Listopad 15, 2024, 05:00:24 prijepodneNajnoviji Član: Zeljac1985c

Autor Tema: Schit Happens  (Posjeta: 1406 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline El Djapo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Beogradski pašaluk
Schit Happens
« u: Travanj 08, 2010, 18:54:20 poslijepodne »

Male kobre su poznate po tome da mogu da se provuku izmedju stakla terarijuma i kroz najmanje otvore...

http://www.jutarnji.hr/vlasnik-odbjegle-kobre-za-troskove-hvatanja-mora-platiti-100-000-eura/700324/

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
  • Shrimp noob
Odg: Schit Happens
« Odgovori #1 u: Travanj 08, 2010, 18:58:01 poslijepodne »
Jeftinije bi mu bilo da se samo odselio :D

Offline frga

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Travanj 08, 2010, 19:13:27 poslijepodne »
I gdje je sad tu logika? Sa takvim mjerama po mojem mišljenju stvaraju samo kontraefekt :punch:. Sljedeći put kad nekome pobjegne tak nešto, on bude sigurno radije šutio jer će se bojati iste sudbine ko taj 19 godišnjak.  :down:
"Samo dvije stvari su beskrajne, svemir i ljudska glupost, a za ono prvo nisam siguran."  Albert Einstein

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 08, 2010, 19:28:37 poslijepodne »

Pa ne može da ćuti i da ne prijavi, zato što u Nemačkoj i nekim drugim evropskim zemljama
da bi čuvao otrovnice moraš da polažeš ispite i da dobiješ sertifikat da si stručan u tome, i
veoma mali procenat ljudi gore čuva životinje na crno, to naj češće u pokrajinama gde je to
zabranjeno... Tako da kad si registrovan, i kad nekog u tvojoj okolini ujede otrovnica, a ti pre
toga nisi prijavio da ti je zmija pobegla, eto ti još veće muke i robije...

Cifra jeste astronomska, ali su oni gore svi pokriveni osiguranjima, i skoro svi koji drže zmije
otrovnice se dodatno osiguravaju upravo zbog ovih situacija, tako da pare sigurno neće dati
on iz džepa, već osiguranje...

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #4 u: Travanj 08, 2010, 19:36:59 poslijepodne »
evo jedne kontradiktorne teme...ne znan kakva bi bila moja reakcija da susjedu zbriše poskokić ;)

pardon, kobrica
« Zadnja izmjena: Travanj 08, 2010, 19:44:27 poslijepodne od acies »

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 08, 2010, 19:58:14 poslijepodne »

Evo i jedan nemački link, gde se može videti još po neka fotka terarijuma iz koga je kobra pobegla, kako kažu,
kroz otvor za ventilaciju, i totalno demolirane kuće...

http://news.de.msn.com/panorama/bilder.aspx?cp-documentid=152950512&page=3

A što se tiče "bežanja poskoka" acies, šta bi bilo da živiš u africi, aziji, australiji ili južnoj i severnoj americi, gde
ovako smrtonosne otrovnice žive pored ljudi, kao što kod nas žive smukulje i zelembaći, misliš da tamo potroše
100.000€ da bi našli otrovnicu koja se zavukla u šupu, ili da se neko tamo zbog toga mnogo uzbudjuje?  

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Travanj 08, 2010, 20:01:09 poslijepodne »
Ajme kuca je potpuno unistena. Covjecje. Pa jeftinije je bilo svima dati protuotrov :D
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #7 u: Travanj 08, 2010, 20:06:19 poslijepodne »
trudim se poštivati pravo na izbor,ali ne bih voljela biti djapo ni tvoja ni vrbina susjeda :D

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 08, 2010, 20:11:37 poslijepodne »

I to što kažeš :D :D :D Ja pošto ih držim na crno, sigurno ne bih prijavio kad bi mi pobegle :D :D :D

Offline Ingwar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #9 u: Travanj 08, 2010, 22:30:21 poslijepodne »
tvoje da pobjegnu cjeli grad bi morali srusit da ih sve nadju, hehe :D

