Akvarij NET - FORUM

Morska Akvaristika => Vaši morski akvariji => Autor teme: Damir_Sl - Travanj 18, 2020, 20:54:46 poslijepodne

Naslov: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Travanj 18, 2020, 20:54:46 poslijepodne
... dugo sam bio daleko...dal me pozelio neko.....

Pozdrav svima, posebice mnogobrojnim dragim ljudima, barem onima koji su preostali, mozda me se netko i sjeti....

Za sve ostale, nakon par godina, ponovo se vracam u akvaristiku, nastavljam tamo negdje gdje sam (otprilike) stao.....

Podsjetnik na proslu sezonu - nakon gasenja 450L reefa, te kratkotrajnog drzanja 60l nano akvarija, rasformirao sam i njega, i evo sve do sada sam bio suhih ruku i bez akvarija.

Doduse, jos uvijek jesam, i biti ce tako neko duze vrijeme, ali evo, vracam se, polako ali sigurno.

S time da sam ovaj put cvrsto odlucio, niti kap vode (mora), dok sve ne slozim i poslozim tocno onako kako sam htio, poucen svim problemima i glupostima zbog kojih sam lupao glavom u prijasnjim buildovima.

Naravno, izabrao sam najgluplji moguci momenat, jer sad, zbog ove situacije.... cak i jednostavne stvari poput kupovine kantice boje postaje nemoguca mislija, ali nedam se...

Stalak je zavaren, obarban.... Naravno, iveral za oblogu cekam, bez nekog roka do kada cu cekati, pa sam se odlucio na izradu sumpa.

120x40x40, 6mm staklo. Kako ni staklo vise nije jednostavno nabaviti, prekrojio sam stari sump + dodatnih par komada stakla. Sva sreca, staklo nije bilo problem izrezati, sve je proslo kako je i zamisljeno.

Sump je trenutno u fazi koju cete vidjeti na slikama, ima jos nekih stvari za doraditi i dotjerati, opet, zbog ove situacije, cekam neke stvari da mi stignu. Nadam se tijekom iduceg tjedna, pa cu onda moci finalizirati sump, i RO spremnik, koji je u izradi, ali o njemu u slijedecem postu....

Eto, valjda nisam udavio s preopsirnim uvodom, kako rekoh, ovo ce biti spori build, ali....

Jos jednom pozdrav svim dragim ljudima s foruma!

P.S. zanemarite prljavo staklo.....  :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Renta - Travanj 19, 2020, 12:34:54 poslijepodne
Pozdrav Damire!
Čestitam na povratku i novom tanku uskoro (kad god to bilo).  ;)
Što se ovog tiče na slikama, znam da bi ti smetalo malo kod pogleda u sump ali ja bih sebi uvijek stavio na ovu dužinu i prednju srednju šipku na stalku (što i imam na svom tanku), čisto da mirno spavam iako vjerujem da je i ovako dosta čvrsto jer je 4 cm šipka ali.. ja sam ziheraš pa zato..
Drugo, jel ovo tvornički sump, koja firma? 
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Travanj 19, 2020, 18:10:25 poslijepodne
Hvala na dobrodoslici!

Sto se ove srednje sipke tice, i prosli je stajao na ovom stalku, bez te "noge", pa posto ce biti slicnih dimenzija/litraze pretpostavljam da moze i ovaj, iako sam pripremio i  mogucnost da, jednom kad sve bude slozeno u sumpu, dodam jos jednu nogu, koja bi se po (prijekoj) potrebi mogla skinuti.

Sto se sumpa tice, sump je diy projekt. Prvobitna ideja je bila jednostavno koristiti sump od starog akvarija, no, isti je, tijekom godina stajanja i seljenja po garazi, netko uspio razbiti, pa sam poskidao komade koji su jos bili citavi, na srecu sam imao jos nesto 6mm stakla, pa sam sve izrezao po ovim dimenzijama.

Klasicni 120x40x40 sump, gornji dio je radjen od 4mm pleksiglasa, doduse planirao sam sa 6mm, ali sad ga u ovoj situaciji nisam imao gdje nabaviti, a placati neke cifre za dostavu jednostavno nisam htio.  Izgledom i fukncionalnoscu je kombinacija onoga sto je dobro funkcioniralo na starome, neke stvari su malo poboljsane po uzoru na neke (preskupe) komercijalne sumpove....

S lijeva na desno, prva komora, odnosno prve dvije komore sluze za prihvat vode iz akvarija preko dvije 1" (32mm) cijevi, s ventilima za regulaciju. Iz predkomore voda se dize gore, preko filter sockova ide dalje u ostatak sumpa.

Druga komora je zamisljena mozda kao neki refugium, ukoliko uspijem nabaviti kakve makro alge, ili ce jednostavno sluziti kao dodani prostor za smjestanje LR-a, ovisno.

Iz nje, voda ide u trecu komoru - za skimmer. Bitnija funkcija ove komore je sto ima dodatni 1" bulk, za spajanje trece dovodne cijevi iz akvarija, koja ce biti "zlu ne trebalo", bez ventila ili nekog ogranicavanja protoka, ako se slucajno sto s prve dvije cijevi poremeti, zacepi, ili iz bilo kojeg razloga ne budu mogle gutati dovoljno vode dovoljnom brzinom.

S obzirom da jos uvijek neznam koji tocno skimmer cu uzeti, ovdje je samo dodano to da ta komora ima mogucnost namjestanja visine vode, tako da u njoj uz pomoc jedne ploce pricvrscene plasticnim vijcima za pregradu, mogu namjestiti nivo vode u rasponu od 14-30cm, sto je negdje radna visina vode za barem 98% skimmera, tako da, koji god na kraju uzmem, mislim da ce biti ok.

Zadnja komora je za povratnu pumpu, takodjer ima jedan 3/4 (25mm) bulk, iz kojeg ce ici cjevovod (mainfold), koji ce se granati, jedna grana ce ici za povrat  vode u akvarij, s jednim T komadom i ventilom na kojeg ce biti spojen AU reaktor, eventualno ce na njoj biti jos 2 spojna mjesta s ventilima, za neke buduce nadogradnje reaktorima ili necime po potrebi, ali ovo cu jos vidjeti, nisam siguran.

Svakako ide AU reaktor, jer mi je prakticnije imati jednu jacu pumpu za povrat, koja ce onda dio vode tjerati kroz reaktor(e), nego spajati svaki na svoju pumpu, i zbog mjesta, i financijski. Zadnja spojnica je za cijev kojom ce sump biti povezan s RO spremnikom, za nadoljevanje vode.

E sad, ono sto fali.... fale filter sockovi, ovde sam vizualizacije radi koristio reef octopus carape, koje iako dobre, bas mi se ne uklapaju dizajnom, ali dok ne dodju prave, posluzit ce cisto da vidim kako ce u konacnici sve izgledati. Nedostaje i plocica sa plovcima, takodjer jos neke rupe na gornjoj strani nisu otvorene, koje ce sluziti za provlacenje svih kablova, cijevcica i slicnog, fali i jos jedan bulkhead koji ce primiti povratnu cijev iz reaktora....

No ovo je sad visa sila, paketi stizu jako sporo, cak i ovi lokalni a kamoli ne iz kine, sutra se nadam da ce doci ostale spojnice, koljena i sve ostalo sto mi treba da mogu nastaviti radove....

Eto, puno teksta....
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: sterymar - Travanj 19, 2020, 18:46:03 poslijepodne
Pozdrav kolega, dugo se nismo čuli. Drago mi je da se vraćaš. Večina tvojih koralja još je živa kod mene😉
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Travanj 20, 2020, 21:34:32 poslijepodne
Pozdrav, jos bolje te nasao!

Drago mi je to cuti, naravno, nadam se da cemo organizirati neku kupoprodaju, jednom ce doci vrijeme i za punjenje akvarija.



Naslov: Odg: Novi reef
Autor: sterymar - Travanj 21, 2020, 13:37:40 poslijepodne
Naravno, kad bude spremno samo javi. Nisi napisao dimenzije tanka?
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Travanj 24, 2020, 22:20:04 poslijepodne
Radovi se vise ni ne vuku, sve je stalo totalno, paketi ne stizu, a bez tih nekih sitnica - nema napretka...

Sto se samog akvarija tice, kad sam razmisljao o dimenzijama, prvobitna ideja je bila 450l - 150x50x60 - dakle, upotrijebiti stari akvarij iz proslog setupa.

