Rujan 11, 2024, 12:58:47 poslijepodneNajnoviji Član: Dijana_ZG

Autor Tema: POMOĆ  (Posjeta: 4870 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nova

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
POMOĆ
« u: Veljača 01, 2004, 17:49:00 poslijepodne »

Bok, imam akvarij tek mjesec dana, trebalo bi mi par savjeta nekog iskusnijeg kao npr Jasenka?
Marija

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
POMOĆ
« Odgovori #1 u: Veljača 01, 2004, 18:46:00 poslijepodne »
a samo pitanjce kakav akvarij imas
Rijeka/Hrvatska

Offline nova

• Punopravni član
  • **
POMOĆ
« Odgovori #2 u: Veljača 01, 2004, 19:13:00 poslijepodne »
Imam onaj Friskies od 110 l sa unutarnjim filterom i grijačem.
Marija

Offline nova

• Punopravni član
  • **
POMOĆ
« Odgovori #3 u: Veljača 01, 2004, 19:36:00 poslijepodne »

U akvariju imam 12 neonki, 1 sabljarku malu narandžastu, 5 prekrasnih tigrastih gupija, 2 plava gupija (od kojih je jedan postao užasno agresivan - što me jako žalosti. Za sada ga držim u zarobljeništvu u onoj maloj zelenoj mrežici za hvatanje) i jednu malu narandžastu gupi kojoj se od prije dva dana pojavila bjelkasta crta preko leđa, imam i jednu jedinu ženkicu gupija - tigricu. Imam tri koridorasa, tri podna čistača i dva - ona što jedu alge po zidovima, i da, imam one zebrice mislim 8 kom. Nešto im jede peraje. Ona što ima bjelkastu prugu preko leđa repna peraja je ošišana za cca 2mm. Da zaboravila sam: imam i 3 platija i prije par dana primjetila sam jednu jedinu plati bebu dugu 4mm. Uh baš sam se obradovala. Prva beba u mom akvariju! Super! Brine me i to što nemam mrijestilicu a bilo bi mi grozno gledati kako druge ribe jedu male ribice koje su se tek rodile! U mom gradu je tek jedna trgovina počela prodavati ribice i vrlo oskudno opremu pa se spremam za par mj u Zg u nabavku. U filter sam složila one šuplje cjevčice, aktivni ugljen, sintetičku vatu i naravno spužva koja je došla u filteru. Pošto je i prodavač novi i nije dobro upućen - i on uči rekao mi je kada sam kupovala ribice da mogu hladnovodne i toplovodne skupa pa sam kupila i 6 zlatnih i 5 onih crnih što im oći užasno narastu (teleskopske?). Osim toga jednoj zlatnoj je nateklo oko i rub je pozelenio. Kako sam kasnije saznala da trebam rastaviti hladnovodne od toplovodnih kupila sam onaj jedan plastični aq od 20 lit i u njega stavila hladnovodne. Mijenjem im vodu svako 2-3-dana.To je za sada privremeno riješenje. Što bih trebala činiti Eto to su moji problemi.

Pozdrav M

Marija

Offline Elaron007

• Punopravni član
POMOĆ
« Odgovori #4 u: Veljača 01, 2004, 19:50:00 poslijepodne »
12+1+5+2+1+1+3+3+2+8+3=41

41 riba u akvariju od 110 litara je abnormalno puno. Cudo bozje sto ti to jos nije porikavalo.
Rijeka / Hrvatska

Offline nova

• Punopravni član
  • **
POMOĆ
« Odgovori #5 u: Veljača 01, 2004, 19:56:00 poslijepodne »
Što mi je činiti?
Marija

Offline nova

• Punopravni član
  • **
POMOĆ
« Odgovori #6 u: Veljača 01, 2004, 19:57:00 poslijepodne »
Ma onaj prodavač mi je rekao da po ribi treba 2l zapremine aq!!!!!!!!!!!!!!!!!
Marija

Offline reea

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
POMOĆ
« Odgovori #7 u: Veljača 01, 2004, 20:05:00 poslijepodne »
i meni se cini da imas previse riba u akvariju: ja u svom od 100 litara nikad nisam imala preko 20 riba. Ah ti nasi prodavaci, svasta bi rekli samo da nesto prodaju! Gledaj ovako: na 1 cm ribice ti ide 1 litra vode pa racunaj!
Rijeka :-)

Offline leopold

• Novi član
  • *
POMOĆ
« Odgovori #8 u: Veljača 01, 2004, 22:16:00 poslijepodne »
Koji prodavač - gdje??????

