Akvarij NET - FORUM

Morska Akvaristika => Jadranski organizmi i ribe => Autor teme: Labrax - Listopad 08, 2011, 02:14:53 prijepodne

Naslov: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Listopad 08, 2011, 02:14:53 prijepodne
Imam 60l akvarij več napunjen vodom i kamenjem.
Radi se o kocki 40x40x40.
Koje ribe nisu komplicirane za održavanje i ne narastu prevelike?

Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Karas - Listopad 09, 2011, 11:07:31 prijepodne
Klauni, okinawe goby, možda magnifica, decora,kardinal ili watchman dok ne narastu...
Naravno, nemoj ubaciti sve ovo  :D
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Listopad 09, 2011, 12:37:39 poslijepodne
Ali imam jadranski -?
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Bkaradza - Listopad 10, 2011, 07:44:41 prijepodne
Ali imam jadranski -?

Ubaci par glamaca (glavoča), pjevčića ili babicatipa:
http://dalibor-andres.from.hr/uw/r_047-0.htm
http://dalibor-andres.from.hr/uw/r_007-0.htm
http://dalibor-andres.from.hr/uw/r_054-0.htm
http://dalibor-andres.from.hr/uw/r_053-0.htm

Možeš još crneja ali oni su jatne ribe pa bolje ne.
Od koralja zadrži se na vlasuljama i sličnim.
Naslov: Šta od riba staviti u Jadranski 60 l?
Autor: ZorK - Listopad 11, 2011, 22:28:12 poslijepodne
Kolega Labrax, evo da dodam i ja nešto. Sasvim skromne dimenzije akvarija jako sužavaju mogućnosti pri izboru riba. Poznato je da su mnoge atraktivne vrste jadranskih riba prilično krupne. Ribama je potreban “pristojan” prostor za normalne aktivnosti, da bi se dobro i sigurno osećale. Uz to, teskoba pojačava međusobnu netrpeljivost. Najzad, ubačeni mladunci krupnijih vrsta zahtevaju relativno često hranjenje (da bi se normalno razvijali) i brzo rastu, što sve može dovesti do problema sa kvalitetom vode. Ne treba naravno zaboraviti da na opterećenje akvarija istovremeno utiču i količina i vrste prisutnih beskičmenjaka. U mom prvom postu u temi “Mali Jadran daleko od mora”: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29111.0., zatim dalje u diskusiji u ovoj temi, ali i u nekim drugim temama ovde mozete pronaći ponešto o izboru riba za jadranski akvarij.

Ukratko, ja bih u takav akvarij ubacio najviše 5-6 riba dužine 3-5 cm. Naravno, može neka da njih da bude i nešto veća, ali neka bude duguljustog oblika – tj. relativno male mase. Mlade primerke krupnijih vrsta riba bih redovno (nakon godinu ili dve) vraćao u more i zamenjivao mladjim – da ne bi “prerasli” akvarij. Kod mnogih vrsta sa starošću se značajno povećava verovatnoća da će praviti štetu. Evo dole nekog izbora za manje akvarije – iz kojeg bih ja nešto ovde iskombinovao za početak! Dodao sam i neke, nadam se, korisne komentare:

- Lipophrys (Blennius) nigriceps, 1kom. Po meni, neizostavan u jadranskom akvariju, ali se dosta teško hvata. Nekakva zamena (po koloritu)  je Tripterygion melanurus, ali ipak nije to ni blizu to!
- Lipophrys (Blennius) adriaticus i/ili Lipophrys (Blennius) dalmatinus, 1-2kom. Pri kombinovanju blenija, bez obzira na to što se  radi o različitim vrstama i sasvim sitnim ribama, treba ipak obratiti malo pažnje na to da li će se međusobno dobro uklopiti – pošto je akvarij  mali. Držao sam sva tri pomenuta Lipophrys –a zajedno prilično dobro, ali je to bilo u znatno većem akvariju.
- Tripterygion melanurus,  ili T.delaisi  ili T. trypteronotus, 1kom. Ako je L. nigriceps  u kombinaciji, verovatno je ovde najbolji izbor T.delaisi  – da ne bi bilo monotono!  
- Gobius sp.: Gobius  auratus, G. vittatus, G. bucchichi, Zebrus zebrus  ili pripadnik neke od drugih sitnijih vrsta gobija, 1 kom. G. auratus  je veoma atraktivan - osim toga što je blještavo žut, značajan deo vremena provodi lebdeći iznad dna (poput tropskih Nemateleotris sp.). Međutim, u pokušaju da održavam više primeraka skupa nisam imao mnogo uspeha –  uopšte se nisu podnosili, iako su akvariji bili zapremine oko 200l!
-Chromis chromis  (2-3cm), 1-2 kom. Ove ribe neće dirati beskičmenajke ni kada malo poodrastu, ali je prilično verovatno da će onda početi da se međusobno svađaju – u nedovoljno velikom prostoru.  
-Symphodus rostratus  (najbolje “drečavo” zeleni varijetet), ili Symphodus ocellatus  (narandžasti ili žuti varijetet) ili Coris julis, knez (varijetet sa leđima boje marele), 1kom. Odaberite labridu dužine 3-5cm. Coris -a je najbolje menjati na oko godinu dana, pošto se radi o prilično krupnoj ribi. Mladi su jako simpatični i bezopasni, ali kada poodraste riba u priličnoj meri menja ćud. Međutim, redovna zamena nije problem, sasvim mladi se vrlo lako pronalaze i hvataju u moru.  

U nekoj kombinaciji gore navedenih riba, ukoliko se uzme u obzir i ono što sam tu napomenuo, ne bi trebalo da bude većih problema sa kompatibilnošću, kao ni značajne štete na beskičmenajcima. Osim toga, sve su ovo više-manje otporne ribe koje bi trebalo da zadovoljno žive u dobrom akvariju. Uglavnom se mogu pronaći u sasvim plitkom moru, sa izuzetkom Gobius auratus-a i Gobius vittatus -a (malo je verovatno da ćete ih videti na dubini manjoj od 7-8m). Međutim, iskustvo mi  je da su i to prilično prilagodljive ribe, ne zaostaju jako mnogo po tome za rođacima iz plićaka. Srdačan pozdrav svima posle malo duže pauze!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Listopad 17, 2011, 11:12:08 prijepodne
ZorK, puno hvala na odgovoru!Same koristne informacije :up:

U akvarij sam več stavijo par riba, prije nego što sam ovo pročitao.
Znači imam:
- 2x chromis chromis (1,5cm i jedan malo veči od cca 3cm) - super su se uklopili, več isti dan plivali po cjelom akvariju, super i uzimaju svu hranu ( ali ne jedu kat granule padnu na dno, tako da jih hranim polako po malo)
- 1x Blennius rouxi, cca 5cm.Trebalo joj je 2 dana da se opusti.Za sad sve ok.
- 1x mala babica (Blennius), neznam tačno koja je, velika 3-4cm (u planu je imam pustit, i ubacit nešto iz ZorKove liste)

Više od 4 riba nisam ni imao u planu stavljat.
Chromise imam u planu pustit kat narastu.

Od beskičmenajka imam:

- cca 7x Palaemon serratus (obična jadranska kozica)
- 1x Periclimenes amethysteus (ovih dana odlazi, jer je pravi parazit i samo terorizira vlasulju i Phymanthus pulche-neznam na hr, puno mi je žao jer mi je stvarno fascinantna, ali zbog nje su svi organizmi zatvoreni)
- par manjih rakova samaca
- 1x Serpula vermicularis
- 2x Protula tubularia
- 1x Sabella spallanzanii
- 1x puž cjevaš (neznam ime, imam kuči zapisano...iz cjevi pušta ko neku slinu, na koju se ljepe sitni organizmi)
- 1x puž (ili crv :question:), šaren, žuto/plav

U akvariju imam još
- Cladocora caespitosa
- Aplysina aerophoba

Trenutna temp. cca 21°C.
Hladim ga ventilatorom, izhlapilu vodu dolivam automatski iz 15l akvarija sa RO vodom, koji je ispod glavnog akvarija.
Vodu mjenjam 10l na 3-4 dana direkt iz mora.
Kad stignem kuči ljepim sliku.

Još jedno pitanje...
Kada se gase svjetla izlazi neki mali rak sa dugačkim klještama, i neki dan slučajno gledam sa malom lampicom po akvariju, i baš ga vidim kako je čapijo kozicu veču od njega i pojejo je za par sekundi X-(
Molim za identifikaciju (na linku je slika)
https://melitab.wordpress.com/2011/06/27/%C2%A4-ko-se-rakci-objemaju-fiesa-nocni-potop/110625fiesa102a/ (https://melitab.wordpress.com/2011/06/27/%C2%A4-ko-se-rakci-objemaju-fiesa-nocni-potop/110625fiesa102a/)

Pozdrav!

Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Listopad 18, 2011, 22:54:22 poslijepodne
Kolega Labrax, akvarij izgleda napreduje - bаš lepo!. Ipak, preporučujem Vam da bar duplirate zapreminu akvarija, čim budete u prilici. A negde 200-300 litara neto je tek “prava stvar” u morskoj akvaristici! Evo, par komentara u vezi sa Vašim poslednjim postom:

Blennius rouxi je lep, ali ipak malo preveliki blenij za toliki akvarij. Mislim da je i generalno nekako „isuviše nervozan“ za čuvanje u tako skučenom  prostoru. No, možda se i potpuno aklimatizuje....  

Da li ste sigurni da u akvariju imate 7 Palaemon serratus-a! To su velike kozice. Čak i da ste odabrali sve same mladunce, ovi će izuzetno brzo porasti!  Nadam se da ipak posedujete P. elegans-e. Oni su pravi izbor za tako mali akvarij. Dostižu dužinu od najviše 60 mm, a i to se retko događa.    

Posedujete primerak Phymanthus pulcher-a u akvariju!? To je zaista lepa anemona, koja uz to može da bude i prilično krupna - mislim da su najčešće i najveće upravo tu - na krajnjem severu Jadrana. Može li neka fotografija iz akvarija?    

Periclimenes amethysteus je izuzetno lepa kozica koju sam ja u prirodi ubedljivo najčešće vidjao u simbiozi (?) sa anemonom Aiptasia mutabilis. I ja sam imao loših iskustava sa ovom kozicom. Svojim očima sam video da ona „hladnokrvno“ otkida i u slast jede vrhove ljutih pipaka anemone Anemonia-e sulcata-e (stvarno zapanjujuće!!). Takođe, bez sumnje može da se hrani i komadićima tkiva koje otkida sa tela  Actinia equina-e – što nedvosmisleno potvrđuje upadljivo crvenilo sadržaja probavnog kanala koje je vidljivo u prozirnom telu raku. Mogu se pronaći i zapisi o lošim iskustvima drugih morskih akvarista u vezi sa ovime. Neohodno je svakako veoma pažljivo posmatranje ponašanja ovog raka u akvariju, uz oprezno biranje sustanara. Očito je da granica između simbioze i parazitizma u ovom slučaju nije sasvim jasna! Zagonetke kao što je ova i doprinose čarima morske akvaristike, beskrajne su mogućnosti za saznavanje i eksperimentisanje!    

Sabella spallanzanii je veliki crv, nije prikladan za manje akvarije. A prema mom iskustvu i u većim akvarijima se uglavnom nije pokazao kao naročito dugovečan stanovnik. Sigurno ne spada u vrste Jadranskih perjastih crva koje bih ja preporučio za držanje u akvariju, uprkos tome što sjajno izgleda.  

Kraba  na fotografiji koju ste priložili je Ilia nucleus. Ja ovog  zanimljivog raka nisam držao u akvariju, ali znam da je tipičan stanovnik muljevitog i peskovitog dna na većim dubinama. Međutim, ponekad se može pronaći i u plićaku – i to obično u zatvorenim delovima mora gde je providnost vode mala. Pamtim da sam kapitalne primerke ovog raka jednom prilikom pronašao u dubokom zalivu Morinj u Dalmaciji na dubini od svaga nekoliko metara! Da li ste sigurni da se ovde radi baš o toj  vrsti?      

Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Listopad 19, 2011, 22:23:54 poslijepodne
ZorK, slažem se oko litraže...neka bude to za prvo iskustvo sa morem :)

Blennius rouxi je stvarno po karakteru malo drukčiji, ali za sad sve ok.Ako bude problema, pustit ču ga.

Hmmm za kozice ni sam neznam koje su...evo dole (slaba) slika...

Sliku Phymanthus pulchera isto ljepim dole...ako su svi to to, onda jih imam 3 (slučajno došlo sa kamenjem)...kako jih je treba hranit?Isto ko vlasulju??

Periclimenes amethysteus sam prije dva dana pustio u more.

A rak je sigurno taj, 100%! Mislim da ču i njega pustit, jer je svako večer na lovu -?
Imam i od njega jednu skroz slabu sliku.

Evo sada par slika...


Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Listopad 19, 2011, 22:24:37 poslijepodne
ahh zezaju me ti privitci...neče nikako po par slika >:(

(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.shrani.si%2Ft%2F3u%2FVp%2F25c3Zud1%2Ff3.jpg&hash=591215694fbef2db5c4c51be9de2dccc101e05b4) (http://www.shrani.si/?3u/Vp/25c3Zud1/f3.jpg)
puž cjevaš
(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.shrani.si%2Ft%2F1O%2Ftl%2F2HK2RcAW%2Ff4.jpg&hash=bdcfedf875d3d850c3a26c71ea41dd4861f2dec5) (http://www.shrani.si/?1O/tl/2HK2RcAW/f4.jpg)
ametistna kozica
(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.shrani.si%2Ft%2F1E%2FIQ%2FBKiPsyk%2Ff5.jpg&hash=ba1c7760e604dc09276fb94379a815c8b9e0ee03) (http://www.shrani.si/?1E/IQ/BKiPsyk/f5.jpg)
cladocora
(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.shrani.si%2Ft%2F2t%2FU9%2FtqLboAk%2Ff6.jpg&hash=d25ea261e8ca7ab53fa7e32538c17672139defb6) (http://www.shrani.si/?2t/U9/tqLboAk/f6.jpg)
Ilia nucleus
(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.shrani.si%2Ft%2F3o%2F10P%2FzZZW7d5%2Ff7.jpg&hash=a28fc03c97a88e506e864f47cce200972cdd7666) (http://www.shrani.si/?3o/10P/zZZW7d5/f7.jpg)
(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.shrani.si%2Ft%2F31%2FzS%2F2uMYMAzm%2Ff8.jpg&hash=e7f4f86fe20c77ee3962aa78469739b5c386b218) (http://www.shrani.si/?31/zS/2uMYMAzm/f8.jpg)
(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.shrani.si%2Ft%2F40%2F4R%2F3v7YifrL%2Ff9.jpg&hash=59adee12836bad273ebc4681793948b8fe368751) (http://www.shrani.si/?40/4R/3v7YifrL/f9.jpg)
(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.shrani.si%2Ft%2F3b%2FEO%2F2rzJwXXb%2Ff10.jpg&hash=b7938d773662369fc35e3fcd1283ff04006ebf48) (http://www.shrani.si/?3b/EO/2rzJwXXb/f10.jpg)
kozica
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Listopad 19, 2011, 23:58:17 poslijepodne
U, dosta dobro je to! Na kamenju imate što šta zanimljivog, vide se i neke Ascidacea sp. sa našminkanim ustima! Anemone su bez ikakve sumnje pripadnici vrste Cereus pedunculatus. To je po pom mišljenju i najbolja Jadranska anemona što se tiče držanja u akvarijima. Napisao sam par reči o toj vrsti ovde u temi “Jadranske životinjice – slikice”. U najkraćem: to je lepa anemona, vrlo varijabilna po koloritu  i  uopšte se ne šeta  po akvariju. Moguće ih je i uspešno uzgajati. “Porađaju” potpuno formirane mladunce veličine nekoliko milimetara. Potrebno je tada uložiti samo malo više truda oko njihove ishrane. Kod mene su pojedini primerci ove anemone lepo živeli i do oko 15 (!) godina i to u prilično nesofisticiranim sistemima! Cereus prihvata spremno sve vrste morske “mesnate” hrane. Anemona Phymanthus pulcher je ovoj vrsti slična samo na prvi pogled i tipična je za meka morska dna u kojima je ukopana, a ne za kamenito dno. U proseku je dosta krupnija i nema glatke pipke kao Cereus već “hrapave” – sa upadljivim zadebljanjima, izraslinama!

Rak kozica na fotografiji je skoro sasvim sigurno P. elegans, a ne P.serratus. Pisao sam već o tome koje su najuočljivije razlike pomoću kojih se može pouzdano identifikovati o kojoj vrsti radi u temi ”Gigatokozica”. Sa srećom! Poz.

Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Vele bit - Listopad 23, 2011, 17:34:36 poslijepodne
Prekrasno složen greben! Jako lijep i prirodan Jadranski grebenčić, vrvi od života i mislim da bi nastavak napretka trebalo popratitu temi ''Vaši morski akvariji''
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Listopad 24, 2011, 10:31:39 prijepodne
Hvala hvala :-[
Prije dva dana ubačena još jedna Sunčeva moruzgva (Cereus pedunculatus), koja (nadam se) ostane na dnu i ne na kamenima,
2 komada crvene moruzgve (Actinia equina) i jedan usamljeni koralj (Balanophyllia Europaea). Da li se ovaj koralj uopšte ikada otvori??
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Listopad 24, 2011, 22:53:05 poslijepodne
Ukoliko sam dobro razumeo, poslednji primerak Cereus-a ste ubacili u akvarij bez kamena. U toj situaciji je potreban oprez, pošto se ove anemone vrlo teško bez oštećenja odvajaju od kamenite podloge na kojoj su pričvršćene u moru. Ukoliko je telo anemone ozbiljnije povređeno, vrlo je verovatno da će uginiti i početi da se raspada, što će naravno loše uticati na kvalitet vode u akvariju. Tako, neophodno je da pažljivo pratite njeno stanje. Ukoliko je pak anemona iskopana iz mešavine peska i/ili mulja i sitneži od kamena na kojem je pričvršćena i to bez oštećenja, situacija je znatno bolja. Mali procenat ovih anemone obitava na takvom staništu, ali ih ipak tamo ima i to su ubedljivo najbolja mesta za njihovo sakuljanje za akvarije!  Ukopajte je u podlogu i ona će na tom mestu skoro sigurno i ostati, uz moguće manje premeštanje i eventualno pričvršćivanje za stakleno dno akvarija ispod podloge.
    
Ja nemam baš mnogo iskustva sa držanjem ovih korala, ali nema sumnje da će se Balanophyllia sp. otvarati ukoliko im uslovi u akvariju odgovaraju. Međutim, tkivo im je skoro potpuno prozirno, pa je moguće da se odmah i ne primeti da je koral otvoren - ukoliko se pažljivo ne posmatra!  Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Listopad 24, 2011, 23:53:47 poslijepodne
ZorK, vi ste prava enciklopedija :P
Cereus je bio na kamenu, ali mislim da ga uopšte nisam oštetijo (skido sam ga pola sata).
Naveče je bila ubačena, drugo jutro je bila več sasvim otvorena.
Sad sam izvadio malo podloge, jer je bila presitna i stalno je bila malo motna voda, i preko nasuo malo veču granulaciju.Zamjenio sam još 20l vode.
Usisao sam na jednom mjestu do stakla, i tamo stavio cereusa.Poslje pola sata več je otvoren :)

U kandi sa starom vodom iz akvarija sve nešto mrda kad posvjetlim sa lampicom (cyclop, artemia??!?!?!)...to mislim da je dobro da ima toga?
Danas sam stavijo još one račiče slične kozicama...mi jim kažemo postranice (Amphipoda).
Je to ok ili ima neka caka?
Nahranijo sam sa njima vlasulju i druge moruzgve.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Listopad 26, 2011, 00:12:11 prijepodne
Kolega Labrax, zahvaljujem na komplimentu. Ja ne mogu da savetujem u vezi sa primenom „state of the art” tehnologije u morskoj akvaristici. Međutim, mogu da dosta doprinesem kada su teme prilagodljivost, ponašanje i međusobni odnosi morskih organizama u akvariju, a posebno u vezi s pronalaženjem i tehnikama hvatanja i sakupljanja zanimljivih stanovnika Jadranskog akvarija. To je razumljivo, pošto će se sada u januaru navršiti tačno 39 godina od kada sam otpočeo da sa Jadrana donosim organizme za morski akvarij i da ih u njemu posmatram! Tako, pomalo pišem ovde i predstavlja mi zadovoljstvo da prenesem neka iskustva.  
    
Prisustvo račića u akvariju koje ste pomenuli ne verujem da može da škodi, naprotiv. Mislim da imam za Vas još neke korisne informacije. Radi se o dve vrste vrlo zanimljvih, lepih anemona koje se mogu takođe itekako preporučiti za držanje u Jadranskom akvariju. A njih možete pronaći maltene ispred kućnog praga! Prva od ovih je Bunodactis verrucosa. To je sitnija, ali veoma lepa anemona koja se odlično drži u akvariju. Možete ih postaviti u udubljenja u kamenu, ali i u podlogu i trebalo bi da budu zadovoljne. Nekada ih je bilo dosta sa donje strane krupnog kamenja na delu obale koja se nalazi na vrhu poluostrva na kojem se nalazi Izola. Pri oseci prevrnite koji veliki kamen u plicaku i to je to! Relativno se lako može odvojiti od podloge. Tu možete usput vrlo verovatno pronaći i neke druge zanimljive vrste anemona! Drugo vrlo zanimljivo područje za sakupljanje ovih organizama su spoljne ivice solane u Strunjanu i njeni ulazni kanali. Tu se nekada, osim gore pomenute vrste i drugih anemona (Cereus, Aiptasia diaphana – nju baš i ne preporučujem za akvarij!, itd.) mogla u najvećem plićaku pronaći i atraktivana, relativno krupna Sagartia troglodytes - ukopana u podlozi. Preporučujem Vam da sačekate sasvim mirno more i jaku oseku i da krenete na posao! Baš me zanima kakvi će danas biti rezultati! Vrlo je verovatno da ćete baš lepo ukrasiti akvarij i istovremeno početi da ozbiljno razmišljate o novom, mnogo većem! Poz!              
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Listopad 27, 2011, 10:33:52 prijepodne
39 godina :156:
Wow...to je skoro 2 puta mog života :D

I u pravu ste, baš mi je to ispred kučnog praga, živim par 100m od te punte (svetilnik se zove), i od tamo dolazve 95% organizma iz mog akvarija.
Nisam jih nikada primjetio, ali je i istina da prije nisam obračao pažnje na to :)
Ovih dana idem malo kamenje prebacivat :P
Za strunjan isto znam, ali nisam još bio tamo gledat.

Evo još jedno pitanje...u akvariju imam pistol shrimpa (mislim da je Alpheus dentipes)...
Sinoč sam sa lampom pogledao u akvarij (ponoči) i brzo je pobijego, ali mislim da je imao malu kozicu u ustima -?
Pa i kad se ugasi svijetlo odma počne pucketat.
Zanima me ako bi bilo bolje ga izvadit iz akvarija?Isto se pitam i za raka Ilia nucleus.I njega sam vidio kako je ulovijo kozicu.
Ali ok, kozica sam stavijo nekoliko komada, više i manjih (ponoči i vidim skroz malih, koje nisam sam lovio, nego su vjerovatno izašle iz nabranog kamenja), da budu i živa hrana vlasuljama i moruzgvama, ako jih ulove.
I nije mi ni problem od časa do časa uložit novih.

Dodajem novu sliku akvarija i 2 nova organizma.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Listopad 27, 2011, 23:31:47 poslijepodne
Evo nekih komentara, onako telegrafski: Nemojte nagomilavati A. sulcate u akvariju . Isuvise su ljute. One peku unaokolo i prave štetu, posebno ako počnu da se šetaju. Mogu da uhvate i pojedu kozicu i ribicu ukoliko ove u nekom trenutku ne budu dovoljno oprezne – pa se zalete tamo gde ne treba. Ostavite eventalno jednu, što manju. Ja lično ne bih  drzao ni jednu sa toliko sitnim sustanarima!. Raka bi bilo najbolje da izbacite, mada verovatno nije toliko destruktivan kao što su to neke druge krabe. Mislim da “revolveraš” nije opasan, mada se više i ne sećam kada sam ga poslednji put imao u akvariju? To što neka životinja jede drugu ne znači uvek i da je zločinac – čest je slučaj da se radi samo o čišćenju terena. Poz.  
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Listopad 28, 2011, 11:01:27 prijepodne
ZorK hvala na odgovoru i hvala puno za pomoč...po ostalim forumima nema nekih odziva na jadranske organizme.
Za a. sulcate imate pravo.
Prvo sam imao jednu, onda sam stavijo još jednu, a drugi dan poslje ubacivanja se je raspolovila!
Tako da sada imam 3 komada i da, je previše...pustit ču samo jednu.
A to valja i za cereuse, ili oni nisu tako opasni?Pa actinie equine isto (vjerovatno su sulcate otrovnije i krupnije, pa lovke su jim puno duže). 

Hja u vezi raka je tako...preko dana je zakopan, samo klješta mu gledaju iz pjeska, preko noči lovi.
Tako da u tom smislu nije destruktivan.Malo ču ga još pustit pa čemo vidit.
A kakvu štetu mogu drugi rakovi da prave?Sinoč ugledo još jednog raka, tjelo mu je veliko cca 1cm, i izgleda ko obična rakovica.

Kako je sa ježom u akvariju?

Jučer sam bio na obali, jaka osjeka, prekopao cjelu plažu, a nisam naletijo na nijednu anemonu.
A vidio sam jednu ribu, koju ne poznam.
Dignem ja kamen koji je bio u 2cm vode, i neka mala ribica ostala na kamenu sa donje strane, dok sam ga dizo?!
Okrečem ja taj kamen, i isto tako se ribica pomiče po kamenu tako, da je stalno okrenjena prema dole.
Onda sam je ulovijo u vrečicu...to je bila mala riba, velika 3-4cm, sa spodnje strane je izgledalo da ima škrge vani.
I stalno je zaljepljena.Poslje sam vidijo još nekoliko komada ispod kamenja, neke su bile skoro na suhom.
Znate možda kakva riba je to??
Na žalost mi mobitel pokvaren pa imam neki stari sad, i slika je nikakva.




Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Listopad 28, 2011, 21:10:47 poslijepodne
U vezi sa pitanjem o pogodnosti Jadranskih anemona za držanje u akvariju – skoro da ste sami na njega odgovorili! Ne bih Cereus-a hvalio da ova anemona prouzrokuje ozbiljne probleme u akvariju. Nema dugačke pipke, a i ti neuporedivo manje žare u odnosu na one u A.sulcata-e. Takođe, ova anemona se ne šeta!  Formirajte slobodno “baštu” ovih anemona, ali morate voditi računa o mogućnostima sistema da podnese toliko biološko opterećenje. Cereus ispušta acontia-e (žarne niti) koje prilično peku, ali to se događa samo kada je anemona jako uznemirena. Nemojte je gnječiti u akvariju! Actina aquina je takođe prilično bezopasna.

Što se tiče kraba - zar niste čitali prepisku o Pilumnus-u hirtellus-u u temi “Mali Jadran daleko od mora”?

Vrste ježeva koje nastanjuju plićak su u principu OK, ali ubacite nekog maleckog, Problem je naravno u tome što imate zaista mali akvarij – odlučite se, ne možete sve držati!  

Anemona Bunodactis verrucosa je na području Izole izgleda nestala usled globalnog zagrevanja (to je severnjačka vrsta - preferira hladnije more) ili možda usled prečestih akcija morskih akvarista! Ovo poslednje je naravno šala!  Verujem da niste gledali na pravim mestima, niste ih uočavali (to nije baš toliko čudno, koliko izgleda na prvi mah) ili baš niste imali sreće. Pri jakoj oseci, prevrćite kamenje čija dijagonala iznosi najmanje 50 cm i to na najmanje tolikoj dubini. Ako vam je prehladno sačekajte leto, pa sa maskom!  Na kamenu - kada su zatvorene izgledaju kao A.equina sa hrapavim telom prečnika najviše 3cm, boje bele kafe ili rozikaste. Možete ih naći i ukopane u podlozi ispod velikog kamenja.  

Riba je Lepadogaster sp. To su neobične, simpatične rbe. Neke su i zaista lepo obojene. Moje je iskustvo da se i vrlo dobro drže u akvariju, Ipak, preporučujem da ih ne uzimate, pošto ćete ih u akvariju viđati skoro isključivo u trenutku hranjenja. Sve vreme će provoditi ispod kamenja, eventualno “provirujući jednim okom” u očekivanju da im komad hrane bude serviran ispred nosa! Postavlja se sasvim opravdano pitanje: šta će vam takva riba u akvariju?  
    
