Akvarij NET - FORUM

Ostali podforumi => Bla-bla => Autor teme: ZeleniMrav - Prosinac 21, 2010, 10:14:52 prijepodne

Naslov: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: ZeleniMrav - Prosinac 21, 2010, 10:14:52 prijepodne
Ima netko iskustva sa time(hot spot,vlazni dermatitis....) kod psa?
Moj bernski planinski je dobio ogromnu ranu na glavi i vratu,zvao sam vetrinara i nekako mi se cini da mu se neda sa time zafrkavat,prodao mi je Prurivet i preporucio antibiotike koje bez recepta ne mogu nabavit.
Problem je kad nemam auta da ga odvedem u grad drugome vetrinaru.
Pokusao sam mu osisat/obrijat ta podrucja ali nemam pravog alata tako da sam nesto uspjeo nesto ne.
Uzrok toga bi mogla biti voda jer je posljednjih dana stalno bio mokar a citam i da su sa labradorima i njemackim ovcarima dosta podlozni tome.
Sad si to cese i sve mu je gore pa neznam sta da napravim dok se ne snadjem za neki prijevoz i kad ce to bit....
Koliko sam citao to je bakterijska infekcija pa me zanima dal bi mu mogao dati ljudske antibiotike?Klavaks npr.?Mislim da bi njega mogao nabavit.
Hvala.
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: Ikota - Prosinac 21, 2010, 10:24:55 prijepodne
Neznam kaj da ti velim nego da se obratiš Plavome. Siguran sam da će ti pomoć.
Moj je imal nekaj na vratu (od ugriza) i čohal se po tome dok mu nisam počel metat onaj prašak (nekad se zvao BIVACIN) a sad je nekaj na T nemam pojma, tražo bivacin i dobil buš taj novi ;) On ima u sebi antibiotik i smanjuje nadraživanje. Da i maknul sam mu ogrlicu dok je u kući, a vani sam mu metal "ham".
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: ZeleniMrav - Prosinac 21, 2010, 10:29:37 prijepodne
Kupio sam u ljekarni Betadin mast al vetrinar kaze da je to prejako pa nek mu ispiram peroksidom dok mi je drugi vetrinar rekao obrnuto...
Uglavnom,psu je sve gore,vidim da se to jos siri....zamotao sam mu glavu da se ne cese al si to stalno skida.....sad mu jedino mogu porezat nokte i neku carapu stavit posto nemam ovratnika....
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: Zeleni - Prosinac 21, 2010, 11:07:44 prijepodne
To je i moj pas imao...

mi smo to riješili ovak:

Kupi u apoteci ili negdje PLIVASEPT (pjenušavi) i staviš malo na čistu spužvicu i dobro zapjeniš (staviš par kapi vode samo da zapjeniš, jer se inače koristi ne razrijeđen) i sa tim mu prvo nasapunaj šape i onda rane na vratu i glavi i ostavi da djeluje 15-tak minuta. i onda ispereš sa mlakom/toplom vodom...

i tak ponoviš svakih par dana...


mojem je peseku pomoglo, trebalo bi i tvom.... sretno
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: puska - Prosinac 21, 2010, 14:01:04 poslijepodne
Moj labrador je isto imao tih problema jednostavno mi je veterinar rekao da mu dam kutiju klavocina da potrosi ono jedna uvecer i jedna ujutro, a za svrab da prode kupis u ljekarni onaj canesten puder i pudras s tim, ja sad to sve drzim pod kontrolom, tako da mu svakih mjesec dana do mjesec i pol stavim advocate i drzi super  :up:, premda sve ovisi o tome zbog cega je dobio taj dermatitis, mislim da bi ti ipak bilo najbolje da to neki bolji veterinar pogleda da ga ne sopas antibioticima ak nije potrebno  :up:
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: Gwyneeth - Prosinac 21, 2010, 16:17:37 poslijepodne
Jao jao... ne plivasept... Plivasept je antiseptik za ruke a ne rane! Znam sto pricam jer sam na sebi isprobala sa njim i potvrdila tvrdnje da sprijecava zarastanje rana (iako ujedno dezinficira, no to nis ne znaci ako rana nece zarast). Upravo radi plivasepta sam dobila upalu!

