Zašto bi JA mijenjala pristup?! Ja sam svoju volju istjerala.
Jako mi je žao što to misliš. U ovom slučaju - nema više guštera!
Vjerovao ili ne, ali ne - ne nabavljaju ih više! Odustali su od agama i od gekona; jedino su njih držali.
A to znam zato što mi poznanica radi tamo. Prema tome, dovoljno je nazvati je ili jednostavno protegnuti noge i na blef uletiti.
Ako se 10 godina natežeš i nisi postigao što si htio - ne misliš da bi trebao promijeniti taktiku?
Lako je govoriti bojkotiraj. OK. Ti bojkotiraš.
I ne, nije normalno da životinja pati.
Jel znaš koliko je red head agama umrlo u jebenom pet centru?! Na desetke! Svi misle da se radi o jednom te istom gušteru kad ga vide ali pitanje je koji je po redu?
A nijedna nije prodana!
I kaj si ti napravio? Ništa! Baš ništa. Sjediš doma i uvjeren si da radiš nekaj dobro?
Ali gle, uopće se ne čudim jer ljudi ne žele bolesnog čovjeka blizu sebe; kad si zdrav svi su oko tebe, a kad se razboliš - u biti, svi imaju nekog posla.
Ako se ljudi tako ponašaju prema ljudima nije ni čudo da se ovako ponašaju prema bolesnim životinjama.
A ako ćeš nabaviti životinju od 'uzgajivača' opet ti nitko ništa ne garantira jer da su svi naši uzgajivači tako divni, obzirni i krasni onda maksimalni životni vijek kameleona u Hrvatskoj ne bi bio 4 faking godine!
Svaka čast izuzetcima ali ovo je nažalost prosjek.
Jedini ljudi koji su gori od ljudi koji muče životinje na bilokoji način - su oni koji to gledaju i znaju, i ne čine ništa.
Ako želiš mir... pripremi se na rat.
Nitko nije ništa postigao iz kauča.
Usputno si zaboravio na jednu stvar.
Ono što je žena u stanju napraviti... to muškarcu ne može pasti na pamet ni u snu
Problem je tome sto ti imas dojam da si rijesila stvar, a ja ti na temelju svog desetogodisnjeg iskustva govorim da ce se u tom pet shopu opet kad-tad prodavati ta ili slicna vrsta gustera osim ako se ne promijeni zakon i ne postrozi inspekcija koju sada boli đon za takve stvari.
Jer sam na pocetku radio iste stvari kao ti, nahodavao sam po pet shopovima, pricao s djelatnicima, dijelio letke i svi su oni pristali da ce popraviti uvjete, obecali brda i doline samo da ti udovolje kao kupcu i na kraju dugorocno nista od toga.
A prije nego li me pocnes omalovazavati, vrijeđati i prozivati nesposobnim ja sam sa svojim timom uspio promijeniti stav ljudi prema drzanju kornjaca cega sam se i primio. U pet shopovima su se poceli prodavati i stakleni akvariji za kornjace uz plastikanere, zabranio se uvoz problematicnih velikih vrsta rodova Trachemys i Pseudemys, popularizirali smo manje vrste Sternotherusa do te mjere da je potraznja toliko porasla da su ih poceti uvazati, nasli smo nove domove za 500-tinjak kornjaca, lomili kicme na AkTerima zadnjih par godina da priblizimo ljudima koliko doista trebaju biti veliki pravilni smjestaji za kornjace (tolko o tvom sjedenju na kaucu)...vjeruj mi, napravilo se puno toga i da sam isao po principu kupi i spasi svaku zivotinju koju vidis do sada bi vec imao preko 1000 zivotinja doma, a ovako sam na indirektan nacin spasio puno vise zivotinja.
I evo primjer, sada napokon kada smo mislili da vise necemo vidjeti veliku vrstu kornjace u pet shopu dosla je nova velika vrsta iz jednog jedinog razloga - nije jos zakonom zabranjena. Ti mladunci su ljepsi i jeftiniji i prodavat ce se uspjesnije od mosusnih kornjaca obicnom puku sve dok ne postanu zakonom zabranjeni. Mogu ja dubit u pet shopu na glavi i to nista nece promijeniti.
U industriju kucnih ljubimaca patnja zivotinja je normalna, svakodnevna stvar i ne znam u kojem ti svijetu zivis ako mislis drugacije.Ako imas bilo koju zivotinju doma i trosis lovu na potrebstine u bilo kojem pet shopu indirektno sudjelujes u genocidu zivotinja. Dok egzoticna posiljka zivotinja doputuje s drugog kraja svijeta (bilo iz masovnog, nehumanog uzgoja ili izlova iz prirode) 20-50% ih u transportu pougiba dok uopce dođu do Europe. Onda jos trebaju proci karantenu, transport do pet shopa, aklimatizaciju na lose uvjete pet shopa i na kraju ostane recimo 20-30% zivotinja koje zavrse kod kupaca i mozda ih 10% s pocetka price dozivi punu starost. Tako da koliko god neki domaci mali uzgajivac bio los u svom radnom vijeku ne pobije toliko zivotinja koliko jedan lanac pet shopova pobije jednim uvozom. Predpostavljam da nisi tako razmisljala? Nisi niti mogla kada si toliko usmjerena samo na zivotinje koje vidis svojim ocima da pate.
Radilo se o jednom lancu.
Lancu koji je velika konkurencija ostalima.
Oni su izabrali biti drugačiji. Respect!
Njihove životinje mogu ići samo odgovornim vlasnicima.
Od hrčka pa nadalje.
I to će na kraju preusuditi.
Mislim da znam o kojem lancu pricas, no zar ti stvarno mislis da ce oni ostati konkurentni zato sto e po nekom njihovom sudu nekvalificiranom kupcu odbiti prodati ljubimca? Koliko god divno i krasno to zvucalo brzo ce shvatiti da im tjeranje doticnih kupaca nazalost nece pomoci konkurentnosti. To ce privuci nas forumase, no 90% njihovih kupaca nisu forumasi i kada neka budala zeli zlatnu ribicu u kugli otici ce tamo gdje ce ju dobiti.
To su moja djeca iz Nazorove - gledaj to tak
Najžalosnije je što su ljudi izgubili NADU. Zaboravili su kako je to vjerovati, boriti se, nadati se.
Da, samo kaj Nazorova po jednom udomljenom dijetetu ne narucuje dvoje novih cisto zato jer idu...
Prije druge runde posprdnih feministickih komentara razmisli o svemu napisanome, jer u krajnjoj liniji radimo na istom cilju - smanjiti patnju zivotinja po pet shopovima. Ako zelis poslusaj moj dobronamjeran savjet, ako ne gubi zivce i cupaj kosu sljedecih 10 godina dok ne shvatis sto sam ti htio reci na pocetku price
Nisam izgubio nadu, niti je Chilii izgubila nadu, samo imamo lukaviju i ucinkovitiju taktiku