E sad, od ovoga sam se brzo ohladio, jer 50cm sirine mi je bilo dosta usko i neprakticno, onda je nastupio onaj megaloman - novi akvarij ce biti 700l...neee, ne, biti ce 900l...ma malo je to biti ce 45861l....

Onda sam se spustio na zemlju, svaka litra vise predstavlja (neopravdano) enormno ulaganje u opremu, sto bih jos mozda nekako tijekom vremena financijski i izveo, ali treba to necime i popuniti, treba presloziti dnevni boravak, izbiti zid......  :D

Tako da, dimenzije za koje sam se odlucio ce biti 130x62x60.  Mjesto imam idealno, a financijski ce ovaj akvarij biti doslovce djabe, sve sto trebam napraviti (vec jesam no o tome neki drugi put), je prekrojiti onaj postojeci 150x50x60, te uz pomoc jednog komada stakla kojeg vec imam - imam sve potrebno za sastaviti novi, nesto manjih dimenzija po duzini (koja mi se pokazala nepotrebna), ali s dodatnih 10cm u sirinu, sto ce svakako dobro doci.

Cijeli posao se sveo na 2-3 sata rezanja i brusenja stakla, busenja rupa, glancanja, ali o tome kad za to dodje vrijeme...

Nadam se sutra zavrsiti ro spremnik, i jos 2-3 sitnice, pa da se mogu baciti na izradu strujne ploce....
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Svibanj 05, 2020, 21:52:18 poslijepodne
Konacno stigla sva plastika, od sutra krece rezanje, ljepljenje, spajanje.....

Dio potrebnog na slici....  :D :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Svibanj 05, 2020, 22:28:08 poslijepodne
To su fitinzi za cijevi za vodu kaj se lijepe?
Ima to kod nas za nabavit il izvana?
Čisto profesionalna deformacija!  :D
Radim u butigi s materijalom za vodu, centralno, kanalizaciju...
Čul sam priče o tome od kupaca, al nisam vidio to negdi kod nas da ima...
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: GoranC - Svibanj 06, 2020, 10:11:08 prijepodne
Ima PTMG Lučko GF materijal...bio vidio kupovao
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Svibanj 06, 2020, 14:27:43 poslijepodne
 :up:
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Svibanj 06, 2020, 19:35:29 poslijepodne
Dante da na ljepljenje su.

Ima ih posvuda, od akva shopova, raznoraznih trgovina i slicnog, jedino su cijene jako sarolike, i rijetko tko ima bas sve nama (akvaristima) potrebno.

Ako si u toj bransi, onda ti je Ritosa dobro poznat, oni imaju cijeli (ok, ne bas cijeli ali) program sa TREAD X TREAD spojnicama, redukcijama i slicnim - dakle, s navojem. Jako dobar izvor raznih redukcija, ventila, spojnica i slicnog, doduse, preko posrednika - trgovina koje imaju njihov asortiman, ali to se lako pronadje....

Ovi SLIP X SLIP za ljepljenje, ja sam konkretno uzimao s http://www.bazenska-trgovina.hr. Sve imaju, cijene su stvarno korektne, dostava brza, nikakav problem, sve imaju sve salju. Jedino sto nemaju (nazalost) su bulkheadovi, pa si tu i dalje osudjen kupovati preko domacih akva shopova koji jedan bulk naplacuju i preko 100kn, ili narucivati s ebaya ili neceg slicnog.



Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Svibanj 06, 2020, 20:48:27 poslijepodne
Da, kolko vidim to je više za vrt, navodnjavanja, bazene...  :up:
Mi smo više za kućne instalacije, tak da kod nas idu zelene eko-ppr na "peglu" i pex cijevi na prešanje.
I naravno bakar i pocinčano za renovacije i prepravke...
Al zanimljivo je pronjuškat malo...  8)
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Svibanj 06, 2020, 21:43:43 poslijepodne
I kod mene....

No, kad jednom objasnis ljudima da postoji i ovo.....  :D

Iskreno, od toga, akvaristima bi od svega ipak bili najzanimljiviji ventili, za 20kn uzeti 1" ventil.....

Jedini dodatni trosak je 10-tak kn za TREAD X SLIP nipl, da bi ga pretvorio u ventil za ljepljenje.... no brainer ako mene pitas....

U usporedbi da sam sve ovo uzimao s nekog akva shopa.....  1400 kn za sve sto mi treba je bila ponuda, a ovako, kombinirajuci ta dva izvora "plastike, cijela prica je bila cca 500kn..... za razliku sam narucio pumpu....  ;) :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Svibanj 06, 2020, 22:15:35 poslijepodne
Je, ja uvijek tvrdim da kad je nekaj "akvarističko" odma košta 3-5 put skuplje neg isto to kad gore ni nacrtana ribica!  :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: GoranC - Svibanj 07, 2020, 09:44:14 prijepodne
Pogotovo ako kažeš da ti treba za morski akvarij. To je kao da za auto trebaš žmigavac ali kad kažeš da je za gti onda cijena x3 za istu plastiku...
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Svibanj 07, 2020, 10:02:44 prijepodne
Šta sad kukaš, zato vi dobite Nemu nacrtanog na kutiji!!!  :yahoo:
Da o mojim ribama snimaju crtiće, ja nebi žalio koju kunu više platit!
 :D :D :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Svibanj 07, 2020, 21:14:14 poslijepodne
Nema nacrtanu nikakvu zivinu na kutiji, a opet skupo ko vrag....

Da ne stavljam samo slike jeftine plastike, stigla nova akvizicija, kutija skupe plastike......

Inace, projekt je zamisljen da se ustedi gdje god je moguce, ali sam odlucio da na nekim stvarima ipak necu stedjeti, radije cu koji mjesec skupljati pare, pa onda uzeti nesto (sto mi barem djeluje) posteno, nego bilo sto....

Jesam, malo sam se upiskio od srece kad je paket stigao......  ;) :D

Koliko sam je uspio isprobati, stvar je full necujna, moram jos vidjeti sto i kako se sve da isprogramirati, nije da mi to bas treba, ali eto... kad zavrsim sa cijevima, da je vidim u akciji....  8)
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Svibanj 09, 2020, 22:02:02 poslijepodne
Ionako nitko ne prati temu, ali hajde....

Danas sam dobio "sretnu" vijest, iveral ce mi biti gotov tek za 10 dana.... pa do tada hlapim kao cola na suncu, ljepim jedno po jedno koljeno, tek toliko da svaki dan 5 minuta radim nesto na akvariju.....  :D :D :D

Kako Vojko kaze - "netko me sabotira".... :-X
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: GoranC - Svibanj 10, 2020, 20:08:36 poslijepodne
Pratim  ;)
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: sterymar - Svibanj 11, 2020, 12:43:21 poslijepodne
Ma prate ljudi samo više nitko ništa ne piše. Opčenito su forumi izgubili bitku  sa novim fejs generacijama.Kad pokreneš ovu Blau, zanima me kako će se(zvučno) ponašati. Meni je od starta povratna najzvučnija😊 pa bi ju rado umirovio i zamjenio sa Blau ili Jecod. Kažu da je to iz iste tvornice.
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Svibanj 11, 2020, 21:47:04 poslijepodne
Vidim, zato malo i pokusavam razdrmati ovo crnilo....  ;)

Sto se pumpe tice, koliko sam je isprobao, necujna je. Naravno, kako ce se ponasati spojena u sistem, vidjet cu, uz malo srece sutra, fali mi jos jedan ventil da zavrsim povrat, tako da cu je probati pustiti da vrti samo u sumpu preko reaktora, no ne ocekujem neke probleme.

Spoj s ostatkom "cjevovoda" ce biti silikonskim crijevom, da izbjegnem da neke eventualne vibracije prenosi na ostatak sumpa i dalje po cijevima.

Slicnu, da ne kazem istu, pumpu sam vec imao, na Reef Octopus skimmeru, i pokazala se odlicnom. Vjerujem da je to ista pumpa, i kod ro, i kod jebao-a (jecoda), kao i jos neke, koliko vidim dijelovi su isti, snaga je tu negdje, razlika je samo u kontroleru.