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Listopad 30, 2011, 00:24:22 prijepodne
Evo sutra idem u more, da vidim iz druge perspektive :P
Ali i nači kamene od 50cm je probem, a to sam več brzo skužijo, da su anemone i slični organizmi na večim kamenima (može i manji, ali moraju biti dobro fiksirani)...one koje mogu valovi mrdat nema ništa.
More ima 15-16°C, ali bit če OK sa 5mm odjelom.

Od creusa sam več vidio te niti.I od ovog kojeg sam nazadnje odkopao je to puštao u vrečici, ali u akvariju više ne.

Danas sam bio na rivi pa smo sa sinom bacali kameje u more...dignem veči kamen i več sam mislio da sam naletijo na  Bunodactis verrucosu, jer je bila manja od actinie, baš neke boje ko kapučino, sa nekim prugama.Tek sam prije malo googlo i vidio da je to usvari Actinia Cari (meni do sada nepoznata), ali sam isto tako sretan :)

A šta se tiče Lepadogaster sp. - prvi put sam tu ribu vidio, pa me jako zanimalo šta to je.Probo sam nešto googlat ali neuspešno.Vidijo sam da je kod nas zaštiten.
U svakom slučaju je nisam imao namen stavljati u akvarij.
Od riba imam samo još jednu želju, a to je Lipophrys (Blennius) nigriceps, ali prvo bi jednu obstoječu babicu pustijo.
Ali mislim da ove godine neće biti ništa od toga, jer mislim da sutra zadnji put ulazim u more ove godine, i nije tako česta ovde (bar mislim da ne :D)

Danas je društvo Aquanubis (moj primarni forum :)) imao organiziran izlet u Pulu u akvarij Port Verudella.
Jako mi je žao da nisam uspjeo sa njima :(
Ali ok, imam u planu sa familijom u kratkom iči pogledat.

Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Listopad 30, 2011, 12:46:53 poslijepodne
Evo mene iz mora 8)
Izgleda da je neki akvarista izbacijo iz avarija 2 komada Anemone Bunodactis verrucosa-e :D

Ozbiljno, potraga nije dala rezultata, pa sam usput malo školjki kupijo (dondole), i kad sam rukom razpuho pjesak zagledam ja neku skupljenu anemonu, i več po boji i uzorcima sam znao da nije neki cereus.
Opet ja u potragu, i opet ništa...pa prebacim ponovo na dondole, i evo ti vraga još jednom naletio na jednu malu :)
Mala je odma otpala sa kamena, veču sam sad skinijo kod kuče (tamo je mekan kamen - možeš ga rukom lomit, pa sam odlomijo oko nje koliko sam mogao, ostalo kod kuče)
Tako da imam sad 2 primjerka, jedan oko 3cm u premjeru, a mali 1cm.
Malog sam stavijo na kamenje, večeg u podlogu.

Ajde mi molim samo potvrdi da li je to to (da nije pulcher?!) ili nešto treče :P
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Listopad 30, 2011, 21:28:28 poslijepodne
Odlično. Mada, anemona na slici mi mnogo više liči na mlađi primerak vrste Sagartia troglodytes, no na kapitalca Bunodactis-a (Aulactinia) verrucosa-e. B. verrucosa je dosta sitniji od Sagartia-e.Vrlo retki su primerci sa telom te veličine. Imaju relativno mali broj pipaka, ali su im pipci po pravilu mnogo intenzivnije boje – imaju “jače” šare. Karakteristične su velike bele fleke i tamne pruge. Sasvim je moguće da ona druga, sitnija  anemona pripada toj vrsti – kako joj izgledaju pipci? U svakom slučaju niste pogrešili. Obe vrste su provereno zahvalni stanovnici akvarija. Inače, u vašem kraju mogu se pronaći još neke zanimljive vrste sitnijih anemona, mislim da će biti prilike da nešto i o njima napišem. Kako ste počeli sakupićete lepu zbirku u akvariju! Poz.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Listopad 30, 2011, 23:39:09 poslijepodne
Ova velika se je tek sad otvorila, a mala nije još.Kad sam bio u moru sam obe vidio otvorene i činile su se mi iste.
Ova velika ima pipke prozirne, sa bjelim lisama, i ima mali broj pipaka.Probat ču sutra poslikat sve organizme i posebno ova dva nova.
Ako ima još nekih vrsta bi rado znao, jer je puno lahkše kad znaš šta tražiš.
Ali ipak je akvarij več krcat, tako da mislim da imam dosta :D Ali zanima me tako, da znam :)

Malo prije sam sa lampom gledo tu anemonu, kad vidim pistol shrimpa kako leži na strani, a pored babica koja diše vrlo brzo.
Izgleda da ga je babica lovila, pa ju je sa ''pištoljom'' uhvatijo za usta!!!
I klješta se odlomila i ostala joj na ustima!
Odma kako sam je odrešijo klješta je opet skočila na njega, ali ga je vukla preko Cereusa, tako da ga je on smazo i za 30 sec se več nazat otvorijo kao da ništa nije bilo.
Baš mi je žao bilo za raka, i da neče više pucketat u akvariju, ugledam u rupi još jednog.
Evo škljocnijo sam sliku na brzinu prije intervencije
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Listopad 31, 2011, 21:58:59 poslijepodne
Izgleda da je tu stvarno bilo žešće tuče! Ova babica je naravno Salaria pavo. Jeste jako mlad primerak, ali ipak smatram da bi bilo dobro da ga što pre izbacite iz akvarija. Pisao sam skoro ovde: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52442.100 o svom mišljenju i iskustvima u vezi sa ovom vrstom. Akvarij kolege Karasa i vaš su iste veličine. Biće uskoro novih fotografija? Zanima me da li će sa većom sigurnošću biti moguća identifikacija male anemone. To što se vrlo lako (sama) odvojila od podloge govori u prilog hipotezi da se ipak radi o Bunodactis-u Tako nešto je tipično za ovu vrstu, ali ne i za Sagartia-u.Poz.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Listopad 31, 2011, 22:29:52 poslijepodne
Imao sam i u planu izbacit ovu babicu i zamjenit sa drugom.

Ona mala anemona se je malo prošetala, a bila je i cjeli dan zatvorena i nisam uspjieo slikat.
Sad je otvorena, ali ne bi sada svijetla palijo, ali bit če i teško slikat jer se je malo zavukla :(
Ali tako na oko su identične, obe skoro prozirne pipke sa belim flekama.
Danas se je ova veča nenormalno razvukla...sa horizontalnim pipcima mjeri u prosjeku skoro 10cm!!!
I jako je osjetljiva na svjetlo - kad posvjetlim na nju sa lampom se odma malo stisne (isto ova manja), ako to nešto znači.
Ovako po slikama sa interneta bi reko da su oba Bunodactis verrucosa.
Sutra ču probat napravit čimbolju sliku.

Pozdrav
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Listopad 31, 2011, 23:18:43 poslijepodne
..sa horizontalnim pipcima mjeri u prosjeku skoro 10cm!!! ...
...Ovako po slikama sa interneta bi reko da su oba Bunodactis verrucosa....

Auuuh, pa to su izgleda neki lokalni mutanti!!! Ma, nek su samo živi i zdravi! 
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Studeni 01, 2011, 00:02:42 prijepodne
Nisam baš razumijo ovaj zadnji post -?
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Studeni 01, 2011, 01:04:52 prijepodne
Nisam baš razumijo ovaj zadnji post -?

 :) Mislio sam na veličinu anemone - daleko prevazilazi dimenzije koje su normalne za Bunodactis-a. Moguće je da se radi o nekoj krupnijoj podvrsti ili varijetetu? Ponekad je baš teško pouzdano utvrditi o kojoj se tačno vrsti morskog organizma radi - dosta je međusobno sličnih vrsta koje su istovremeno i vrlo varijabilne po izgledu i veličini! Međutim, mislim da tačna identifikacija i nije toliko važna - značajnije je da se životinja lepo uklopi i zadovoljno živi u našem akvariju! Zar ne? Poz. 
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Studeni 12, 2011, 16:58:48 poslijepodne
Nema svežih vesti? Kakva je situacija? Što se tiče Bunodactis-a, prikačio sam ovde dve fotografije koje sam odabrao na Net-u, a koje najviše odgovaraju izgledu ovih anemona koje sam nekada tu pronalazio. Posedujem i neke stare fotografije iz akvarija, ali su one prilicno loše (a nemam ih ni skenirane). Radilo se o dva tipa anemona sto se boje tice. Prvi je imao telo sivo-svetlo smeđe boje, ali su zato disk i pipci bili prilično intenzivno obojeni, šareni. Drugi je obično imao manje šarene i prozirnije pipke, ali je telo bilo roze! Prečnik tela anemona je uglavnom iznosio do 25mm, a imale su i karakterističan vrlo mali broj pipaka – svega par desetina. Pretpostavljam da se neke ovakve “face” mogu još uvek tu negde pronaći. Pozdrav!    
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Studeni 14, 2011, 12:06:01 poslijepodne
Situacija...sve OK!
Sad neki dan sam imao namjeru u more, ali je bila bura prejaka.
Bio sam na obali između Izole i Strunjana (na Izolskoj strani), i ljutijo se zbog bure, pa vidim da je bila super jaka osjeka, i imao sam sav ''alat'' sa sobom, pa sam odlučijo malo čekirat ispod kamenja.
I tako jednom ili pva put tjednom naberem ovih postranica (Amphipoda) i ubacivam u akvarij.
Večina ide odmah za hranu, a nekim uspje se zavuč.
Tako sam kupio male kozice, i dignem ja veči kamen i evo ispod skoro 100% Bunodactis-a (otvorena cca 2,5cm u prosjeku) i nije se uopšte zatvorila!
Imao sam i čekič sa sobom, tako da sam elegantno razbijo kamen okolo, tako da je ostala na par cm velikom kamenu.
Sljedečih 10m obale našo sam još 3 komada (uzeo sam samo jednu).
Problem ih je slikati u akvariju, ali mislim da imam od prije jedan Bunodactis i onaj veliki Sagartia troglodytes.Ovaj zadnji je kao što smo rekli prevelik za Bunodactis-a,
i razlika je u intenzitetu farbe - veči je skoro proziran, bjele lise se skroz slabo vide,...
Moram malo poslikati pa ču objaviti.

Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Studeni 14, 2011, 20:27:49 poslijepodne
Super. Evo nekih informacija o još jednoj omanjoj, zanimljivoj anemoni koja se verujem u tom području lako može pronaći. Ova vrsta se prema mom iskustvu takođe vrlo dobro drži u akvariju. To je Sagartiogeton undatus. Telo ove anemone ima prečnik od svega par centimetara i nije upadljivo obojeno – uzdužno je prugasto u različitim nijansama svetlo smeđe boje. Međutim, telo je relativno dugačko, a pipci anemone srazmerno veoma dugi, brojni i beli. Raširena anemona izgleda kao kakav omanji Cerianthus sp. pa je stoga jako upadljiva u akvariju. Da bi je pronašli mislim da je ipak neophodno zaroniti. Preporučujem da je tražite na  ljušturama i komadima ljuštura krupnih školjaka na peskovitom dnu počev od dubine od 2-3 metra. Anemonu na takav način treba i postaviti u akvariju i vrlo je verovatno da će tu zadovoljna dugo živetii. Poz.          
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Studeni 22, 2011, 13:20:33 poslijepodne
Malo se slabo javljam zadnje vreme...nestaje vremena, pa i sa internetom imam probleme kod kuče.

Ovu anemonu koju sam nazadnje pokupijo na obali sumnjam da nije Bunodactis verrucosa, jer onaj od prije je prozirno/bjeli, a ovaj novi je više smeđe boje.
I cjeli dan je zakopan, da se ga uopšte ne vidi, i tek naveče izlazi i bude otvoren ( 2 cm u prosjeku).

Ovu nedelju sam bio stvarno zadnji put u moru, jer sam se smrzo ko.....ko majmun :P
Tako da sada šta je unutra to imam do aprila/maja.
Ubacijo sam još 2 ribe, ali jedna od prije izlazi (Salaria pavo).
Na novo su unutra 1 babica kokoška (tako se zove po naše, lat. zaboravijo...na ljevom licu ima slovo N plave boje),
i još jedan mali Symphodus ocellatus, kojeg planiram izbaciti za par mjeseci (ili dok previše ne naraste).
Za sada je sve OK, jedino Symphodus ocellatus mi jede samo živu hranu (Amphipoda) i škojlke, lističe i granule ne dira.

Evo sada problem...crkla mi je pumpa, u stvari kada je ugasim, neče uvjek da starta odmah kada je uklopim ponovo.
I to me živcira svaki put kada mjenjam vodu.
Prije sam imao 2 pumpe - jednu 600l/h i jednu od 300l/h, tako da sada okreče vodu samo ova slabija.
Moje skromno mišljenje je da u takvom akvariju jako strujanje nije potrebno, ali ova manja mislim da je ipak preslaba (iz pumpe ide voda u spray bar, koji ima rupice po cjeloj dužini, i voda se ljepo mješa).
Koja pumpa bi bila ok za moj akvarij?Nekako mi se čini da bi 600l/h bila najbolja opcija?
 
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Studeni 22, 2011, 19:59:38 poslijepodne
Blenij je vrlo verovatno Aidablennius sphinx. Prilično je  lep, a i nije krupan. Nisam držao ovu vrstu. S. ocellatus bi se vremenom trebao navići na neku suvu hranu (verovatno najpre na neke sitne granule), a dok se to ne dogodi hranite ga komadićima mesa mekušaca (lignje, sipice i školjke) i rakova. Inače, ova riba spada u najsitnije Jadranske labride i neće rasti naročito brzo. Što se tiče anemone, teško je nešto pouzdano zaključiti bez fotografije. Da li možda ima smeđe ili maslinasto zeleno telo sa vrlo tankim i retkim uzdužnim, narandžastim ili crvenkastim prugama? Mislim da je tačno to da većini organizama koje držite ne odgovara izuzetno jako strujanje vode, ali smatram da bi što se unutarnje cirkulacije tiče ipak trebali imati u pogonu pumpe čiji ukupni nominalni proticaj iznosi bar 10-15 puta zapremine vode u akvariju. Poz.   
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Studeni 22, 2011, 22:37:52 poslijepodne
Da, tačno taj blenij je.

Za anemonu teško kažem, jer izlazi tek ponoči...preko dana se ne vidi.Kad stignem ču je slikat.

A pumpu ču naručit sutra, negdje oko 600-800l/h.