Offline chubby

• Punopravni član
POMOĆ
« Odgovori #9 u: Veljača 01, 2004, 22:49:00 poslijepodne »

Citat: reea
Gledaj ovako: na 1 cm ribice ti ide 1 litra vode pa racunaj!

nije to bas tako jednostavno,1 cm zebrice i 1 cm oskara nisu isto

Offline reea

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
POMOĆ
« Odgovori #10 u: Veljača 01, 2004, 22:57:00 poslijepodne »
ok, misli se na 1cm kvadratni (ne znam kako bi stavila dvojcicu iznad cm)
Rijeka :-)

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
POMOĆ
« Odgovori #11 u: Veljača 01, 2004, 23:02:00 poslijepodne »

nova slijedece postove stavljaj u slatkovodna akvaristika a ne u morska vece su ti sanse da ti se pomogne jer ne citaju bas svi morsku
Oh sto te volim joj

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
POMOĆ
« Odgovori #12 u: Veljača 01, 2004, 23:09:00 poslijepodne »
ovakva postava riba moguce ih je drzati mnogo ai sta je tu je,pustaj tog gupija iz zarobljenistva to je ok muzjaci se uvijek kocopere i naganjuju zenske "gupa agresivna"
Oh sto te volim joj

Offline jasenka

• Punopravni član
POMOĆ
« Odgovori #13 u: Veljača 02, 2004, 11:45:00 prijepodne »

nova, kakve savijete trebaš? Što se tiće tropskih ribica kakve ti imaš, ima i iskusnijih od mene, koji su više zamočili svoje rukice u slatku vodu, nego ja. Ovo je dio za morsku, no nema veze, prebacit ćemo temu i sve u redu.

Mislim da imaš previše ribica, a što se tiće zlatnih njima je tek loše u malom akvariju od 20 l, no dobro, to je tako s trgovcima. Što se tiće filtera, dobro si ga napunila, i trebala bi, ako imaš mogučnosti srediti jedan i za zlatne i obezbjediti im jedan veći akvarij, jer zlatne su jako lijepe ribice, i uz pravilno složen akvarij, to sve izgleda super. Nisam pročitala da imaš ikakve biljke, pa ako nemaš, preporučila bi ti da nabaviš, jer ribicama bez pravog bilja u akvariju nije ugodno! Za zlatne nabavi neko bilje za hladnu vodu, tipa vodena kuga, koja ti je jako dobra za skidanje štetnih tvari iz vode, a za tropske imaš puno vrsta, a sada je na tebi da se odlučiš koje. Eto to je za početak, pa kada to središ biti ćeš puno sretnija i zadovoljnija i ti i tvoje ribice.

Offline zmadaric

• Punopravni član
    • http://gameroom.com/h2o
POMOĆ
« Odgovori #14 u: Veljača 02, 2004, 13:59:00 poslijepodne »
I prestani kupovati ribice
Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu....

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
POMOĆ
« Odgovori #15 u: Veljača 02, 2004, 14:57:00 poslijepodne »

a počni kupovati biljke... u toplovodni akvarij... i s obzirom da ti je akvarij dostapreopterećen, mijenjaj češće dio vode (jednom tjedno jednu trećinu) i obavezno pripremaj vodu za promjenu (dodavaj tekućinu za pripremu vode). I rješavaj se mladih ribica jer će ti na kraju sve pokrepavati kad se akvarij zasiti.
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline nova

• Punopravni član
  • **
POMOĆ
« Odgovori #16 u: Veljača 02, 2004, 23:44:00 poslijepodne »

Pa imam ja biljke skoro već od prvog dana. Imam kabombu koja stalno pušta nove izdanke i još jednu drugu za koju ne znam kako se zove ali izgleda kao stabljika i cjelom dužinom ima listiće. I od te biljke već imaqm tri guste šumice sa puno novih izdanaka. Imamdosta bilja koje već prilično buja.

OK, prestati ću kupovati ribice

A kako da najbolje složim aq za one hladnovodne i koliko ih može stati u onaj moj od 20 l? Koliki bi mi aq trebao za 11 zlatnih? Kakvi se aq koriste za hladnovodne ribice? Kakav filter itd?

Gupi puštena iz zatvora. Osim što ona gricka repove i ona sabljarka im jede repiće. Zašto?
Marija

Offline zmadaric

• Punopravni član
POMOĆ
« Odgovori #17 u: Veljača 03, 2004, 08:26:00 prijepodne »
Za zlatne ribice kupi akvarij od nekih 80 litara, to je minimum. Uzmi jak filtar, jer one dosta jedu....
To je za početak...
Akvarij naruči, takav bi te mogao koštati 150 kn. pa na više.....
Oups.... ti si iz BiH, pa ne znam kolike su cijene tamo....

Offline nova

• Punopravni član
  • **
POMOĆ
« Odgovori #18 u: Veljača 05, 2004, 18:02:00 poslijepodne »

Imam još nekoliko pitanja za vas:

1.) Kada pripremam vodu da li u nju ubacim samo ono sredstvo za pripremu, treba li dodati i sol i koliko? Negdje sam pročitala da koridorasi ne podnose sol?I kakva vam je to podjela na slatkovodnu i morsku? Ispričavam se na mojoj ignoranciji ali ja sam početnik pa molim vas ne zamjerite. Ja sam u moj akvarij (110)stavila 2 jušne žlice soli kada sam pripremala vodu za ribice i još jednom kada su dobile bjele točkice. Da li je to ispravno?

