Sto se tice vodenih, tu sam imao malo veceg posla

Voda mi se iz plasticnih posuda u kojima je bio šaš prelijevala, i daska se lagano krenila raspadati, isto tako je i poklopac filtera od istog vrsta drveta i isto tako se kosio i raspukao, pa sam se odlucio napraviti prosirenje kaveza i preseliti cijeli šaš u to proširenje. S tim sam izbjegao i zezanciju "skladištenja" šaša po zimi, tj. presađivanja i zamaranja. Ovako ga samo odrežem i korijen potera na proljece ponovo. Inace JAKO mi pomaze odrzati vodu cistom, i nenormalno raste, ovu sam ga godinu rezao 5-6 puta.
Prva namjena prosirenja kaveza je bila povecanje kopna i pjesak za nesti jaja, ali kako su iznjele jaja u vodu, a na to prosirenje nisu ni išle koliko sam pratio odlucio sam se napraviti komoru za šaš.
Napravio sam je od betona i elastičnog ljepila za pločice. Jarčić gdje se voda vraća sam morao brusilicom rezati, da bi bio na nižoj razinu. Jedna pumpa provodi vodu do šaša, a jedna do slapa na drugoj strani jezerca. Izbetonirao sam od kamenih ploča "kamen" koji drži crijevo za šaš.
Podloga za šaš je pjesak a s gornje strane šljunak. Bojao sam se da će kornjače izrovati šaš, ali kad sam ga vadio iz plastičnih posuda korijenje je toliko izraslo da je zauzelo oblik posuda i zarobilo šljunak koji je bio kao podloga. Napravio sam i nove stepenice od metalnih šipka, pošto su mi ove strunile, tj. plastificiranoj žici koja je držala grančice je metal korodirao.
Dok sam ukljucio pumpu malo se pijesak ispirao, ali se sada sve stabiliziralo.
I mošusne su vani, barem dok nisu onakve vrućine.
Malo je jucer bio hladan dan pa kornjace nisu bile voljne za pokazivati se, ali eto nekih slika: