s unutarnje strane na pod je naljepljen okvir, doduse od stakla, medjutim to je onda busenje kroz 2 ploce od 6mm. A izmaknuti rupe van tog okvira je blesavo, ode mi pol akvarija.

da skratim - nista od busenja akvarija.  :D

dakle, idemo bez sumpa. Gosp. Renta rece "neki hang on filter za fosfat remover i ugljen". Koje jacine, zapremine, velicine i sl bi trebao biti takav hang on. pitam zato sto imam onaj sunsun 701 (tako nekako je oznaka), koji je hang-on pofajn dimenzija, stane unutra svega i svacega (nepotrebnog za more), ima protok od 600 litara, ali ima i onaj nastavak koji "pluta" na povrsini vode, pa i s nje kupi masnocu i prljavstinu. Dali bi on mogao posluziti, ili da idem mozda na neki manji model, manji protok, manja zapremina? Imam i onog "srednjeg" atmana, neznam sad tocnu oznaku, kao nekih 350 litara protoka, dimenzijama je dosta manji.

Dodatno pitanje ide na sakrivanje ulazne cijevi od hang-ona i grijaca. Mogu li napraviti od pleksija nekakvu pregradu, dakle neki fejk overflov, unutar te pregrade bi sakrio grijac i cijev od filtera? Jasno, on bi imao rupe na dnu, kao i cesalj gore, tako da voda prolazi i s dna i sa vrha do filtera. Znaci, funkcija tog overflova bi bila cista estetika, da sakrije malo opremu. Moze ili nemoze?

Offline banzaii

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 149
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Lokacija: ZGB
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #132 u: Ožujak 26, 2012, 14:58:34 poslijepodne »
Ma može.Radi tjedne promjene mora od 20%,složi si rasvijetu,nabavi cirkulaciju,živi kamen,napravi si tu pregradu da sakriješ grijač i hang on i uz postav koji želiš će funkcionirati(uz strpljenje)

Offline Renta

  • Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4239
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Lokacija: Zagreb
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #133 u: Ožujak 26, 2012, 16:03:27 poslijepodne »

..vanjski hang on filter tipa aquaclear od modela 30 ili 300 (stari brojevi) pa do 50/500, znači nešto na tu foru...plus naravno grijač, rasvjeta (dvije ili tri lampe T5), dvije stream pumpe i vozi miško.

Offline Damir_Sl

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3814
  • Spol: Muški  
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #134 u: Ožujak 26, 2012, 16:21:10 poslijepodne »
Oke, sad vec napredujem u svemu ovome.

Dakle, nekakav aquaclear, ili u osnovi bilo koji hang on, koliko sam skuzio, i nije tu potreban neki extra-turbo protok kroz njega?

Takodjer, mislim da cu morati modificirati malo izlaz hang ona, tako da voda izlazi van te moje pregrade, a ne da se slijeva opet nazad u nju, ali to vec nije nikakav problem.

Dobro, idemo dalje.

Grijac, 100 wata je dovoljan, treba li jaci? Procitao sam da w po litri nije pravilo u morskom, pa mi se onda taj od 100 cini logican izbor.

Stream pumpa - jedna od recimo 5000 litara, ili 2 po recimo 3000 litara? Imam na umu nesto poput ovih kineza koje imam u ciklidnom, rade svoj posao a stvarno su jeftine, mogu li one ili treba nesto ipak kvalitetnije? nekakva preporuka?

Rasvjeta. Eh. 24w lampe su mi malo prekratke za duzinu akvarija. Posto ne mogu produziti akvarij, mogu li koristiti jace lampe? 39w recimo, one su duzinom taman? Ako da, koliko onda takvih lampi, dali bi 2 bile dovoljne ili mozda nekakva kombinacija 2x39 i 1x24?
Vidim da t8 rasvjeta u principu ne dolazi u obzir, ali za ovako nesto jednostavno sto ja planiram, mogu li mozda te lampe posluziti? 25w coral i aquastar? Neke druge mozda, sto bi preporucili?

