Na ovom grebenu korala Cladocora caespitosa nisam ronio, mada jesam svojevremeno “ozbiljno radio” tu u okolini. Nije mi se očito tada posrećilo! Sudeći po priloženoj slici radi se o izuzetnom lokalitetu. Inače, iskustvo mi je da su uopšte uzevši izraziti tesnaci između velikih ili relativno velikih površina mora skoro uvek vrlo zanimljvi pod vodom! Uslovi strujanja mora na takvim mestima, a naročito ukoliko u blizini postoji i neki bogat izvor hranljivih materija (rečno ušće, snažne vrulje…), imaju za posledicu postojanje neuobičajeno gusto naseljenih, pa i vrstama bogatih životnih zajednica na morskom dnu. Svakako vredi pogledati takva mesta ukoliko ste u prilici! Koral C.caespitosa je u Jadranu čest, ponegde masovan u plitkom moru - posebno do dubine od oko 10 metara. Logično - u svom tkivu poseduje simbiotske Zoxanthellae kojima je potrebna dobra osvetljenost. Velike populacije ovog korala skoro uvek sačinjava mnoštvo izolovanih okruglastih kolonija koje mogu dostići i pola metra u prečniku, ali koje nisu međusobno povezane. Međutim, na pojedinim specifičnim lokalitetima ovaj koral formira kompaktne grebene površine od nekoliko kvadratnih metara (fotografiju dela ovakve kolonije sam priložio u ovoj temi) do par desetina kvadrata. Izuzetno, relativno kompaktni grebeni ovog korala obuhvataju površinu od više stotina kvadratnih metara i dostižu debljinu skeletne mase od čak 1-1,5 metar (!!) iznad površine dna! Zanimljivo je da se ovi “top” grebeni po pravilu nalaze na nešto većoj dubini (otprilike od 6 do 20 metara), a do sada sam u literaturi pronašao da se najatraktivniji grebeni ove vrste u Jadranu nalaze u Limskom kanalu, na ostrvu Prvić, “kod ostrva Paga” (to je vrlo verovatno ovaj koji je kolega DZmarinero fotografisao!), kao i onaj na ulazu u Veliko jezero na Mljetu.Ovaj poslednji se smatra ubedljivo najvećim ovakvim grebenom na čitavom Mediteranu (navodi se: 650 kvm!!). Na području nacionalnog parka Mljet sam inače nekada godinama redovno ronio i preporučujem tu avanturu svim ljubiteljima podmorja Jadrana! Pozdrav.