Dole stavljam novu sliku akvarija, 2 slike puževa za koje neznam ime(ali mislim da je onaj koji jede spužvu...),  jednu skroz slabu sliku od te jedne sitne anemone, dosta verovatno Bunodactis verrucosa, i jednu od te velike, možda Sagartia.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Studeni 23, 2011, 21:22:13 poslijepodne
Kolega Labrax, akvarij dobro izgleda. Puž golać je skoro sigurno Hypselodoris villafranca. Nemam akvarističkih iskustava sa ovom vrstom. Morski puževi golaći su većinom jako atraktivni organizmi, imaju neverovatne oblike tela i kombinacje boja na sebi! Potrebno je, međutim, znati da imaju relativno kratak životni vek, neretko samo oko godinu dana ili tako nešto! Postoji uz to jedan ozbiljan problem u vezi sa njihovim držanjem u akvarijima. Ishrana! Različite vrste ovih puževa se u prirodi hrane sasvim različitim vrstama hrane – i to žive! Osim što neki pasu alge, mnogi se hrane i grickajući  korale, anemone, sunđere, plaštaše...  Najčešće su sasvim usko specijalizovani u tom pogledu -  određena vrsta puža jede samo jednu vrstu  „nečega“!  I baš ništa drugo! Tako, velika je verovatnoća da će ubrzo uginuti od gladi u akvariju ili da će pak praviti neku  štetu! Ukratko, morski puževi golaći su kontroverzni organizmi – ukoliko nemate sklonosti i vremena za ozbiljna izučavanja  i eksperimentisanja u akvarijumu, prihvatite dobar savet:  izbegavajte ih!  Puž sa ljušturom je jedan od puževa pupkara - Euspira (Polynices) guillemini. Njegova ljuštura je zanimljiva kolekcionarima školjaka, malakolozima. Ja spadam u te. Međutim, tog puža nisam nikada uzimao za akvarij.

Evo i jedne generalne – dobronamerene sugestije: svedite na što manju meru praksu ubacivanja u akvarij morskih organizama o kojima ne znate ama baš ništa. Kada nesto zanimljivo, a sasvim nepoznato što se “akvarističkih performansi” tiče uočite u moru, suzdržite se. Prvo se bar malo informišite - pa onda vadite! Vi bar imate vrlo dobre uslove da budete strpljiviji - sve Vam je na dohvat ruke! Pozdrav. 
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Studeni 25, 2011, 15:00:13 poslijepodne
Hvala za odgovor!
I slažem se za vašom sugestijom...ove puževe sam vidio puno puta, ali jih nikada nisam uzimo.
Ali ovaj put sam znao da sam zadnji put u moru do aprila, pa sam ga pokupijo :P

Imate neko iskustvo koja hrana je OK za moje ribe?
Za sad jim dajem jedan dan suhu hranu (u lističima, granule, sera micron) - to sve zmješam po malo i špricam sa pipetom od testera.
Onda drugi dan školjke (pedoče ili dondole).Par puta sam jim dao i sardelu.
I tako jedan dan ovo jedan dan ono.
Na 4-5 dana hranim sve anemone (pedoči, dondola, par puta i sardelu)
Je to OK?
A šta jede Cladocora i Usamljeni koralj (pa i cjevaši)?
Da li i oni ''pojedu'' mikro djelove hrane (recimo sera micron-prašak) koji ostaju u akvariju??
Par puta sam vidio kako se komadiči školjke ''zaljepe'' za cladocoru...to one jedu ili?!

Kako imate/ste imali uređeno hlađenje?I kakva vam je bila temperatura zimi/ljeti?
Ja ga hladim ventilatorom, prije ljeta ču montirat još koji, a sada sam u potrazi za regulatorom, koji regulira brzinu ventilatora odnosno na temperaturu.
Jer sad mi ventilator vrti 24/7, pa moram imat i grijač da mi ne pada previše preko noči.
Koliko može temperatura rast/padat u 24 sata da ne stvara problema?
Evo sada sam nakrcao pitanja :P :P
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: RHEM - Studeni 26, 2011, 08:53:24 prijepodne

Kako imate/ste imali uređeno hlađenje?I kakva vam je bila temperatura zimi/ljeti?
Ja ga hladim ventilatorom, prije ljeta ču montirat još koji, a sada sam u potrazi za regulatorom, koji regulira brzinu ventilatora odnosno na temperaturu.
Jer sad mi ventilator vrti 24/7, pa moram imat i grijač da mi ne pada previše preko noči.
Koliko može temperatura rast/padat u 24 sata da ne stvara problema?
Evo sada sam nakrcao pitanja :P :P
ja sam napravio hladnjak tako da sam iz najobičnijeg malog hladnjaka povadio motor i isparivače a u sump-u sam
napravio posebnu komoru u kojoj se nalazi slatka voda . u tu komoru zaronio sam isparivač a more mi kruži oko komore zatim
sam kupio ovo http://www.ebay.com/itm/220V-Digital-LCD-Thermostat-Temperature-Regulator-Controller-Aquarium-fish-Tank-/170731842413?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27c0692b6d (http://www.ebay.com/itm/220V-Digital-LCD-Thermostat-Temperature-Regulator-Controller-Aquarium-fish-Tank-/170731842413?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27c0692b6d) . termostat je zbilja odličan jer regulira i kompresor hladnjaka i grijač.
sada zimi održavam temp. na 19¨a ljeti na 23¨c bez nekih problema .
kada se sjetim na hlađenje ventilatorima bili me glava jer ne samo da nisu ljeti uspjevali ohladit ispod 27¨c nego  je nadoljevanje izparene vode bilo strašno.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Prosinac 02, 2011, 21:49:43 poslijepodne
Ventilator radi sigurno puno slabije u velikoj vlagi (ljeti), ali nadam se da če biti ventilator u kombinaciji sa sobnom klimom dosta.
Za sada nemam ni sump, a i da imam nemam znanja da napravim nešto kao ti (to od hladnjaka)...jer se može vidit neku sliku sumpa sa tim hladnjakom?

A ovaj controller iz linka sam i ja več ugledao, ali prvo čekam jednog kolega, ako če nači od njegovog akvarija regulator za ventilator, koji ima 3 brzine odnosno na dizanje/padanje temperature.
Ako ga nema više, onda odmah naručujem taki isti ko tvoj.
Jesi možda provjerijo koliko je precizna sonda prema klasičnim termometrima?
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Prosinac 05, 2011, 22:33:52 poslijepodne
Opseg vrednosti temperature vode koji je kolega RHEM naveo je vrlo dobar za Jadranski akvarij. To koliko ćete imati problema sa pregrevanjem vode mnogo zavisi od termičkih karakteristika prostorije u kojoj se akvarij nalazi. Ako je to prostorija na sunčanoj strani zgrade ili u potkrovlju vrlo verovatno će biti  neophodna kombinacija relativno velikih ventilatora i klima uredjaja. Međutim, solidan hladnjak je u svakom slučaju najbolje rešenje – postoji puna kontrola situacije. Ukoliko pak veliki Jadranski akvarij držite u nekoj prostoriji koja je po termičkim karakteristikama donekle nalik nekakvom vinskom podrumu naravno da nećete imati puno problema sa temperaturom vode! Što se tiče organizama iz plićaka bilo bi najbolje da nikako ne dopustite dugotrajniji prelazak temperature vode preko 26-27 stepeni i da pri tom u hladnom delu godine temperatura bude dosta niža od tih vrednosti. 
 
U vezi sa dnevnom promenom vrednosti temperature vode u akvariju – teško je precizno preporučiti neku graničnu vrednost. I u prirodi obično postoji značajan dnevni hod temperature vode, naravno u plićaku. Pravilo koje sigurno važi je: što manje to bolje! Između ostalog i zbog toga je sasvim na mestu preporuka: ukoliko “krećete u morsku”, napravite najveći akvarij koji sebi možete da priuštite! 
     
Mislim da je način ishrane riba i anemona koji praktikujete OK, mada sardela možda i nije najbolji izbor što se ribljeg mesa tiče – previše je masna. To da li organizmi filtraši imaju dovoljno odgovarajuće hrane (čestica žive i/ili nežive hrane) na raspolaganju teško je direktno izmeriti!  Smatram da smo prinuđeni  da se oslonimo na pažljivo posmatranje:  ukoliko ove životinje dugo opstaju, dobro izgledaju i lepo rastu –  sve je u redu.

Pozdrav!     
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Prosinac 06, 2011, 12:10:52 poslijepodne
Zdravo!

Za temperaturu čemo vidjeti u praksi, kad zagrije.
Malo je smotano kupovati neki hladnjak za tako mali akvarij, jer košta oko iz glave.
Gledo sam i neke ''hladnjake'' na peltierjev element, za male akvarije možda može ohladiti za niansu...
Za sad imam temperaturu oko 20°C, noču padne na malo ispod 20.Imam jedan 80mm ventilator smanjen na 9V, tako da ne vrti punom brzinom.
Ako bude problema ljeti, onda če mi sobna klima više raditi, nema druge (za sada).

Evo baš sam sinoč pravijo hranu za moj akvarij.
Uzeo sam malo lignja, školjke, repove rakova (gambere) i malo mesa od brancina (dan prije sam filirao par komada za ručak, pa sam pustio par komada mesa).
Sve to sam nasjecko na sitno, napunijo malu vrečicu i ko da crtam po torti sa šlagom :D istiskao na daščicu kruglice, i onda sam to smrznio.
Kasnije sam samo preložijo u kutijicu i sada imam spremno.

Za sada (tok-tok-tok) je još sve živo, jedino jedna mala kolonija cladocore je pobjelila, ali je preko nje prešla Sagartia troglodytes (ako je to ta :P).

Aja još nešto...primjetijo sam, da se na kamenu (na 2 mjesta) pojavlja plava boja (2 fleke cca 2cm velike) - to često vidim u moru.
Prije toga nije bilo...šta bi to značilo?! :o

Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Prosinac 12, 2011, 15:29:36 poslijepodne
Evo tako nešto se mi pojavilo na kamenu...
http://www.natuurlijkmooi.net/adriatische_zee/unknown_onbekend/a2.htm (http://www.natuurlijkmooi.net/adriatische_zee/unknown_onbekend/a2.htm)
Ali ni na ovoj stranici neznaju šta to je, jer je u rubriki ''unknown'' -?
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Prosinac 12, 2011, 20:48:16 poslijepodne
Ako organizam reaguje na dodir primetnim skupljanjem, skoro sasvim sigurno je to neki od kolonijalnih plaštaša (podtip Urochordata, klasa Ascidiacea). Botryllus sp. ili nešto slično. U protivnom je verovatno sunđer. Ne verujem da moze biti nešto treće. Poz.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Siječanj 04, 2012, 13:53:40 poslijepodne
Nakon nekog vremena se malo javljam...nisam dugo ubacivo novih organizma, pa nema dosta novosti.
A eto, akvarij je star 3 mjeseca i za sad sam zadovoljan sa njim.
Novost je jedino ovaj temperaturni controller iz linka od RHEMa.Na njega sam priključijo ventilator, tako da mi ga ponoči izključi, jer tako i tako padne malo temperatura.
Sada mi manje skače temperatura između dana i noči.

EDIT: dodajem par slika...

Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Siječanj 23, 2012, 13:37:23 poslijepodne
Dragi kolega ZorK, nadam se da se javite malo u ovoj temi.

Zanima me ako je moguče držati u akvariju anemonu Calliactis parasitica, ali da nije na raku samcu, nego na nekom kamenu ili pjesku?

I imam još pitanje u vezi sa crvom spirografom...
Onaj prvi, koji je u akvariju od samog početka, je prije neki dan izgleda odbacijo ''škrge''.
Sad ga vidim kako i po 3-4cm izlazi iz cjevi, ali se brzo uvuče ako nešto prođe pored.
Može biti to znak, da je kvalitet vode slab?Ga je neki organizam napao?Oče mu narasti ponovo?

Ako mi možete šta god od toga odgovoriti bit ču zahvalan.

Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Siječanj 23, 2012, 20:20:00 poslijepodne
Kolega  Labrax,
ponešto o anemoni Calliactis parasitica možete pročitati ovde u temi o rakovima samcima:  https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=25547.0. Moje mišljenje, u najkraćem je: radi se o atraktivanoj (ukoliko odaberete intenzivnije obojeni primerak) i prilično krupnoj  anemoni. Međutim, relativno je osetljiva u akvariju – u tom pogledu sigurno spada u “drugu ligu” Jadranskih anemona. Ja imam akvarističkog iskustva sa tačno 20 vrsta “ovdašnjih” anemona. Prvo,  čini mi se da joj uopšte ne prija “topla voda”. Drugo, iako se ove anemone mogu pronaći u moru pričvršćene na nekakvoj podlozi koja nije ljuštura puža (doduše izuzetno retko!), smatram da će u akvariju biti stvarno zadovoljne samo u simbiozi sa rakovima samcima i krupnjim puževima (što je neuporedivo ređi slučaj u prirodi) - i to uglavnom onima iz porodice Muricoidea. Problem je u tome što se tu radi o krupnim, opasnim rakovima samcima – štetočinama (Dardanus sp.,Paguristes eremita, itd.) i mesojednim puževima koje morski akvaristi nikako ne žele da vide u svom akvariju – ukoliko naravno ne raspolažu akvarijem specijalno namenjenom predatorima! Možete pokušati sa nekim primerkom ove anemone koji pronađete na praznoj kućici puža – postavite je na dno akvarija, redovno hranite i moguće je da će tako opstati izvesno vreme.      

Mislim da Spirographis-u veći problem predstavlja obezbeđenje dovoljne količine hrane no kvalitet vode u akvariju. U prirodi sa mogu pronaći guste kolonije ovih crva na molima u velikim lukama, gde kvalitet vode zasigurno nije neki naročit. Ali to samo ukoliko tu  postoji solidno strujanje vode koje im donosi dovoljnu količinu hrane. Dužina ovog crva može premašiti 30cm (a njegove cevi i 70cm!), tako da mu je potrebna zaista dobra ishrana da bi se normalno razvijao.Odbačenu perušku kojom hvata čestice hrane crv će obnoviti ukoliko razlog njenog odbacivanja nije bio stres usled gladovanja već nešto drugo! Po mom iskustvu, maksimalna dužina opstanka ove vrste crva u akvariju je nekoliko puta manja u odnosu na onu kod mnogih drugih, sitnijih vrsta Jadranskih perjastih crva. Mislim da je to prilično indikativno! Srdačan pozdrav!  
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Siječanj 23, 2012, 22:04:34 poslijepodne
Hvala na odgovoru!
U nedelju sam ugledao u mreži kočarice raka sa tom anemonom gore, i uzeo sam je, jer mi anemona nije bila poznata tako zatvorena, i želim jih imat što više različitih.
Na kraju sam uzeo 2 rakova koji su imali svako dosta različite anemone (zatvorene) i još jednu sitnu, koja je izgleda otpala sa rakove kučice.
Rakove sam imao do danas u filteru (poslje vašeg odgovora sam odlučijo jih izvaditi, sada su več u moru), a malu sam stavijo na kamen, i tu ču probat održat (skroz mala).
Ako ne drugo, na rakovoj kučici bio je mikro morski krastavac (neznam kako se kaže), i to takav sa nekim špicama.Sinoč kada sam ga ugledao mi je izgledalo da izbaciva ko neke grančice (takve sam več vidio na slikama na internetu).

