To što dečko ima "samo" 19 godina, ne znači ništa, jer ti sa 18 možeš recimo da položiš vozački ispit,
sedneš u auto, i izazoveš saobraćajku u kojoj ubiješ više ljudi nego što to urade otrovnice u ovom delu
Evrope za 10 godina i više...
Naravno da je vest malo prenaduvana, pošto realno Nemačka nije zemlja u kojoj se stalno dešavaju
neke uzbudljive situacije i afere kao što je to kod nas slučaj, ali takodje i nije sve jedno kada znaš da
ti je u okolini odbegla kobra...
Nemačka se sastoji od mislim, 16 republika-država, i svaka ta republika ima svoje zakone što se tiče
konkretno zmija otrovnica i sličnih životinja, pa su tako u nekim delovima nemačke one dozvoljene, a
u nekim zabranjene...
Što se tiče tog polaganja testova i ispita, i on se takodje razlikuje od pokrajine do pokrajine, ali u suštini
godine nisu uslov, već ti sa punoletstvom stičeš pravo da nabaviš otrovnicu, isto kao što stičeš pravo
da dobiješ oružani list i kupiš oružje, ali moraš da dokažeš da imaš najmanje dvogodišnje iskustvo u
čuvanju neotrovnih zmija...
Što se testova konkretno tiče, oni podrazumevaju teoretsko znanje, i na kraju praktično znanje koje
se sastoji iz mnogobrojnih direktnih susreta sa otrovnicama i na samom kraju sopstvenim hendlanjem
uz prisustvo instruktora... Naravno, da bi u opšte krenuo u dobijanje licence, ti još na početku ideš u
opštinu kod nadležnih službenika, i predaješ zahtev koji se proverava i u policiji, tako da je nemoguće
da se da odobrenje nekom ko je kriminalac, psihički poremećen ili slično, a tu su još i mesečne posete
inspektora domu i prostorijama u kojima se životinje čuvaju, i rigorozno sankcionisanje i oduzimanje
licence ako se životinje čuvaju u nepovoljnim i neodgovornim uslovima...
Zaboravio sam da kažem, da u nekim pokrajinama onaj ko želi licencu mora da ima i saglasnost svojih
komšija, e sad da ne lažem, ne znam tačno od koliko desetina metara u radijusu od njegove kuće...
Evo na primer jedan link gde se može videti šta se traži pri zahtevu za sertifikat za čuvanje otrovnica...
Na nemačkom je, ali imate Google prevoditelj...
http://www.reptiles.de/Giftschlangen-Kurs%C2%AE.htmVeć je bilo reči o tome, dali bilo gde treba dozvoliti držanje zmija otrovnica, i moje mišljenje je da treba,
jer jednostavno, ko je kao Vrba, ja i još neki ovde spreman da rizikuje svoj život zbog neopisive ljubavi
koju oseća prema tim životinjama, rizikovaće i kršenje zakona koji to brani, pa će onda čuvati zmije na
crno i država o tome neće imati nikakvu evidenciju...
Toliko od mene, i nadam se da sam te prosvetlio