Nisam znala gdje bi ubacila ovu temu ali s obzirom da mi se ne da otvarati vise njih evo jedna - all inclusive!
Da ne bi ispala dobra stara zagorska.... Na samom pocetku HVALA Vedranu sto je organizirao mrak, uspjesni AkTer po drugi put i naravno svim hostesamau crvenim majcama, a posebno cestitke novopecenom adminu

... Posebno HVALA stricheku Matiji na sretnoj ruci

, jer eto njegovom zaslugom napokon sam dosla do terarija

, i naravno, VELIKO HVALAIceku na"sirokoj" ruci

! I da, obaveznoHVALA Arsu ... znat ce on zasto

...
E sad kad mi "hvala" zvoni u glavi da predem na "Jupi"... napokon sam se ubacila medu ove lude terariste

(ma ne brini Veksi, more je i dalje tu)... a kako bi legalizirali moj novi status uljeza... decki, kak da vam uplatim lovu, jel moze na ziro preko zabe?
A sad malo poduzi "Ajme"
Dakle... svim, a posebno Iceku... savjeti, savjeti, savjeti - molim !!!!!!
Prvo, rekao si da su Phelsume jos male... reci, kad mogu ocekivati da ce mi stici moja? Zanima me cisto zato da znam koliko vremena imam za pripremu terarija?
E sad... trebalo mi je neko vrijeme da se javim jer sam htjela, prije nego postavim neko glupo pitanje malo se educirati... pa evo pitanja:
1.Nije li terarij koji sam dobila (
30*30*45 "Exo terra")premalen za Phelsumu?
2.PREHRANA ... da li znate da li se u Splitu mogu naci cvrci i fobasi? Ako da, gdje? Ako ne, kako bih mogla doci do njih i eventualno ih probala uzojiti? Procitala sam da brasnari nisu neki izbor, da li to znaci da ih uopce ne razmatram kao eventualnu hranu u slucaju nestasice ova prva dva? I sto se tice "kasice", one nece biti problem. Zanima me jos, sta je s onim mineralno/vitaminskim dodacima? Koji su najbolji, kako cesto i na koji nacin se daju te da li ih ima u Splitu, ako tko zna?
Drugo sto me zanima, na koji nacin cu ih hraniti i koliko cesto?
3. VODA... dakle, phelsume ne piju nego lizu s listova... da li dajoj ipak stavim kakvu zdjelicu s vodom ili nije potrebno?
4. DAN / NOC- s obzirom da je Madagascar (i to jos njegov sjeverni dio od kuda Phelsume potjecu) ipak blize ekvatoru nego umjerena podrucja (a Sejšele necu ni spominjati) i pripada tropskom podrucju , da li je ustvari izmjena dana i noci zaista tako velika (14 h dan - 8 hnoc = ljeti i obrnuto zimi kako sam negdje procitala)ili je blize ravnomjernoj raspodjeli (12 h -12 h) kao sto je u podrucju ekvatora... ipak jeMadagascar na pola puta od ekvatora do npr. nas?
5. TEMPERATURA - dakle, ako sam dobro shvatila (ispravite me ako grijesim) glavni izvor topline kojim se odzava temperatura uterariju je grijac koji je upaljen non stop. Vidjela sam da vi svi imate podne grijace, nos obzirom da ovaj moj terarij ima vecpredvideno mjesto zagrijaciza ukrasne pozadine na straznjoj stranici terarija, da li je toO.K. mjesto za njega (i da li mi je uopce poreban? Naime, temperatura u stanu nikada ne pada ispod 13°C pa pretpostavljam da ce reflektorica biti dovoljna? Ako mi treba i ako moze iza ukrasne pozadine (stiropora), slijedece sto me zanima je kako jak grijac treba biti (od ? - do 50 W pretpostavljam?) i da li ga na neki nacin moram odvojiti od tog stiropora (cini mi se da se S. Matiji topio u dodiru s grijacem

). E da,da li ti grijaci dolaze s termostatom?
E sad, reflektorica... Koliko jaku da nabavim? Gdje da ju smjestim? Jel moze iznad mrezice za ventilaciju kao i neonka ili mora biti U terariju... Da li kor