Dvoumio sam se izmedju jecoda 5000 i ove....na kraju je presudila banalna stvar - za crno bijeli build, treba mi crno bijela pumpa....  ;) ;)

Naravno, jecod ima veci deklarirani protok, no s obzirom na nizi HMAX, odnosno kod blua manji je pad na tu moju visinu povrata nego kod jecoda... opet, nekako je to sve isto....

Doduse, ne vjerujem da ce u ovim uvjetima (1 reaktor i povrat) pumpa uopce trebati raditi punom snagom, kontroler ima mogucnost podesavanja u 1%, sto je daleko bolje od 5 predefiniranih stupnjeva snage.

Istina, sumnjam da bi mi ista znacilo radi li pumpa na 60 ili 63%, ali eto... :D

Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Svibanj 14, 2020, 22:07:37 poslijepodne
Pumpa spojena u sistem, isprobana, i stvarno sam zadovoljan i performansama i tisinom.

Spojena je samo za sump, preko reaktora cirkulira vodu unutar sumpa, posto nemam jos akvarij, dio cijevi je zatvoren ventilima, samo radi probe.

Pumpa je tiha, nema zujanja, ne prenosi nikakve vibracije na cijevi, naravno nije necujna, cuje se "sum", ali to stvarno iz velike blizine, vjerovatno malo tom zvuku doprinosi i zatvoreni dizajn sumpa, gdje je cijela ta polovica za povrat zatvorena poklopcem. No, kad dodje obloga na stalak, vjerujem da se nista nece cuti.

Ogromna razlika izmedju ove pumpe, i svih AC povratnih koje sam do sada koristio.

Plan je do ponedeljka odraditi preostali dio povratnog cjevovoda, kao i tri dovodne linije, tako da uz malo srece, iduci tjedan odradim oblaganje postolja, pa se mogu baciti na ljepljenje glavnog akvarija.....
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Seba - Svibanj 14, 2020, 23:37:18 poslijepodne
Možeš staviti koju fotku.. malo mi je teško vizualizirati što radiš.. :)
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Svibanj 15, 2020, 22:06:58 poslijepodne
Moze, iako, nema tu nekog mjerljivog napretka.... sve se (jos uvijek) svodi po petljanju po cijevima....

No, evo, cisto otprilike kako ce izgledati cjevovod, odnosno kako voda trenutno cirkulira u njemu (pipovaca jasno)..... malo nema smisla bez gornjeg dijela, ali nisam stigao to odraditi....

Naslov: Odg: Novi reef
Autor: GoranC - Svibanj 18, 2020, 08:59:57 prijepodne
Mislim da bi bilo dobro pokušat izbječi "đepove" u kojima mpže ostati zraka ili vode (gornja slika) čisto iz praktičnih razloga...
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Svibanj 18, 2020, 13:11:54 poslijepodne
Na koji dio tocno mislis?
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: GoranC - Svibanj 19, 2020, 14:32:32 poslijepodne
Neznam kako si zamislio smjerove vode ali ispod plave crte ti sve ostane potopljeno pa voda stoji a kako je more živo može odstajat pa kad se opet pomiješa može poremetit parametre. (neka moja razmišljanja)
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Svibanj 19, 2020, 16:34:39 poslijepodne
Nisam siguran da sam te pravilno razumio, no, voda nigdje ne moze stajati....

Dakle, crvene crte oznacavaju protok vode, voda iz povrata ide gore kroz jednu cijev, racva se, veci dio vode ide ravno (gdje je sad ovaj vodoravni ventil) do akvarija, manji dio vode (okomiti ventil) ide prema reaktoru, iz kojeg se opet vraca u sump..

Znaci, jedini scenarij gdje voda stoji u ovom U dijelu (od t komada do reaktora) je ako ventilom zatvorim protok, te sav preusmjerim gornjom cijevi u akvarij. Ili u slucaju prestanka rada pumpe, ali onda ionako sve svugdje stoji.

Mozda ce biti jasnije kad bude cijeli cjevovod gotov, no, s obzirom da pumpa tjera vodu kroz obadvije cijevi, mislim da se ne moze desiti da negdje voda ostane stajati. Ako sam te pravilno shvatio o cemu govoris...

Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Seba - Svibanj 20, 2020, 00:26:32 prijepodne
Profi..   :klap:
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: GoranC - Svibanj 20, 2020, 07:34:33 prijepodne
Ok, prema opisu je ok nisam valjda pratio kako treba... :up:
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Svibanj 20, 2020, 21:56:47 poslijepodne
Samo ti prati, jbg, malo me stislo kad sam procitao tvoje pitanje, ono u stilu, jbt.... gdje sam fulao.  :D :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Svibanj 22, 2020, 22:06:34 poslijepodne
Update....

Cijevi gotove, sve spojeno kako sam zamislio.....

Naravno, kako to uvijek bude, jednostavno je nemoguce nesto ne predvidjeti, pa tako i ovaj put - sve sam super smislio, osim kako cu otvoriti reaktor radi izmjene materijala. Ne da ga nemogu otvoriti, vec kako ga otvoriti i skinuti posudu a ne prosuti litru vode po laminatu....  :(  8) jer, on "visi" iza sumpa, sto je odlicno za ustedu mjesta, a ne tako odlicno za manipulaciju.

No, ok, smislio sam rjesenje, o tome vise u slijedecem apdejtu.

I da, konacno stigao iveral, izbusene rupe za cijevi na gornjoj ploci....  :klap:
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Lipanj 19, 2020, 21:29:29 poslijepodne
Jeste, mislili ste da je projekat krepao.... :D :D :D

Malo sam se sada orijentirao s faze "radim nesto svaki dan po akvariju", na fazu "prikupljam sarene kutijice"....

Tako su i danas stigle dvije.

Da odmah iskoristim priliku za rijec-dvije, ako netko razmislja o njima...

Cijeli dojam doduse je malo "el jeftinjara", ali, zato ono sto je meni bitno, a to je rad - nema zamjerke. Pumpe su izrazito male, tako da sam se uhvatio kako drmam kutiju da vidim gdje je ostatak pumpe, jer velicinom je trecina neke "ozbiljne" pumpe...cetvrtina cak.

Kad usporedim ovo s prvom serijom Jebao pumpi, WP.... ista snaga u cetiri puta manjem pakovanju. 700-8500L, puta 2, sasvim dovoljan protok za soft reef.

Glasne (ili tihe kako uzmete) - prosjecno. Nisu necujne, daleko od toga, tko je koristio jebao, zna otprilike sto moze ocekivati, tko nije, mozda ce mu biti malo preglasne.

No, tko je (poput mene) spavao s atmanovim pumpama i wp-40 pored glave, ove su totalno necujne....  :D :D :D

Ambalaza u rangu home made proizvoda s placa, ali opet, koga briga.

Pumpe rasturaju. Na 150 cm duzine, dva komada postavljene jedna pored druge, na minimalnoj snazi rade val 2cm... na max snazi - izbacuju vodu van, na radost ljepse polovice zbog mokrog tepiha. Kao i sve jebao, DC su pumpe, s pripadajucim kontrolerom, jeftini komadici plastike ali rade svoj posao. Par modova, par mogucnosti stimanja i jedna totalno... ajde necu reci neupotrebljiva stvar, ali u kategoriji "lajsne na vratima u boji karoserije".... dakle, zgodan feature, ali u praksi - who gives a fuc....

To je wifi povezivanje pumpi. Radi, nije da ne radi. Radi odlicno. Samo ne u onom modu gdje je najpotrebnije, a to je wave mod, jer kako god namjestis, rade istovremeno, dakle nema mogucnosti (ili je ja jos nisam skuzio) da prvo recimo pumpa 1 radi "val", pa onda se gasi, druga preuzima, i tako naizmjenicno.

No, kako navedeno odlicno radi u onom "sine" modu, gdje pumpa "puse" random, kroz sve modove, snage i varijacije, tu pumpe rade naizmjenicno, pa mi se cini da je "wave" mod namjerno izbacen u ovoj klasi pumpi.

Ok, da ne duljim, solidne, ne bas jeftine pumpe, po vidjenom, dvije ce biti dovoljne za moj akvarij.

Ukoliko nekoga bude zanimalo, mogu detaljnije poslikati i/ili napisati jos stogod o njima.

Eh, odljepio sam na ATI logo..... nisam do sada primjetio taj detalj, no ocigledno je, nekad, negdje, usput, ATI odlucio da "preuzme" jebao, pa su pumpe tako pod nazivom "Ati aquaristik SOW-8 (by Jebao)"....