Posto imam z. retrivera sa extra osjetljivom kozom, meni je hot-spot svakodnevna stvar. Sada hvala Bogu malo bolje, ali proljece i jesen... uzas.

Ovako ja to radim, i funkcionira jako dobro ako se pobrines da se ne lize/grebe/grize:

- hidrogen SAMO ako je gnojna upala u pitanju i to ne cesto nego jednom dnevno i to prva dva dana. Ono sto je jako bitno je da se hidrogen mora isprati fizioloskom otopinom jer takodjer iako super ispire gnoj i dezinficira, sprijecava zarastanje rana. Nakon ispiranja hidrogenom a zatim fizioloskom ide sljedece:

-betadine, rivanol (jedno ili drugo): i jedno i drugo je jako dobro u dezinfekciji rana i isusivanju - sto je najbitnije kod hot-spota. Dok se rana ne osusi, nece zarast. Rivanol bolje susi ali betadine bolje funkcionira kada je gnoj u pitanju. U svakom slucaju i jedno i drugo ce pomoci! A oboje je napravljeno tako da ubrza zarastanje.

I to je to! Ne trebaju nikakvi antibiotici, tko ti je to rekao je bedak i ocito djeli lijekove sakom i kapom. Usudila bih se dati antibiotik svome tek kad vidim da ostali tretmani ne djeluju a to se jos nikad nije desilo. Ili ako su rane toliko velike da to vec postaje sustavni problem a ne lokaliziran (opasnost od sepse).

Drzim fige!  :up:
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: Zeleni - Prosinac 21, 2010, 18:11:17 poslijepodne
e vidiš... a meni je čovjek sa veterine rekao da tako napravim i stvarno je pomoglo...

i rekao mi je za betadin, ali je rekao da jako peče pa da psu nije baš ugodno, dok sa plivaseptom nema tih problema

plivasept se koristi pobije bakterije zato se ispire sa njim, a ne da pomogne u sasušivanju rana... nakon što se ipere rana bi se trebala počet sušit i onda možeš namazat sa nekom kremom masti i sl.

i bitno je da se operu šape jer je moguče da je pas prilikom čohanja prenio parazite iz rane u šape pa zato peremo i šape...

a to ti je tak...svatko ti kaže nešto drugo što mu je pomoglo, a moguće da neće pomoć niti jedan naš prijedlog...
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: Zeleni - Prosinac 21, 2010, 18:24:23 poslijepodne
baš sam malo pogledao po netu...

netko preporuča plivasept netko pak betadine netko nešto treće...

no najbitnije ti je otkrit uzrok...
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: Gwyneeth - Prosinac 21, 2010, 21:39:28 poslijepodne
Cuj, veterina ili medicina je u ovom slucaju isto jer je koza koza i u covjeka i psa, a za plivasept odgovorno tvrdim da je losa ideja. Pitam se kako to da u bolnicama ne ispiru rane plivaseptom, valjda posto je pas u pitanju nije bitno  -?

Nadalje, betadine ne pece. Napravljen je da ne pece. A ako sumnjas uvijek mozes uzeti rivanol. Jedno i drugo je spravljeno za koriscenje i na sluznicama sto definitivno znaci da ne pece. Osobno sam na vlastitim ranama isprobala sve sto spominjem (ne psecim, vlastitim i to dosta cesto). pa ne pricam ono sto sam procitala na internetu niti sto mi je rekao neki veterinar. Iskreno? U nekim stvarima veterinarima (a i doktorima) vjerujem koliko i lokalnoj bakici.  Bez uvrede ikome, ali posto sam medicinska sestra i radila sam u zdravstvu jedno kratko vrijeme, svatko ima svoj nacin i tvrdi da je njegov najbolji. Necu reci nista protiv tudjih nacina, ali za plivasept moram reagirati jer on nije namjenjen za dezinfekciju rana, vrlo je jednostavno. Ako ga netko koristi onda eksperimentira i to nije u redu.