Zahvaljujem, opet!  :up:

Offline stomed

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 1168
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #135 u: Ožujak 26, 2012, 16:22:58 poslijepodne »
nebi preljev, overflow, bio puno sigurniji ako mu se cjevcica spoji na powerhead? trebala bi biti puno manja vjerojatnost da ce se nakupiti zraka, doci do nekog zastoja, mada bih ja uvjek radije isao na busenje
svaki filter bi mogao funcionirat, ali i postat tvornica nitrata ukoliko ga se necisti redovito, neki prije, neki sporije ali svima se nakuplja otpad i stvaraja bakterije, bez obzira na medij.  tako da bih trebao ici na nesto sto ce ti se dati i biti lagano za redovito ciscenje, obicno ljudi ciste svaki tjedan dok njim se da, pa svaki drugi, treci..onda dodu problemi. zato su i kanisteri na losem glasu, tezi pristup i ciscenje nego klasicni sump a da nema tog faktora sigurno je kemijska filtracija bolja u njemu nego kad se vrecica medija ostavi u sumpu.
-ti hang oni su ti super, mnogi ih koriste na manjim akvarijima, lagano je odrzavanje a tebi na tu litrazu i netreba puno medija, i tako je uvjek bolje imati manje pa cesce mjenjat. surface skimer isto jako dobro moze doci..svjetlo ce sigurno puno bolje probijati ako se uklanja taj povrsinski sloj. a ako zatrebas suhog kamena samo se javi:)

Offline Damir_Sl

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3814
  • Spol: Muški  
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #136 u: Ožujak 26, 2012, 16:30:47 poslijepodne »
ma nije problem mjenjati ni svaki dan ako treba, ja na to gledam vise kao na smirivanje zivaca nego kao na obavezu, tako da stvarno nije problem.

Jos pod-pitanje vezano za lampe, kakve su one ati reef white, reef blue, mogu li se one (is)koristiti za ovu moju ideju?

Stomed> hvala, mislim ja da ce mi do kraja svakog vraga trebati, samo polako, moram krenuti, pa makar taj pocetak bio samo staklo na ormaru i naljepnicom "ovo ce biti morski akvarij jednog dana".... :D :D :D :D Ali nedam se ja, za sada nekako guram svoje ideje, izgleda da bi to moglo funkcionirati, a onda sam na konju. Ili ljudi jednostavno sute, znas ono, vidi budale, pusti ga.... :D :D :D :D Zezam se, kako rekoh, ovo je pocetak, negdje moram poceti, ako me to uhvati u onoj mjeri u kojoj pretpostavljam da hoce, napravit cu ja "pravi" akvarij i pribaviti svu potrebu opremu, za sada je cilj malo slane vode bez nabijanja nekih ekstremnih troskova, cisto za probu.  :up:

Offline penzic

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 270
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #137 u: Ožujak 26, 2012, 16:41:24 poslijepodne »
Širina 85 cm je baš nezgodna.Moj aq.je 85 cm i vidi kako glupo stoji rasvjeta, 6x24w.Ako ideš rasvjetu od nule razmisli o ledicama.kad već trpaš pl.kutiju u akvari u istu možeš nagurati svu opremu.Tu ti je ideja:http://shop.mediabaskets.com/Standard-Upgraded-Cup-Tunze-9002-TNZCUP.htm
Ja sam nešto slično napravio i stane svašta u to:skimmer,grijač(koji se nikad ne pali) AU, fosfat R. pumpica za izbacivanje vode i sve sakriveno iza stijene.Ako nemaš stijenu, staviš plastiku koju prethodno namažeš ljepilom i dok je još mokro pospeš pijeskom,šljunkom,drobljenim kamenom i odglumiš stijenu.Pogrešio sam što nisam u stijeni izbušio veći otvor tako da i "kineza" 5000 l sakrijem.https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52013.0
Zašto ameri za filtraciju koriste spužve,vatu ? To je leglo nitrata.

Offline Damir_Sl

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3814
  • Spol: Muški  
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #138 u: Ožujak 26, 2012, 17:04:44 poslijepodne »
Odlicno, ovo pomaze.

Za rasvjetu znam da ce biti cupavo, jedino rjesenje je 39w neonke, one ce malo viriti van poklopca, odnosno grla  ce morati biti u bocnim stranicama poklopca, ali nema veze. mozda bolje i to, nego prekratke neonke.

Jos pitanje, pa onda necu vise, barem nakratko. Vidim po ebayu  svakavih skimmera, od 10$ pa nadalje. Vrijedi li ista takav jeftikaner, radi se o unutarnjim modelima, ili je to bolje zaobici, pa nemati nikakav radije nego bilo sto? Jasno, dok ne bude potrebe-prilike za pravim skimmerom.

