Ožujak 28, 2024, 16:25:39 poslijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: Fluconazole, Hidrogen peroxid, Bryopsis i GHA  (Posjeta: 11469 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trpimirovich

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 1067
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Lokacija: Zagreb
    • trpimirovich design studio
Fluconazole, Hidrogen peroxid, Bryopsis i GHA
« u: Veljača 02, 2019, 20:05:01 poslijepodne »
U zadnja dva mjeseca u tanku mi se pojavilo par grmova GHA i Bryopsis alge. Unio sam ih u tank koraljima koje sam uzeo od jednog akvarista. Naoko mali čuperak raširo se po tanku prvenstveno iz razloga što sam mehanički, čupanjem, uklanjao alge. Svaki komadić koji se otkinuo a da ga nisam sifonirao se ulovio negdje i počeo bujati. 

Dio koralja, odnosno dva grma palitoa sam riješio na način da sam mehanički počupao alge i ''okupao'' ih u hidrogen peroxidu 3%. Oporavljaju se već mjesec dana i nisu još došli u normalu. Predugo sam ih držao u kupki. Tijekom kupanja, puste strašno puno sluzi jer im je to veliki stres.

Ostatak akvarija sam riješio fluconazolom. Nisam išao na preporučenu dozu od najmanje 5mg/l za manje algi odnosno 10mg/l za gusto raširene alge. Dozirao sam 4mg/l prije točno dva tjedna. Prvi dan nije bilo nikakvih promjena, no s drugim danom je Bryopsis lagano počeo blijediti, treći dan još više i nakon sedam dana bryopsis je nestao iz akvarija.

GHA (zelena končasta alga) se nije dala, ali samo pustio lijek u tanku još tjedan dana. GHA je nakon proteka tjedan dana polako počela biti sve rijeđa i izgubila je boju. Iz dana u dan je sve više nestajala i danas, nakon 14 dana je više nema u tanku.

Bryopsis bi po raznoj literaturi nakon uništavanja trebao nestati iz tanka, dok bi se GHA trebala vratiti nakon micanja lijeka iz tanka. Lijek ću ostaviti još tjedan dana u akvariju ali ću ipak zamijeniti dio vode pa da se koncentracija polako smanjuje.

Upute za fluconazole:

Doza je 5mg/l do 10mg/l (ja sam dozirao 4mg/l);
Kemijska filtracija (aktivni ugljen, Purigen i razni preparati se vade iz filtera ili sumpa);
Skimmer se isključuje prvih par dana (preporuka je tri dana, ja sam imao skimer izvan pogona pet dana), nakon čega se ponovno pušta u pogon;
Po remover, u mom slučaju AF Phosphate Minus je bio u tanku da dodatno oslabi alge.
UV lampe se mogu ostaviti uključene jer navodno neće neutralizirati lijek, no mislim da je bolji rezultat bez UV lampi jer kako god da okreneš UV razvaljuje skoro sve.
Nakon 14 do 21 dan bi trebalo zamijeniti do 30% mora.
Neki čak preporučaju niske doze fluconazola konstantno držati u tanku kako bi se spriječio povratak GHA. Generalno za ULNS tankove to je 0,5mg/l pa do ''normalnih'' tankova i do 2mg/l konstantno u akvariju.

Koralji (Caluastree, Gorgonie, Sinularie, Gljive, Rhodactis, Zoe, Acropore, Montipore...), kozice, puževi i ribe su najnormalniji, bez promjena, bez bilo kakvih posljedica...
Fluconazolom se liječe gljivične bolesti kod riba ali kod ljudi, a imaju utjecaj na navedene alge jer im oslabljuju stanične membrane i na taj način se alge počnu raspadati.
Nema utjecaj na buuble alge, ali njih redovito tamani Matrix :)