Mala pomoc opet ako moze.
dakle, po glaserovoj formuli sam izracunao razliku vrijednosti CA, dozirao par dana dok je nisam iskorigirao na 420.
Sad me zanima, na koji sistem odreditni DNEVNO doziranje otopine, jer ocigledno nesto po onoj formuli nisam dobro napravio.
Dakle, nakon korekcije na 420, 3 dana nisam uopce dodavao kalcij. Testirao, ispalo 390, dakle, po danu sistem trosi 10ppm kalcija, zar ne?
(420-390=30/3=10).
Po formuli sam izracunao da to ide ovako
500 (vol. akvarija) * 30 (razlika u vrijednostima ca) * 4,59/100 = 68.85 ml otopine. To podjelim s tri dana i dobijem matematiku da dnevno moram dozirati 22,95ml otopine Cacl2.
Dozirao sljedeca tri dana, izmjerio ponovo - CA je bio 420. A trebao bi nekom matematikom biti 390, zar ne? jer nisam radio ponovno korekciju na 420, vec je polazisna vrijednost za odrzavanje bila 390, ako je gornja matematika dobra, i nakon tri dana doziranja, vrijednost bi opet trebala biti 390. (dnevno trosi 10, ja dodajem 10, krajnja vrijednost se ne mjenja).
Ok, sljedeca tri dana sam dozirao po 10ml otopine Cacl2, (dakle, duplo manje od onog sto je formula pokazala), nakon tri dana testirao, vrijednost CA je 480. sad cu ostaviti sljedeca 3 dana, da vidim na koliko ce opasti.
Ili ja nesto dobro ne racunam, ili nesto dobro ne testiram, ili nesto trece, pa me zanima, zna li netko gdje grijesim, i na koji nacin utvrditi dnevno doziranje CA?
Test je salifertov, po glaserovoj formuli radim sva ostala doziranja i s nicime nisam imao problema, osim sa kalcijem.