Offline Mislav1

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 320
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #139 u: Ožujak 26, 2012, 17:33:38 poslijepodne »
Mislav> to je cini mi se samo drugi pristup ovoj mojoj ideji o pregradi s cesljem, znaci nekom laznom overflovu, preko ceslja voda ulazi unutar pregrade, iz pregrade je cijev vuce prema sumpu. A cijev se unutar te pregrade spusta ne do dna, vec do one razine koliko vode sump moze primiti. i to bi trebalo funkcionirati na isti sistem kao i ovo sa tvog linka.


Ne može tako. Ako ti cijev od overflowa povuče zrak prekinut ćeš sifon i neće se sam pokrenuti u slučaju nestanka struje i ponovnog dolaska struje. Preljev preko kojega se preljeva površinska voda mora biti sa svih strana vodotjesan osim odozgora od kuda ulazi voda.

Svi vanjski overflowi toga tipa funkcioniraju savršeno....sve do poplave

Zašto misliš da bi došlo do poplave? Ovakav overfow jednostavno funkcionira i sam se pokreće ako ga se ispravno napravi. Jedina je stvar da bi on morao napraviti dva komada, od kojih bi jedan bio sigurnosni i vukao bi vodu s više razine u akvariju.

Samo jedan preljev, bio on bušen ili ovakav vanjski je svakako rizik jer se može zaštopati s nečime - ribom, pužem... Uvijek mora postojati sigurnosni preljev.
 

Offline stomed

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 1168
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #140 u: Ožujak 26, 2012, 18:14:30 poslijepodne »
nije bitno koja je marka skimer,tj, ne zbog same marke i izgleda, vec gledaj pumpu, ona je glavna, vuce/mjesa zrak i vodu, sto vise zraka u manjim mjehurima to bolje pjeni..e sad, imaju idealne mjere za koju kolicinu zraka u koje tjelo/vrat, velicina mjehura, smanjenje tumbanja unutar skimera ali to ti sad nije toliko bitno. po meni da uzimas neku okvirnu mjeru ti je 2-3l zraka na 1l vode sasvim dosta za svaki akvarij ako je tjelo skimera dovoljno veliko i dovoljno dugo se voda zadrzava u njemu. i bolje kupi bilo sta nego nista ako vec nemoze drukcije(u svakom slucaju i najlosiji model oksidira vodu i vadi organski otpad do neke granice pa je ipak bolji za akvarij nego da ga nemas), a nesto skuplje je ipak bolje, ali to znas i sam. nisam gledao modele pa ti neznam dat nikakav savjet koji se isplati uzeti.
-ati ti je jedna medu najboljim firmama za morsku, prilicno kvalitetnu rasvjetu imaju, dobar par, mozes kombinirat bjele i plave, samo po meni one actinic se bas neisplate, pogotovo ako imas malo lampi, jedino sto se nekima svida izgled koji daju akvariju i koraljima.

Offline Renta

  • Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4239
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Lokacija: Zagreb
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #141 u: Ožujak 26, 2012, 18:21:30 poslijepodne »
Svi vanjski overflowi toga tipa funkcioniraju savršeno....sve do poplave

Zašto misliš da bi došlo do poplave? Ovakav overfow jednostavno funkcionira i sam se pokreće ako ga se ispravno napravi. Jedina je stvar da bi on morao napraviti dva komada, od kojih bi jedan bio sigurnosni i vukao bi vodu s više razine u akvariju.

Samo jedan preljev, bio on bušen ili ovakav vanjski je svakako rizik jer se može zaštopati s nečime - ribom, pužem... Uvijek mora postojati sigurnosni preljev.



Zato jer kad tad nešto zašteka, murphyjev zakon...a dovoljno je da zašteka jednom i nema povratka. Ja, kad je voda i poplava u pitanju ne volim risikirati i ići na   99% neće biti poplave. Može se kod početničkih akvarija raditi kompromise, posebno ako je lova ili prostor problem ali kod nekih osnova zagovaram da se radi pošten posao, kako spada ili radije ništa odnosno bez preljeva i sumpa.

No, ne tvrdim da bi bilo poplave ali ne snosim odgovornost ako je bude...jer preporučam sigurniju varijantu.  ;)

Offline Mislav1

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 320
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #142 u: Ožujak 26, 2012, 18:39:15 poslijepodne »

Zato jer kad tad nešto zašteka, murphyjev zakon...a dovoljno je da zašteka jednom i nema povratka. Ja, kad je voda i poplava u pitanju ne volim risikirati i ići na   99% neće biti poplave. Može se kod početničkih akvarija raditi kompromise, posebno ako je lova ili prostor problem ali kod nekih osnova zagovaram da se radi pošten posao, kako spada ili radije ništa odnosno bez preljeva i sumpa.