2.) Kako ispravno posaditi biljke? Imam gore navedene biljke (zaboravila sam spomenuti i tri amazonke koje ne izgledaju baš najsretnije a i vrlo često isplivaju. Još nisam nabavila onaj fertilizator za biljke.Kako se on koristi?Pošto mi biljke često isplivaju moram stalno zavlačiti ruku u akvarij da ih ponovo posadim a prilikom postavljanja akvarija sve sam sterilizirala tj. otkuhala (pjesak, stjene, nove lončanice) pa me strah da time ne naškodim ribicama.

I još jedno pitanje: postoje li bolesti koje se prenose sa riba na ljude i obratno?

Pozdrav svima

Marija

Offline nova

• Punopravni član
  • **
POMOĆ
« Odgovori #19 u: Veljača 05, 2004, 18:31:00 poslijepodne »
Uh, zaboravila sam još nešto: što sa onom zlatnom ribicom što joj je oko nateklo? Da li ima lijeka? Da li smijem staviti filter 200l/h u onaj mali akvarčić od 20 l? (dok ne skupim lovu za jedan veći akvarij)? Uh, da sam znala ovo što sad znam, nabavila bih onaj od 200 l!
Marija

Offline zmadaric

• Punopravni član
POMOĆ
« Odgovori #20 u: Veljača 05, 2004, 19:57:00 poslijepodne »
Od viška glava ne boli... Filter nikada nije prejak, pogotovo ne za takve neuredne ribice kao što su zlatne..

Offline nova

• Punopravni član
  • **
POMOĆ
« Odgovori #21 u: Veljača 07, 2004, 00:33:00 prijepodne »
Molim vas najljubaznije - dajte se emajlirajte!!! Evo danas sam kupila filter za zlatne ribice. 450 l / h. u malom plastičnom akvariju od 20 l sa 11 zlatnih ribica? Zmadarić, SandmanRI, Kukurjek, Jasenka i ostali veteranigdje ste?
Marija

Offline nova

• Punopravni član
  • **
POMOĆ
« Odgovori #22 u: Veljača 07, 2004, 00:48:00 prijepodne »
Uh, zaboravila sam Reu i Zorana: zamolba se odnosi i na njih!
Marija

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
POMOĆ
« Odgovori #23 u: Veljača 07, 2004, 01:58:00 prijepodne »

Pa nova oko soli su misljenja podijeljena,vecina koliko ja kontam su protiv ako nije govor o akv. sa zivorotkama,ja sam licno za i uvijek je koristim.Biljke pa pocetno pravilo naprijed niske ,prema nazad vise i vise, tako da bi se sve vidjele.(ja se ni tog pravila bas ne pridrzavam).To sto zamaces ruke u akv. to je ok preporucljivo je da pogasis aparatepogotovo grijac(da te ne bi struja slucajno strefila).Biljke pri sadnji mozes ili gumicom ili koncicem svezati za kamen, to ce omoguciti da ne isplivaju dok ne puste korijen i same se uhvate za podlogu.Da je neko dobio bolest od ribica iz akvarijuma naseg tipa , ne koliko je meni poznato,a sa zlatnim ribicama stvarno nemam iskustva osim da sam krenuo sa dvije u kugli i navukao se na akvaristiku i nikad se nisam vratio zlatnim.

to je moje misljenje o problemima koji te muce nadam se da ce pomoci jer vidim da si se navukla na akvaristiku 100% ne brini nisi sama
Oh sto te volim joj

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
POMOĆ
« Odgovori #24 u: Veljača 07, 2004, 09:23:00 prijepodne »

ja oko soli ne diskutiram previše... ja je ne stavljam.

BIljke sadim tako što ju uzmem u ruku pri korjenu, obuhvatim prstima korjen lagano i gurnem duboko u podlogu. Onda držeći još uvijek biljku malo povučem nazad, otpustim biljku da se podloga uruši oko korjena i eventualno ju još malo povučem da vrh korjena dođe u ravninu s podlogom. Vrlo rijetko kad mi ispliva, i uvijek se prime. Ako je neka biljka bezrazvijenog korjena, onda ju lastikom pričvrstim za kamenčić, sve to skupa uguram u podlogu i kad se primirazgrnem malo podlogu, odstranim lastiku, izvadimju skupa s kamenčićem i to je to.

U zlatne ribe se ne pačam, o njima ne zna ništa.

O bolestima znam vrlo malo, fala Bogu ne zatrebalo mi... ako mi i zatreba tu su Dr. Healer i ekipa sa Foruma.
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><