Evo, tamo neki reakcionari vicu da solim samo na suho, pa da dokazem da nije tako....
Sto reci, 2 tjedna se ciklira, jos neke sitnice usput zavrsavam, sad je period kad se nista (bitno) ne desava....
Imao sam par dana bakterijski boom, voda je bila skroz bijela, sad se i to cisti lagano, jos jedno 2 tjedna, pa prva veca izmjena vode, onda cemo od tuda dalje.....
Skimmer se isto jos uhodava, pa i on farba vodu s mikro mjehuricima, no ni to me ne sekira pretjerano....
Sad ide period dva velika problema, za koje nemam neko ucinkovito rjesenje...
Prvo je rasvjeta..... trenutno rasvjeta gori 2-5 min dnevno, samo da bacim oko sto se desava, a za tu svrhu sluze neke prastare t5 neonke iskopane iz smeca. Odustao sam od diy rasvjete, naivno misleci kako nece biti problem kupiti neku postenu rasvjetu. Eh, zajeba....

Kao prvo, yebao ih footprint od 24x24"..... ok, kuzim, rasvjete su svedene na velicinu kutije cigareta, ni nemozes bolje ocekivati, ali opet..... sto s nama koji imamo vece akvarije....
Za ove iz zadnjeg reda - ne, nije rjesenje kupiti 2, 3 rasvjete..... Prvo, iako matematika pokaze da je 24x2 = 48, sto je vrlo blizu mojih 52", pa bi dvije rasvjete bile dovoljne, situacija ipak nije tako idealna, za ovo moje cudo ipak bi bilo rjesenje uzeti 4 ili 6 komada.
Uz cijenu od 400-500 EUR po komadu, prava sitnica... Nabiyem ih.

Dodatno ih nabiyem jer cak i ona rasvjeta od 2000EUR po komadu, i dalje osvjetljava jednaku povrsinu, samo nudi vecu kolicinu svjetla (koje mi ni ne treba) i trosi vise struje (za koju me i nije pretjerano briga u okviru ostalih troskova).....
Kineze odbijam, pare bih prezalio tijekom vremena, kupujuci jednu po jednu, no, ono sto mi je suludo je dati tolike novce u rasvjetu, da bih u akvariju drzao neke low light koralje, po sistemu daj sta das, jer nekako iskreno sumnjam u mogucnost nabavke (kod nas) koralja i organizama koji ce opravdati tolika ulaganja....
Izgledno rjesenje je ici na neku samogradnju i povratak na dobru staru t5 rasvjetu, 6x54w je neka ideala za mixed reef, financijski daleko povoljnije, "kvalitet" svjetla je i dalje kilometrima od bilo cega sto led moze pruziti, jedino nema kontrole, nema programiranja, nema shimmeringa... pa ti budi pametan.
Naravno, ocekujuci cuda, mozda netko iz prve ruke moze preporuciti nekakvu rasvjetu prikladnu za ove dimenzije?
Idemo dalje, slijedeci problem.....koji mozda i nije problem, ali bi mogao postati.... Sad bi idealno bilo ubaciti koji komad live rocka u akvarij, da se malo zaseeda sa organizmima, zvjezdicama,crvicima, bubama i ostalim glupostima, sto je lakse reci nego uciniti.
Kod nas, a cast izuzetcima na koje jos nisam naisao

, definicija live rocka je "drzim kamen u kanti ili nekom sporednom akvariju s pumpom", i naplacujem 300kn po kili.....

Dakako, to nije poanta, poanta je nabaviti koji komad kamena s stvarno necim zivim u i na sebi, a to i ne ide bas tako lagano....
Nema veze, idemo dalje, kako rekoh, sad sam u fazi cekanja, cikliranja, pracenja parametara (koje i ne pratim, iskreno).... pa tako barem jos mjesec dana, mozda i malo duze ukoliko ubodem kakav zivi kamencic....
Primam prijedloge za rasvjetu......
P.S.
Slika ne moze docarati dubinu i sirinu ovih grebena, sad vidim da ovo izgleda kao ravna zemlja, u stvarnosti, desni greben zauzima maltene 80% sirine akvarija, srednji je u sredini tanka, lijevi ide poprecno od zadnjeg stakla prema prednjem......