Offline frga

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 09, 2010, 14:01:33 poslijepodne »
Sve je to lijepo i fino s certifikatima, al eto meni je to ipak na prvi mah zvučilo neučinkovito, ako se dozvoli jednom devetnaestogodišnjaku da drži otrovnice i on dopusti da mu pobjegne :punch:? Ali ako se onda pogleda s druge strane netko će reći nakon koliko godina prvi takav zabilježen slučaj i sad novine kao i obično pokušaju napraviti senzaciju od toga -?. Pa ako je prvi slučaj onda mora da i sustav funkcionira :up:. Znam da se svima tak nešto može desiti i ja moram priznati da je meni tak jednom nešto zbrisalo (ubrzo nakon toga je i mali gad ulovljen), ali sam ujedno siguran da po tom pitanju nisam sam ovdje :D.  Ne znam za otrovnice ne pratim toliko te oglase (zato imamo tebe da nas educiraš po tom pitanju :zagrljaj:), ali znam da se u Njemačkoj i okolici kod iznimno otrovnih pauka tipa Atrax robustus kada ih uzgajivači stave na oglas da se nudi osobama iznad 25 godina koji su imali iskustva sa sličnim paucima i osobna primopredaja...naravno uvijek se i tu nađu crne ovce među uzgajivačima, ali na to se ne može utjecati...  
Nego da pitam s koliko onda godina slobodno polažeš takav ispit? Da li postoji kakva testiranja mislim (psihološka) koja se mora proći? Bio bi ti zahvalan druže da me prosvijetliš!
« Zadnja izmjena: Travanj 09, 2010, 14:07:49 poslijepodne od frga »
"Samo dvije stvari su beskrajne, svemir i ljudska glupost, a za ono prvo nisam siguran."  Albert Einstein

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 09, 2010, 15:16:16 poslijepodne »
To što dečko ima "samo" 19 godina, ne znači ništa, jer ti sa 18 možeš recimo da položiš vozački ispit,
sedneš u auto, i izazoveš saobraćajku u kojoj ubiješ više ljudi nego što to urade otrovnice u ovom delu
Evrope za 10 godina i više...

Naravno da je vest malo prenaduvana, pošto realno Nemačka nije zemlja u kojoj se stalno dešavaju
neke uzbudljive situacije i afere kao što je to kod nas slučaj, ali takodje i nije sve jedno kada znaš da
ti je u okolini odbegla kobra...

Nemačka se sastoji od mislim, 16 republika-država, i svaka ta republika ima svoje zakone što se tiče
konkretno zmija otrovnica i sličnih životinja, pa su tako u nekim delovima nemačke one dozvoljene, a
u nekim zabranjene...

Što se tiče tog polaganja testova i ispita, i on se takodje razlikuje od pokrajine do pokrajine, ali u suštini
godine nisu uslov, već ti sa punoletstvom stičeš pravo da nabaviš otrovnicu, isto kao što stičeš pravo
da dobiješ oružani list i kupiš oružje, ali moraš da dokažeš da imaš najmanje dvogodišnje iskustvo u
čuvanju neotrovnih zmija...

Što se testova konkretno tiče, oni podrazumevaju teoretsko znanje, i na kraju praktično znanje koje
se sastoji iz mnogobrojnih direktnih susreta sa otrovnicama i na samom kraju sopstvenim hendlanjem
uz prisustvo instruktora... Naravno, da bi u opšte krenuo u dobijanje licence, ti još na početku ideš u
opštinu kod nadležnih službenika, i predaješ zahtev koji se proverava i u policiji, tako da je nemoguće
da se da odobrenje nekom ko je kriminalac, psihički poremećen ili slično, a tu su još i mesečne posete
inspektora domu i prostorijama u kojima se životinje čuvaju, i rigorozno sankcionisanje i oduzimanje
licence ako se životinje čuvaju u nepovoljnim i neodgovornim uslovima...

Zaboravio sam da kažem, da u nekim pokrajinama onaj ko želi licencu mora da ima i saglasnost svojih
komšija, e sad da ne lažem, ne znam tačno od koliko desetina metara u radijusu od njegove kuće...

