Pozdrav,
Moram preseliti sav sadržaj akvarija u drugi akvarij, ukljucujuci ribe, bilje, podlogu i dio vode. Imam zaciklirani vanjski kanister filter koji je sigurno ok, bar sto se cikliranja tice.
Medjutim, brine me podloga. Kad budem selio sve to skupa, u podlozi se nalaze otrovi koje kada preselim sve u novi akvarij necu moci zadrzati u podlozi, otici ce puno toga u vodu.
Stari akvarij je 150l 100x40x40, novi akvarij je Rio 125, oko 100l.
Najbolje sto mi je palo na pamet za sad, a da to mogu sa samo ta dva akvarija:
- izvaditi kantu vode iz starog, svu faunu strpati u tu kantu
- izvaditi drugu kantu vode iz starog, svu floru iz starog strpati u drugu kantu
- isprazniti vodu iz starog akvarija
- izvaditi podlogu u kante, vrece, stogod
- preseliti sve na novu lokaciju
- potpuno isprazniti novi akvarij
- postaviti podlogu u novi akvarij, posaditi bilje
- naliti svjezu vodu u novi akvarij
- ukljuciti zaciklirani filter u novom akvariju
- kantu sa faunom koristiti za prilagodbu faune na novi akvarij i novu kemiju
- pustiti faunu da divlja u novom akvariju
- mjenjati 50% vode svaki drugi-treci dan sljedeca 2 tjedna (?)
Da li je ovo ok za faunu ili cu ih potrovati? Da li je uopce potrebna toliko cesta promjena vode uz zaciklirani veliki filter i unutarnji Rio 125 filter koji se tek ciklira?
Imam i akvarij od 50l, ali ne bih u njega pustao faunu iz velikog jer ce biti jako prenatrpan. Iako i taj od 50l ima stabilan i zacikliran filter, a i ovaj vanjski veliki kanister mogu staviti na njega. Ali kasnije ce biti muka pohvatati faunu i staviti u ovaj novi od 100l jer je 50l jako zabiljen.
Dodatna komplikacija je sto je stari 150l u Rijeci, a novi Rio 125 u Zagrebu, sve to treba napraviti na dvije lokacije, uz prijevoz faune u kantama na odrediste.
Neki savjeti, trikovi? Misljenja? Jesam stogod propustio? Ima netko neku bolju ideju?
Hvala,
Viktor