Svibanj 13, 2024, 05:09:24 prijepodneNajnoviji Član: Vena

Autor Tema: Nov u teraristici (uskoro)  (Posjeta: 529 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pero91

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 71
  • Spol: Muški   Dob: 32
  • Lokacija: Nova Gradiška
Nov u teraristici (uskoro)
« u: Travanj 11, 2011, 13:39:21 poslijepodne »
Pozdrav svima!
Zovem se Petar i iz Nove Gradiške sam i imam 19 godina. Od malena zanimali su me gmazovi, pogotovo zmije. Kao mali znao sam puno puta uhvatiti bjelouške i barske kornjače. Prije 6 godine spasio sam 2 male barske kornjače iz kanala koji je bio presušen i odnio sam ih kući. Bile su kod mene neke 2 godine i onda sam ih pustio na njihovo rodno mjesto. Uglavnom, živjele su kod mene kao carevi... Kako već dugo vremena nemam nikakvu životinju (mačka se ne ubraja) zaželio sam se gmazova (ali ne da ih uhvatim iz prirode jer sada znam da je to zabranjeno). Uglavnom, čitao sam puno članaka, radova, tekstova o nabavci zmije koja nije zahtjevna i velika i da je za početnika kao što sam ja.
Zmiju koju sam odredio za nabaviti biti će Kraljevski piton iz uzgoja. Pošto nisam s parama na ti, mislio sam sam sve napraviti potrebno da on sretno i dugo živi kod mene.
1. Koliki terarij predlažete da se napravi? Pročitao sam da je terarij dimenzija 120d/60š/60v dovoljan za cijeli njegov život. Razlog zašto bih pravio odmah toliko veliki terarij je jednostavan, para nemam za ulaganje u nove terarije. Pošto je moj ćale stolar, tu bih prošao bez ulaganja. Pretpostavljam da je najbolje napraviti od šperploče ili OSB ploče stranice a s prednje strane staklo (5 mm debljine, dovoljno?). Kako je najjednostavnije da se staklo otvara, tj. najjeftinije? Meni se čini da bi bilo praktično i lijepo da se otvara kao regal prema van. Ventilacija dijagonalna?
2. Grijanje terarija, pomoću kabelskog grijača? Koje marke i koje snage? Osvjetnjenje - neonka? 1 digitalni termometar i 1 hidrometar-termometar (kombo)?
3. Uređenje terarija, također bih sam napravio, uz minimalne troškove, a da sve bude kako spada...znači 2 mjesta za skrivanje (nekakve špilje), posuda za vodu, biljke (bršljan?, možda neku umjetnu, pozadina (kako je napraviti najjednostavnije?)
Eto to bi bilo to za sada. To su mi za sada tek informativna pitanja radi što bolje pripreme da kad dođe vrijeme da kupim životinju sve to bude spremno. A vrijeme će biti kada odem na faks, tj. kada budem imao svoj stan, jer stara će teško prihvatiti zmiju u kući...Hvala svima još jednom...Pozz!!!  :)
Pero