A za crva stvarno neznam...ne bih rekao da je gladovao, jer je izgedao cjelo vreme isto.
Škrge je odbacio preko noči.
Imam jih još, ali mi je ovaj posebno drag, jer je ljep, i on je prvi organizam, koji je bijo ubačen.
Nadam se da si opomogne.

Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Veljača 04, 2012, 00:35:54 prijepodne
Evo opet mene...pravim spisak organizma u akvariju, pa imam par dilema:

- možete potvrditi, da je na sliki Epizoanthus sp.??
(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fshrani.si%2Ft%2F13%2FSU%2FzooT4aH%2Fepizoanthus-sp.jpg&hash=2181a906dde3224f98f423648d5c01e2911c98f5)][url=http://shrani.si/?13/SU/zooT4aH/epizoanthus-sp.jpg](https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fshrani.si%2Ft%2F13%2FSU%2FzooT4aH%2Fepizoanthus-sp.jpg&hash=2181a906dde3224f98f423648d5c01e2911c98f5) (http://shrani.si/?13/SU/zooT4aH/epizoanthus-sp.jpg)[/url]

- što se tiče donjeg citata ispred nekoliko vremena...
Super. Evo nekih informacija o još jednoj omanjoj, zanimljivoj anemoni koja se verujem u tom području lako može pronaći. Ova vrsta se prema mom iskustvu takođe vrlo dobro drži u akvariju. To je Sagartiogeton undatus. Telo ove anemone ima prečnik od svega par centimetara i nije upadljivo obojeno – uzdužno je prugasto u različitim nijansama svetlo smeđe boje. Međutim, telo je relativno dugačko, a pipci anemone srazmerno veoma dugi, brojni i beli. Raširena anemona izgleda kao kakav omanji Cerianthus sp. pa je stoga jako upadljiva u akvariju. Da bi je pronašli mislim da je ipak neophodno zaroniti.
...evo mislim da imam i nju (druga slika). Identična je opisu iz citata.Ako je, onda mogu potvrditi, da nije neophodno zaroniti :P
Obadvoje (Epizoanthus sp. i Sagartiogeton undatus) sam dobijo sa kočarice, tačnije sa raka iz kočarice.
(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fshrani.si%2Ft%2F2o%2FhR%2F3gw6iV4S%2Fnova.jpg&hash=f4c535695e8f869b325f31334f31c005a0afe683)][url=http://shrani.si/?2o/hR/3gw6iV4S/nova.jpg](https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fshrani.si%2Ft%2F2o%2FhR%2F3gw6iV4S%2Fnova.jpg&hash=f4c535695e8f869b325f31334f31c005a0afe683) (http://shrani.si/?2o/hR/3gw6iV4S/nova.jpg)[/url]
U prošlom postu sam pisao, da sam uzeo 2 raka, ali jih i pustijo, skupa sa anemonama (Calliactis parasitica, od kojih ljepim sliku ispod...krasne su boje bile!)
(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fshrani.si%2Ft%2FV%2FCx%2F3w7yS26j%2Fparasitica.jpg&hash=17b32d527f2f396f4ad401eb53b0ff697b8021eb)][url=http://shrani.si/?V/Cx/3w7yS26j/parasitica.jpg](https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fshrani.si%2Ft%2FV%2FCx%2F3w7yS26j%2Fparasitica.jpg&hash=17b32d527f2f396f4ad401eb53b0ff697b8021eb) (http://shrani.si/?V/Cx/3w7yS26j/parasitica.jpg)[/url]
A na brodu sam vidijo jednu, koja je ispala sa neke kučice od raka, i to je izgleda baš Sagartiogeton undatus!
Na kučici jednog raka sam vidijo neke takve čudne kuglice, par mm velikem, pa sam odlomijo i palo mi je u akvarij.Tek poslje nekoliko dana sam primjetijo pipke, i skoro sam siguran da je to Epizoanthus sp..

- onda da se vratim na dileme oko anemona Sagartia / Bunodactis...
Več od tada imam 3 komade, 2 što sam izronijo (velika - ima na slikama na prvoj strani teme, i jedna manja, slika par postova gore - Studeni 22, 2011, 22:37:52 pm)... i još jednu malu, koju sam pokupijo ''pješce'', koju do sada nisam uspijo slikat.
Evo sada imam slike (otvorena i zatvorena), i nadam se da možemo identificirat.
(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fshrani.si%2Ft%2F24%2FE5%2F8f60rjR%2Funk2.jpg&hash=a0e47bfad8b8c2e9a8eb14ec80ece59c0eaf3fe0)][url=http://shrani.si/?24/E5/8f60rjR/unk2.jpg](https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fshrani.si%2Ft%2F24%2FE5%2F8f60rjR%2Funk2.jpg&hash=a0e47bfad8b8c2e9a8eb14ec80ece59c0eaf3fe0) (http://shrani.si/?24/E5/8f60rjR/unk2.jpg)[/url]
Dole ljepim i sliku ove veče, i to slika na dan kad je pokupljena, slika kako izgleda zatvorena, i još slika kako izgleda u akvariju.
(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fshrani.si%2Ft%2F11%2FjJ%2F3yQXoBNg%2Funk1.jpg&hash=00ef9ca96614a92efea3d9e1aef4da05c511beb6)][url=http://shrani.si/?11/jJ/3yQXoBNg/unk1.jpg](https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fshrani.si%2Ft%2F11%2FjJ%2F3yQXoBNg%2Funk1.jpg&hash=00ef9ca96614a92efea3d9e1aef4da05c511beb6) (http://shrani.si/?11/jJ/3yQXoBNg/unk1.jpg)[/url]
Različite su po boji, dimenzijama, i može se vidjet, kako kod veče kda je zatvorena idu proge vertikalno, kod manje horizontalno.Velika je cjeli dan takva ko na sliki, a ova mala je cjeli dan zakopana, i pokaže se kada se ugase svjetla.

- i zanima me koji je to jež, kojeg imam več od samog početka, ali je bio uvjek zavučen, pa ga nisam uspijo slikat...velik je centimetar, i bjele/sive boje.
(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fshrani.si%2Ft%2F36%2FWf%2F3bAVs8Gr%2Fjez.jpg&hash=dc60a992b9bfa5f2a7f4d30fc7037c775f6b8aa0)][url=http://shrani.si/?36/Wf/3bAVs8Gr/jez.jpg](https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fshrani.si%2Ft%2F36%2FWf%2F3bAVs8Gr%2Fjez.jpg&hash=dc60a992b9bfa5f2a7f4d30fc7037c775f6b8aa0) (http://shrani.si/?36/Wf/3bAVs8Gr/jez.jpg)[/url]

I još nešto u vezi puža, za kojeg sam upitivo prije nekoliko vremena...
Rekli ste, da je to Euspira (Polynices) guillemini, ali prije par dana sam naletijo na puža Payraudeautia intricata, i siguran sam da imam tačno ovog puža (i moja slika je identična ovi na linku)http://www.natuurlijkmooi.net/adriatische_zee/slakken_en_keverslakken/payraudeautia_intricata.htm (http://www.natuurlijkmooi.net/adriatische_zee/slakken_en_keverslakken/payraudeautia_intricata.htm)
Može biti to to ili?

Nadam se da odgovorite i unaprijed se zahvaljujem.

Pozdrav!


Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Veljača 06, 2012, 20:33:00 poslijepodne
Auh! Kolega Labrax, stavljate me na muke! Već sam pomenuo da tačna identifikacija mnogih morskih organizama može da bude veoma težak posao – to je nauka. Što se tiče puževa pupkara - porodica Naticidae, u Jadranu živi priličan broj vrsta koje nije uvek lako međusobno razlikovati, posebno ukoliko se radi o sasvim mladim primercima. Ja ove puževe uopšte nisam držao u akvariju tako da vrlo slabo poznajem razlike u boji i izgledu njihovog tela. A boja i šare na ljušturama ovih puževa koje su sličnog oblika mogu da variraju i na to se ne možemo uvek osloniti. Pripremio sam Vam neku vrstu ključa u obliku fotografije da bi sa priličnom sigurnošću mogli da identifikujete puža. Međutim, ključ ćete vrlo verovatno moći da iskoristite tek kada puž više ne bude živ! Pogledajte centralnu šupljinu ljušture sa donje strane. Ukoliko u unutrašnjosti prostrane šupljine postoje dva spiralna grebena (uzvišenja) ne bi trebalo da bude nikakve sumnje. To je Payraudeautia intricata. Mislim da je skoro sigurno da ne postoji druga vrsta sa ovom karakteristikom u  Mediteranu. Tako nešto ne postoji kod vrste Euspira guilemini koja ima ljušturu sličnog oblika, veličine i kolorita i koja je u prirodi po mom iskustvu neuporedivo češća. Ukoliko u šupljini postoji samo jedan greben, onda nije ni jedno ni drugo – treba tražiti u nekim drugin rodovima iz ove porodice.   
“Anemona sa kočarice” bi zaista trebala da bude Sagartiogeton undatus, mada joj se izgled tela ne vidi naš najbolje na fotografiji. Uz to, za ovu vrstu je tipično da joj je telo obično prilično izduženo kada je otvorena i ukoliko je niko ne uznemirava. Za njeno pronalaženje nije bilo baš neophodno da angažujete koču, može se relativno lako pronaći i u plitkom moru! Lepa anemona u podlozi mnogo liči na pripadnika vrste Aulactinia (Bunnodactis) verrucosa. Bele fleke (a ne linije) na pipcima, kao i činjenica da “ne voli” jako osvetljenje takođe idu u prilog tome da se radi o ovoj vrsti. U prirodi su ove anemone uvek u senci! Kolonijalne anemone su najverovatnije Epizoanthus arenaceus, ali me nemojte baš tvrdo držati za reč – postoji više sličnih vrsta. Identifikacija vrste je lakša ukoliko se posmatra živi organizam i upoređuje sa raspoloživim fotografijama i opisima vrste i njenog staništa. Ne treba pri tome zaboraviti i na to da na Internetu postoji mnogo grubih grešaka u identifikaciji….
Fina kolekcija Jadranskih anemona je u nastajanju, nema šta! Podsećam Vas na to da ne bi bilo loše razmišljati o značajnom povećanju kapaciteta akvarija. Srdačan pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Ožujak 07, 2012, 10:54:14 prijepodne
Pozdrav!

zanima me ako imate iskustva sa držanjem Leptomysis lingvura u akvariju??
Bi to otišlo odmah za hranu?
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: GROF - Ožujak 07, 2012, 11:01:00 prijepodne
Pozdrav!

zanima me ako imate iskustva sa držanjem Leptomysis lingvura u akvariju??
Bi to otišlo odmah za hranu?


...ako imaš iti jednu ribu u akvariju ti mysisi će biti počišćeni u roku nekoliko dana.

Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Ožujak 07, 2012, 13:19:54 poslijepodne
Šteta, baš su simpatični...
Možda bi nekako furalo ako bi imao jedan čošak pun vlasulja :D
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Ožujak 07, 2012, 22:04:07 poslijepodne
Labrax, pozdrav!
Mislim da vaši mali Chromis-i ne bi baš tako spremno napali te kozice – to im je ipak malo prekrupan plen.Vrlo verovatno isto važi  i za  Blennius sp. koje imate. Vrsta lova koja je tu potrebna je ovim ribama pomalo "nezgodna" - mnogo više vole da se hrane na dnu.Međutim,  smatram da  bi ih onaj C. ocellatus, ako ga još uvek imate u akvariju, skoro sigurno vrlo brzo - "sistematski pokupio"! Istina je da i nema mnogo razlike između toga da li će ovi rakovi nestati u akvariju odmah ili nešto kasnije. Suština problema je u tome što su zaista sjajna hrana za praktično sve iole malo krupnije morske ribe!
Zanima me šta ima novo u vašem akvariju – dosta dugo nije bilo vesti? Bilo bi lepo da češće prilažete ponešto ovde. Vaš akvarij je jako zanimljiv, nema ih mnogo takvih. 
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: GROF - Ožujak 07, 2012, 22:39:24 poslijepodne
Zork, pretpostavljam da nisi nikad držao Leptomysis lingvura u akvariju.

Crneji (chromisi) ove veličine kao i svi bleniji imaju dovoljno velika usta za ove kozice. Nisam sad listao sve stranice ove teme i neznam koje sve ribe kolega Labrax ima u akvarij, ali ja sam ih imao raznih sa mysisima, i ovi se nemogu dugo održati, osim možda sa mlađi riba.

Sad držim te mysise same u akvariju (fotka u privitku - neznam hoće li se razaznati išta)

Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Ožujak 08, 2012, 01:39:16 prijepodne
Evo baš sam sinoč počeo slagati jedan video...danas završio pa ljepim link dole...

http://vimeo.com/38124621 (http://vimeo.com/38124621)
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: RHEM - Ožujak 08, 2012, 06:49:43 prijepodne
jako dobar video, akvarij izgleda veći nego šta je,
vidi se da prilično vodiš brigu o njemu  :klap:
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Ožujak 08, 2012, 12:15:43 poslijepodne
Labrax, vrlo lepo! Akvarij izglada baš bogato.
... i ovi se nemogu dugo održati, osim možda sa mlađi riba.
Nije uopšte sporno. Ja sam samo dao procenu razlike u brzini istrebljenja ovih račića u akvariju. Eventulano bi se dalo pokušati sa držanjem grupe "kapitalaca"  Leptomysis-a  (15-17mm) sa nekoliko Chromis-a dužine oko 2cm. Moguće je da bi izvesno vreme to funkcionisalo, a i zanimljivo bi izgledalo. Poz.    
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: GROF - Ožujak 08, 2012, 12:42:13 poslijepodne
Da, vjerovatno bi sa većim primjercima duže potrajali...ali teško ih je naći...uglavnom su mogu pronaći veličine cca 8-9 mm. Uglavno zanimljivi račići koji rađaju žive mlade.


