Eto,kako sam ja postao ciklidaš,vidi se vee iz naslova,da to nije bilo odmah.
Prvi mi je susret sa ciklidima bio preko knjige/mislim na Malawi ciklide/ i prvi utisci su bili jako nesredjeni,ipak nekako su mi ciklidi u taj prvi tren dejlovali i nekako kontra nekim mojim oeekivanjima.
Ali , ti ciklidi su se nekako svidjali ženi,pa sva skupa poeela tražiti informacije o njima,naravno služeei se prvenstveno sajta.I padne odluka,biee ciklidi.
Prvi mi akvarij bio 180l Juwel Panorama i tad mi je to bio kao neki veliki akvarij i došli su i prvi ciklidi,koliko veselja je bilo tih prvih dana,pa posmatranja,mjerjenja kavoee vode,pa temperature.
No gledam li sa sadašnjeg aspekta,eesto se ,setivši se poeetnih dana,pitam,da li su bili tad ciklidi preveliki ili je bio akvarij premaleni za njih.
Stvarno imao sam neke vrste ciklida,koji su tražili puno veei akvarij od ovoga,a ja to tad nisam znao nit mi to niko i nije rekao.Kad sam ja se poeeo baviti sa ciklidima eto velika mi mana bila,da nisam puno,odnosno skoro ništa nisam znao o njima.Eak i neka latinska imena za mene su bila tad san i java.
Ali eto došli su i prvi mrestovi,pa mi to dalo i novih nadahnuea,novog elana,a moram da reknem,da me ta lepota ciklid nit mene,nit moju familiju nije ostavila ravnodušno,pa smo nakon nepuna dva meseca taj JUWEL panorama trampili za JUWEL rio 400 i naravno novi ciklidi.Da tad sam bio najradosniji vlasnik ciklidnog tanka.
Veei akvarij veeao je i moju ciklidmaniju,pa se u akvariju ubrzo nadje puno vrsta ciklida,ustvari u tom zanosu ,eto htio sam imati sve ciklide,što se tad moglo kupiti.
Da pogreška bila je to velika,pa sam je i skupo platio,naime neki su mi ciklidi otišli preko noei.
U to vreme eto nekako mi dodje i prva knjiga o ciklidima i ja to proeitao više puta,pa druga.........i tako do kraja.
Nakon selidbe u kueu,tom se RIU pridružio još jedan Rio 400,i još dva,tako da sad imam eetiri akvarija sa tim ciklidima.
Ponekad me ko pita:Zašto samo ciklidi?,i prosto ne znam mu odgovoriti,da je to sa jednim reeijom Ciklid snaga,prosto kad te uvati gotovo je.
Naravno,moram da još pridodam,da kad sam eitao knjige,kad sam upoznao te ciklide,još ih više zavoliš,što jes,da ko postane ciklid fan,ostaje do kraja njihov fan.
I eto i neke formule,zašto pišem,volim da pišem,volim,da ono znanje,te neke informacije podjelim sa ostalim ciklidašima,da barem u poeetku ne naprave nekih grešaka,te da ih pokušavam putem informacija ukazati pravi put,a i na kraju i ja se tako od drugih ciklidaša i akvarista nešto novo naueim
.
Uh tek sada vidim,da se puno raspisao,ajte se i vi,baš bi bilo zanimljivo eitati i vaše poeetne korake u ciklidnoj akvaristiki.