Citat:
i rekao mi je za betadin, ali je rekao da jako peče pa da psu nije baš ugodno, dok sa plivaseptom nema tih problema

Kako sam rekla, covjek ne zna posao. Betadine ne pece. Nisam probala na extra velikim ranama ali ako nije pekao na velikoj tetovazi koja mi se ugnojila, onda valjda nebi nigdje.

Citat:
plivasept se koristi pobije bakterije zato se ispire sa njim, a ne da pomogne u sasušivanju rana... nakon što se ipere rana bi se trebala počet sušit i onda možeš namazat sa nekom kremom masti i sl.

Plivasept je jedan od najefektinijih antiseptika, gotovo 100 % ucinkovit i zato shvacam zasto bi ga netko koristio... (zato sam ga i sama pokusala koristiti za rane), ali problem je u tome sto ce se rana koja se ne zatvara zbog njega upaliti prije ili kasnije bas zbog njega.

Citat:
i bitno je da se operu šape jer je moguče da je pas prilikom čohanja prenio parazite iz rane u šape pa zato peremo i šape...

To se slazem da ce prenjeti patogene sapama, lizanjem... ali tesko da se to moze sprijeciti pranjem sapa jer hebiga, pas hoda s njima :D Najbolje je zastititi ranu oblogom ako je moguce (zavojem), pa makar i da stoji 10 min - pol sata sa betadinama (rivanolom).  Ali ako je moguce, bolje da pas sam nikako ne ordinira po rani.

Citat:
no najbitnije ti je otkrit uzrok...

Uzrok hot-spotovima je nekad nemoguce naci ili sprijeciti... ja recimo nemogu, kod mog je psa uzrok opcenito losa genetika, linjanje i nervoza. Mogu smanjiti tako da ga redovito cetkam u doba linjanja, redovito lijecim zapocete rane sto prije, da pazim da je smiren (jer mi smo uzrok nervozi u pasa), i trudim se da se dobro hrani (b vitamini, biotin ako se ima para a nema se najcesce, uglavnom povrce). Drugo nemogu nego lijeciti kako nastaju, a u lose doba zna biti po 5-6 rana, najcesce oko repa, po ledjima i na nogama.


E da, primjetila sam kod svog da pomaze kupanje ako je prljav (recimo jednom mjesecno) i onda paziti da se ta mjesta ne prljaju dodatno.
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: ZeleniMrav - Prosinac 22, 2010, 02:11:53 prijepodne
Gledam mu bas glavu(osisanu) i vidim da su neke ranice prosle a negdje se opet crveni.....sve u svemu imam dosta tih malih crvenih flekica i 3 vece rane,dve suhe i jednu gnojnu....najvise me strah da mu se to ne prosiri.
E sad uzrok,poklopilo se bas da je bio neko vrijeme stalno mokar,da su mu starci par dana davali hranu sa stola(pastu,krumpir,li la....) a inace jede ToTW tako da bi mogla bit alergija a moglo bi bit i od nervoze ili stresa jer je postao nemoguc,imali smo par svadja i manje sam ga pusta van da radi sta oce....
Znaci to bi se dalo rjesit i bez antibiotika.....mislim da bi bilo najbolje da ga skroz osisam gdje ima te ranice pa da onda pocnem sa ljecenjem/ciscenjem/mazanjem.
Uglavnom,sad kad se sjetim i prije je to imao po ledjima jer sam osjetio taj specifican miris/smrad samo mu se nikad nije toliko prosirilo....
Cesljam ga samo furminatorom,trebalo bi neke grabljice vjerovatno imat da ga rascesljavam skroz do koze jer ima bas dugu i gustu dlaku.....
Ko mali je jednom imao i problema sa analkama tako da je to mozda sve povezano,da je osjetljiv.Jao,nisu ni psi vise ko nekad,pogotovo cistokrvni....

Hvala na pomoci :up:

Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: Gwyneeth - Prosinac 22, 2010, 02:52:43 prijepodne
Taj smrad je vjerojatno povezan sa analkama, no onda su rane po ledjima i to osobito donjem dijelu oko repa, te po nogama. Moja kujica ima takve probleme ali se rijetko razvije u hot-spotove jer preveniram.