A i radi se ponesto, no o tome u slijedecem apdejtu....
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Lipanj 20, 2020, 00:16:29 prijepodne
Ja se ne razmem baš u morsku pa ni nemrem niš pametnoga reć, al važno da si ti zadovoljan!
Al smanji malo taj grdi rječnik, u jednom postu si pet put je.... spomenul!
Pa ovo i deca čitaju!  :a045k:
 :D :D :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Vedran - Lipanj 20, 2020, 19:50:46 poslijepodne
mislim da je ATI naJebao...tj.da su ih kinezi kupili, pa će sad biti rebrandiga i blah...

samo ti polako... ko je žurio, taj je najebao :D

Dante, kaj to misliš pod obuzdavanjem jezika? Ne kontam jebote?
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Lipanj 20, 2020, 19:58:29 poslijepodne
Dante - a cuj, razlika izmedju morske i slatkovodne akvaristike je jako mala, osnova je ista - kantica s vodom, razlikuje se samo u vrsti vode...

Vidis, onda ni razlika izmedju akvarista i alkoholicara nije velika, obadvojica se zabavljaju s kanticama vode.... :D :D :D :D

Vedran - a valjda se salio na ono "Jebao", mislim, sto se moze, firma se tako zove, svaka slicnost sa stvarnim radnjama je slucajna.

Aha, vidis, nije mi palo na pamet da je Jebao Ati, vec Ati Jebao, odnosno da kinezi stavljaju Ati logo na svoje, mislio sam da Ati stavlja svoj logo na kineske.

Kako ova recenica nema nikakvog smisla, nadam se da kuzite poantu.... :up:

Ide polako, kronicni nedostatak vremena kojeg volja ne uspijeva kompenzirati, pa onda ide ovako polako, ali opet, nije da mi se zuri....
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Lipanj 20, 2020, 20:54:49 poslijepodne
Dante, kaj to misliš pod obuzdavanjem jezika? Ne kontam jebote?

Malo si zajebavam poslovnog suradnika!  :D
Kad on mene nesme! Inaće bum se tužil njegovom gazdi pa bu vidil kog bu zajebaval!!!  :a045k:
 :D :D :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Lipanj 21, 2020, 13:02:37 poslijepodne
Vazduh trepti kao da nebo gori, druze Dante.

Revolucija se sprema, gazde postaju manje bitne.... :D :D ;)
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Lipanj 21, 2020, 15:43:32 poslijepodne
Sprema se oluja, druže Damire!  :pioneer:
 :D :D :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Srpanj 19, 2020, 12:48:25 poslijepodne
Znas, mogli bi....

E sad, covjek bi pomislio da s godinama stekne dovoljno iskustva i mudrosti da zna, da kad cuje ove rijeci, treba poceti bjezati.... brzo, i daleko....

Yebesga, nisam uspio pobjeci.  :D :D :D

Za one koji se pitaju, kakve veze ovo ima s akvarijem - citaj dalje. Za one koji se nista ne pitaju - nek rade nesto drugo.  ;)

Gdje sam ono... a, da.... "Znas, mogli bi" se u mom slucaju odnosilo na novi kauc. Uz prigodne, pa sad, novi dnevni, novi akvarij, pola sata govora kojeg se nisam ni trudio slusati bas, odjednom sam se nasao kako guram novi trosjed u dnevni boravak.

I dalje se pitate kakve ovo veze ima s akvarijem?

Da skratim, kako je prokletinja dosla u dnevni boravak, shvatio sam da nema sanse da otvorim vrata od ormarica (postolja) akvarija. Jednostavna matematika je pokazala da mi fali cca 70cm prostora da bih uspjesno otvorio vrata....sto nebi bio nikakav problem, da ustvari nije neophodno da pristup sumpu bude brz i neometan.

Gurati prokletinju svaki put kad zelim baciti oko u sump, ili nesto cackati (da, omiljeni hobi - cackanje po sumpu)..... e to je vec veliki problem.

Kako sam dobio veto i prijetnju sankcijama na moj prijedlog rjesavanja problema - izbaci prokleti kauc van iz dnevnog - morao sam smisliti drugo rjesenje.  :D

U medjuvremenu sam, dok sam razmisljao o rjesenju problema, shvatio da je poprilicno debilno, nakon svog ulozenog truda (i onog kojeg planiram uloziti) u sump, izgled i sve, to jednostavno zatvoriti, da se ne vidi nista.

Pa sam uzeo par metara aluminijskih profila (kocka, L i U), te sklepao tri odvojena panela, odnosno okvira u dimenzijama "vrata", zavrsio ih s plocama 4mm pleksiglasa, te dobio poprilicno dobro rjesenje. Paneli se samo povuku van, odloze sastrane, pristup sumpu neometan, kako su okviri lagani, manipulacija njima je jednostavna....a sto je najbitnije, i sa "zatvorenim" ormaricem imam odlican pogled na sump i ono sto se desava u njemu. Da bi ostali na svoje mjestu, brinu se magneti....

Iako nisam u startu ovako zamislio ormar, u konacnici sam prezavodoljan kako je ispalo, osnovna funkcija je zadovoljena - sump je zatvoren, pristup je omogucen, a dodatni plus je to sto u svakom trenutku vidim unutra, bez potrebe za otvaranjem.

Istina, jos nedostaje forex obrub da sve bude u bijeloj boji, no to cu raditi puno kasnije, kad budem radio obrube akvarija i dijelova ovog postolja.

Ja zadovoljan.

E kako mi se sve vise cini da je cijela corona situacija izmisljena samo da bi meni paketi kasnili, tako jos uvijek cekam neke neophodne stvari za finalizaciju sumpa, nadoljevanja, rasvjete ormarica, kontrolera i slicnih piydarija koje idu dolje, no o tome u nekom slijedecem apdejtu.

I to sad sve izgleda nekako ovako.... pleksi je mutan jer je folija jos na njemu, a i nemam bas nesto inspiracije sve to sad glancati i cistiti....  :D :D :D



Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Srpanj 19, 2020, 12:56:56 poslijepodne
Pa kaj neznaš uzet metar i zmjerit prije neg kupiš trosjed?!  :a045k:
Ljubičaste zidove si isto pretpostavljam ti birao???  :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Srpanj 19, 2020, 12:59:10 poslijepodne
Vjerovatno je taj dio o dimenzijama bio u onom "pola sata govora kojeg se nisam ni trudio slusati"....  :D :D :D :D

No, ovo mi je cak i bolje, tako da, vise se ni ne bunim.
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Vedran - Srpanj 22, 2020, 20:25:29 poslijepodne
gdje ima volje ima i načina :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Srpanj 22, 2020, 20:46:16 poslijepodne
Ma mogu ti reci, bas uzivam u ovom polaganom buildu, svaki dan 10 minuta barem posvetim akvariju, radim polako, ne zurim, kako sam vec rekao, pokusavam sve predvidjeti, sve prirediti, sve ustimati onako kako sam si zamislio, jer kad jednom napunim vodom, ne zelim vise nista cackati, namjestati, preradjivati, doradjivati....

Da bas zelim forsirati, akvarij bi do subote bio napunjen, jer u osnovi, glavne stvari imam skoro pa spremne, samo ga treba zaljepiti, ali onda bi jos imao mali milion sitnica za doraditi, a to pokusavam izbjeci pa makar mjesecima radio jednu jedinu stvar, dok ne budem zadovoljan, ne prelazim na slijedecu fazu....

Naravno, ni cinjenica da paketi mjesecima putuju mi ne pomaze, pa poprilicno obolis na zivce kad nesto vrijedno 3kn cekas par mjeseci, a neophodno ti je da nastavis dalje.....  :-X
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Srpanj 22, 2020, 23:05:43 poslijepodne
Naravno, ni cinjenica da paketi mjesecima putuju mi ne pomaze, pa poprilicno obolis na zivce

Eto, tolko godina si u akvaristici i još nisi naučil da se niš nemre nabrzaka!  :a045k:



kad nesto vrijedno 3kn cekas par mjeseci, a neophodno ti je da nastavis dalje.....  :-X

Kad kupuješ iz Kine! Kupi kod nas pa bu te koštalo 100kn, al buš imal odmah!   :fingers:
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Srpanj 23, 2020, 21:12:35 poslijepodne

Kad kupuješ iz Kine! Kupi kod nas pa bu te koštalo 100kn, al buš imal odmah!   :fingers:

Cak niti to, ponekad jednostavno nikakvi novci kod nas neke stvari ne mogu kupiti. Isao sam na minimalno narucivanje stvari iz kine, odnosno da vecinu stvari uzimam lokalno, neke stvari iz EU, i opet, ostalo je stvari za koje je kina jedini izbor, jednostavno - nema ih nigdje.

