Pozdrav svima a posebno onima koji ovo čitaju
Prije dva dana startao sam 30l akvarij i sada naravno u moru informacija nisam siguran što je dobro a što nije. Pročitao sam priručnik za početnike i par sličnih tema ali uvijek je dobro dobiti savjete na vlastitom primjeru a i s novom temom je lakše postati update-ove.
Par osnovnih info o tome što je u akvariju:
aquael 30l shrimp set(filter,grijač i lampa)
podloga-dennerle aktivni substrat
jedan kameni komad i drvo prethodno dva puta prokuhano(nije isplutalo hehe)
biljke:cyperus helferi,hygrophilia corymbosa, eleocharis parvula(dwarf hairgrass)
voda: 10 litara destilirane,15 litara iz pipe
plan za ribe: betta i eventualno kozice ako ih betta prihvati + neki čistaći(primam prijedloge)
pitanja:
* u vodu nisam ništa ubacivao osim sredstva za kondicioniranje. Kupio sam prvo jbl filterstart na preporuku prodavača a doma sam skužio da je to bočica koju treba cijelu ubaciti u aktivni dio filtera a ja takav filter niti nemam. Onda sam dodatno kupio prodac nitridac koncentrat bakterija na kojem pise da treba tjedan dana dozirat ovisno o litraži. Da li da ubacujem to ili jednostavno ništa od toga i da pustim da se sve samo posloži?
*koliko i kada da radim izmjenu vode sada na početku a koliko i kada kasnije? kada radim izmjenu vode onda ubacujem opet sredstvo za kondicioniranje u ukupnoj litraži ili onolikoj koliko sam friške vode dodao?
*mislim da sam sa travom uvukao i neke male puževe u akvarij..kako da se toga odmah riješim prije nego se skroz nakote?
*podloga je hranjiva ali sam uzeo i plantelixir univerzalno tekuce gnojivo za biljke na tjednoj bazi. da li da odmah krenem s time ili kasnije ili ne uopce?
*nakon koliko mogu ubaciti nekog čistača? s bettom mi se ne žuri i želim da dođe kada bude sve sigurno i stabilno
Isprike na dužem tekstu i unaprijed se zahvaljujem na odgovorima