Proizvodac: Gyre
Model: XF-250
Vrijeme koristenja: cca 10 mjeseci
Ocijena: 10/10
U moru mrtvila na morskom dijelu akvarij neta evo da odradim i taj review. Imao sam upita od cijenjenih kolega s foruma kakva je pumpa pa eto moj doprinos portalu jos jednom i da napisem moje utiske vezane za istu. Kad me ljudi pitaju za nekakv komad opreme uvijek oprezno idem pogotovo kada je stavljen tek u funkciju jer ne volim nista kudit a ni hvalit dok kod mene ne odradi bar period od 10 mjeseci iako je i to rano ali eto.
Maxspect Gyre inovacija koja ce promjeniti svijet akvaristike
. Da ovo zvuci kao slogan za Maxspect firmu ali globalno gledajuci zbilja jest. Iskreno u moru wavemakera sa fancy stvarima jedini po meni konkurent je Tunze Stream 3. Iako je Tunze bio moj prvi izbor posto je bila nestasica na trzistu za tu pumpu odlucio sam se za Gyre ( jer iskreno dosta mi je bilo vise i Jeba-a i Jecoda i ostalih bez uvrede koliko para toliko mjuze pumpi ).
Prvi dojam pumpe i pakiranja je impresivan. Pumpa se dobije u 2 posebne kutije. Kada sam uzeo u ruke te kutije prvo sta osjetite je tezina. Zbilja imate osjecaj kao da ste kupili mala akumulator u odnosu na ostale pumpe. Drugo sta upadne u oko je sama kvaliteta pakiranja gdje pumpa dolazi u aluminijskoj tubici ma onako bas fancy sra.e ali posto smo mi svi fancy geekovi
nekako imas osjecaj da to sta si platija zbilja i toliko vridi. Onda izvadis kontrolor pumpe i ostanes u cudu jer kad vidis kvalitetu izrade samog kontrolera sve ti je jasno ( ovo usporedujem s jebao kontrolerima ). Kontroler je najmenjen za spajanje 2 pumpe. Dakle ima ulaz A i B. Ovo je posteno od strane Maxspecta jer te ne prisiljava na kupnju dodatnog kontrolera sta je definitivno plus. Kad se sve upali po meni je ovo jedini minus ( osoba sam koja prvo prcka pa onda gleda uputstva ) malo je kontroler zbunjujuc. Iako se ude u stos kroz nekih sat vremena misljenja sam da je sam izbornik moga biti bolje i jasnije odraden.
Od modova same pumpe to je klasicno jednosmjerno strujanje, puls, wave , random pa zatim gyre mode i dodani lunar i eclipse mode. Iako ova 2 zadnja rade i sa jednom pumpom punu iskoristivost dobiva s 2 pumpe. Dakle kada se postavi sat na kontroleru dvije pumpe u single linku oponasaju doslovno uvijete u reefu kako idu mjeseceve mjene i koliko je sati pa tako u 14 najjace tuce a u recimo 2-4 sata u jutro lagani stream. Sve radi u nekom random modu i sam sve regulira.
Pumpa sama kao pumpa se moze postavljati horizontalno ili vertikalno. Dakle ako imate 2 onda jednu stavite horizontalno jednu vertikalno i doslovno nema mrtvih tocaka u tanku iako na mome tanku stoji jedna horizontalno i gura sve u punom presjeku tanka bez problema. Cijena dodatne pumpe je oko 1000 kuna sta nije puno ako se uzme u obzir cijene drugih pumpi. Inicijalni set je oko 2500 kuna s kontrolerom. Ciscenje pumpe radim kad se sjetim. Iskreno mislim da je zadnji put ciscena prije nekih 4 mjeseca i nema pada performansi. Pumpa je necujna. Na samoj pumpi su gumeni bracketi koji osiguravaju tihi rad jer smanjuju vibracije. Magnet je dosta jak i mislim da je napravljen za stakla i akrile do 20 mm. Rastavljanje i ciscenje pumpe je krajnje jednostavno. Ima mozda 6 vitalnih dijelova koje se jako lako rastave i to je prakticki to. Bonus koji se dobije s pumpom uz ekstra jedan set turbina je i mash mrezica ako imate anemonu u tanku koja je setacica pa cisto da ne upadne u rotore. Dakle mislili su na sve.
Suma sumarum Gyre je jedan vrhusnki proizvod koji i kosta kao vrhunski proizvod ali po meni vridi svake lipe i prakticki tu zavrsavam pricu jer nema smisla analizirati koliko drugih pumpi mozes kupit za cijenu ove i imat ces vise strema itd. Ukratko neces jer sam kako bi ameri rekli been there done that !
Do iduceg javljanja.