Naslov: Odg: Novi reef
Autor: zvonac97 - Kolovoz 27, 2020, 20:49:27 poslijepodne
Bok :)
Novi sam u ovome i sanjam o startanju svog prvog reefa kroz narednih nekoliko mjeseci. Sviđa mi se pristup da ideš polako, detalj po detalj, bez žurbe. Imaš neki update koja je sada faza tvog akvarija? :)
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Kolovoz 29, 2020, 20:32:13 poslijepodne
Hvala na podrsci.

Nije to nista strasno, niti tesko, samo treba strpljenja, volje, vremena, i naravno, bez precica i losih kompromisa....

Sto se "akvarija" tice.... Pa, ima nekog napretka. Slab sam sa vremenom, i voljom po ovim vrucinama, tako da se to sve vuce, ali svaki dan odradim barem nesto malo.

Doduse kako sam i u uvodu rekao, ovo je long term projekt, ja bih bio presretan ako do kraja ove godine rijesim svu tehniku, te slozim sump i akvarij, pa cemo onda nagodinu razmisljati o soljenju vode.....  :D :D

Jos traju petljanja po sumpu, u medjuvremenu sam napravio drzac za carape, i jos neke sitnice vezane za dovod vode u sump, u zavrsnoj fazi je i overflow box, nista to nije fotogenicno da bi se slikalo, ali poslikat cu, slika ne moze docarati kako nesto tako jednostavno moze oduzeti toliko vremena i zivaca....

Dodatni problem u svim problemima je i dostava stvari iz kine, sada umjesto da skupljam pakete, ja skupljam refundove, ocigledno je masa selera odlucila iskoristiti ovu koronu kako bi uzela novce i onda po sistemu app ne slati pakete.... Ili sam ja takve  :-X srece, da od 10 paketa 4 stignu, 6 se izgubi u transportu,.,..... Tako da, sad ide novi proces narucivanja stvari, znaci tri mjeseca cekanja da bi shvatio da paket nece stici, onda par dana dok dobijem novce nazad, sad opet narucivanje, pa opet cekanje....

Ovo je posebno pogodilo rasvjetu, doduse nebih je po ovim vrucinama ni radio, ali planirao sam do sada imati sve pripremljeno, ali eto, idemo ponovno u narucivanje dijelova. Sto je s jedne strane ispalo dobro, jer sam ponovo redizajnirao kompletnu rasvjetu, dakle puno crtanja, racunanja.....

Okacim sutra koju sliku, tek toliko da ne bude samo tekst ovdje.... :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Vedran - Rujan 28, 2020, 22:27:12 poslijepodne
više nije vruće..di su slike? :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Listopad 04, 2020, 19:48:53 poslijepodne
više nije vruće..di su slike? :D

Evo slika....  ;)

Radilo se, radilo....

Tocnije, ormaric i sump su konacno gotovi, sve je na svome mjestu, i sve je kako sam i htio da bude.

Par stvari sam promjenio i preslozio sto se cjevovoda tice. Bio sam zadovoljan i s prvom varijantom, medutim....

Sjedim tako jedan dan, i mislim si - super ce to biti, malo soli, puno vode, pa kamen, pa koralji, pa cikliranje.... pa izmjene vode.

Izmjene vode...  :kosa: :kosa:

To ne volim. Hrpa kantica, pa nosi lijevo, prospi desno, nemam gdje s njima, pa nekom trebaju za nesto, sto znaci da kad meni trebaju vise ih nemam...

Pa sam odlucio da necu tako.

Cekic, macola, hiltovka, puno psovanja i par sati kasnije - probusen pod, provedene i spojene tri cijevi do podruma.   :D :D :D :D

Dakle, jedna cijev ce sluziti za nadoljevanje ro vode - spremnik ce biti bure u podrumu, druga cijev ce sluziti za izmjenu vode - dakle, iz bureta (opet u istom podrumu) ce vracati frisko zamjesanu morsku vodu do sumpa, a treca cijev je spojena direktno na kanalizaciju, te ce sluziti za istakanje vode iz akvarija prilikom izmjene vode.

Dodatna novost je i jos jedan ogranak cjevovoda u ormaricu, prva komora sumpa je zamisljena za neku makro algu, ili vec nesto, no ukoliko istu ne budem mogao nabaviti, ili se odlucim za ATS, neki low flow reaktor ili nesto trece - dodan je jos jedan spoj na glavnu cijev, prikladni ventil, tako da, za pocetak ce biti zatvoren i nece imati funkciju, no ako ikad zatreba jos nesto spojiti u sistem - imam sve spremno.

Ormar gotov, sad idemo na radove ispod zemlje, selim se u podrum i radim burad, spremnike, cjevovod, struju i slicno....o tome u nekom slijedecem javljanju na ovu temu....  :D :D

Ah, da, slike.... nisu neke, jos treba uglancati staklo, opremu i sve, ali za sada taj dio je gotov....



Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Seba - Listopad 06, 2020, 10:04:36 prijepodne
 :klap:

Profi izgleda.. Pratimo dalje..  :)
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: kinggo - Listopad 06, 2020, 10:51:16 prijepodne
bas......ovo je steta zmazati  :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Lipanj 06, 2021, 20:42:58 poslijepodne
Dugo nisam postao nista u temi, nisam vam htio dosadjivati (da, vama trojici)..... no, cijelo ovo vrijeme se nesto radilo.

Hrpa dosadnih sitnica i poslica, detalja, potrebnih i nepotrebnih, no nekako uopce nisam imao dojam da radim na akvariju, da sve to ima nekakve veze s buducim reefom.

E, i to vrijeme je proslo ,vecina gluposti je odradjena, ostalo ih je jos par, no njih sam zasada preskocio, zbog mentalnog zdravlja....  :D :D :D

S obzirom da mi iduci tjedan stize ostatak stakla koji mi fali (a isto cekam vec 2 tjedna, covjek bi pomislio da majstoru ne treba duze od 2 dana da odreze komad stakla......), ovaj vikend sam namjenio ljepljenu skejpa, slaganju, kombiniranju....

Kljucna rijec "namjenio".....20kg kamena je vec od prije bilo spremno, druga kutija s dodatnih 20kg vec tjedan dana stoji u dhl skladistu u njemackoj, i ne mrda se prema meni, naravno, plan je bio da ce sav kamen biti na raspolaganju do pocetka slaganja, ali eto, dhl je odlucio drugacije, nije do mene... nadam se da ce sutra konacno to krenuti na put, pa da tijekom ovog tjedna zavrsim skejpanje, i da iduci vikend stvarno posvetim ljepljenju akvarija.....

Da ne duljim dalje, evo slikica-dvije kako sam zamislio skejp, i sto sam do sada uspio odraditi, naravno, treba jos to dotjerati, poljepiti plate, razne platforme i slicno, te sakriti tragove cementa....

No, okvirno, to izgleda ovako nekako...za sada....kad bude gotov greben, javim se opet, nadam se da ce proci drasticno manje vremena nego od zadnjeg apdejta....  :-[ :-[

Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Lipanj 06, 2021, 21:38:30 poslijepodne
Pomalo, ajde, dno već imaš...  8)
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Lipanj 06, 2021, 22:35:08 poslijepodne
Imam sve osim jednog bocnog stakla, mislim imam i njega, ali sam odlucio staviti novo, staro je malo izgrebano...

bolje da nisam, do sada bi vec imao zaljepljen akvarij.....
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Seba - Lipanj 07, 2021, 13:36:14 poslijepodne
Sporo to po meni napreduje.. :)
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Lipanj 07, 2021, 13:47:17 poslijepodne
A slazem se, razvuklo se ipak malo vise od ocekivanog, no, neka me takva sreca prati, sve kasni, sve zapne negdje...

No, koliko financije i ostale obaveze dozvoljavaju, ipak radim ponesto. Sad je to finaliziranje, do kraja mjeseca ce svakako (ako se mene ista bude pitalo) voda biti unutra...