Labrax, super ti izgleda akvarij ... ide ljeto, pa ćeš moći zaroniti i malo dublje....gdje se nalazi puno više zanimljivijih organizama.
Samo nastavi fotkati svaki organizam koji budeš držao......ja imam neznam ni sam koliko fotki organizama koje sam držao, pa da napravimo bazu kojom možemo posramiti sve slične sajtove.  ;)

Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: gusteroljubac - Ožujak 08, 2012, 15:11:11 poslijepodne
Akvarij ti je odlican i ziv
svaka cast  :klap: :klap:
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Ožujak 08, 2012, 15:29:14 poslijepodne
Hvala svima :-[
Trudim se koliko mogu, ali po drugoj strani što manje kompliciram.
Nadam se da če bit more dosta toplo za mjesec dana da bi malo zaronijo.
Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: leopard gecko Trevor - Ožujak 08, 2012, 16:03:39 poslijepodne
Akvarij ti je stavrno super :up:

Pravi dalmatinski.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: alen_zgb - Ožujak 08, 2012, 17:28:47 poslijepodne
pozz labrax.. dobar ti je video, super si ga slozio i uklopio u sve.. muzika je super  :up:

a sto se tice svega, vjeruj mi da si me sa svojim akvacem vratio u morske vode, pa evo upravo sam na sakupljanju opreme i vracam se nazad moru, ali i zajedno sa ciklidnim.. iako idem na nanić, tj manji akvac, slozit cu to za svoju dušu.. za uzivanje..  :up:
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: njivican - Ožujak 08, 2012, 20:36:02 poslijepodne
Ovo je stvarno krasan uradak i dobar primjer da jadranski akvarij može biti jednako atraktivan. Bilo bi super ubaciti jednog pjevčića (Tripterygion tripteronous) onako crvenog. Lako ga je za ulovit i ima ih svugdje.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Ožujak 09, 2012, 21:49:14 poslijepodne
Labrax, možda mala pomoć u identifikaciji - ukoliko to već niste otkrili? Školjka koja je na filmu snimljena kako se otvara je skoro sigurno pripadnik porodice Pectindae: Mimachlamys (Chlamys) varia. Živi pričvršćena nitima za podlogu – najčešće u rupama u steni. Najduža dijagonala školjke može ponekad dostići i 90 mm, a vrlo je zanimljiva  kolekcionarima zbog varijabilnosti kolorita ljušture. Poz.  
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Travanj 30, 2012, 15:16:40 poslijepodne
Nakon nekoliko vremena evo opet mene...stiže ljeto ;)
U planu imam malo promjeniti hardscape, da bi napravijo više rupa.
Novost u akvariju je Tripterygion delaisi, imam ga oko 15 dana, ali ču ga za koji dan vratiti (malo je prekrupan, i čini mi se da se muči, pa i samo na momente je žut, ostalo je neke smeđe boje...). I sve koje sam video su bili slične veličine...
Onda sam tražijo crvenog, jer naraste malo manji, a još bolji bi bio Tripterygion melanurus, ali mislim da ga u blizini nema.
I evo jučer ja u moru, i siguran sam bio da sam vidio Tripterygion melanurus, sav sretan sam bio (ok, kasnije malo manje, jer ga nisam uspijo uhvatit).
No kad sam došo kuči sam vidio da je to bio Lipophrys nigriceps, na kojeg sam skroz zaboravijo, a mislim da je baš taj najbolji izbor?
Da li on mjenja boju, ili je konstantno crven?
Izlazi iz rupa, ili je večinom sakriven u akvariju?

Sada imam od riba:

- 1x Symphodus ocellatus (cca 5cm)
- 1x Parablennius rouxi (cca 7cm)
- 1x Chromis chromis (cca 4cm)
- 1x Blennius sphinx (cca 5cm)
- 1x Tripterygion delaisi (cca 8cm)

Od njih sigurno ostaje Symphodus ocellatus (aktivna, ljepa, simpatična, ne raste brzo), Parablennius rouxi mi je isto skroz simpatičan, i mislim da se je super uklopijo u akvarij, Chromis chromis je isto super riba za akvarij, jer kao i S. ocellatus izpupunjavaju zgornji dio akvarija, ali bi dodao još jednog (imao sam 2, ali mi je jedan manji nestao - nemam pojma kuda i kako).
Blennius sphinx je isto simpatična, ali iako je mala, dosta je agresivna, pa i narast če još nekoliko. Nju bi i mogao pustit.
Tripterygion delaisi je kao rečeno prevelik, tako da ga ne mislim mučit, i vratit ču ga na isto mjesto.

Sada mi je velika želja uloviti Lipophrys nigriceps, i nadam se da ga sutra uspijem uloviti (znam za par rupa u kojih jih ima, i to malih - cca 3cm velikih).
A druga je Gobius  auratus, ali ga nisam nikad vidijo...ako jih uopšte ima kod nas (možda neki savjet, na kakvom terenu ga tražiti??)

Tako da bi onda izgledalo ovako:

- 1x Symphodus ocellatus (cca 5cm)
- 1x Parablennius rouxi (cca 7cm)
- 2x Chromis chromis (cca 4cm)
- 1x Lipophrys nigriceps
- 1x Gobius  auratus ili neki drugi manji gobi?Možda Lipophrys adriaticus ili Lipophrys dalmatinus ili Parablennius Zvonimiri???

I još jedno pitanje...da li ima neka alga, koja se može održavat u akvariju?? To mi baš nekako fali...

Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: banzaii - Travanj 30, 2012, 15:27:56 poslijepodne
Savjete za ovo što pitaš ti ja ne mogu dati,ali moram reći da ti je akvarij(za nano Jadranski) odličan :up: Pratim temu i dalje
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: GROF - Travanj 30, 2012, 15:29:28 poslijepodne

I još jedno pitanje...da li ima neka alga, koja se može održavat u akvariju?? To mi baš nekako fali...



...ima ih dosta...ovde su samo neke:

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=100&Itemid=276

Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Travanj 30, 2012, 21:41:04 poslijepodne
Labrax,
drago mi je da Vaš akvarij uspeva. Medjutim, generalno ostajem pri stanovištu da bi bi bilo odlično da zapreminu Vašeg Jadranskog akvarija bar udvostručite!  Siguran sam  da se Trypterigium sp. što se “akvarističkih performansi” tiče nikako ne mogu meriti sa Lipoprhrys-om nigriceps-om. Ukoliko ste videli da se nekakve ribice ”blenoidnog” oblika tela i pretežno crvenog kolorita sa crnom glavom kriju po rupama u kamenu – to nisu Trypterigium sp. Ove ribe se nikada ne zavlače u rupice!  Skoro sigurno je to bio Lipoprhrys nigriceps. Ova riba ne menja boju tela u zavisnosti od raspoloženja – ona je uvek jarko crvena. Medjutim, ukoliko se nalazi u sasvim neprirodnom okruženju – npr. na dnu bele plastične kantice u kojoj se transportuje – kolorit glave će biti nešto bleđi no što je to normalno. Riba će u akvariju odabrati nekakvu rupicu u kamenu i u senci kao svoj dom, ali će sasvim sigurno dovoljno dugo biti u vidnom polju da bi opravdala reputaciju jednog od najatraktivnijih stanovnika Jadranskog akvarija. Uz to, ova vrsta se može pronaći i u severnim, dosta oslađenim i zatvorenim delovima Jadrana. Što se tiče detalja u vezi sa pronalaženjem ribe, upućujem Vas na temu o ovoj vrsti ovde na Forumu. 

Nažalost, moje mišljenje je da je pronalaženje Gobius-a auratus-a za Vas mnogo veći problem. Procenjujem da skoro da i nema šansi da ovu vrstu pronađete tu na severu Jadrana. Ja sam ovu ribu, po pravilu, viđao duž obala južnog i dela srednjeg Jadrana i to onih obala koje su otvorene, okrenute ka jugu. Atraktivne, dosta odsečene….
Srdačan pozdrav!   Zork.
 
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Svibanj 04, 2012, 16:45:25 poslijepodne
Ok, onda Gobius-a auratus-a mogu zaboraviti.
Nisam uspijo u more prije par dana, tako da nadam se da stignem za vikend po toga nigricepsa kojeg jako želim.

Hvala GROF za super informacije o algama!

Još jedna velika želja je imati Parazoanthus axinellae, ali mislim da jih na toliko na sjeveru nema.
Jih je netko video što bliže istri??

A što se tiče veličine akvarija, da, slažem se. I meni bi to bila želja, i zbog toga što ima mnogo ljepih organizma, koje bi mogao održavati u večem akvariju.
Ali sada stvarno ne ide.Možda nekad sa večim stanom dođe i veči akvarij, sa pravim hlađenjem.

Aha baš...HLAĐENJE...več je počelo da kuha - voda mi je več na 21°.
Samo razmišljam kako bi to izgledalo...
Kutiju od stiropora ili hladilnu torbu (20-30 litara) bi punijo sa vodom (ili možda tekučinu za hlađenje) i unutra bi stavio namotanu cjev (znači preko pumpe iz akvarija do kutije i nazad u akvarij).
I u tu kutiju bi onda ubacivo led (ono za hladilne torbe). Trebalo bi prvo isprobat, koliko izdrži hlad, da bi znao na kakve intervale mjenjat led.
A pumpa bi bila vezana na kontroler za temperaturu, koji mi je sad umjesto na pumpu vezan na ventilatore, tako da ne bi voda stalno cirkulirala, več samo kada temperatura naraste. Zbog toga mislim da bi moralo bar dan do dva držati dosta hladno.
Ako bi voda konstantno cirkulirala, onda bi se brzo ugrijala voda u kutiji, ali tako sa kontrolerom možda ne?
Šta mislite?
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: RHEM - Svibanj 06, 2012, 13:39:30 poslijepodne

Aha baš...HLAĐENJE...več je počelo da kuha - voda mi je več na 21°.
Samo razmišljam kako bi to izgledalo...
Kutiju od stiropora ili hladilnu torbu (20-30 litara) bi punijo sa vodom (ili možda tekučinu za hlađenje) i unutra bi stavio namotanu cjev (znači preko pumpe iz akvarija do kutije i nazad u akvarij).
I u tu kutiju bi onda ubacivo led (ono za hladilne torbe). Trebalo bi prvo isprobat, koliko izdrži hlad, da bi znao na kakve intervale mjenjat led.
A pumpa bi bila vezana na kontroler za temperaturu, koji mi je sad umjesto na pumpu vezan na ventilatore, tako da ne bi voda stalno cirkulirala, več samo kada temperatura naraste. Zbog toga mislim da bi moralo bar dan do dva držati dosta hladno.
Ako bi voda konstantno cirkulirala, onda bi se brzo ugrijala voda u kutiji, ali tako sa kontrolerom možda ne?
Šta mislite?
teško je hladiti akvarij pogotovo ljeti pokušaj nabaviti hladnjak pivomata ili onaj za uniqe vodu to bi moglo nekako pomoći.
pogledaj moje rješenje tu ti je negdje u temi, https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=64604.msg672878#msg672878 (https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=64604.msg672878#msg672878)
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Svibanj 09, 2012, 15:08:53 poslijepodne
RHEM - imaš možda neku sliku kako to izgleda?
Kod mene je problem, jer šta god bilo mora biti malo, i ne glasno.
Za male akvarije mislim da moja varianta može proči za bar par stupnjeva.
U planu imam nabaviti hladilnu torbu cca 20l, i umjesto ubacivanja leda bi koristio peltierjev element za hlađenje vode u njoj (ili kombinirano, ako bude potrebno).
Da bi dobijo još spiralu od titana bilo bi super, zbog prjenosa temperature.
Ovih dana imam u planu počet testirat, pa mogu napisat par riječi poslje.

A da se vratim na moju potragu za nigricepsom...bio prije par dana u moru, uvlačijo se u svaku rupu, i nakon 2 sata jedva našo jedan primjerak.
U prvom pokušaju je pobjego, i nije se više vratio.
Moram nešto smislit kako ga ulovit...ako ima ko neku ideju (možda neka vrša ili tako nešto) neka slobodno napiše.
Znam za bar 3 rupe u kojih jih ima.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Daimyo - Svibanj 09, 2012, 17:29:51 poslijepodne
RHEM - imaš možda neku sliku kako to izgleda?
Kod mene je problem, jer šta god bilo mora biti malo, i ne glasno.
Za male akvarije mislim da moja varianta može proči za bar par stupnjeva.
U planu imam nabaviti hladilnu torbu cca 20l, i umjesto ubacivanja leda bi koristio peltierjev element za hlađenje vode u njoj (ili kombinirano, ako bude potrebno).
Da bi dobijo još spiralu od titana bilo bi super, zbog prjenosa temperature.
Ovih dana imam u planu počet testirat, pa mogu napisat par riječi poslje.

A da se vratim na moju potragu za nigricepsom...bio prije par dana u moru, uvlačijo se u svaku rupu, i nakon 2 sata jedva našo jedan primjerak.
U prvom pokušaju je pobjego, i nije se više vratio.
Moram nešto smislit kako ga ulovit...ako ima ko neku ideju (možda neka vrša ili tako nešto) neka slobodno napiše.
Znam za bar 3 rupe u kojih jih ima.

Pokušaj ga uloviti na "otvorenom" tj. kad je ispod neke stijene a ne u rupi. U rupi ga je jako teško uhvatiti. Ova dva šta ja imam u akvariju sam uhvatio oba van rupe.

Za vikend idem pokušati uhvatiti ženku. Prošli vikend sam je našao ali nije bila raspoložena za druženje.  :)

Misli da ga vršom nećeš uhvatiti, jednio mrežicom po kamenju.

Pozz
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Svibanj 09, 2012, 21:48:32 poslijepodne
Labrax, u temi o ovoj ribi na Forumu  sam već napisao da se Liphropys nigriceps prilično teško hvata. Pomenuo sam tamo i da ga bije glas da je “jako lukav”. Ovo naravno pomalo miriše na nekakvu legendu, ali činjenica je da se radi o dosta sitnoj ribi koja se uglavnom kreće po teže pristupačnom i slabije osvetljenom terenu –  tavanicama obalnih rupčaga i zidovima uskih useka u stenama. Na takvom terenu nije baš lako organizovati uspešnu akciju hvatanja!.  Video sam malopre savet Daimyo-a. To je naravno Ok, treba pronaći što pogodniji teren za lov na kojem se ova vrsta viđa. Moj je savet da pronađete  i područje gde je ova vrsta brojna. Razumljivo je da su šanse neuporedivo veće da ćete uspeti. Ukoliko negde obitavaju samo dva-tri primerka zadatak je razumljivo mnogo teži. Što se tiče tehnike lova, po mom iskustvu bolje je za hvatanje ove ribe umesto mreže koristiti sasvim prozirnu (ali zaista sasvim prozirnu!) plastičnu vrećicu – onu koja se koristi za duboko zamrzavanje. Ova uopšte ne  mora da bude velika (zapremine 2kg, recimo). Poenta je u tome da ovu vrećicu treba postaviti tako da ne postoji međuprostor između podloge (npr. površine tavanice obalne rupe) i donje ivice postavljene vrećice. Kada se to tako postavi, ribu treba poterati (ne preintenzivno - polagano!) u potrebnom pravcu. Za to je obično potrebno angažovati glavu (i to u bukvalnom smislu!), pošto su ruke lovca obično sasvim zauzete na postavljenoj zamci. Srećno u lovu! Puno pozdrava.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Svibanj 10, 2012, 08:48:38 prijepodne
ZorK, baš sa vrečicom sam najčešče lovijo, ali ne zato što sam mislio da je najbolje, nego što sam sve te mrežice izgubijo :D
Pa isto kada idem u pecanje
Isto ovog zadnjeg Tripterygion-a sam ulovijo sa vrečicom, i baš kako kažete - u nju sam ga potjero sa glavom, lakatima (koljenima :D)

Na uho mi je došlo da se nigriceps po novom zove Microlipophrys nigriceps.

