Listopad 11, 2024, 16:09:12 poslijepodneNajnoviji Član: leonabarisic

Autor Tema: Otrovne životinje u Dalmaciji  (Posjeta: 7850 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Oblacni

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Otrovne životinje u Dalmaciji
« u: Siječanj 23, 2007, 12:21:00 poslijepodne »
Ukratko, pišem jedan rad i trebala bi mi pomoć oko otrovnih i opasnih životinja u Dalmaciji.

Hvala na bilo kakvoj pomoći!

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #1 u: Siječanj 23, 2007, 12:35:00 poslijepodne »
Ars me nazvao, a sam već sam kontaktirao kolegu na PP, pa se odgovor očekuje. :)

Možeš li pojasniti kakvi podaci su ti potrebni, treba li ih samo nabrojati?
.. da li se tu uvrštavaju samo gmazovi ili i insekti, paučnjaci, ribe.... bezkralježnjaci....

...bdw dobro došao na akvarij.NET
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline zoolog

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 05, 2007, 03:04:00 prijepodne »

Izvini na kašnjenju, bio sam u velikoj strci.

U Dalmaciji postoji čitavo čudo životinja s otrovnim aparatom: vjerojatno sve vrste naših zmija (da, i bjelouška Natrix natrix ima prave otrovne žlijezde!), vodozemci (npr. žuti mukač Bombina variegata),razne ribe (npr. rodovi Trachinus, Scorpaena), svi pauci (npr. Latrodectus, Steatoda), škorpioni (Euscorpius), strige (Scolopendra), leptiri (Thaumetopoea), Hymenoptera: pčele, ose i mravi (npr. Apis, Vespa), žarnjaci poput vlasulja i meduza, neki morski crvi, itd itd

Većina ovih životinja nije opasna za ljude: njihov ugriz, ubod ili dodir može biti neugodan aliu pravilunije opasan. Međutim, ako je žrtva preosjetljiva na otrov i razvije tešku alergijsku reakciju (anafilaktički šok), može umrijeti i od otrova obične pčele.

Medicinski značajne i opasne životinje otrovnice u Dalmaciji su: zmija poskok Vipera ammodytes, pauk crna udovica Latrodectus tredecimguttatus i ribe 'pauci' iz roda Trachinus. Nakon otrovanja prouzročenog ovim vrstama medicinska intervencija je neophodna. Gusjenice leptira borovog četnjaka Thaumetopoea pityocampa (kojeg krivo zovu 'borov prelac') su otrovne i nakon kontakta s njimaljudi znaju zatražitiliječničku pomoć.

Htio bi napomenuti da, usprkos narodnom vjerovanju, riđovke Vipera berus bosniensis gotovo da i NEMA u Dalmaciji. Riđovka i žutokrug V.ursinii macrops u Dalmaciji žive samo na visokim nadmorskim visinama planine Dinare i nigdje drugdje. Ova područja su posijana minama i tu malo tko luta - osim nekolicine ludih biologa :-)

Što se tiče knjiga, probaj naći u antikvarijatima ili posudi u knjižnici 3 knjige odnašeg poznatog toksikologa Zvonimira Maretića:

(i) Naše otrovne životinje i biljke

(ii) Životinje otrovnice i otrovne životinje Jadranskog Mora

(iii) Crna udovica ipak nije bauk

Dobra je knjiga i od Mebsa na engleskom:

Venomous and poisonous animals

Good luck...

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
« Odgovori #3 u: Veljača 06, 2007, 11:16:00 prijepodne »
Zoolog, svaka čast na 100% PMF-ovskom odgovoru. :)) Osim onog dijela sa morskim crvima, crvi ne postoje.Edited by: amauro13
Dubrovnik / Hrvacka
His melancholy comes from his lonelines and isolation.
He wants to do something more than scare people with his blood-curdling scream.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #4 u: Veljača 06, 2007, 11:39:00 prijepodne »

Citat: amauro13
Zoolog, svaka čast na 100% PMF-ovskom odgovoru. :)) Osim onog dijela sa morskim crvima, crvi ne postoje.

Amauro, kako morski crvi ne postoje?  A, što to onda spada pod razred Polychaeta?  

Evo i fotka crva... samo što nisam siguran da li među njima ima i otrovnih :)

Edited by: skorpac
Tu mi se možete javiti

Offline zoolog

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 06, 2007, 14:58:00 poslijepodne »

@Amauro13: trk u Dubrovački akvarij ili napeškariju imalo popričaj sa ljudima :-)

@Skorpac: Postoje otrovni morski crvi iz skupine Polychaeta, npr. Hermodice carunculata. Evo slika:

http://adriaticdiving.com/?wave=foto,334,img Ili na google po više informacija...

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #6 u: Veljača 06, 2007, 17:34:00 poslijepodne »
Znam da postoje.. ono ..... samo što nisam siguran da li među njima ima i otrovnih :).... iz posta iznad odnosio se je na fotografiju :), ne znam da li na fotki ima otrovnih :)
Tu mi se možete javiti

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
« Odgovori #7 u: Veljača 13, 2007, 15:14:00 poslijepodne »
Crv kao zivotinja ne postoji, isto kao sto ne postoji dijete kao vrsta, to su najcesce neki mnogocetinasi koje ljudi zovu crvima ali se crvima zovu i brasnari i gujavice i tona stvari iz 1000 razlicitih razreda rodova i tako dalje. ako je Polychaeta onda je polychaeta ali crv nije... isto tako bi i sipa mogla biti riba i vodenjak guster.Edited by: amauro13
Dubrovnik / Hrvacka

Offline zoolog

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 13, 2007, 17:03:00 poslijepodne »

Postoji postoji...hrvatski biološki naziv vrste Hermodice carunculata je vatreni crv. Sad šta se rič crv u narodu koristi za više stvari ka ličinke brašnara, muha, odrasle gujavice to je više stvar semantike. Tako i u engleskom imaš jellyfishes (meduze) al svatko zna da nisu ribe, imaš dragonflies (vretenca) al svatko zna da vretenca nisu muhe (flies), imašmorske zvijezdestarfishes al opet zvijezde nisu ribe...slažem se da je to bezveze, al eto tako se ustalilo...

Što se tiče Polychaeta, na engleski se zovu 'bristleworms' - čekinjasti crvi.

http://www.ucmp.berkeley.edu/annelida/polyintro.html

Sad ako je tebi draži naziv mnogočetinaši, slobodno ga koristi. Meni je draži i lakši naziv za izgovor morski crvi, a to je i kako ih većina ljudi zove...

I usput, razredi, koljena i ostale više kategorije Linneovog sistema više ne postoje u sistematici...stvar prošlosti. U svijetu je sad priznata samo evolucijska sistematika gdje se organizmi sistematiziraju prema srodstvenim odnosima...Edited by: zoolog

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
« Odgovori #9 u: Veljača 15, 2007, 14:31:00 poslijepodne »
Sto se tice engleskog jezika njima su skoro svi organizmi iz mora nestofish, a kada pricaju o ribi onda je to finfish.
Dubrovnik / Hrvacka