Sto se tice rascesljavanja, furminator je odlican za skidanje podlake  i to ce sigurno olaksati kozi da dise, ali trebalo bi imati i obicnu metalnu cetku (onakvu ko za konje) koja moze ici skroz do koze kako bi se cirkulacija pospjesila jer je losa cirkulacija jedan od cestih razloga hot-spotova. Hrana takodjer moze biti, ali sumnjam u tako kratkom roku. Vlaga... takodjer sumnjam. Stres u kombinaciji sa linjanjem najprije al nema sanse da se sa sigurnoscu zna (to mozes sa iskustvom i vremenom skuziti sa cim je povezano, to nemoze nitko tvrditi).

To sto kazes da ste se posvadjali... mislis na sebe i psa? :D Nemoj se svadjati sa psom, sve sto mu zelis reci i pokazati mozes na miran nacin jer svaka tvoja nervoza upucena njemu (ili ukucanima) ce postati njegova nervoza i nevjerojatno je zapravo koliko to utjece na njihovo psiho-fizicko zdravlje. Ja se svaki dan borim sa sobom da svoju nervozu ne prenosim na pse jer sve osjecaju i, na zalost, sve im ide na zdravlje. Dva losa dana (moja a posljedicno i njihova) rezultiraju povracanjem i proljevom, a zatim cohanje, hot-spotovi... ma. Uzas.

Sto se antibiotika tice, ja zbilja ne volim antibiotike. Do sada sam imala vise stete nego koristi od njih, pricam i za sebe i za pse. Kad god bi mi ih netko uspjeo uvaliti ili me uvjeriti da nam trebaju... sranje. 20 drugih stvari se mogu poremetiti zbog antibiotika pa zbilja trebaju biti zadnja solucija. Ako rane nisu velike (a osobito ako nisu gnojne) onda sigurno ne treba.

Tu vecu gnojnu ranu isperi par puta sa hidrogenom pa rivanolom oblog staviti ako je moguce, tako da natopis sterilnu gazu rivanolom da bude bas mokro, i zamotati sa drugom gazom suhom preko i neka stoji sto duze. Ako potraje da ne skine odmah mjenjati 2 puta na dan, i to ne treba dugo, ako uspije odstajati malo duze rivanol (za susenje mi se nekako bolji pokazao rivanol, ali i betadine ce biti isto) onda ces vidjeti vec prvi dan promjenu, stvarno brzo djeluje. Cim se osusi rana izbaciti hidrogen i stavljati samo rivanol ili betadine. Ako nebude dirao proci ce odmah. Sto ne znaci da nece nastati nove, treba uzrok prestati, a to je pak druga prica.

Psi sigurno nisu ko nekad, trebala sam studirati i veterinu da bih mogla normalno zivjeti s njima bez da potrosim cijelu placu svaki mjesec na veterinare samo radi redovitih "boljki"... Sreca pa sam u  toku godina sa 3 bolezljiva psa nesto naucila i sama rijesiti pa rijetko idemo veterinaru ako nije ozbiljno, ali opet...  Evo samo od pocetka zime vec bili 2 puta lijeciti upale grla  :nerv:

Nadam se da ce nesto od svega pomoci, znam koja je to muka kad se pocne siriti  :up:
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: ZeleniMrav - Prosinac 23, 2010, 16:56:26 poslijepodne
Sve je bas tako nekako kako si opisala.
Jedino neznam za analke,imao je problema samo sa nekih 4mj.,sad ima 1.5god.,vidim da zna sjest bas ono na dupe al to je mislim povezano sa njegovom tezinom jer je malo i prevelik/debel,65kg...ljen je uzasno!
A smrdi(preporucas nesto?) isto puno vise od drugih psa kad je mokar,bas uzasno,samo da ga oces pa mozes robu bacit na pranje....
Gledam mu stolicu i ima bas cvrstu i ok a mislim da bi primjetio jer si je prvi put sve izgrizo,upala uha isto nije....hm,da,tesko je znat pravi uzrok ili vise njih!
Mazem mu betadin kremom,jedan spot je poceo prolazit tj. vec se zacjelio,drugi se jos gnoji(pokusat cu mu cistit hidrogenom) a i one male flekice su nestale.....tako da se nadam da ide na bolje.
I jos jedna stvar koju sad tu mogu uvrstit je da se cesto valja po ledjima(vec dugo vremena) sta sam ja povezivao sa njegovom zaigranoscu a sad si mislim da se to cese jer ga ustvari svrbi....
Sve u svemu nesto novo,malo me panika prvo ulovila al sad je ok.....iskustvo vise i sad znam da mu moram jos vise paznje posvecivat sta se tice njegovog "odrzavanja".


Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: Gwyneeth - Prosinac 24, 2010, 02:49:35 prijepodne
Sjedenje na guzici nista ne znaci, ali ako se povlaci po guzici (onak sjedne na dupe i vuce se s prednjim nogama), to je znak da mu smeta nesto - analke.  Valjanje nije znak problema sa kozom samo po sebi, obicno je to nacin na koji se rijesavaju nakupljenog stresa i to takodjer znaci da mu treba malo vise istrcavanja ili bilo koje druge aktivnosti da se ispuse. Uglavnom, u rijesavanju stresa i nervoze uvelike pomaze odstranjivanje viska energije jer je barem 50 % svih nervoza i nesklada rezultat viska energije. Tu spada i cesanje, cohanje pa i problemi s analkama (iako ne direktno). Ako kazes da ima cvrstu kakicu (kako kazu u reklami), onda sumnjam da su analke.

Cuj, pas ti je mlad i imas vremena nauciti "odrzavati" ga, a posto je to velik i vrlo dlakav pas sa mnogo poddlake stvarno je dosta bitno u doba linjanja voditi racuna o kozi i dlaci. Nebi bilo zgorega dodavati u prehranu neke dodatke za dlaku i kozu (b komplex, biotin) u to doba, osobito ako vec ima problema sa time. I uvijek imati u kucnoj apoteci hidrogen, fiziolosku, rivanol/betadine i brdo zavoja. Osim toga, moji cesto rasjecu sape, mozda zato jer smo u gradu pa tu ima mnogo smeca koje ljudi odbacuju, ali sve to dobro dodje za ozljede. Fizioloska je odlicna i za ispiranje ociju ili ciscenje usiju...

 :up:
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: ZeleniMrav - Prosinac 24, 2010, 09:53:24 prijepodne
Najgore mi je sta je pas skroz ljen a najbitnja mu je hrana,ne zanima ga nista drugo....
Kad ga idem setat moram ga cekat jer svakih 10min odmara...pokusavam ga ne hranit previse al se zicaros naucio i odlazi susjedima,starce zica,gdje god ima hrane.....i svi mu nesto daju....kazem im da ga ne hrane al nista.
Nije nikad bio zavezan mit imam box pa ni neznam sta radi vani dok sam ja na poslu....
Dok je bio mali sam mu kupovao bioaktive,ribice,li la i sad je postao gurman.
Strefit ce ga srce,ne izgleda debel jer je visok al vidim to po kondiciji da ne moze bas previse trcat i divljat.Jezik stalno vani i glasno dahce,mada to mozda i nije problem posto je "zimski pas".
Je da spada u molose i nemam iskustva sa tako velikim ppsima al mi se ipak to cini lose.
Toliko o disciplini...vjerovatno bi i to trebao malo "postrozit",smanjit hranu,jednom tjedno djeta,pojacat setanja....
A drugo je sta se oni razvijaju do 2 god.,sad vise ne toliko,pa me i bilo strah forsirat ga jer mu zglobovi ionako dosta trpe i cesto imaju problema.....cak sam razmisljao da nabavim nekog manjeg psa da ima sa kime divljat al to bi onda moglo krenut i u drugome smjeru.
Evo,malo sam skrenuo sa teme i zagnjavio al to je uglavnom "opce stanje" kod njega....
Sad je opet kisa danima ovdje pa ako ga setam ce bit sav mokar a ima spotove a ako ga ne setam opet nije dobro....?!
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: AndrejX - Prosinac 24, 2010, 13:12:15 poslijepodne
Sve je bas tako nekako kako si opisala.
Jedino neznam za analke,imao je problema samo sa nekih 4mj.,sad ima 1.5god.,vidim da zna sjest bas ono na dupe al to je mislim povezano sa njegovom tezinom