Evo na primer jedan link gde se može videti šta se traži pri zahtevu za sertifikat za čuvanje otrovnica...
Na nemačkom je, ali imate Google prevoditelj...

http://www.reptiles.de/Giftschlangen-Kurs%C2%AE.htm

Već je bilo reči o tome, dali bilo gde treba dozvoliti držanje zmija otrovnica, i moje mišljenje je da treba,
jer jednostavno, ko je kao Vrba, ja i još neki ovde spreman da rizikuje svoj život zbog neopisive ljubavi
koju oseća prema tim životinjama, rizikovaće i kršenje zakona koji to brani, pa će onda čuvati zmije na
crno i država o tome neće imati nikakvu evidenciju...

Toliko od mene, i nadam se da sam te prosvetlio :)

Offline frga

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 10, 2010, 04:56:33 prijepodne »
Lega samo da kažem da mi je uvijek iz nova drago i pravo zadovoljstvo započeti kvalitetnu diskusiju s tobom. Zanimljivo je kako su to švabi regulirali, iskreno nisam imao još priliku (čitaj vremena) da proučim kako su to naši regulirali, ali kolo sam uspio shvatiti dojmove nekih članova foruma nisam naišao na neku pozitivnu kritiku ni sjedne ni s druge strane (uvijek će netko biti ko je za i tko je protiv). Sve u svemu osobno smatram da bi svatko trebao sam odlučiti da li želi ili ne želi držati otrovnice kao kućne ljubimce, ali kao što je često slučaj oko stvari koju masa ne razumije (ili bolje rečeno se boji) tako se i danas donose zakoni koji nemaju neke kvalitetno zatupljene argumente, a provode se. No o tome na žalost (ili na sreću) nismo određeni da odlučujemo, na nama je da li se želimo ili ne želimo držati tih istih pravila. Mislim da je NinoG davno postavio takvu temu na forumu, ali nisam siguran točno gdje je, pa ne bi želio ići previše u offtopic. Sve u svemu naslov je kao i većina naslova u svim novinama senzacionalistički koncipiran da izazove čim veću pozornost mase i da u krajnju liniju poveća averziju i već urođeni strah prema takvim vrstama životinja i onima koji ih drže (u ovom slučaju svima nama :punch:).
« Zadnja izmjena: Travanj 10, 2010, 05:31:14 prijepodne od frga »

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 10, 2010, 10:48:30 prijepodne »

Ma nije ovo Offtopic, već jednostavno diskusija oko onog što se dogodilo...

U ljudskoj prirodi je da preteruje i burno reaguje na neobične i retke situacije opasne po njegov život,
a da sa druge strane olako prihvata i ne reaguje ne neke svakodnevne situacije koje se dešavaju oko
njega, pa tako na primer kada nekog kupača negde pojede morski pas, nastaje opšti haos i histerija,
dok na primer kada se čuje da je negde na Sumatri "potonuo brod" sa 200 ljudi, to skoro nikog odavde
ne dotiče, niti zabrinjava... Isto na primer, svi se plaše vožnje avionom, ili imaju neki nelagodan osećaj,
a bez problema sednu u auto gde su šanse da im se nešto desi 1000.000 puta veće nego što je to sa
avionom...
Tako je i u ovom slučaju sa zmijama otrovnicama, ljudi se plaše jer je to nešto neobično, retko, o čemu
oni malo znaju, pa i ako u ovom slučaju niko u Nemačkoj nije bio ugrožen jer tamo imaju dovoljno seruma
da spasu pola grada od ujeda kobri, ljudi su od toga napravili cirkus, gde je samo još falila Nacionalna
garda sa Hamerima i Apač helikopterima da napravi obruč oko grada, kako ona nebi slučajno otišla dalje...

Ja sam nekom možda neadekvatan da govorim o tome, pošto i sam čuvam otrovnice, ali ja ipak smatram
da i pored toga ipak razmišljam realno i u interesu drugih ljudi oko sebe, i kao što sam već rekao zabrane
u ovakvim slučajevima ne donose ništa dobro, već naprotiv samo loše, a za to ima dosta dokaza i u istoj toj
nemačkoj i po celom svetu, gde ljudi i pored zabrana drže takve životinje na crno, ali za razliku od najvećeg
dela normalnih zemalja gde je taj problem prepoznat, pa je rešavanju pristupljeno sa pažnjom, i dubokim i
stručnim analiziranjem problema, političari sa ovih prostora čak i ako budu jednom raspravljali o tako nečem
za njih beznačajnim, doneće zakon naravno o zabrani, gde će odgovornost onda spasti na policiju, jer bi u
protivnom morali da formiraju dodatne službe i inspekcije koje bi trebale da se bave opasnim životinjama,
što bi koštalo, i smanjivalo sumu novca koju bi oni mogli, a sigurno i stavljaju u svoje džepove...

