Ajde napokon da i tebe ovdje vidim, mislim da je stvarno krajnje vrijeme da i sin dobije terarij.
Ajmo s početka - razlika gušter ili zmija. Istina, zmije su puno, puno lakše za držanje od dnevnih guštera ali i noćnih. Jednostavan razlog, jedu jednom u 15 dana kao odrasle, nema filozofije oko UVB-a i nadopune prehrani, samo im treba na dnevnoj bazi mijenjati vodu i čistiti izmet. I one sretne i zadovoljne. E sad, interakcija s njima gotovo da i ne postoji. Ovisno o vrsti, neke više toleriraju držanje na rukama a neke manje, ali u principu njih se promatra. Primjera radi, moje zmije idu na ruke svako nekoliko mjeseci, ono čisto da provjerim da li su ok.
Na drugu stranu, leopard gekoni u koloniji su fora za promatranje, ali treba imati na umu da su to noćni gušteri, i da ih nije baš poželjno držati po rukama i mogu odbaciti rep. Po meni je najbolji izbor bradata agama - i to jedna jedinka na tako veliki terarij. Doista ne znam zašto ljudi inzistiraju da drže zajedno više njih kada se zna podatak da to nisu društvene životinje i najbolje je imati jednu u terariju. S njima se može ostvariti dosta velika interakcija, svaki dan se mora otvoriti terarij da im se da jesti, tako da agama dođe iz ruke jesti ponekad. Može ih se, dapače poželjno je, u ljetnim mjesecima odnijeti je vani u neki fleksarij ili na ograđenu terasu da se sunča. Piješ kavu a agama trčkara uokolo
Jedini minus je živa hrana, a može puno pojesti
Za uređenje terarija, npr za bradatu - ide pustinjski stil, pijesak, kamenje, suho granje itd. Nema nikakvog bilja unutra, ni živog ni umjetnog - nije potrebno, a s plastičnim riskiraš da luda bradata pojede komad (da, toliko su proždrljive
)Zapravo složiš kako tebi izgleda privlačno, samo bi bilo dobro da ispod hot spota bude kamen na kojem će se sunčati. Pronađem kasnije linkove, vidjela sam fora sređenih po netu. Od rasvjete ide spotica, neonke i UVB žarulja ili neonka npr. dakle treba biti što više svjetla.
Što se tiče žive hrane, nije idealno, ali čovjek se nauči da ima doma 2,3 plastične kutije pune crva i žohara
Da ne pišem sad roman ovdje, javi u kojem se smjeru krećeš pa da pišemo o konkretnoj životinji dalje