Eto i mene... Iako obično ne pišem, ali koji put je stvarno teško ne reagirati. Pogotovo ne kad danima čitam laprdanja gluposti nekih članova.
Kao i Neven, Nino, i slični, godinama se bavim gmazovima iz ljubavi i fasciniranosti tim životinjama. Prozivanje nas, a i ostalih članova ovoga foruma, kao švrcera i loših držatelja životinja u smislu stjecanja nekakve financijske koristi je u najmanju ruku krajnje bezobrazo. Pogotovo kada dolazi od člana koji je sa bavljenjem ovim hobijem očito tek počeo, i puno mu se stvari još treba posložiti, da bi nešto o tome znao. Pri rome naravno želim naglasiti, da je ovaj forum, kao i svi ostali, javan, i da svako ima svoje pravo na svoje mišljenje. Problem je šta ljudi ovo čitaju, i očito nisu uvijek u stanju filtrirati koga poslušati. Kao i sve drugo u životu, i u teraristici se stječe iskustvo kroz dugi niz godina, a to iskustvo je puno puta neprocijenjivo.
Trgovina životinja (pri čemu naravno ne mislim samo na gmazove) u svijetu je jedan od najprofitabilnijih oblika kriminala, i stvarno donosi enormnu zaradu ljudima koji se time bave. Nasreću, postoji i pozitivna strana svega toga, a to je da se životinjama bave i ljudi koji to rade iz ljubavi, a ne koristoljublja. Kruna svakog dobrog držanja gmazove je podmladak, jer niti jedna vrsta se neće razmnožavati ako joj nisu osigurani kvalitetni uvjeti za život. Stoga bilo tko od nas uz malo truda, dobre volje, te nečiji dobronamjerni savjet može nabaviti zdravu i veselu životinju u kojoj če dugo godina uživati. Spašavanje životinja u smislu njihove kupovine od ljudi koji se time bave zbog zarade je jedna od večih gluposti koja je ovdje izrečena, jer svaka takva kupovina je samo poticaj da se za daljnu prodaju nabavi još veća količina životinja. U načelu to je, slažem se, vrlo plemeniti potez, ali ima daleko šire djelovanje. Svi mi smo vrlo mali u cijeloj toj priči, i naravno da ne možemo promijeniti svijet, ali uvijek možemo nabaviti životinju poznatog porijekla, samo koji puta treba biti malo strpljiv, te uložiti nešto više vremena. Naravno da postoje i dućani i ljudi koji dobro i kvalitetno drže svjoje životinje, ali nažalost smo svi skupa svjesni činjenice da je takovih premalo.
U slučaju da je životinja ipak bolesna, bez obzira na sve iskustvo i dobru volju koju imamo, rješavanje problema ipak bi trebalo prepustiti struci, u ovom slučaju veterini, jer vidim da neki članovi to ne shvačaju. Igranje doktora, kako u humanom, tako i u životinjskom svijetu je igranje sa nečijim životom. Pa ne školuju se ljudi iz dosade, nego da bi nešto naučili, i to negdje primjenili. Takvi ljudi školuju se godinama, i iza njih stoji znanost i njihovi osobni rezultati. Napadanje Maje od strane naše iskusne forumašice mogu samo protumačiti kao neznanje i hodanje krivom stazom. Obzirom da se dugo godina bavim gmazovima, posebice zmijama, mogu slobodno reći da uživam u vrstama kao što su Zamenis hohenackeri, Zamenis situla, Gonyosoma frenata, Ortriophis mollendorffi... baš samo zato što sam lječenje svojih ljubimaca prepustio Maji. Oni koji nešto o zmijma znaju, znaju i o kako kompliciranim, osjetljivim i rijetkim vrstama je riječ. I poslije svega toga ispada, da smo svi mi, koji se petnaestak godina bavimo gmazovima, ludi, kao i veterinarka koja nam u svemu tome pomaže, a normalni su tictac, i još jedna cura i još jedan dečko. Naravno da je svako pikanje stres za životinju, a time i za njihove vlasnike, ali koji puta je nažalost nužno (i ja se bojim zubara, ali ipak redovito popravljam zube). Rasprave oko stručnih terapija bi ipak trebalo prepustiti struci, a na nama je da svoje povjerenje i zdravlje svojih životinja ipak prepustimo struci. Naravno da svatko od nas ima pravo na vlastiti izbor kada i kojeg veterinara koristiti (uostalom kao i zubara, automehaničara...), ali netko je ipak uložio puno vremena, truda, dobre volje, i u krajnjoj liniji novaca da bi nam mogao pomoći. Stoga, čisto kao dobronamjerni savjet svim ostalim članovima i vlasnicima gmazova, koji su se možda našli zbunjenima, probajte odvagnuti, i poslušajte ipak ljude sa više iskustva iza kojih stoje konkretni rezultati. Nisu se na ove postove bez razloga javili stariji teraristi, koji ipak imaju nekog iskustva. Ne zbog nas, nego zbog naših životinja kojima ipak želimo pružiti maksimum.
Lječenje kašicama, masažama i sličnim glupostima mislim da netreba posebno komentirati, žalosno je jedino šta to ljudi stvarno rade, umjesto da vrijeme utrošeno na miksanje kašice i sramočenje na forumu iskoriste da nešto pametno pročitanju o svojoj životinji.