Onda mi ostaje problem rasvjete, e to tek neznam sto cu i kako cu.....
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: kinggo - Lipanj 07, 2021, 13:49:13 poslijepodne
Pomalo, ajde, dno već imaš...  8)
:D :D :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Lipanj 07, 2021, 20:45:18 poslijepodne
do kraja mjeseca ce svakako (ako se mene ista bude pitalo) voda biti unutra...

Šta nis ti reko more slagat???  -?
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Lipanj 08, 2021, 13:10:33 poslijepodne

Šta nis ti reko more slagat???  -?

Svako more je voda. Svaka voda nije more. - stara kineska.

Doduse, ovaj put, tocno kako je napisano - voda. Iz pipe. Radi isprobavanja vodonepropusnosti akvarija, cijevi, povrata, svega.....

More - e more ide tek iza toga.

Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Lipanj 13, 2021, 13:57:58 poslijepodne
Svako more je voda.

Znam da je vama koji ste more vidjeli samo na televiziji ili u tanku to teško za shvatiti...  :fingers:
Zato ću to objasniti jednostavnom i nepobitnom matematičkom jednadžbom koju moraju razumjeti svi koji su završili bar 3 razreda osnovne.
Jer teorije mogu bit svakojake, ali matematika ne laže...


VODA + OTOPINA ANORGANSKIH SOLI, NEKIH ORGANSKIH TVARI, PLINOVA I NETOPLJIVIH ČESTICA = MORE

VODA + HMELJ, JEČMENI SLAD I KVASAC = PIVO

MORE + HMELJ, JEČMENI SLAD I KVASAC NIJE JEDNAKO PIVO
nego odvratna nepitka tekučina koja ne paše ni jednom živom biću na kugli zemaljskoj

Što nas dovodi do realnog zaključka...

MORE NIJE VODA   :a045k: :angel:
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: kinggo - Lipanj 13, 2021, 16:21:32 poslijepodne
 :D :D :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Lipanj 16, 2021, 22:46:42 poslijepodne
Druze Dante, u pravu si, a sad da ti objasnim gdje si pogrijesio....  :D :D :D

Dakle....

Isto kao sto uz dovoljno vremena i upornosti, matematikom mozemo sve dokazati, istom tom matematikom, uz dovoljno vremena i upornosti, sve mozemo osporiti.

Elem, ako uzmemo slijedece:

a,b,c,d....pa za primjer imamo a+b=e, tekstualno - voda+hmelj,jecmeni slad i kvasac = pivo....

onda, takodjer vrijedi i a-c+b = e

ili tekstualno - more - otopina anorganskih soli, nekih organskih tvari, plinova i netopljivih cestica + hmelj, jecmeni slad i kvasac = pivo....

Iz ovoga, koristeci neki matematicki princip kompliciranog naziva, mozemo svesti da je a = a, dakle, more = voda, ili, obratno voda = more.

Kako je moj primjer iz podrucja prehistorijske kineske filozofije, oni nisu bas neki matematicari, ostaje nam samo da je svako more voda, a da svaka voda nije more, iako matematicki mozemo dokazati drugacije...

Da spomenuti mudraci nisu odavno pomrli, licno bi ih sve pronasao i objasnio im ovaj poucak, no, sto se moze....

https://www.youtube.com/watch?v=ZlJEwYOgzms

Da, hvala na pitanju, akvarij napreduje, sljepljen je, susi se, ceka subotu da odradim probno punjenje, drzite fige.... :zagrljaj:




Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Lipanj 20, 2021, 12:38:08 poslijepodne
Druže Damire, ja sam uvijek spreman priznati svoju pogrešku ako mi neko dokaže da sam pogriješio.  :angel:
Iako mi se to još nikada nije desilo...  -?
Stoga, ako stojiš iza svojih riječi, ja ću ti rado platit "radlera s okusom mora" koliko god ti možeš popit!  :respekt-ss:
Ja ću se ipak držat Velebitske, nekako mi draža!  :sm_alkashi:
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Lipanj 20, 2021, 12:39:25 poslijepodne
Što se akvarija tiće, nismo mislili da to napreduje tolikom brzinom...   8)
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Lipanj 21, 2021, 22:21:49 poslijepodne
Sutra punim vodom... pitkom.

Drz'te fige.....
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Lipanj 26, 2021, 09:26:27 prijepodne
Jes napunio taj tank?
Jel drži il si zaboravio zalijepit koju stranicu???  :)
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Lipanj 28, 2021, 21:55:15 poslijepodne
Naravno, napunio, testirao i podesavao par dana, sve radi kako bi i trebalo.

Sad ga drzim onako, u radnoj postavci, vjerovatno sutra ide praznjenje, ciscenje i glancanje, finalizacija nekih stvari  i detalja, onda stavljam puniti bacve s ro vodom, tako da je neki plan do vikenda konacno zasoliti i pustiti u pogon....

Slika nema, neznam sto da slikam, akvarij ko akvarij, kad se sve napravi, zasoli, onda idu slike.....
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Opatijac - Srpanj 07, 2021, 23:55:31 poslijepodne
off topic, sorry...

....ljudi nije me bilo tri godine, upalim "svoj" forum, a ono nigdje nikaga...sto se desilo, jel ziv forum osim vas par ???
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: kinggo - Srpanj 08, 2021, 08:55:21 prijepodne
ma svi su tu..........


svake 3 godine
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Srpanj 19, 2021, 19:02:31 poslijepodne
Evo, tamo neki reakcionari vicu da solim samo na suho, pa da dokazem da nije tako....

Sto reci, 2 tjedna se ciklira, jos neke sitnice usput zavrsavam, sad je period kad se nista (bitno) ne desava....

Imao sam par dana bakterijski boom, voda je bila skroz bijela, sad se i to cisti lagano, jos jedno 2 tjedna, pa prva veca izmjena vode, onda cemo od tuda dalje.....

Skimmer se isto jos uhodava, pa i on farba vodu s mikro mjehuricima, no ni to me ne sekira pretjerano....

Sad ide period dva velika problema, za koje nemam neko ucinkovito rjesenje...

Prvo je rasvjeta..... trenutno rasvjeta gori 2-5 min dnevno, samo da bacim oko sto se desava, a za tu svrhu sluze neke prastare t5 neonke iskopane iz smeca. Odustao sam od diy rasvjete, naivno misleci kako nece biti problem kupiti neku postenu rasvjetu. Eh, zajeba....  :-X

Kao prvo, yebao ih footprint od 24x24"..... ok, kuzim, rasvjete su svedene na velicinu kutije cigareta, ni nemozes bolje ocekivati, ali opet..... sto s nama koji imamo vece akvarije....

Za ove iz zadnjeg reda - ne, nije rjesenje kupiti 2, 3 rasvjete..... Prvo, iako matematika pokaze da je 24x2 = 48, sto je vrlo blizu mojih 52", pa bi dvije rasvjete bile dovoljne, situacija ipak nije tako idealna, za ovo moje cudo ipak bi bilo rjesenje uzeti 4 ili 6 komada.

Uz cijenu od 400-500 EUR po komadu, prava sitnica... Nabiyem ih.  :-X :-X :-X :-X

Dodatno ih nabiyem jer cak i ona rasvjeta od 2000EUR po komadu, i dalje osvjetljava jednaku povrsinu, samo nudi vecu kolicinu svjetla (koje mi ni ne treba) i trosi vise struje (za koju me i nije pretjerano briga u okviru ostalih troskova).....

Kineze odbijam, pare bih prezalio tijekom vremena, kupujuci jednu po jednu, no, ono sto mi je suludo je dati tolike novce u rasvjetu, da bih u akvariju drzao neke low light koralje, po sistemu daj sta das, jer nekako iskreno sumnjam u mogucnost nabavke (kod nas) koralja i organizama koji ce opravdati tolika ulaganja....

Izgledno rjesenje je ici na neku samogradnju i povratak na dobru staru t5 rasvjetu, 6x54w je neka ideala za mixed reef, financijski daleko povoljnije, "kvalitet" svjetla je i dalje kilometrima od bilo cega sto led moze pruziti, jedino nema kontrole, nema programiranja, nema shimmeringa... pa ti budi pametan.

Naravno, ocekujuci cuda, mozda netko iz prve ruke moze preporuciti nekakvu rasvjetu prikladnu za ove dimenzije?