Pozdrav
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Svibanj 11, 2012, 20:05:49 poslijepodne
Na uho mi je došlo da se nigriceps po novom zove Microlipophrys nigriceps.
Ma,strašno! Možete misliti kako je meni bilo u vezi sa tim tokom svih ovih godina. Taman zapamtim latinske nazive zanimljivih morskih organizama, kad ono naučnici izdvoje mnoštvo novih rodova ili odluče da su neki drugi nazivi “oni pravi”, pa sve “Jovo nanovo”! U vezi sa nazivom roda Microlipophrys na više Internet sajtova koji pretenduju da budu relevantni što se tiče tačne identifikacije morskih organizama se ovo ime još ne navodi kao važeće. Ja nisam biolog, tako da stvarno ne znam kakva je zaista trenutna situacija. Međutim, mislim da se još neuporedivo više informacija koje nas zanimaju o ovoj ribi može na Net-u pronaći ukoliko ih tražite pod “starim” imenom ove ribe. U stvari, siguran sam da u konkretnom slučaju to uopšte nije važno – zabune ne može da bude. Ukoliko nabavite primerak ove ribe za svoj akvarij i ovaj se lepo “primi” (što je skoro sasvim izvesno) -  “puna kapa”! Nije uopšte bitno koji je po naučnicima naziv trenutno “onaj pravi”! Puno pozdrava! 
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Svibanj 14, 2012, 11:02:27 prijepodne
Ova mala ribica je stvarmo lukava...ni u treče nije išlo -?
Problem je što znam samo za par komada, i ako ne uloviš iz prve, onda se sakriju i gotovo.

Počeo sam sastavljati hladnjak za akvarij sa peltier elementom, tak da ovih dana počinje testiranje.
Ako bude išta od toga (računam na bar mali uspjeh zbog male zapremnine akvarija) mogu napisati par riječi, ako bude nekoga interesiralo.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Lipanj 16, 2012, 14:55:36 poslijepodne
Juhuhu!!!
Konačno sam imao malo sreče, i ulovijo ovog malog lukavca!
I to bez nekih problema...vidim je ispred rupe, i kada sam došao bliže, se je zavukla u jednu malu rupicu od prstaca.
Stavim ja mrežicu preko rupice, i razmišljam kako da je potjeram vani....od jednom pogledam mrežicu, i vidim je unutra!!!
Svašta...sama je ušla, i nisam ni primijetijo kada.
Hopa u vrečicu i piči kuči pjevajuči :D
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Lipanj 16, 2012, 23:40:00 poslijepodne
Labrax, fino! Vaša upornost je najzad dala rezultat. Imati i malo  sreće nije naravno nikad na odmet - ribica je rešila negde da pođe iz zaklona u zao čas! I meni se to što ste opisali događalo. Međutim, obično sam žrtvu u toj situaciji isterivao iz rupice pomoću vrlo tanke metalne žičice (posebno pripremljene za tu namenu!) koju bih provlačio kroz postavljenu vrećicu ili mrežicu! Inače, kakva je sada sitacija u Vašem akvariju? Izgleda da započinje duži period neugodne vrućine! Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Lipanj 17, 2012, 11:55:29 prijepodne
Ja, vručina je tu.
Za sad imam nekako kao što je u moru, 23°C.
Na par dana dižem temp. na controlleru za ventilatore, tako da nisu stalno u kretanju (znači da ne mogu toliko da spuste temp.), jer mi onda preko noči pada, i nije previše konstantno.
Sada mi više-manje rade nonstop preko dana, kada radi klima i ponoči ne.
Još malo pa če proči 9. mjesec od početka ovog akvarija, ali pošto sam ga napunio početak oktobra, kada nije bilo više takve vručine (i vlažnosti!), se malo bojim kako če proči sljedeča 2 mjeseca.

U akvariju nema za sad večih promjena, malo jedino probavam održat neke alge-fali mi zelena boja nekako :)
Stavi ču neku sliku u kratkom.

Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Lipanj 18, 2012, 12:10:49 poslijepodne
Ova ribica me još sikira...otkad je ubačena, pokazala se poslje 2 sata (za slikanje), i onda se zavukla, i nisam je više vidijo.
Gledam i ponoči sa lampicom, ali je nema...malo brinem da nije poginila, možda ju je neka riba napala, ili da nije završila u koju anemonu??
Ili je još rano, pa se možda još mora malo naviknit?

U svakom slučaju moram par komada anemona izbacit, jer je ponoči više površine anemona nego pjeska -?
Posebno actinia cari, koje imam 2 komada, ali su XXL!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Lipanj 18, 2012, 20:40:09 poslijepodne
L. nigriceps noć provodi u rupici koju je odabrao za svoj dom – ne šeta se tada unaokolo. Može biti aktivan tokom jutra i prepodneva kada je osvetljenje na akvariju isključeno, ali ima dosta spoljašnjeg osvetljenja – polumrak mu odgovara. Nadam se da će se ta riba ubrzo aktivirati.  Upoznala je okolinu, odabrala neki stan – pa joj je verovatno potrebno samo malo vremena da se smiri i potpuno aklimatizuje. Inače, bleniji kao i velika većina drugih morskih riba znaju da se čuvaju anemona – stradaju samo u nekim izuzetno nesretnim okolnostima. 

Problem može da bude agresivnost druge ribe, a tu najpre treba da obratite pažnju na te krupnije blenije koje imate u akvariju. Ja recimo imam veoma loše iskustvo sa kombinacijom L.nigricepsa sa jednim starim, kapitalnim primerkom tropskog blenija Ecsenius bicolor koji je bio strosedelac u akvariju. Iako se radilo o akvariju (naravno tropskom) od preko 250 litara neto, to nikako nije išlo. Svaki put kada je Ecsenius ugledao ovog malog blenija, zaletao bi se trenutno svom silinom kao kakav “brzi voz” na njega! Čak i kada bi ga ugledao na drugom kraju akvarija! Pod ovolikim pritiskom L. nigriceps se viđao sve ređe, a nakon izvesnog vremena riba više uopšte nije smela da izađe iz svoje rupice. Tamo bi svakako i skončala da je nisam izbacio iz akvarija zajedno sa kamenom. Što se tiče riba koje nisu bleniji (čak i prilično krupnim), moje je iskustvo da se u toj kombinaciji L.nigriceps obično veoma dobro snalazi. U toj meri elegantno eskivira neke eventualne početne napade korisćenjem prolaza i zaklona u dekoraciji da to ubrzo sasvim obeshrabri progonitelja. Tako, niko ga naročito uporno ni ne progoni. Bilo da se radi o Jadranskim ili tropskim ribama. Naravno, ovo “pravilo kompatibilnosti” ne važi za predatore koji čekaju u zasedi i gutaju ribice u komadu!  A takve naravno treba držati u akvariju vrste ili sa jednako “opasnim” sustanarima.

Što se tiče držanja makroalgi, skrećem Vam pažnju na to da su smeđe makroalge u ogromnoj većini slučajeva mnogo, mnogo zahtevnije od zelenih i crvenih. Video sam na fotografijama da ste pokušavali sa nekim vrstama smeđih algi. U svakom slučaju, treba pri ovakvim isprobavanjima izbegavati ubacivanje velikih pelcera bilo kakvih algi – ako ovakvi počnu da se raspadaju  mogu ozbiljno da naruše kvalitet vode u akvariju – posebno u toliko malom akvariju kao što je vaš. Zelena alga Flabellia (Udotea) petiolata koju možemo videti na poslednjoj fotografiji se vrlo dobro drži u akvariju. Kolega Grof je o njoj pisao. Spada u sporije rastuće alge, ali ukoliko joj uslovi odgovaraju stabilno se razvija i širi unaokolo. I to horizontalnim širenjem korena koji izgleda kao kakav splet tankih svetlih niti koje su veoma dobro pričvršćene za podlogu – kao da su utisnute u nju. Sa tih niti rastu prepoznatljivi zeleni listovi. Iako sam imao iskustvo (radilo se o vrlo sličnoj tropskoj vrsti - pripadniku porodice Udoteaceae) da ti koreni mogu da izbiju i otpočnu da se šire i iz jednog usamljenog – otkinutog lista, siguran sam  da je mnogo bolje da pri uzimanju pelcera ove alge iz prirode obezbediti i “pristojnu” površinu podloge sa pričvršćenim korenjem. Time ćete obezbediti mnogo bolje početne uslove za širenje alge. Sećam se da je kod mene jednom prilikom od dva, tri listića alge sa šakom šljunka na kojem su bili pričvršćeni nastala lepa, gusta kolonija na podlozi akvarija – koja je bila u obliku kvadrata stranice duže od trideset centimetara!. Ne sećam se nažalost više koliko je vremena tačno za to bilo potrebno, ali sigurno se nije radilo o jako kratkom vremenskom periodu.

Preporučujem Vam da od zelenih makroalgi nabavite Caulerpu proliferu za akvarij – radi se o veoma dekorativnoj vrsti koja se fino održava u akvariju, a uz to je i starosedelac Jadrana. Potpuno se uklapa u koncepciju. Nekada (doduše, to je bilo baš davno!)  ova je alga bezmalo uvek bila u ponudi akvarističkih prodavnica u Trstu koje su držale “morske stvari”. Nemam uvid u to kakva je danas tamo situacija, ali Vama zaista ne predstavlja ni najmanji problem da to proverite – radi se o sasvim kratkom, prijatnom izletu!  Poz. 
         
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Lipanj 18, 2012, 22:27:08 poslijepodne
Hvala na odgovoru!
Da, one smeđe alge su bile samo za ''ukras'' :)
Nakon par dana sam jih izvadijo, jer su počele propadati.
Flabellia (Udotea) petiolata je sada oko tjedan dana unutra, i izgleda da se drži ok.
Nju sam kao što kažete, donjeo skupa sa vrhnjim delom kamenja, a na njemu ima i malo crvene alge (kao tropska montipora, samo puno manja...neznam joj ime...)
Zajedno sa malim nigricepsom ubačena je i alga Halimeda tuna, za koju isto čujem da se uspješno može održavati.
Probao sam staviti i Padinu sp., ali sam je rađe izbacijo, jer se mi činilo da se kao topi.

Hvala za savjet za trgovine u Trstu...baš moram jedan dan pogledati.
Caluerpu jako želim, ali je nisam još uspijo dobiti.

Od riba je smotan chromis chromis, kojeg moram zamjenit za manjeg što prije.
On bi mogao dosađivat nigricepsu.
Ja se stvarno nadam da je živ, jer stalno ga tražim, ali nema ga nigdje.
Moram reči ženi da malo pogleda ujutro, prije paljenja svjetla.
I baš tako je bilo prvi dan...prvo se je zavukla, onda je skroz izašla, i zbog slikanja sam na kratko upalijo svjetla, i onda je polako otišla.
Od tad je nema...
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Lipanj 23, 2012, 15:59:28 poslijepodne
...i još danas je nema, to je 7 dana.
I mislim da je i neče više biti...samo ona (i možda neka anemona) zna kako je završila :(
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Srpanj 03, 2012, 23:00:24 poslijepodne
OK, malog nigricepsa definitivno nema.
Prije sam bio u moru na pecanju, puškom i mrežicom 8)
More je grozno....28°C!!!
A u mom malom moru držim brez nekih problema na 24°C, i mislim da više nego 25°C neču preči nikako.
U glavnom, na pošti ispred kuče sam nigricepsa več tražijo, ali neuspešno (teren je super - valobran).
I danas opet malo gledam, i ugledam jednog!
Ali nije bilo sreče...apcap se zavuko i to je to.Ali sada znam di mu je kuča :D
Pa razmišljam, ako je moguče uloviti ga u vršu?
Izradio bi je sam, i to baš sitnu, sa malim ulazom, tako da se druge ribe ne love bezveze.
I stavijo bi je baš u rupu u kojoj sam ga vidio.

Odlučen sam imati tu ribicu, i zato planiram sve ribe vratiti, i onda prvo useliti nigricepsa, i nakon njega ostale nove (mlade) ribice.
Izbacit ču i par anemona...

Alge su koliko toliko ok - Halimeda tuna super, a zelena alga Flabellia (Udotea) petiolata malo slabije, jer izgleda da ju je jež malo oborijo.

Još nešto...danas sam vidio prekrasnu Aiptasiu mutabilis, skroz plave boje...kako je s njima u akvariju?
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Rujan 05, 2012, 10:32:05 prijepodne
Evo malo se javljam...
Akvarij još stoji, vručina se poslovila, ali i kad je bilo najgore temp. nije prešla 25°C samo uz pomoč ventilatora (ok, imam i klimu, ali nije radila nonstop).
Od kako je nestao mali nigriceps mi je jako pala morala oko akvarija...mjesec dana sam ga lovijio, i na kraju nestane prvi dan...
Možda su krive druge ribe, možda anemone. Ja mislim da ga je koja riba malo terala po akvariju, pa je uletijo u neku anemonu - ali ko če znat.
Poslje toga izbacijo sam zadnju vlasulju i 2x actinia cari, koje su bile prevelike (kad su bile otvorene).
Izbacijo sam i Aidablennius sphinx, S. ocellatus i Chromis chromis.
Jednom sam po gluposti ubacijo Tripterygion delaisi, koji je smotan. I njega sam mislijo izbaciti, ali nisam ga uspijo uloviti.
Tako da sad imam ovog Tripterygion delaisi, Parablennius rouxi, i ubačen je još mali špar od cca 3cm.