Analke imaju jedan specifican miris i kad si jednom prisutan dok ih veterinar stisce zapamtis ga za cijeli zivot - uzasan smrad  :D
Obicno pas kojem su jako upaljene lize i grize doljnji dio leda kod baze repa cesto i do krvi te ima jedan tezak miris.

Problem s njima poprilicno ovisi od vrste, nacina preharane pa i genetike ali cim vise pocnes proucavati temu tako nades sve vise oprecnih teorija.
Moj pekinezer je imao uzasnih problema s njima i koliko se god veterinari trudili to je vec postalo kronicno te smo se odlucili na kirursko uklanjanje koje je urodilo plodom.

Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: ZeleniMrav - Prosinac 24, 2010, 13:25:36 poslijepodne
Mislim da nisu analke nego mu bas koza/dlaka na ledjima zna smrdit....bas po staroj krvi nekako kiselkasto....i to obicno kad i nakon sta je mokar bio.
Pseci miris mi ne smeta uopce al ovo je previse...
Sad sam reko ne pustam ga van na kisu nikako.....a stalno pada ovdje :roll:
Apsa bi trebalo pustit da bude pas,mozda zato ni nisu tolko otporni kad ih mi drzimo pod staklenim zvonom...
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: Gwyneeth - Prosinac 24, 2010, 14:26:13 poslijepodne
Cuj, ima pasa koji smrde i ima onih koji smrde :D Od moja tri svaki ima drugi miris, mali ga prakticki uopce nema (ili kad prodje par mjeseci od kupanja dobije onaj miris prasnjave deke, sto zapravo uopce nije neugodno), srednja zna smrditi ponekad, a osobito ako su analke u pitanju, a retriver ga pak bazdi u svim situacijama, da ne spominjem ove dane kad je vlazno gdje god se okrenes.... uh. Naviknes se, ali recimo ipak ga nemogu maziti a da poslije ne operem ruke jer mi se gadi. Dok s malim spavam i to spava mi pod nosom i bas mi uopce ne smeta.

A to sto kaze Andrej, kad jednom osjetis analke, vise se nikad neces zabuniti :D Mislim da naprosto ne postoji gori smrad  :dead:
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: ZeleniMrav - Prosinac 24, 2010, 15:40:06 poslijepodne
a retriver ga pak bazdi u svim situacijama,
A to sto kaze Andrej, kad jednom osjetis analke, vise se nikad neces zabuniti :D Mislim da naprosto ne postoji gori smrad  :dead:

To sam bas citao za njih,a i ova moja pasmina je takva isto....
Sjecam se kad su mu cistili analke jer su to radili u garazi kod mene i sve je izaslo po podu...
Naslov: Odg: Psi - hot spot - pomoc vetrinara
Autor: Gwyneeth - Prosinac 25, 2010, 02:33:01 prijepodne
a retriver ga pak bazdi u svim situacijama,
A to sto kaze Andrej, kad jednom osjetis analke, vise se nikad neces zabuniti :D Mislim da naprosto ne postoji gori smrad  :dead:

To sam bas citao za njih,a i ova moja pasmina je takva isto....
Sjecam se kad su mu cistili analke jer su to radili u garazi kod mene i sve je izaslo po podu...

Evo bas trenutno opet ima srednja problema sa analkama nakon par godina, vec smo stiskali prije mjesec dana i sad moram opet jer joj jako smeta... morat ce na kuru izgleda a ne samo stiskanje. A ovo zadnje je bilo tako odurno... valjda 2 dl je izaslo po cijeloj ambulanti,  veterinaru i njoj... cistila sam joj dlaku ispod guzice sa sapunom u ambulanti i ipak smo morali provjetravati auto sljedecih tjedan dana :D Hmm... zanimljive bozicne price :D