No, ne tvrdim da bi bilo poplave ali ne snosim odgovornost ako je bude...jer preporučam sigurniju varijantu.  ;)

Potpisujem  8)
 

Offline penzic

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 270
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #143 u: Ožujak 26, 2012, 19:04:43 poslijepodne »
ili je to bolje zaobici, pa nemati nikakav radije nego bilo sto? Jasno, dok ne bude potrebe-prilike za pravim skimmerom.

Dok nebude prilike za "pravi" bolje išta nego ništa.Ako ne pjeniš imat češ biljni morski.Alge obožavaju  nitrate.
Ako ga sakrivaš iza kutije-dovod kroz češalj,ali obavezno pumpica za izbacivanje vode iz pregradne kutije(na dnu se skuplja mulj).koliko je važan skimmer, toliko je važno i da pokraj njega prolazi sva voda.Sama cirkulacija unutar cijelog akvarija nije dovoljna.

Offline Damir_Sl

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3814
  • Spol: Muški  
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #144 u: Ožujak 26, 2012, 19:21:26 poslijepodne »
Pa ako skimmer bude unutar te pregrade gdje je i grijac, u istoj pregradi je i cijev od hang-ona, dakle on bi trebao imati tu funkciju izbacivanja vode iz te pregrade van, zar ne?

Odnosno cirkulacija kroz samu pregradu ce se vrsiti preko ceslja, ali i preko 2 rupe u donjem dijelu pregrade, tako da voda cirkulira i kroz nju u potpunosti. Ili sam ja to nesto lose zamislio?

Offline penzic

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 270
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #145 u: Ožujak 26, 2012, 20:30:35 poslijepodne »
Pa ako skimmer bude unutar te pregrade gdje je i grijac, u istoj pregradi je i cijev od hang-ona, dakle on bi trebao imati tu funkciju izbacivanja vode iz te pregrade van, zar ne?
Odnosno cirkulacija kroz samu pregradu ce se vrsiti preko ceslja, ali i preko 2 rupe u donjem dijelu pregrade, tako da voda cirkulira i kroz nju u potpunosti. Ili sam ja to nesto lose zamislio?
A šta će ti taj viseći filter ? To malo vuglena i nešto fosfat-iš (pasivno)staviš u tu pregrađenu rupu gdje sve sakrivaš i na donjem dijelu pumpicu za izbacivanje vode.Neka voda bude u akvariju,ništa van.

Offline stomed

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 1168
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #146 u: Ožujak 26, 2012, 20:40:28 poslijepodne »
ako ti filter baca vodu van pregrade cini mi se da bi to moglo funkcionirati onda, samo moras gledati da je dovoljno vode za normalno funkcioniranje skimera, nekada cak i bolje da dio vode recirkulira kroz njega, ocisti se do veceg stupnja, jedino to bas nije najpametnije radi s malim skimerom, nestigne obradit ukupni volumen vode dovoljno dobro.
a kakvi su ti jeftiniji koje si gledao? na zracnu pumpu, air driven? ti interni modeli su obicno otvoreni s unutarnje strane, strujanje zraka vuce vodu unutra ali treba bit protok oko njih, koriste samo zracnu pumpu.. ako nemas puno novaca tako nesto ti je mozda i dobra ideja, uz svu high tech tehniku danas ti prastari modeli su jako dobri, jedni od najboljih, uz dobar drveni difuzor proizvode jako dobre mjehure, pravilnog oblika, nema puno turbulencija unutar tjela kao u nekim drugim modelima, svi se uspravno penju, itd. jedina mana je sto se difuzor(i) mora mjenjati s vremena na vrijeme(ili prati, imaju recepti na netu) jer se pore cepe, i sto nisu tako dobri za velike akvarije, tj, jesu, ali moraju biti puno veci/vislji nego needlewheel npr. pa nisu tako prakticni vecini ljudi. i zbog pumpe je obicno nesto glasniji, pogotovo jaci modeli, pa i to uzmi obzir. a ako vec trenutno nemas novaca mogao bi onda tako nesto staviti pa vidjet kako ce ti funkcionirat akvarij, za 100l aq mogao bi biti ok a nije velik trosak, s vremenom mozes nabavit nesto drugo ako bude potrebe i nisi puno izgubio. -imas i dosta skimera hang-on modela, i to prilicno dobrih ima, samo nisu jeftini.