I neko vreme je prošlo tako, da sam samo mjenjao vodu i hranijo, ali nisam imao ni vremena ni volje za drugo.
Sve do ove nedelje, kad sam krenijo uloviti kojeg malog chromisa, jer jih ima puno sada.
I slučajno sam bio na terenu gdje sam ulovijo nigricepsa.
Pogledam u istu rupu, i evo ga tamo.
Malo sam se mučijo, i na kraju ga ulovijo.
Moram priznat da sam bio u dilemi uzeti ga ili ne, jer nisam znao šta je bilo krivo prošli put.
Ali da sam imao takvu sreču, da sam ga odmah ulovijo, sam se odlučijo da ga uzmem (ipak je izbačeno par riba i večih anemona).
I opet ista pjesma...ubacim ga, zavuče se iza kamena, i nestane. 3 dana su prošla, i nisam ga vidijo.
Tako da sam sad opet brez volje....ali i razljutilo me mnogo, tako da sam odlučijo izbaciti sve ribe, dodati koji novi kamen, i onda PRVO ubaciti nigricepsa, i poslje sve ostalo.

Za napred tako planiram imati:
1x Microlipophrys nigriceps
1 ili 2x Chromi chromis
1x S. ocellatus
Trebam samo još savjet, kojeg blenija bi mogao još ubaciti?

Malo sam se raspisao, ali evo...
Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: alen_zgb - Rujan 05, 2012, 13:11:41 poslijepodne
ajde baci koju sliku da vidimo kako sada sve to izgleda, jer rijeci su malo naspram slike..  ;)
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Rujan 05, 2012, 21:56:06 poslijepodne
I opet ista pjesma...ubacim ga, zavuče se iza kamena, i nestane. 3 dana su prošla, i nisam ga vidijo.
Smatram da je ovo vaše iskustvo neobično i baš loše. Žao mi je zbog toga. Naravno, ne može se očekivati da će se baš svaki primerak morskog organizma prilagoditi životu u akvariju, ali moje iskustvo je da je L.nigriceps zaista veoma prilagodljiva i otporna riba. Dosta primeraka sam držao i životni vek velike većine je u mojim akvarijima iznosio 3-6 godina. Sumnjam da je problem kod vas u prisustvu “prevelikog” broja anemona, kako ste pomenuli. Mislim da je najveća verovatnoća da je uzrok svega ovoga u  prisustvu Parablennius rouxi-a. Niste zapazili, ali je moguće da je malog blenija ova riba pojurila žestoko nekoliko puta – pa ovaj ne sme više da izlazi iz svoje rupice. Preporučujem Vam da odmah “izolujete” ovog blenija – moguće je da će se mali blanij pojaviti već sledećeg dana? U protivnom, zaista niste imali sreće sa primercima koje ste uhvatili. Možda bi mogli da se dogovorite sa našim kolegom ovde sa Foruma. Da vam kolega Daimyo pošalje neki lep primerak, na “njegovom terenu” ove ribe očito nisu retkost. Puno pozdrava.  
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Rujan 06, 2012, 10:33:42 prijepodne
ZorK, po vašem savjetu sam odlučijo izolirati sve ribe :)
Tako sam uhvatijo malog šparčiča, P. rouxi-a i T. delaisi-a, kojeg prošli put nisam mogao uloviti.
Sinoč sam tako morao malo raskopati akvarij, ali bio sam odlučen da ga vratim u more.
I dok sam lovijo ribe, izleti i mali nigriceps! :D
To je bilo veselje!
Poslje sam ribe vratio u more, i malo mi je teško bilo za P. rouxi-ja, jer je bio prava maskota akvarija, i imam ga od samog početka.
Ali kako sam rekao - prioriteta mi je imati nigricepsa, i poslje drugo.

Znači vračam se na prvi post: ŠTA STAVITI U 60L AKVARIJ? :)
Kao sam napomenuo, planiram nekako ovako:
1x Microlipophrys nigriceps
1 ili 2x Chromis chromis
1x S. ocellatus
Koji blenij bi se uklopijo u ovo društvo? Lipophrys adriaticus?Lipophrys dalmatinus?
Možda Gobius bucchichi?
Svaka pomoč dobrodošla!

Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Rujan 08, 2012, 01:55:42 prijepodne
Da li se taj vaš mezimac sada malo “oslobodio”? Skrenuo bih Vam pažnju na činjenicu da se ribe slobodnije ponašaju u akvariju ukoliko ih je više – naravno to pod uslovom da se međusobno ne svađaju i tuku! Dodajte nešto…A u vezi sa pitanjem o kombinovanju riba u Vašem akvariju, važi odgovor koji sam na njega napisao na početku ove teme! Nisam u međuvremenu promenio mišljenje! :) Pozdrav.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Rujan 08, 2012, 22:04:55 poslijepodne
Je se oslobodijo!
Može se ga vidit kako njuška po akvariju (evo baš sad šeta - imam akvarij pored pc-ja)
Malo prije bio na lovu - ubačena 2 kom S. ocellatus (3cm i 2 cm) i malo za šalu ubacio još 1 kom Oblada melanura - očada, od 2 cm (nadam se da nije to bila veleglupost).
Želeo sam malog šparčiča ili pica, ali jih nije bilo tako malih.
No i ubacio sam i cca 30 kom Leptomysis lingvura. Za sad jim smetaju samo večje kozice, ali i te ču izbaciti i ubaciti malo manje (imam najmanje 4 kom velikih skoro 4cm).
Ovih dana planiram još po Chromise, i možda još nekog blenija. No možda promjenim još koji kamen, jer od grupe cladocore nije ostao ni jedan polip živ (možda zbog svjetla, možda ishrana, možda i kozice smetaju...)
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Rujan 08, 2012, 23:08:51 poslijepodne
Dobra vest! Međutim, ušatu, očatu je najbolje nabavljati za roštilj – ali naravno morate pronaći mnogo veće primerke!  :D A i njeni rođaci koji su pomenuti su što se tiče naravi u akvariju prilični zlotvori – kada malo poodrastu. Takođe, u vezi sa planovima za nabavku blenija, mnogo sigurnije je da potrazite nekog gobija. Ne želite valjda da ponovo uskoro lovite po akvariju! Tek ste rešili jedan problem sa kompatibilnošću.Poz.   
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Rujan 17, 2012, 09:23:16 prijepodne
Zdravo!
Prije 2 dana ubačena 3 kom Chromis chromis od cca 1,5 cm.
Akvarij je ponovo oživijo i ribe se ne bockaju.

U akvariju su se prvi put pojavile ciano (crvena fleka po pjesku), koju sam sinoč sredio sa promjenom vode.
Sumnjam da se pojavila zbog kupljene smrznute hrane, koju ne isperem i ocjedim prije hranjenja -?
Zanima me ako če se opet pojaviti...

Ovih dana planiram ubaciti još koji kamen, malo srediti scape, pa ga onda slikam.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Rujan 24, 2012, 22:43:07 poslijepodne
Jedno pitanje...
Kako je sa održavanjem školjke lima lima (bar mislim da je to ta), ako ima neko iskustva?

Pozdrav!
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Studeni 07, 2012, 22:11:05 poslijepodne
Da malo puhnem prašinu iz ovog topica :P
Akvarij je napunio godinu dana, imao sam u planu da bude tip top za njegov rodjendan, ali nije išlo - nalomijo par rebra pa nisam mogao u more.
Sad polako finiširam, jer još par udara bure i more če bit prehladno. I onda par mjeseci šta imaš-imaš.
Stiglo je par komada novog kamena i još par sitnica, moram još par algi ubacit i to če biti to.
Aja...velika nova želja mi je pronači žuti zoatar (Parazoanthus axinellae). Kažu da je uletio i kod nas ;)

Slika nemam, ali moram se natjerat opet malo poslikat.

Pozdrav!

PS - žao mi je da je ovaj dio foruma tako mrtav -?
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Vele bit - Prosinac 12, 2012, 21:06:11 poslijepodne
I meni je žao da je ovaj dio foruma tako mrtav a tvoj akvarij je primjer kako bi lijepo i živo mogao izgledati.. Zato nedaj da potpuno zamre, čekamo nove slike! Let's go! ;)
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Siječanj 20, 2013, 21:25:18 poslijepodne
Evo par slika, toliko da se vidi da se ne damo još ;)
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Vele bit - Siječanj 22, 2013, 21:16:52 poslijepodne
It was about time!  :klap: Meni izgleda fenomenalno! Jesu li i dalje sve živine jadranske? Kakva je to velika gljiva sprijeda ljevo?
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: malimaks - Siječanj 22, 2013, 21:38:01 poslijepodne
stvarno jedan od prekrasnih jadranskih.  :klap:
kao što je već netko prije napisao tek ovako ljudi mogu shvatiti koliko je jadran lijep.
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: alen_zgb - Siječanj 22, 2013, 22:01:19 poslijepodne
da jako lijepo sve izgleda.. sve je lijepo cisto unutra i bistro.. zanima me sto je ovo na zadnjoj slici zuto?
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: GROF - Siječanj 22, 2013, 22:06:54 poslijepodne
Parazoanthus axinellae
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: ZorK - Siječanj 23, 2013, 01:12:30 prijepodne
Zaista vrlo dobro izgleda, pogotovo kada se ima u vidu da se radi o zaista malom akvariju. Fino je kolega Labrax to doterao, sa pažnjom i ukusom.

Što se “gljive” tiče (ima ih tu više primeraka – ali je jedan baš poodrastao), radi se vrsti anemone Cereus pedunculatus. Pomenuta je u ovoj temi, a negde sam na Forumu već izneo i mišljenje da se radi o najboljoj Jadranskoj anemoni što se tiče držanja u akvariju. Skoro da nema nikakve mane. Lepa, šarena – po boji vrlo varijabilna. Dobro pamtim jedan posebno upečatljiv varijetet sa diskom boje tamne čokolade i pipcima naranžasto-crvenim kao sveža opeka! Izuzetno dobro se drži, odlično podnosi i nešto povišenu temperaturu vode i uopšte (!) se ne šeta po akvariju. Skoro uvek će “večno” ostati na mestu gde je postavite! Poz. 
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: FixFox - Siječanj 23, 2013, 10:28:19 prijepodne
stvarno izgleda super akvari  :up: i ak bi ja kad radio morski akvarij bilo bi tako nešto, jel mi izgleda super, a ne djeluje mi težak za održavanje!  :)
Naslov: Odg: Re: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: malimaks - Siječanj 23, 2013, 10:44:34 prijepodne
stvarno izgleda super akvari  :up: i ak bi ja kad radio morski akvarij bilo bi tako nešto, jel mi izgleda super, a ne djeluje mi težak za održavanje!  :)
vraga nije tezak, jos je tezi od tropskog zbog temperature. Jos bi i klapalo prek zime. Jedino mozda napraviti samo sa kozicama i samcima koji ionako obitavaju u plicaku gdje su temperature vece.
Citao sam kako je kolega Zsabi isto pokrenuo jadranski pa je imao dosta problema sa uginucima.
Svejedno prekrasan akvarij labrax

Sent from my AT100 using Tapatalk 2
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: alen_zgb - Siječanj 23, 2013, 11:03:31 prijepodne
Parazoanthus axinellae

jako zanimljiv koralj ili sto vec jest, organizam.. moze li u tropski to se staviti?  :)
Naslov: Odg: Re: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: FixFox - Siječanj 23, 2013, 11:16:34 prijepodne
stvarno izgleda super akvari  :up: i ak bi ja kad radio morski akvarij bilo bi tako nešto, jel mi izgleda super, a ne djeluje mi težak za održavanje!  :)
vraga nije tezak, jos je tezi od tropskog zbog temperature. Jos bi i klapalo prek zime. Jedino mozda napraviti samo sa kozicama i samcima koji ionako obitavaju u plicaku gdje su temperature vece.
Citao sam kako je kolega Zsabi isto pokrenuo jadranski pa je imao dosta problema sa uginucima.
Svejedno prekrasan akvarij labrax

Sent from my AT100 using Tapatalk 2
...a ko bi ga znao  :-[  a ja baš mislio da je lakši nego tropksi (ali kak se ono kaže: misliti, je drek znati)  :D  zato se još uvijek ne usudim krenut u morske vode, jer većinu toga ne kužim  :)
Naslov: Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
Autor: Labrax - Siječanj 24, 2013, 15:54:42 poslijepodne
Hvala svima za ljepe riječi, znači mi to :)
Oko kompleksnosti jadranskog akvarija...hja, moje iskustvo je da nije uopšte teško, ako malo logično razmišljaš, i ne previše eksperimentiraš.
Problem jest temperatura, ali ovog ljeta (to je bilo i prvo ljeto) nisam imao večih problema. Ako se dobro sječam, samo sa 2 komada ventilatora od 8cm mi nije temperatura prešla 25°, najčešče je bila oko 24°, i za takve organizme nije tako strašno (u stanu sam imao na momente mnogo iznad 30°C!).
Obavezno je barem malo poznati organizme, i kompatibilnost između njih.
Nije to za se hvaliti (ili možda?), ali u svom akvariju nisam NIKADA mjerijo NIŠTA osim temperature, niti slanost!
A to zbog toga, jer redno mjenjam vodu (kvaliteta vode), automatizirano je doljevanje izhlapile vode (konstantna slanost) i još imam jeftin a odličan kontroler za temperaturu, koji pali/gasi ventilatore (konstantna temperatura).
Isto tako ne koristim skimer, jer za sada nemam sumpa, pa zbog toga nemam ni mjesta za njega, po drugo strani sam mišljenja da koliko je dobar, toliko je i slab, jer sigurno vadi iz vode i neke stvari koje koriste. Ali je i istina da bez skimera si nesmiješ priuštiti greške ( u smislu, da ne primjetiš poginule ribe, da ti nešto propada i slično...)
Jednom sam ubacijo neke alge, koje su bile več osuđene na propad u mom akvariju, i voda je preko noči postala ko mljeko!
Sreča je bila, da sam relativno brzo primjetijo, da sam uspijo na brzinu zamnjeniti večinu vode, tako da je prošlo bez nekih žrtva.
Moj još največi problem je izbor organizma zbog malog akvarija ( ili ne, jer več tako je pun, a šta bi tek bilo da imam večeg :D)
I troškovi su u takvom akvariju mali - u glavnom za stuju.
Rasvjeta netreba biti jaka, jer u glavnom trebaš svijetla toliko, da vidiš ribe, a ne za neke zahtjevne koralje.
Organizmi, more, kamenje, pjesak znamo koliko koštaju 8)
Pa i hranu sam pravim, i to u glavnom od stvari koje sam sakupim u moru.

Evo toliko od mene, pozdrav svima!