Idemo dalje, slijedeci problem.....koji mozda i nije problem, ali bi mogao postati.... Sad bi idealno bilo ubaciti koji komad live rocka u akvarij, da se malo zaseeda sa organizmima, zvjezdicama,crvicima, bubama i ostalim glupostima, sto je lakse reci nego uciniti.

Kod nas, a cast izuzetcima na koje jos nisam naisao  :D, definicija live rocka je "drzim kamen u kanti ili nekom sporednom akvariju s pumpom", i naplacujem 300kn po kili.....  :-X

Dakako, to nije poanta, poanta je nabaviti koji komad kamena s stvarno necim zivim u i na sebi, a to i ne ide bas tako lagano....

Nema veze, idemo dalje, kako rekoh, sad sam u fazi cekanja, cikliranja, pracenja parametara (koje i ne pratim, iskreno).... pa tako barem jos mjesec dana, mozda i malo duze ukoliko ubodem kakav zivi kamencic....

Primam prijedloge za rasvjetu......

P.S.

Slika ne moze docarati dubinu i sirinu ovih grebena, sad vidim da ovo izgleda kao ravna zemlja, u stvarnosti, desni greben zauzima maltene 80% sirine akvarija, srednji je u sredini tanka, lijevi ide poprecno od zadnjeg stakla prema prednjem......
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Srpanj 26, 2021, 20:52:55 poslijepodne
Prolazi polako prvi mjesec cikliranja....

Novosti nema, osim da mi je krepala povratna, sad cekam da vidim sto ce reklamacija odraditi.... :-X

Ok, trecina puta je predjena, jos 2 mjeseca (manje vise), i onda konacno imam akvarij....  :D

Potraga za rasvjetom je zavrsena, ceka se da stigne, o tome vise kad je konacno spojim i isprobam.

Drugi dio problema - kuratz, nemos nabaviti komadic kamena, kao da trazis sveto tele.....  :dead:
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Srpanj 29, 2021, 00:34:46 prijepodne
Nadam se da ću kad to složiš do kraja uhvatit priliku zaletit se do tebe da vidim to uživo!
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Srpanj 29, 2021, 11:53:58 prijepodne
Nadam se, dug je put jos do toga, ali ide polako, ne zurim, ima i ovo svojih cari...

Prvi put cikliram koristeci bakterije (live sand) i dodatno doziranje, nisam bas htio ici na taj nacin, no eto, tako je ispalo, pa sad malo zujim i pokusavam shvatiti, za sada po testovima (ako cemo vjerovati), jos uvijek sam u fazi skupljanja nitrita, amonijaka i nitrata nema, no ponavljam, test je tetrin, kojem bas ne vjerujem, moram pribaviti neke relevantnije testere pa onda vidjeti.

S jedne strane, die-offa nema, kamen je cist, pijesak je novi, bakterije valjda necem sluze, vidjet cu, svakako sve ostavljam jos minimalno mjesec dana ovako kako je, onda cemo razmisljati o prvim ribama....

Rasvjeta bi trebala stici kroz tjedan dana, iako ce raditi minimalno i po snazi i po vremenu, svakako uocavam neke prednosti ovog sistema cikliranja bez svjetla, kad usporedim to s prijasnjim akvarijima, tako da se drzim toga i dalje.
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Srpanj 31, 2021, 21:08:09 poslijepodne
Evo, zaplivali veceras i prvi stanovnici....

Mirko i Slavko (ili je mozda Slavica,tko ce znati), adresa sump, pregrada 2, donji kat.....  :D

To je to za sada, i dalje cikliram, cekam rasvjetu, cekam..... pa sto docekam....

Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Seba - Kolovoz 02, 2021, 16:42:59 poslijepodne
 :klap:

Ok.. idemo dalje..
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: alen_zgb - Kolovoz 10, 2021, 10:01:39 prijepodne
Pozdrav Damirće i ostala ekipa.. Nije me bilo ne sićam se.. Pratim dalje rad akvarija. Moram priznat da mi se svidja donji dio sumpa. Samo naprijed. Lp svima  :zagrljaj:
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Kolovoz 14, 2021, 17:17:54 poslijepodne
Pozdrav i tebi, lijepo te vidjeti ovdje....  :zagrljaj:


Dakle, mali apdejt...

Mjesec i pol dana se akvarij ciklira, od zadnjeg apdejta se sjecate Mirka i Slavka, dva imigranta iz nekih drugih voda, jos uvijek su zivi i djeluju zdravi.

Inace, nitko se nije "upecao" na izbor prvih riba u ovom reef tanku, valjda nema nikoga tko bi skuzio....  ;)

Naseljavanje nekim "pravim" stanovnicima ce jos malo pricekati, jednostavno je prevruce, trenutna temperatura vode je 29C, tako da, dok god malo ne zahladi, nek stoji sve ovako. Doduse, neki chiller je u planovima, no ne jos, ima precih stvari, a i ide jesen/zima.

Dotjerujem i doradjujem jos neke sitnice, prvestveno cable managment, da sve bude dostupno, a opet uredno, i sto je manje moguce vidljivo.

Danas je odradjena prva izmjena vode, promjenjeno cca 120L, doduse i bez toga parametri vode su ok, barem ovi koje mjerim, no ne zamaram se uopce s time, za sada se mjerenje izvodi test trakicama, koliko su pouzdane svi znamo, no daju neku okvirnu sliku. U ovoj fazi, i vise nego dovoljno.

Rasvjeta je stigla, montirana, sad malo svjetli efekta radi, i ljepote prizora, no, od sutra je gasim, nema poante da gori. Ovaj pristup cikliranja bez svjetla se pokazao odlicnim, do sada sam uvijek pokretao s svjetlima, i uvijek nailazio na iste probleme.

Rasvjetu jos moram podesiti i namjestiti, za sada je u nekom "default" rezimu rada, imam se kad igrati s podesavanjima.

Eto toliko za sada, kad (opet) bude neceg pametnog, javim se....  ;)

PS.... slike nisu neke, ali eto, rasvjeta je vec u "kasno popodnevno sunce s blagom naoblakom i mjestimicnom mogucnoscu za kisu" modu....  :D :D :D


Naslov: Odg: Novi reef
Autor: kinggo - Kolovoz 14, 2021, 17:50:21 poslijepodne
kaj nisi rekao da neces kineski LED  :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Kolovoz 14, 2021, 18:26:55 poslijepodne
Jesam, no....

Desio se taj momenat, kad sam shvatio da kod bilo koje "name" rasvjete masno placam stvari koje mi uopce ne trebaju.

Moj komentar se odnosio vise na cuvene black boxove, koji nisu nista vise (i nista drugo) nego diy rasvjeta u ljepsem kucistu, nesto sto u osnovi svako moze i sam napraviti.

Ovo je proizvod oko kojeg nisam previse razmisljao, kad sam naletio na njega.....
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: kinggo - Kolovoz 14, 2021, 19:10:11 poslijepodne
ja imam 2 chihirosa doma, jedan je WRGB 60, prva verzija i osim malo tupave aplikcije nemam zamjerke na tu rasvjetu. No nije bas niti kostala sicu kao A serija tak da sam i ocekivao konkretan proizvod.
Druga je onaj mali C, mislim 361 i to je klasicni kinez od 150kn,  svjetli, imas dimmer, dobro izgleda i za razliku od vecine tih nano lampi kaj su vise spot nego bilo kaj drugo, ova pokriva dosta vecu povrsinu. Ali......kod mene je na kozicnjaku, vjerujem da bi bio ok za neku 30x30x30 kocku sa necim kaj ne trazi previse svjetla jer bez obzira kaj pise u specifikaciji, nisu to iste ledice kao u boljim (skupljim) modelima

Obzirom da i te tvoje kostaju malo vise od klaasicnog kineza, vjerujem da ce biti OK
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Kolovoz 14, 2021, 21:00:36 poslijepodne
Cuj, komentar svakako nije bio rasisticki - necu kineza.  :D

Kako si i sam istaknuo, postoji kinez, i postoji kinez.

Ono na sto sam ja mislio su klasicni kineski "black boxovi", koji u rangu 50-100$ u osnovi nude DIY rjesenje, upakirano u ljepse kuciste. Dakle, no name 3w ledice, spojene na pitajboga sta, 2 rucna dimmera, dok su spektar, i sto je u ovoj mojoj prici najbitnije PAR, totalna nepoznanica.