Offline Damir_Sl

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3814
  • Spol: Muški  
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #147 u: Ožujak 26, 2012, 21:00:48 poslijepodne »
E tu ti je ustvari kompletna moja dilema. Ako cu bubnuti 200-300$ samo za neki skimmer, onda ga yebi (da prostite), onda cu bubnuti i sve ostalo, naruciti novi akvarij sa rupama, sump ce imati 100 litara, nabavit cu sve sto treba i ponesto sto uopce ne treba. I kad prvi puta zapne negdje, a hoce, onda cu da gurnem glavu u akvarij i cekam da me isfiltrira.... :D :D :D :D :D

Zezam se, naravno da necu tako poceti, mora postojati nekakav put ucenja i postepenog ulaganja i napredovanja.

Evo recimo, pronasao sam nekakav RESUN SK-300 skimmer, unutarnji. Za akvarije do 95 litara. Cisto primjera radi. 12.50$. E sad, 12.50$ moze, uvijek, ako ima poante u kupovanju toga. Meni je jasno da to u principu nije "pravi" skimmer, ali valjda nekog boga ipak radi, odnosno pomaze? I takvih u tom rangu 10-30$ ima poprilicno, kinesko-japansko-bugarski proizvodjac, ali koga briga, ako to radi.

Nadalje, mene nenormalno ubijaju navodi da tako mali akvarij moze funkcionirati i BEZ ikakvog skimmera, samo na principu hang-on filtera i stream pumpe. Hang on imam, stream imam, dakle, to je to.

U biti, nije da forsiram nesto, i da trazim potvrdu nekih svojih suludih ideja, samo pitam. Ako je odgovor - ne, to ne moze tako, onda ideju spremam u ladicu za neka bolja vremena. Ali, ako moze, onda cu svakako probati, a kako rekoh, nekakav put mora postojati, pa cu krenuti od malog akvarija sa najnuznijim i onda to lagano siriti na nesto vece i kompleksnije, ukoliko me to uhvati u toj mjeri. Ukoliko ne, probao sam i to, a nisam morao podici kredit da bih to sve financirao.

Dakle, ono sto sam ja izvukao iz svega je da bi uz nekakav hang on protoka 300-500 litara, grijacem, i stream pumpom od barem 3000 litara mogao pokrenuti jedan totalno nezahtjevni morski akvarij, u kojem, ako bi i bilo "zivota", to bi bila 2 klauna. A ako dodjem do toga da imam akvarij u kojem ima zivota, onda sam vec pola puta u razmisljanju i realizaciji jednog "postenog" morskog ustvari vec presao.

Offline banzaii

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 149
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Lokacija: ZGB
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #148 u: Ožujak 26, 2012, 21:17:13 poslijepodne »
Rekao sam ti da uz stream,rasvijetu i tjedne izmjene vode to može funkcionirati.Kad dodaš još hang on sa ugljenom i po potrebi PO4 removerom to ti je to.Paziš na ishlapljelu vodu(samim tim i na salinitet) i temp. i onda polako ideš dalje :)

Offline stomed

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 1168
Odg: Helpdesk - pomoć početnicima
« Odgovori #149 u: Ožujak 26, 2012, 21:27:25 poslijepodne »
to ti je isto kao i filteri, nemoj nikad gledati deklaraciju, pogotovo kod jeftinih firmi, uvelike oni premase stvarnu moc filtriranja. ako taj ima 3.5w i deklarina protok 300l/h ja bih rekao da vuce oko 50l/h zraka u najboljima danima, za 20-30l nano idealan:) ali i on ti je puno bolji nego nista a stvarno nikakvi novci, svaki skimer pjeni, vuce otpad van, ako imas velik akvarij/puno riba, hrane, onda bi to bilo nezamjetno ali tebi bi mogao dosta pomoci ako mislis imati samo par manjih riba.
govore da manji akvarij moze lakse bez skimera zato jer za razliku od velikog ti onda mozes promjeniti puno vise vode, u 5-1000l sigurno nebi svaki tjedan mjenjao 25% mora, a uz cjenu soli ispadne jeftinije i puno lakse investirati u dobar skimer, reaktore...
-a jesi gledao polovnou opremu po njemackom ebayu? nekad se zna naletit na povolje stvari, ima i na aukcijma cesto, mozes se dogovorit oko cijene na paketu, itd