Vjerujem da će pitanje iz naslova zvučati čudno mnogima ali to je upravo problem koji ja imam i želio bih pokrenuti ovu temu jer je nisam našao na forumu.
Dobrom filtracijom uspio sam srušiti nitrate na 0.00 (mjereno profesionalnim Hanna laboratorijskim mjernim instrumentom). Fosfati su u isto vrijeme na nivou 0,03mg/l.
Zelenih aligi uopće nema.
Proces rušenja nitrata trajao je par mjeseci (stavio sam veliku količinu novih bioballs-a pa je vjerojatno trebalo vremena za koloniziranje). Bakterije koje koristim su Biogro marin
https://reefbuilders.com/2013/04/05/dvh-biogro-123/. Pad nitrata postao je očit zadnjih ca mjesec dana pojavom laganog cijana.
Na vanjskim forumima pročitao sam nekoliko postova na tu temu i zaključak je otprilike slijedeći: bez nitrata ne mogu rasti zelene alge niti biljke u refugium-u a one koriste za svoj rast nitrate i fosfate u nekom omjeru (kažu u postovima da omjer Ca-No3-PO4 bi u idealnim uvijetima morao biti 160-16-1). Kako biološkom filtracijom možemo srušiti nitrate, u vodi nam ostaju fosfati koji onda lagano rastu jer se ne "troše" u rastu zelenih algi (njih naravno možemo rušiti kemijskim putem ali ja ovdje govorim o prirodnoj filtraciji).
Zaključak je da treba dodavati nitrate do nivoa 3-5 mg/l. Ostaje pitanje kako to napraviti. Pokušao sam intenzivnim hranjenjem ali to nije rješenje.
Rješenje koje se nudi na forumima je dodavanje NO3 kao otopinu NaNO3 (natrijev nitrat) u RO vodi. Takav gotov preparat za morske akvarije nisam pronašao. Postoji samo slatkovodna varijanta za biljne akvarije ali to ja KNO3 (kalijev nitrat) što je lošija varijanta za morski akvarij.
Popratna pojava velike čistoće vode je i odumiranje mekih koralja pogotovo zooanhusa (sada to pokušavam rješiti dodavanjem veće količine aminokiselina ali to je neka druga priča).
Volio bih čuti da li je netko imao sličan problem, kako ga je riješio odnosno molim komentare opčenito.