S druge strane, imas kineza da ti pamet stane - i izgledom, i specifikacijama, no u tom kontekstu, bogami i cijenom.

S ovom rasvjetom sam se nasao, jer mi nudi prakticki isto sto i proizvodjac i model cija je ovo kopija, 2 godine garancije, poznat spektar, poznat PAR, potvrdjen u testiranjima krajnjih korisnika, tako da, nemam razloga sumnjati da nece valjati.

Dodatno, dobio sam odlican popust, van redovne ponude, i dalje pricamo o (meni) ozbiljnijoj cifri, no, daleko podnosljivijoj.

Nekako mi je to bila jednostavna racunica, ili cu sad izvaliti hrpu love za brand rasvjetu, pa onda iducih godinu dana kokosariti i nemati za neki fragic, tester, ili neku sitnicu, koja mi je daleko potrebnija od rasvjete,  ili cu sad ici s nekom "budget" opcijom.... nisam se previse dvoumio....

Ako akvarij ikad preraste okvire ove, ili neke druge rasvjete, bit ce daleko lakse napraviti upgrade, kad sve ostalo imam i realno, malo toga mi treba....





Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Rujan 20, 2021, 22:10:23 poslijepodne
Da nebi netko, nedobog, mislio da je akvarij rahmetli.... :D

Prosao sam fazu borbe s nitratima, sad se rjesavam diatome, ima je jos mjestimicno po kamenu..... Nelose za nepuna 3 mjeseca (ako dobro racunam)....

Nesto se i stavilo unutra, nesto nije, ali nedam se...

Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Rujan 22, 2021, 19:16:30 poslijepodne
Ak ne uspiješ ribe nabavit imaš Morsovce u Konzumu na akciji!  :harhar1:
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Rujan 22, 2021, 22:54:48 poslijepodne
Eh, nabaviti.....

Ma daj, koliko ljudi je obecalo, morao sam naruciti konzerve da ih spakiram kad dodju, nece sve stati u akvarij....  :D :D :D :D

Polako, ne zuri mi se, iako, bilo bi odlicno da nesto pliva unutra....

Mozda ovih dana, mjeseci....  :D :D :D :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Rujan 28, 2021, 21:25:25 poslijepodne
Jos je ziv... :up:

Malo me yebe diatoma, pa dok se sve malo smiri, budu neke bolje slike....

Za sada, samo velika zahvala kolegama Sterymaru, koji je otvorio sezonu i odradio incijalno punjenje akvarija koraljiima, te kolegi M23Vu, koji  je zakucao ovih dana sa donacijom probrane selekcije zoa i slicnih lelujavih piydarija, i uz ciju pomoc je pokrenut refugium   :zagrljaj: :zagrljaj: :zagrljaj:

Hvala ljudi!

Orden narodnog heroja za iznimni doprinos revoluciji dobiva Dante, za svoj rad u ilegali....  :klap: :klap: :klap:
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Listopad 03, 2021, 13:31:31 poslijepodne
Orden narodnog heroja za iznimni doprinos revoluciji dobiva Dante, za svoj rad u ilegali....

Ah, obiteljska tradicija...  :angel:
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Listopad 03, 2021, 20:15:07 poslijepodne
Akvarij je sve manje smedj, sve vise se vraca bjelina pijesku i kamenu....

Doduse sad pusim neko zamucenje vode, pretpostavka neki bakterijski boom, parametri vode su svi ok, osim fosfata koje jos nisam testirao (ovih dana cu, kad nabavim testere), tako da nisam siguran sto ga je uzrokovalo.....

Imao sam nevjerovatan problem sa skimmerom, nesto sto nisam mislio da je moguce, a eto, ipak me pogodilo...

Dakle, od pocetka, skimmer radi nekim svojim tempom, bolje receno, ne radi, uhvati se jednog nivoa pjene unutar tijela, i onda samo pjeni na tom mjestu, ne formira se gusta pjena, ne dize se do posude, uglavnom, ne radi nista. Pokusao sve moguce nivoe vode u sumpu, unutar tijela, brzine pumpe, omjer zrak-voda, placao mise, molio se Svevisnjem (Druze Tito, pomozi) - nista.

Vec sam se pomirio da je skimmer neispravno smece, i poceo gledati zamjenu, i onda, kao i svako veliko otkrice u povijesti bazirano na cistoj ljenosti - rjesenje.

Izvadio sam filter carape, radi pranja, i nije mi se dalo stavljati druge, vec je kasno bilo..... u roku pola sata, skimmer je proradio normalno, poceo izbacivati gustu zeleno smedju pastu u casu..... podesio ga kako mi pase - skimmer radi nevjerovatno dobro.

Sutradan, idem ja ponovo staviti filter carapu, jer me nervira svaka sitna cestica koja pliva u vodi.... u roku 30 sekundi od stavljanja carapa - skimmer ne radi, pjeni bezveze na dnu skimmera.... Izvadim carape, par minuta - skimmer radi. Vratim carape - skimmer ne radi.

Hajde rekoh, poremete povrsinsku napetost, kuratz-palatz, nek stoji neko vrijeme - dani prodju, skimmer ne radi. Izvadis carapu, proradi momentalno.

Jedini zakljucak do kojeg sam dosao je da materijal carape ima nesto u sebi sto remeti rad skimmera (barem ovog mog), prao sam ih u kiselini, izbjeljivacu, namakao danima u ro vodi, ispirao, susio..... apsolutno nula bodova, cim stavim carape skimmer prestane raditi.....

Sad koristim obicni filter floss, moram si napraviti neke posude u stilu carapa radi lakse manipulacije i mjenjanja, i nikakvih problema nemam....

Cudno....
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Listopad 09, 2021, 22:13:23 poslijepodne
Nemozes ih slikati....

Spanac i ostali sekretari (cuc) nisu bili raspolozeni za slikanje u kasne sate, tako da drugom prilikom....
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: dante - Listopad 10, 2021, 21:20:19 poslijepodne
Aj nek si više nabavio te ribetine da i kod tebe nešto pliva!  :up:
Jedino žalosno kaj u Viliju prek dva mjeseca nisu bili u stanju da ti pošalju ribe neg si ih moro uzet drugdi...
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Listopad 10, 2021, 21:30:29 poslijepodne
A cuj druze....

Svjestan sam ja da to nisu nikakvi novci, da bi sad netko poletio raditi nesto sto mu mozda nije usput, niti zgodno, no, eto....

Sto da kazem, srecom ekipa iz Aquarooma je odradila posao, mozda nisu bas rjeciti, ali odradjeno u rekordnom roku...  ;) :D

Doduse nisam ni ja idealan kupac, za pozeljeti.....  :D :D :D

U svakom slucaju, kupovao sam kod njih, kupovat cu i dalje..... Svakako preporuka, samo da im lager potraje do slijedece ture popunjavanja ribama....  :up:

Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Listopad 11, 2021, 22:25:49 poslijepodne
Drug Spanac....

Full metal jacket bitch....  :D :D :D
Naslov: Odg: Novi reef
Autor: Damir_Sl - Listopad 13, 2021, 21:02:24 poslijepodne
Evo, da opet pricam malo sam sa sobom....  :D

Konacno sam se rijesio diatome, 90% je nestalo, mjestimicno malo po kamenu, rakovi su odradili odlican posao u ciscenju, kamen dobiva lagano onu svoju prirodnu boju.

Rjesio sam se i faze mutne vode, dobra tri tjedna se u akvariju uglavnom nije nista vidjelo, kao mlijeko je bio, na kraju sam popiydio, i nabavio uv sterilizator, 24 sata kasnije voda je bistra, vjerujem jos sutra i bit ce kristalna. Interesantno je da u tom periodu, iako ja vecinu toga nisam vidio, koralji rastu kao blesavi, vec sam se bio uplasio da ce nesto krepati....

Nisam pristalica (neznam zasto) uv-a, i vjerovao sam da mi taj komad opreme nece trebati, niti sam ga igdje predvidio, no, ipak ga planiram spojiti na cjevovod kao trajni prikljucak, iako vjerovatno necu koristiti konstantno, no nek je tu spojen i spreman ako zatreba.

Sad se nadam konacno rastu neke korisne alge, da mogu dalje popunjavati akvarij.