Offline Fily

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #14 u: Travanj 10, 2010, 11:42:59 prijepodne »
Joj noćas sam sanjao da sam imao kobru u terariju sa kamijem,pa sam je čačkao i ona je izletila vani...i onda sam je tražio i tražio,pa mi je došla policija sa kaznom od 100,000 kuna,i onda se probudim...  :D :nerv:

Offline frga

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 10, 2010, 14:57:04 poslijepodne »
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=10814.0 znao sam da ću ga naći, ovo je tema koju su imali naši seniori foruma, baš me interesira da li su neki promijenili mišljenje do danas, jer su onda bile neke izrazito grube riječi pale

Zmije su same po sebi pojava koju u većini ljudi izaziva na vidjelo one animalne instinkte koje su još od davnina zapisani u našem genetskom kodu. A slažem se u potpunosti s tobom u vezi ovih vijesti što se plasiraju u medije, ipak je ljudima interesantnije da čitaju o odbjeglim zmijama ubojicama koje mogu prouzročiti štetu od 100000 eura i ubiti pola grada nego o brodu na Sumatri na kojem je poginulo 200 ljudi. Meni je recimo ne logično kako si u pet shopovima može baš bilo tko kupiti tarantulu i škorpiona, a eto otrovnice ne, u svakom slučaju postoji velika razlika između zmije i pauka to se ne može zanijekati, ali ujedno kako Matija stalno govori nikad ne znaš kako će ljudsko tijelo reagirati na otrov pauka ili škorpiona i uvijek postoji mogućnost smrtnog slučaja. U svakom slučaju bilo bi korisno kad bi se formirale neke službe koje bi se bavile tom tematikom, ali kao i obično kao što si i sam rekao jeftinije je sve zabraniti i kvit posla. Neki kažu da svatko ima pravo na slobodu do te mjere dok ne ograničava slobodu druge osobe, e sada koliko ti sa svojim zmijama (ili ja sa svojim paucima i škorpionima) ograničavaš slobodu drugih ljudi o tome nikada nisam ozbiljno razmišljao. Na gore navedenoj diskusiji ljudi se žale da postoji povećani rizik da zmije pobjegnu i da se time njihovim obiteljima ugrožava života, a evo prošlo je četiri godine od one gore diskusije, a mene baš interesira kakva su mišljenja forumaša danas i da li se nešto pomaklo po tom pitanju,da li su se promijenila mišljenja, pa zašto ne bi takvu diskusiju opet pokrenuo?

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 10, 2010, 17:21:28 poslijepodne »

A neće ti ovde niko normalan diskutovati o tome, jer nepostoji nijedan logički argument zašto bi se držanje
otrovnih životinja zabranilo, a čak da ga neko i nadje, postoji barem 20 kontra argumenata koji će ga pobiti...

Offline MoreliaChof

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #17 u: Travanj 13, 2010, 23:15:56 poslijepodne »
u potpunosti se slažem sa El Djapom...ako čovjek može s 18 godina dobiti vozačku za auto, a sa 16 za motor i prouzročiti prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama, onda se istom ne može zabraniti držanje neke životinje. u ovom slučaju kobre. samo je pitanje koliko je koja osoba mentalno spremna imati otrovnicu doma. Vrba ima 200 zmija i bavi se njima duže nego kaj ovaj Švabo ima godina pa je lijepo na TV-u izjavio da mu je dugo trebalo da se psihički pripremi za otrovnice. a nešto mi govori da dotični prije te kobre nije imao desetak ili više raznih neotrovnih zmija. zavisi od čovjeka do čovjeka nisu svi za sve, neki ni za vožnju... :down: